Etukäteen valmisteltava pääsiäismenu | Prepare ahead Easter menu

Joko mietit mitä tarjota pääsiäisenä? Ihan sen perinteisimmän pääsiäismenun sijaan voi välillä kokeilla pääsiäisen makuja uudella tavalla.

Tämän raikkaan, Lähi-Itään kumartavan menun voit valmistella pitkälti valmiiksi etukäteen. Limejäätelön voit tehdä jo päiviä aiemmin pakastimeen valmiiksi. Lampaanpaistin voit marinoida päivän-pari aiemmin ja paistaa samana päivänä. Jugurttikeiton, valkopapuhummuksen ja minttupeston voi valmistaa jääkaapissa säilytettäväksi edellisenä päivänä. Tomaattigranaattiomenasalaatin kastikkeen voi tehdä edellisenä päivänä ja sekoittaa sen muiden salaattiainesten joukkoon ennen tarjoilua.


What to serve on Easter lunch? Most of this menu you can prepare a day or two before. Lime ice cream can be made days before. Lamb roast can be marinated a dy or two before and roast the same day. Cold yoghurt soup, white bean hummus and mint pesto can be preparead the day before. Salad dressing can also be made the day before, mix it with other salad ingredients before serving.









Persialainen jugurttikeitto

1 dl saksanpähkinöitä
5 dl turkkilaista jugurttia
3 dl jääkylmää vettä
1 dl rusinoita
½ kurkku kuutioituna
kourallinen minttua
kourallinen tilliä
suolaa
pippuria
(koristeluun minttua, kuivattua chiliä, sumakkia ja kuivattuja ruusunlehtiä)

Paahda saksanpähkinöitä 200 C uunissa 10 min, anna jäähtyä ja hienonna. Pyöräytä jugurtti, vesi, saksanpähkinät, rusinat, kurkku, minttu ja tilli blenderissä sileäksi, mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä jääkaapissa puoli tuntia. Koristele mintunlehdillä, kuivatulla chilillä, sumakilla (etnisistä kaupoista) ja kuivatuilla ruusunlehdillä. Kesällä voit käyttää kuivattujen ruusun terälehtien sijaan kurtturuusun terälehtiä (lannoittamaton pensas, ei ihan tien varresta)


Persian cold yogurt soup
1/2 cup walnuts
1/4 cup dried rose petals, crushed (optional)
2 cups Greek yogurt
1/2 cup  raisins
1/2 seedless cucumber, peeled and finely diced (1 cup)
1/4 cup finely chopped mint
1/4 cup finely chopped dill
1/4 cup finely chopped chives
Salt and freshly ground  pepper
chili flakes
rose petals



Preheat the oven to 200 C°. Spread the walnuts in a pie plate and toast for about 10 minutes. Let cool, then finely chop.     
    Meanwhile, in a small bowl, cover the rose petals with cold water and let stand until softened, about 20 minutes. Drain the petals and squeeze dry.
      In a large bowl, whisk the yogurt with the ice water. Stir in the raisins, cucumber, mint, dill, chives, walnuts and rose petals and season with salt and pepper. Refrigerate until very cold, about 1 hour. Serve the soup in shallow bowls, sprinkled with sumac, mint leaves dried chili and rose leaves.








      Marinadi n. 1,5 kg lampaanpaistille 
      1 pieni sipuli
      2 valkosipulinkynttä
      1 sitruunan mehu
      0,5 dl oliiviöljyä
      1,5 tl juustokuminaa
      0,5 tl kanelia
      4 tl jauhettua korianteria
      0,5 tl maustepippuria
      0,5 nippua korianteria
      1,5 tl suolaa

      Sekoita kaikki ainekset, aja sauvasekoittimella soseeksi ja kaada lihan päälle. Marinoi vähintään kolme tuntia tai yön yli. Paista uunissa 100 asteessa kunnes mittari näyttää n. 70 astetta, ota pois uunista. Anna vetäytyä 15 min folion alla ennen kuin leikkaat paistin.



