Myöhästyminen illan viimeisestä laivasta | Missing the last ship home















Paikallisbussiin aina juoksen,mutta lentokentällä ja satamassa olen aina ajoissa. Paitsi lauantaina. olimme viettäneet kivan päivän Telliskivellä, vanhassa kaupungissa ja pikku joululahjaostoksia tehden. Kaupungilla kiertelyn jälkeen llastimme ravintola Ribessa vanhassa kaupungissa (postausta tulossa myöhemmin). Nautimme Riben illallisesta niin perusteellisesti, että lähdimme satamaa kohden myöhässä. Mielestäni satamaan oli hieman lyhyempi matka ja matkalla vielä ajattelin että olemme nousemassa laivaan viimeistään parikymmentä minuutti - varttia ennen laivan lähtöä, joka on ennen riittänyt. Nyt aikaraja onkin 20 min ja olimme 14 min ennen laivan lähtöä portilla. Vastassa oli tukka "ei" vaikka laiva oli laiturissa vielä 10 min.

Seuraavana päivänä oli sovittua menoa Helsingissä, eikä yösijasta Tallinnassa ollu tietoakaan. Paniikkia ei kuitenkaan tullut. Siippa meni vaihtamaan pikku lisämaksua vastaan paluulippumme sunnuntaiaamun laivaan ja minä otin onneksi mukaan ottamani tabletin esiin.  Hintavertailusivujen kautta löytyi onneksi kahden hengen huone lähistön ihan mukavasta hotellista jossa olen joskus työmatkoillakin yöpynyt. Noin 35 min myöhemmin olimme jo kaupan  kautta hotellissa. Hinta oli viime hetken varaajalle onneksi kohtuullinen 43 €/2hh. Halvemmallakin olisi löytynyt yösija, mutta hostellin makuusaleihin emme sentään suunnanneet.

Hetken harmitti, nyt jo naurattaa. Kokemus tämäkin, seuraavalla kerralla olen taatusti ajoissa satamassa.


I am usually well on time at airports and harbours. Excepth on Saturday. I and Husband had spent a fun day in Tallinn, walking and shopping. In the evening we had long dinner, too long actually as we missed the last ship back to Helsinki by six minutes. Boat was still docked, but boarding time had ended.

Instead of panicking, we changed the tickets to early morning ferry next mornng and found a cheap, but cheerful hotel nearby. 35 min later we had shopped for toothpaste and toothbrushes and were in the hotel.

For few minutes I was really annoyyed, but now, back home, I am already laughing.

Helppo thaimaalaisen broilerin resepti | Easy Thai chicken recipe





Santa Maria ja Indiedays haastoivat kokeilemaan Aasia-tuoteperheen uutuuksia ja kehittelemään lukijoille oma helppo resepti.
 
Olemme muutaman vuoden takaisissa tiki-juhlissa tarjonneet cocktailit ananaksesta, mutta ananaksen kuoret sopivat kivasti myös ruoan tarjoiluun vaikka rennoissa juhlissa. 
 
 
 Thai-ananasbroileri
 
1 pss Santa Maria Pineapple Thai-mausteseosta*
1 prk Santa Maria luomukookosmaitoa*
400 g broileria kuutioituna
½ ananaksen hedelmälihasta  kuutioituna
kourallinen (thai)basilikaa
1 dl paahdettuja maapähkinöitä
1 tuore chili viipaloituna
 
3 dl keitettyä (jasmiini)riisiä

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
 
Laita uuni lämpiämään 175 C. Halkaise ananas, kaiverra hedelmäliha ja kuutioi se. Käytä reseptiin ½ hedelmälihasta, säästä loput myöhempää käyttöä varten. Kietaise ananaksen lehtien ympäri foliota suojaamaan niitä uunissa kärähtämiseltä. Laita ananaksen kuoret uuniin 10 minuutiksi lämpiämään, kuoriin jääneestä hedelmälihasta myös irtoaa lämmitettäessä ihanasti aromia.

Ruskista broilerikuutiot. Sekoita pussillinen Santa Maria Pineapple Thai-mausteseosta (mieto sekoitus inkivääriä, valkosipulia, kaffirlimea ja ananasta) kookosmaitoon ja lisää pannulle. Lisää ananaskuutiot. Hauduta 10 min kunnes broileri on kypsää. Sekoita
riisi broileri-ananaskastikkeen  joukkoon. Lusikoi lämpimiin ananaksen kuoriin. Tarjoile Sriracha-kastikeen*,tuoreen chilin, (thai)basilikan lehtien ja paahdettujen maapähkinöiden kera.
 
*saatu reseptin toteutukseen/toteutettu yhdessä Indiedaysin & Santa Marian kanssa
 


Santa Maria and Indiedays blog portal challenged bloggeers to try products of Santa Maria's new Asia and develop new  our readers with an easy recipe.



We did a few years ago serve cocktails from a pineapple at a tiki party, but pineapple shells are also good for (party) food serving.


