Pecorinokuorrutettua turskaa

Turska on aliarvostettu kala, käytetäänhän jopa tappiollisesta sijoituksestakin myös sanontaa "tulee turskaa". Turskasta saa kuitenkin herkullista ruokaa, mm. upean turska-annoksen söin Tallinnassa pari vuotta sitten.

Pecorinokuorrutettua turskaa tein päivälliseksi Siipan syntymäpäivänä ja hyvin se maistuikin synttärisankarille.

Voit käyttää ruokaan myös parmesaania tai muuta kovaa juustoa pecorinon sijaan. Pecorianoa löytyy mm. K-kaupoista ihan Pirkka-tuotemerkillä. Pecorino on suolaista, joten kala ei tarvitse erikseen suolaa.


kalaresepti


kalaresepti


kalaresepti

Pecorinokuorrutettua turskaa


500 g turskafileetä tai muuta valkoista kalafilettä
1/2 dl vehnäjauhoa
1/2 dl hienonnettua (lehti)persiljaa
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
½ sitruunan raastettu kuori
2 dl hienoksi raastettua pecorinojuustoa
1 tl tuoretta jauhettua mustapippuria

voita ja oliiviöljyä paistamiseen

tomaattikastike

1 sipuli
2 valkosipuli
öljyä
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl hunajaa
10 silputtua salvianlehteä
suolaa ja mustapippuria


Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli tomaattikastiketta varten.  Kuullota sipulia oliiviöljytilkassa kattilassa muutama minuutti ruskistamatta.  Lisää tomaattimurska, hunaja ja silputtu salvia.  Anna hautua noin 10 minuuttia, sekoita välillä.

Kääntele kalapalat vehnäjauhoissa.  Vatkaa muna kevyesti  syvällä lautasella  Sekoita munan joukkoon pecorinojuusto, persilja, valkosipuli, sitruunan kuori, suola ja pippuri.  Kääntele kalafileet munaseoksessa. Laita voita ja oliiviöljyä paistinpannulle.  Paista kalaa varovasti keskilämmöllä 3 - 4 minuuttia per puoli kalafilee paksuuden mukaan.

Tarjoile paistettu kala tomaattikastikkeen ja riisin kanssa.

Onko turska sinulle tuttu raaka-aine?

Taateli-Dalgona-kahvi

Huhtikuun instahittejä on ollut Dalgona-kahvi.

Vatkattu kahvi on suosittua Intiassa ja Macaossa. Olemme muutama suosi sitten Macaossa. En muista tällaista kahvia sieltä, sen sijaan latte art eli erilaiset kuviot ja eläinhahmo laten pinnalle taiteiltuna olivat suosittuja. 



dalgona

Dalgona-kahvin nosti nettisuosioon korealainen näyttelijä, Jung Il-Woo, joka tv-ohjelmassa ihastui Macaossa juomaansa vatkatuun kahviin ja kutsui sitä dalgonaksi, sillä kahvi muistutti häntä samannimisestä korealaisesta suositusta makeisesta. Dalgona on korealainen paahdetusta sokerista ja ripauksesta leivinsoodaa valmistettu makeinen, joka oli suosittu 70-80-luvuilla, mutta Dagona-kahvihypen myötä se taitanee nousta retrohitiksi Etelä-Koreassa.


dalgona

Koreassa suositun televisio-ohjelman innoittamana someen ilmaantui nopeasti kuvia ja videoita joissa vatkataan kahvivaahtoa. Sille on tietysti oma hashtaginsa #dalgonacoffeechallenge. Dalgona-kahvi tehdään 1-1-1-suhteella pikakahvijauheesta, sokerista ja kuumasta vedestä vatkaamalla  vaahto, jota nostellaan kylmän tai kuuman maidon päälle. Kahvi vaahto on kitkerän makeaa, maitoon sekoitettuna maut tasoittuvat. 

Dalgona-vaahdon jämäkkyys riippuu  seoksen vatkausajasta. Kauan vatkaamalla vaahdosta tulee napakkaa ja pursotettavaa, pehmeämpään vaahtoon riittää lyhyempi vaahdotususaika. Napakka vaahto on näyttävämpi, mutta pidän pehmeämmästä vaahdosta, joka on helpompi juomaa nauttiessa sekoittaa maidon joukkoon.

dalgona 

Vatkaa Dalgona-vaahto sähkövatkaimella. Valitse vaahdotukseeen mieluiten kapea vatkauskulho, jossa vaahto muodostuu nopeammin. Minulla on sauvasekoitin, jossa on myös vaihdettava vatkainosa. Käytän lautteen mukana tullutta korkeaa ja kapeaa kulhoa.  Ensi kerralla korvasin jo kolmanneksen sokerista taatelijauheella, sehän on hyvin makeaa. Seuraavan kerran korvasin sokerin kokonaan taatelijauholla, kahvivaahto muodostui taatelijauhetta käyttäessäkin hyvin. Taatelijauhoa saa ainakin Foodmarket Herkusta ja Ruohonjuuuresta. Maustoin kahvivaahdon vielä kanelilla ja kardemummalla.


dalgonakahvi

Taateli-Dalgona-kahvi

3 rkl pikakahvijauhetta

3 rkl taatelijauhoa tai sokeria 

3 rkl kuumaa vettä

(hyppysellinen kanelia ja kardemummaa)

jäitä

maitoa tai kasvimaitoa 

Yhdistä pikakahvijauhe, taatelijauhe tai sokeri ja kuuma vesi korkeassa, kapeassa kulhossa ja vispaa kunnes vaale ja kuohkea vaahto muodostuu. 