      Marinade for abt. 1,5 kg lamb roast

      1 small onion
      2 garlic cloves
      juice of one lemon
      0,5 dl olive oil
      1,5 tsp cinnamon
      4 tsp gropunded coriander seeds
      0,5 tl allspice
      0,5 bunch fresh cilantro
      1,5 tsp salt

      Mix all ingredients, puree them and spread the paste over the meat. Marinade for three hours or overnight. Roast in 100 C degrees wiht meat meter util it reaches 70 C. Let rest 15 min under foil before carving the roast.


      Tomaatti-granaattiomenasalaatti

      200g punaisia ​​kirsikkatomaatteja, leikattuna ½cm kuutioiksi


       
      200g keltainen kirsikkatomaatteja, leikattuna ½cm kuutioiksi


       
      200g luumutomaatteja, leikattuna ½cm kuutioiksi


       
      4 keskikokoista tomaattia, leikattuna ½cm kuutioiksi (500g)


       
      1 punainen paprika,  leikattuna ½cm kuutioiksi (120 g)


       
      1 pieni punasipuli, silputtuna (120 g)

       
      2 valkosipulinkynttä murskattuna


       
      ½ tl jauhettua maustepippuria

       
      2 tl valkoviinietikkaa


       
      1½ rkl granaattiomenasiirappia (etnisistä kaupoista)


       
      60ml oliiviöljyä, plus vähän ylimääräistä viimeistelyyn


       
      1 granaattiomenan siemenet (170 g siemeniä)


       
      1 rkl pieniä oreganon lehtiä, koristeeksi

       
      Suolaa ja mustapippuria



      Sekoita isossa kulhossa tomaatti, paprika ja sipuli.

       
      Vispaa pienessä kulhossa valkosipuli, maustepippuri, etikka, granaattiomenasiirappi, oliiviöljy ja 1/3 tl suolaa.
      Kaada päälle tomaatit ja sekoita varovasti.

       
      Asettele tomaatit ja mehut isoon laakeaan astiaan. Ripottele päälle granaattiomenan siemeniä ja oreganoa ja lopuksi pirskottele hieman öljyä päälle.



      Tomato pomegranate salad

      200g red cherry tomatoes, cut into ½cm dices

      200g yellow cherry tomatoes, cut into ½cm dices

      200g tiger (or plum) tomatoes, cut into ½cm dices

      4 medium vine tomatoes, cut into ½cm dice (500g net)

      1 red pepper, cut into ½ cm dice (120g net)

      1 small red onion, finely diced (120g net)

      2 cloves garlic, crushed

      ½ tsp ground allspice

      2 tsp white wine vinegar

      1½ tbsp pomegranate molasses (from ethnic stores)

      60ml olive oil, plus a little extra to drizzle at the end

      1 pomegranate, seeds removed (170g of seeds)

      1 tbsp picked small oregano leaves, to garnish

      Salt and black pepper







      Minttupesto

      1 ruukku minttua
      puolikas kourallinen pistaasipähkinöitä paahdettuna
      1 iso valkosipulinkynsi
      1 dl parmesaania tai pecorinoa
      1 dl oliiviöljyä
      suolaa
      pippuria

      Sekoita kaikki ainekset tahnaksi teho- tai sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.


      Mint pesto

      1 good bunch of mint

      half a handful of pistachios roasted

      1 large garlic clove

      1 cup Parmesan or pecorino

      1 cup olive oil

      salt

      pepper



      Mix all the ingredients into a paste in blender. Season with salt and pepper to taste





      Valkopapuhummus

      1 pkt isoja valkopapuja
      2 rkl tahinia
      ½ sitruunan mehu
      1 valkosipulin kynsi
      1 tl juustokuminaa murskattuna
      1 tl korianterinsiemeniä murskattuna
      suolaa
      pippuria

      Valuta valkopavut ja soseuta ne tasaiseksi massaksi sauvasekottimella muiden aineiden kanssa.
      Valuta päälle oliiviöljyä.
       
