December 6th; Happy birthday Finland!



 



Hyvää Syntymäpäivää Suomi!

Ensilumi satoi, mutta suli pois, ainakin tänne rannikolle jäi vain jäinen tien pinta.

Paisti on odotamassa uuniin menoa, kuohuviini on viilenemässä ja villasukaat valmiina jalkaan vedettäväksi kun lähetys Linnan juhlista alkaa. Puvut kiinnostavat minua jo ammatinkin puolesta, olen ollut myös muutaman iltapuvun kanssa hieman konsultoimassakin.

Iloista Itsenäisyyspäivää!

Happy Birthday Finland!

The first snow fell,but it did melt awaa already, leaving just icy roads here on the coastline.

I have a steak waiting to be put in the ove, cava is cooling and woollen sock are redy to be used when the mort popular TV show of the year, the live broadcast from President's independence day ball starts. Finns gather in front of TV to chek who is the best dressed gues and who is the worst one.

December 5th; Christmas shopping tour in Helsinki


Viikonloppuna kuljimme kaupungilla ja kävimme jouluostoksilla. Olen aiemmin kertonutkin, että pidän enemmän pienistä kivijalkaliikkeistä kuin suurista ostoskeskuksista...
On weekend we walked around town and did some Christmas shopping. I have previously told that I prefer small independent shops over big shopping malls...
 ... näin kauniita lyhtyjä. suloisia piparkakkutaloja (milloinkohan saan itse tehtyä sellaisen, epäilen, etten täksikään jouluksi...), hurmaavia jouluruusuja...
... I saw beautiful lanterns, pretty gingerbread houses (I doubt I will make my own gingerbread house this Christmas either...) and gorgeous helleborus...
...ihastuin myös violettiin jouluruusuun ja sain mukavia paketointi-ideoita...
... I fell in love with a purple helleborus and got some ideas for gift wrapping...

...vahatut paperipussukat sopisivat sellaisenaan joulukääreeksi, lahja vain sisään silkkipaperiin kääräistynä. Runsaat joulukattaukset ihastuttivat myös, vaikka oma tyylini on hieman hillitympi...
... waxed paperbags would make also a great gift wrapping. I loved the rich table setting, even though my style is slighty more monochromatic...

December 4th; Food with Christmas colors/Jerusalem artichoke soup



Maa-artisokkakeiton kerkeää pyöräyttää työpäivän jälkeenkin, mutta se sopii myös joulunalusajan alkuruoaksi kauniine jouluisine väreineen.

Jerusalem artichoke soup is easy to make even on weeknights, but it also makes a festive appetizer for pre Christmas dinners.

Maa-artisokkakeitto

0,5 kg maa-artisokkia
2 dl ruokakermaa
0,6 vahvaa kasvislientä
1 pieni sipuli
suolaa
pippuria

Kuori ja kuutioi maa-artisokat.

Kuullota kuutioitu sipuli.
Keitä kasvikset kasvisliemen ja kerman kanssa, kunnes maa-artisokat ovat pehmenneet, n. ½ h. Soseuta sauvasekottimella, mausta suolalla ja pippurilla.

Keiton koristeena voit tarjota pannulla paahdettua kylmäsavukinkkua, paahdettuja kurpitsansiemeniä, pecorinojuustolastuja, yrttejä tms, joilla saat lisämakua ja-väriä keittoon.

(Meillä sauvasekoitin hajosi kesken sileäksi soseuttamisen, mutta kaadoin sopan blenderiin ja pyöräytin sen siinä tasaiseksi.)

Jerusalem artichoke soup
 0.5 kg of Jerusalem artichokes
 2 dl cream
 0, 6 l strong vegetable stock
 1 small onion
 salt
pepper
Peel and dice the Jerusalem artichokes.
Sauté the diced onion
Boil the vegetables with  vegetable stock and cream together until artichokes are softened, about ½ hour puree, season with salt and pepper.
You can garnish the soup with pan roast smoked ham, roasted pumpkin seeds, pecorino cheese, herbs, etc.; the soup gets get more flavor and color.