Thai pineapple chicken


1 pack Santa Maria Pineapple Thai spice mixture *
1 tin of Santa Maria organic coconut milk*
400 g chicken breast cut into cubes
½ pineapple flesh cut into cubes
a handful of (Thai) basil
1 dl roasted peanuts
1 fresh chilli, sliced


3 dl of boiled (jasmine) rice

Boil the rice according to package instructions.


Warm oven up to 175 C. Cut the pineapple in half, engrave halves and dice the pineapple flesh. Use ½ of the flesh for the recipe, save the rest for later use. Covering the leaves with foil will keep them from burning. Put the pineapple shells in the oven for 10 minutes to warm up.

Brown the chicken cubes. Mix a bag of Santa Maria Pineapple Thaispice mixture (mild blend of ginger, garlic, kaffir lime and pineapple) with coconut milk and add to the pan. Add pineapple cubes. Simmer for 10 minutes until the chicken is cooked trough. Mix rice with chicken and pineapple sauce. Spoon in the warm pineapple shells. Serve with Sriracha*, fresh chili, (Thai) basil leaves and roasted peanuts.



* received for test / in collaboration w/ Indiedaysin & Santa Maria

Mausteista karitsaa Kiran tapaan | Spicy lamb with roasted sweet potato





Kekseliäs, nopeasti valmistuva arkiruoka on nyt vahvassa nosteessa, ainakin jos keittokirjauutuuksia selailee. Myös televisiosta ja Truly Kira-blogistaa tuttu on toisessa keittokirjassaan Max 30 min* tarttunut nopeasti valmistettaviin annoksiin.

Rakastan fetaa, granaattiomenasiemeniä ja bataattia, joten ensimmäisen ruoan valitseminen kirjasta ei ollut vaikeaa. Ruoka olikin herkullista perjantairuokaa hyvän leivän ja viinilasillisen kera.


Mausteista karitsaa paahdetulla bataatilla

 600 g luomubataattia
200 g karitsan jauhelihaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl kanelia
1,5 tl juustokuminaa
0,5 tl chilihiutaleita
1,5 rkl balsamicoa
0,5 nippua lehtipersiljaa
0,5 nippua tuoretta vahvaa minttua
200 g fetaa
0,5 granaattiomena
suolaa
mustapippuria


Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Pese bataatit juuresharjalla, kuivaa ja paloittele 1 cm paksuisiksi paloiksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada bataatin joukkoon puolet öljystä ja puolet hunajasta. Mausta reippaasti suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 20 min, kunnes bataatti on pehmeää ja saanut reippaasti väriä.

Kaada loput öljystä kuumalle paistinpannulle. Ruskista jauhelihaa noin 7 min, kunnes se on syvän ruskeaa ja rapeaa. Mausta puolessa välissä paistamista suolalla ja pippurilla. Mausta lopuksi kanelilla, juustokuminalla, chilillä ja lopulla hunajalla. Sekoita myös joukkoon 1 rkl balsamicoa.
Jauhelihan paistuessa hienonna yrtit, murustele feta ja erottele granaattiomenan siemenet kuoresta leikkaamalla hedelmä neljään osaan ja koputtelemalla kuoria lusikalla niin, että siemenet tippuvat astiaan.

Sekoita paahtunut bataatti jauhelihan joukkoon ja lämmitä, mikäli jauheliha on päässyt jäähtymään. Sekoita joukkoon yrtit ja loput balsamicosta, jaa lautasille. Viimeistele murustetulla fetalla ja granaattiomena siemenillä.



Resourceful, quickly made everyday food is now a hot topic in new cookbooks. Finnish TV chef and blogger Kira Åkerström-Kekkonen released her second cookbook, centered in easy, fast dishes.

 I love feta, pomegranate seeds and sweet potato, so the first dish to make from the book was easy to decide.

Spicy minced lamb with roasted sweet potato


600 g organic sweet potato

200g lamb mince

2 tablespoons olive oil

1 tablespoon honey1 teaspoon cinnamon

1.5 tsp cumin

0.5 tsp chili flakes

1.5 tablespoons balsamic vinegar

half bundle of parsley

half bundle of strong fresh mint

200 g feta cheese

Seeds of half pomegranate

salt

black pepper



Warm oven up to 225 degrees. Wash the sweet potatoes with a vegetable brush, dry and cut into 1 cm thick pieces and place on baking sheet lined oven dish.

Mix the sweet potato with half oil and half of the honey. Season with salt and pepper. Roast in the oven for about 20 minutes, until the sweet potatoes are soft.

Pour the remaining oil in a hot frying pan. Brown the ground beef for about 7 min until it is deep brown and crispy. Season with salt and pepper. Finally, season with cinnamon, cumin, chilli and honey at the end. Stir in 1 tablespoon of balsamic vinegar and chopped herbs, top with crumbled feta and pomegranate seeds.


*arvostelukappale saatu blogin kautta
*book received for review