Kuohkeat, rapeat ruis-vehnäsämpylät

Hyvää pääsiäistä! Nyt suurella osalla etätyötkin ovat tauolla ja voi rauhassa kotoilla useamman päivän. Leipominen on selvästi kasvattanut ainakin omassa somekuplassa suosiotaan. Leipominen onkin mukavaa puuhaa.

Olen aina ollut enemmän leivän leipoja kuin kakkuleipuri, vaikka etenkin moussekakkujen teko onnistuu. Etenkin nyt tuntuu, että leivän leipominen  rauhoittaa -ja lopputulos herkullista sekä vähän lohdullistakin.


leivonta, sämpyläresepti

Sämpylätaikinan voi laittaa nousemaan illalla ja aamulla leipoa leipoa aamiaiselle uunilämpimät sämpylät. Koska taikina on kahdelle iso, paistoin puolesta taikinasta sämpylät yhden yön nostatuksen jälkeen ja nostin taikinakulhon viileään varjoon parvekkeelle hyvin peitettynä. Loput taikinasta paistoin sämpylöiksi seuraavan aaamuna. Päivä lisää kylmänostatusta toi taikinaan vielä lisää sitkoa ja makua. Pizzataikinaa nostan kylmässä yleensä 72 tuntia.



leivonta, sämpyläresepti
Jokaisesta sämpylästä tulee vähän eri muotoinen, mutta rustiikkinen ulkomuoto on minusta vain plussaa.


leivonta, sämpyläresepti

Tuore leipä on yksinkertaisuudessaan sellaista edullista arjen luksusta, jota moni kaipaa nyt muuten rajoitettuun elämäänsä.


leivonta, sämpyläresepti

leivonta, sämpyläresepti


Kuohkeat, rapeat ruis-vehnäsämpylät

5 dl vettä
1 dl maitoa
10 g kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
4 ½ dl ruishiutaleita
8 dl vehnäjauhoja
+ lisää jauhoja jauhottamiseen


Mittaa kattilaan vesi ja maito. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon tilkka nestettä, lisää nesteen joukkoon sokeri ja kuivahiiva. Sekoita tasaiseksi, lisää loput nesteestä sekä suola.

Lisää vehnäjauhot taikinaan, sekoita taikinaa puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää taikinaan ruishiutaleet. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia. Taikina saa olla löysää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja. Peitä kulho puhtaalla pyyhkeellä, anna taikinan nousta vedottomassa paikassa 1 ½ tuntia tai yön yli.

Kuumenna uuni 250 C asteeseen. Ripottele pöydälle 1 dl vehnäjauhoja, kumoa varovasti  taikina jauhotetulle aluastalle. Älä vaivaa taikinaa, etteivät kuplat häviä taikinasta.

Ripottele jauhoja taikinan päälle, taputtele taikinaa kevyesti. Jaa taikina lastalla kuuteentoista osaan. Leikkaa samankokoisia paloja, muodoiltaan ne saavat hieman vaihdella.

Nostele taikinapalat sellaisenaan uunipellille, älä pyörittele sämpylöiksi. Sämpylöitä ei tarvitse enää nostattaa.

Paista ensimmäistä pellillistä ilman nostattamista 15-20 minuuttia. Jälkimmäinen pellillinen kypsyy hieman nopeammin.

Jos kaipaat hieman nopeammin tehtäväiä sämpylöitä, kokeile tunnissa valmistuvia rukiisia sämpylöitä.

Kirsikankukkien aikaan

Kirsikkapuiden puhkeaminen kukkaan on aina sykähdyttävää, tänä vuonna ensimmäisen kukan näkeminen oli ehkä tavallistakin ilahduttavampaa. Maailmassa voi tapahtua vaikka mitä, mutta luonto kulkee kulkuaan.




Kotikadulla on kirsikkapuu, joka kukkii aina ensimmäisenä. Toissa aamuna siinä kauempaa katsottuna näkynyt edes kukannuppuja, lämpimän kevätpäivän iltana jo useampi nuppu oli auennut. Samaan aikaan puhkeaa aina Vanhan kirkkopuiston ensimmäinen puu kukkaan.


Kirsikkapuu

Viime vuonna näin ensimmäiset kirskankukat Helsingissä 26.4., nyt ollaan siis kolmisen viikkoa etuajassa.


Kirsikkapuu

Kevät on joka vuosi yhtä voimallinen, ensin se hiipii kukka ja korsi kerrallaan, sitten luonto yht'äkkiä suorastaan räjähtää kasvuun.



Kirsikkapuu

kirsikkapuu


Oletko jo nähnyt kirsikkapuiden kukkivan tänä vuonna?




Limejuustokakkua pääsiäiseksi

Pääsiäisateria on usein aika raskas, lammaspaistin jälkeen jälkiruoaksi tekee mieli jotain raikkaan kirpeää. Limejuustokakku on raikkaan kepeän makuinen päätös pääsiäisaterialle.

Nyt kun pääsiäistä vietetään pienemmällä joukolla, reseptin voi puolittaa jos kotoa löytyy pienempi vuoka. Kakku säilyy myös hyvin useamman päivän, joten siitä voi riittää useamman päivän jälkiruoaksi.

juustokakku, sitruunakakku, moussetorttu

moussekakku, juustokakku

juustokakku, moussekakku




Limejuustokakku


Pohja

5 dl riisimuroja
50 g maitosuklaata

Paloittele ja sulata suklaa. Sekoita sula suklaa murojen joukkoon. Voit murskata murot tai antaa niiden olla kokonaisina. Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla ja levitä riisisuklaaseos ohuelti vuoan pohjalle. Nosta vuoka täytteen tekemisen ajaksi jääkaappiin.

Täyte

5 liivatetta
2 munaa
1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 limen raastettu kuori
2 1/2 limen puristettu mehu

Liota liivatteita kylmässä vedessä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa vispikerma. Yhdistä muna- ja kermavaahdot, taittele lastalla joukkoon tuorejuusto, vaniljasokeri ja limen kuori.

Kuumenna limen mehu ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Kaada hieman jäähtynyt seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte muropohjan päälle, tasoita täyte lastalla ja kopauttamalla vuokaa kevyesti pöytää vasten. Anna kakun hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Koristele suklaamakeisilla.

Mitä aiot tarjota pääsiäisen pyhinä jälkiruoaksi?