      Mikäli haluat hummuksesta notkeampaa, säästä osa purkin nesteestä ja lisää makusi mukaan


      Hummus of white giant beans


      1 can large white beans

      2 tablespoons tahini

       juice of ½ lemon

      1 garlic clove

      1 teaspoon of cumin, crushed

      1 teaspoon coriander seeds, crushed

      salt

      pepper



      Drain the cwhite beans and puree them to a smooth paste with other ingredients.

      Drizzle with olive oil.

      If you want to hummus to be softer, save the liquid from the can and add to your taste when pureeing.






      Limejäätelö

      1 purkki sokeroitua kondensoitua maitoa
      1 prk (125 gr) ranskankermaa
      3 limen mehu
      2 limen kuori


      Kaada blenderiin kondensoitu maito ja ranskankerma. Purista sekaan limemehu
      Pese limen kuoret ja raasta blenderiin. Surraa blenderissä hetki, tarkista maku
      Kaada pakastimenkestävään rasiaan ja pakasta yön yli.



      Lime ice cream (for four)

      1 1/8 cup full fat sweetened condensed milk
      1 1/2 cup full fat sour cream
      Juice of 3 limes
      Finely grated skin of 2 limes (green part only)

       

      Add all ingredients into a blender. Blend on high speed until lime is fully dissolved (about 30 seconds).

      Pour into container (metal loaf pans works well). Thump bottom of container against the counter a few times to let the ice cream settle and smooth out. You can also use a spatula to help smooth it out. Freeze overnight.









      Vuoden 2017 Taste of Helsinki-ravintolat | Sneak peek to Taste of Helsinki 2017

      Jo useana kesänä Helsingin Kansalaistorin puistoon levittäytynyt ruokafestivaali, Barry ja Mira McNamaran Suomeen tuoma Taste of Helsinki kokoaa jälleen kymmenen huippuravintolaa, mukana on myös useita tunnettuja juomataloja.

      Taste of Helsinki 2017, silakka, savoy

      silakka, kalaruoka

      jälkiruoka, taste of helsinki 2017

      silakka, taste of helsinki 2017
      visit helsinki, taste of helsinki, lammasruoka
      jälkiruoka, taste of helsinki 2017

      80. juhlavuottaan viettävä Savoy julkisti jo tammikuussa osallistuvansa Taste of Helsinkiin tänä vuonna. Eilen loputkin osallistuvat ravintolat julkistettiin, ruoan merkeissä totta kai.

      Taste of Helsingissä ovat mukana aiemmilta vuosilta tutut  Bistro O Mat, Grön, Pastor ja Toca. Uusina tulokkaina nähdään Helsingin ravintolat Passio, Savoy ja Shelter, turkulainen Ludu, Eestin parhaaksi ravintolaksi valittu tallinnalainen Noa sekä villiyrttejä tarjoava pop up -ravintola TuOHi.

      Pressissä maisteltiin Savoyn mustaherukalla maustettua silakkaa, perunahelmiä ja tillikreemiä, Shelterin oliivilla ja oreganolla täytettyä luomukaritsankylkeä, porkkanahummusta ja lehtikaalia sekä Pastorin kolmen maidon vaniljakakkua, maitosorbettia dulce de lehcheä ja sitruunamarenkia.

      Säät ovat välillä olleet haastavia, mutta tapahtuman tunnelma on sadepäivinäkin ollut hyvä. Joka vuosi tapahtumassa on tietysti runsaasti uusia kävijöitä, mutta paljon myös niitä, joille tapahtumasta on tullut jokavuotinen traditio. Suurin osa annoksista maksaa 5-6 euroa, keskimäärin kävijä syö kuusi maisteluannosta.



      parsa, mäti, hollandaise

      Ruokien lisäksi tarjolla on viinejä, pienpanimo-oluita ja erikoiskahveja. Festareilla on lisäksi mm. elävää musiikkia ja ohjelmassa kokkausnäytöksiä, Suomi–Ruotsi-kokkausmaaottelu ja pääsponsori Electroluxin kokkikoulu, jossa olen ollut kaksi kertaa mukana kokkaamassa Suomen kokkimaajoukkueen jäsenten opastamana. Saimme Beach house kitchenin Helin kanssa esimakua kokkikoulusta valmistamalla pressitilaisuuden lopuksi Electrolux culinary schoolissa parsaa, hollandaisekastiketta ja yrttipestoa. Parsakausikin tuli samalla siis avattua. Tämän annoksen voisi tehdä kotonakin vaikka ensi viikon hääpäivänä.