Täytä kaksi lasia jäillä ja maidolla.  Nostele Dalgona-vaahto maidon päälle ja tarjoile. Dalgona-vaahdon voi tarjota myös lämpimän maidon kanssa

Viisi viikon varrelta

Sisältää PR-tuotteita*

Vaikka hiljaiseloa vietetäänkin, on pääsiäisiviikollekin osunut ilonaiheita.



luontokuva

luontokuva

kirsikankukat

kirsikankukat
Huhtikuu

Luonto on antanut iloa, voimalla etenevä vehreä kevät kukkineen antaa iloa ja toivoa. Kirsikkapuutkin ovat jo alkaneet kukkimaan. Ja aurinko - onpa ollut ihanan aurinkoisia päiviä harmaan talven jälkeen!



noutoruoka covid

ravintola helsinki

leipomo väyrynen




Koronakriisin alettua täälläkin toden teolla päätimme lanseerata "support your local"-perjantait. Monet ravintoloitsijat ovat nyt suuressa ahdingossa ja vaikka kriisi kirpaisee omaakin kukkaroa, haluamme omalla pienellä tavallamme auttaa yksityisyrittäjiä vaikka edes yhdellä viikottaisella kotiin tilatulla tai haetulla ravintola-aterialla. Tämän hetken kulutuspäätöksillä on vaikutusta siihen selviävätkö yritykset kriisin yli vai eivät ja millasia yrityksiä on jatkossa tarjoamassa palveluksia iloksemme ja hyödyksemme. 

Noutaessa voit vaikka soittaa ravintolaan ennen sisään menoa ja kysyä onko noutokassi valmiina, jotta sisällä käynti on mahdollisimman lyhyt. Monet ravintolat ovat järjestäneet myös omia kuljetuksia, koska pari suurinta ruokalähettiä perii melkoisen kovaa provisiota ruoan kuljetuksesta.

Ensimmäisenä perjantaina haimme Töölöstä Trattoria Sognosta ruokaa. Seuraavana perjantaina olivat vuorossa Punavuoren Restaurant Pennyn rapukakkuset sekä Reuben sandwichit ja jälkkäriksi Leipomo Väyrysen Pikku-Väykkä-minimunkkeja.

edullinen pataruoka


Kotona on kokkailtu muuten hyvin edullisesti kaikenlaista jääkaapin ja kaappien sisältöä parhaan mukaan hyödyntäen.

Harvennetuilla kauppareissuilla silmään osui häränhäntiä. Olen yleensä tehnyt joka talvi ainakin kerran häränhäntäpataa, mutta nyt muhevan padan tekeminen meni kevään puolelle. Muut ainekset löytyvät kotoa; parvekkeella oli perunapussi, häntien kanssa samaan pataan meni tilkka punaviiniä, lihalientä, nahistuneiden yrttien loput varsineen pikkusilppuna, pari porkkanaa, palsternakka, lusikallinen maapähkinävoita, sipuleita ja mausteita. Sen tarkempaa reseptiä en nyt kirjoita, mutta viime talvelta blogissa on ollut häränhäntäpataresepti, jota voi mukailla saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan.

aurinkosuojat

Ikuisen marraskuun jälkeen olemme saaneet nauttia ihanasta auringonpaisteesta, vaikkei juuri tänään paistakaan. Suomen yllä on kuitenkin ollut aukko otsonikerroksessa, UV-säteily on ollut normaalia selvästi voimakkaampaa. Ainakin täällä rannikolla merituulet puhaltelevat aurinkoisinakin päivinä vielä viileästi, eikä auringon lämpöä iholla tunne niin hyvin kuin kesällä. Suojaus auringolta on kuitenkin tärkeää.

Lancaster Sun Beauty Protective Water -aurinkosuihke SPF 30* suojaa tarjoaa optimaalisen suojan auringolta, se sisältää aurinkosuojia, valoa heijastavia ainesosia ja tehokkaita
antioksidantteja sekä kosteuttavaa glyserolia. Aurinkosuihketta voi käyttää myös märälle iholle.

Lancaster Golden Tan Maximizer After Sun Milk* sopii niin kasvoille kuin vartalollekin. Voide kosteutettaa ja ravitsee ihoa ja pidentää päivetyksen kestoa.

Lancaster Sun-tuotteita myyvät Sokos- ja Stockmann- myymälät sekä verkkokaupat.


käsien pesu


Muistatte varmaan pestä käsiä ahkerasti, tästä tuskin tarvitsee enää ketään muistutella. Suositeltu vähimmäisaika 20 sekuntia on näin pääsiäiseenkin sopivasti kuulemma suunnilleen Jänis istui maassa-laulun pituinen. Meillä raikaakin usein Jänis istui maassa kylpyhuoneesta kun kaksi keski-ikäistä pesee käsiään.

Kuinka pääsiäisesi on sujunut ja mikä on ilahduttanut kuluneella viikolla?