      Press launch of Taste of Helsinki culinary festival. Taste of Helsinki 2017 serves gourmet flavours of the city by some of the best Finnish (and one Estonian) restaurants in the heart of Helsinki 15-18.6.2017.

      Katkarapukulho | Shrimp bowl

      Muutama viikko sitten osti Hakaniemen etnokaupoista ison pussin pakastettuja jättikatkaravun pyrstöjä. Olemme syöneet katkarapupastaa, -risottoa ja tällaista kulhoruokaa, johon myöskin tuli jättikatkaravun pyrstöjä. Vielä on pyrstöjä pakkasessa on jäljelläkin pariin ruokaan.



      ravunpyrstö, kulhoruoka

      ravunpyrstö, kulhoruoka
      Pasta ja risotto olivat italialaisittain valmistettuja, mutta nopeasti valmistuvaan kulhoon halusin Aasian makuja. Kotona oli mausteita, mango, porkkana, puolikas kurkku ja jasmiiniriisiä. Kaupasta haettiin vielä thaibasilikaa ja korianteria.


      Aasialainen jättikatkaravunpyrstökulho kahdelle


      1½ dl jasmiiniriisiä

      1 porkkana
      ½ kurkku
      1 mango
      kourallinen (thai)basilikan lehtiä
      kourallinen korianterin lehtiä
      10 jättikatkaravun pyrstöä kuorittuna
      1 tl soijaa
      1 tl kalakastiketta
      1 tl raastettua inkivääriä
      1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
      öljyä paistamiseen

      soijaa ja sweet chili saucea tarjoiluun

      Sekoita soija, kalakastike, inkivääri, valkosipulinkynsi ja 1 rl öljyä, marinoi katkaravunpyrstöjä seoksessa ½ h. Aillä aikaa suikaloi julinenneraudalla tai veitsellä porkkana ja kurkku, kuori ja kuutioi mango. Keitä riisi ohjeen mukaan.

      Paista katkaravut korkealla lämmöllä öljytilkassa muutama minuutti per puoli niin että ne ruskistuvat hieman. Älä kuitenkaan pasta liian kauan, muuten ravunpyrstöt muuttuva sitkeiksi.


      Lusikoi riisi kulhoon, asettele muut ainekset riisin päälle. Tarjoa soijakastikkeen ja sweet chili saucen kera.


      Few weeks ago I bought from an Asian grocery store a big bag of frozen shrimps. We have been eating  shrimp in pasta and risotto and in this Asian style bowl, but there are still some left in the freeze.

      A juicy, sweet mango inspired me to add Asian flavors in the shrimp marinade. 



      Asian shrimp tail bowl for two
      1½ dl jasmin rice1 carrot

      ½ cucumber
      1 mango
      handful of (Thai) basil leaves
      a handful of coriander leaves
      10 peeled king prawn tails
      1 teaspoon soy sauce1 tsp fish sauce
      1 teaspoon grated ginger
      1 garlic clove, finely chopped
      oil for frying

      soy sauce and sweet chili sauce for serving


      Mix soy sauce, fish sauce, ginger, minced garlic clove and 1 tablespoon oil, marinate prawn in mixture ½ h. In the mean time juliennecarrot and cucumber, peel and dice mango. Cook the rice according to the instructions.


      Fry the prawns in drop of oil on high heat, few minutes per side so that they are slightly browned. However, do not fry too long, otherwise they will turn gummy.

      Spoon the rice in bowl, place the other ingredients on top of the rice. Serve soy sauce and sweet chili sauce.