Speculoos-pikkuleivät

Piparkakkuja en tänä vuonna ole leiponut, mutta niiden lähisukulaisia, hollantilaisia speculoos-keksejä pyöräytin pari pellillistä. Innoittajana oli  hankkimani kuviokaulin, jolle halusin löytää leviämättömän taikinan reseptin. Jos taikina leviää liikaa, kuvio häviää.

"Kun on vasara kädessä, kaikki näyttää naulalta". Tämä rakkaan ystävän lohkaisu vuosien takaa tuli mieleeni taikinaa kauliessa. Aloin kiivaasti miettiä mitä kaikkea kaulimella voisi kaulia, erilaisia kaulittavia juttuja tuli mieleen kohmeisesta jäädykkeestä alkaen; ainakin joulun näkkileipiä sillä on jo kaulittu parikin satsia. Olen ulkoistanut näkkärin teon miehelleni jo vuosia sitten ja hän oli tyytyväinen kun näkkäreitä sai taas vietyä yhden asteen eteenpäin

Kuviokaulimia saa leivonta- ja keittiövälinekaupoista, myös marketeissa olen nähnyt joitain malleja. Muista jauhottaa kuviokaulin kevyesti, ettei taikina tartu siihen.












Speculoos-pikkuleipien maku on kanelinen ja karamallinen, specuooseissa on myös muskottipähkinää, inkivääriä ja kardemummaa. Olen ihastunut taatelijauhoon eli "taatelisokeriin" (välillä ollut ainakin Prismassa ja Ruohonjuuressa), korvasin sillä valkoisen sokerin ja se toimikin hyvin tässä taikinassa


Speculoos-pikkuleivät

1 dl voita

1 valkoista sokeria

2 dl ruskeaa sokeria

1 muna

1 vaniljatangon siemenet

1/4 tl ruokasoodaa

1/2 tl suolaa

2 1/2 tl kanelia

3/4 tl muskottipähkinää

1/2 tl inkivääriä

1/4 tl kardemummaa

4 1/2 dl jauhoja


Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi ilmavan kuohkeaksi vaahdoksi, 5-10 min. Lisää muna ja vanilja ja sekoita hyvin.

Sekoita toisessa kulhossa ruokasooda, suola, kaneli, muskottipähkinä, inkivääri, kardemumma ja jauhot. Lisää sitten jauhoseos toiseen astiaan voivaahdon kanssa. Sekoita, kunnes jauhot ovat juuri sekoittuneet, älä vatkaa. Jäähdytä taikinaa jääkaapissa tai ulkona vähintään tunnin ajan.

Lämmitä uuni 190  asteeseen.

Kauli taikina kolmessa erässä ohuehkoksi kevyesti jauhotetulla alustalla ensin tavallisella kaulimella. Viimeistele jauhotetulla kuviokaulimella. Leikkaa muotilla pikkuleipiä. Siirrä uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 9-11 minuuttia, kunnes pikkuleipien reunat ovat kevyesti ruskistuneet.

Käännöstulokset

Jouluinen taateli-riisipuuro

Reseptin Urtekram-tuotteet saatu


Viimein ollaan viikon päässä joulusta ja joulua voivat täysillä fiilistellä nekin, jotka eivät halua joulutouhottaa kuukausia etukäteen. Pidän joulusta, mutta ihan satasella en jaksa olla joulussa jo marraskuussa. Nyt jouluun voi jo laskeutua.

Riisipuuro kuuluu joulun aikaan, teen joka vuosi vähän uudenlaisen version. Olen tehnyt mm. Itämaan tietäjien riisipuuroa.

Taatelilla maustettu taateli-riispuuro tarjotaan viilennettynä jälkiruokana tai vaikka aattoaamun aamiaisherkkuna.

Jouluinen taateli-riisipuuro

Jouluinen taateli-riisipuuro

Jouluinen taateli-riisipuuro


Taateli-riisipuuro


4 1/2 dl vettä
7 rkl kypsentämätöntä Urtekram-puuroriisiä
1 dl maitoa tai kasvismaitoa 
1/2 dl fariinisokeria tai taatelijauhoa
1/2 dl  riisijauhoa
6 kuivattua aurinkokuivattua Urtekram-taatelia 
2 rkl vettä
Kanelia maun mukaan


Aloita kiehauttamalla vesi pienessä kattilassa, sekoita riisi veteen ja anna hautua keskilämmöllä kunnes neste on imeytynyt, noin 15 minuuttia. Lämmitä maito paksupohjaisessa kattilassa alhaisella lämmöllä ja sekoita sokeri joukkoon, sekoittele kunnes sokeri on sulanut. Lisää keitetty riisi maitoseokseen ja kiehauta.

Liuota kulhossa riisijauho ja 1/2 dl vettä, sekoita joukkoon pari ruokalulisikallista kiehuvaa maitoa, soseuta taatelit maito-riisjauhoseokseen ja kaada tämä seos kattilassa olevan kiehuvan maidon joukkoon jatkuvasti sekoittaen. Laske lämpöä ja anna hautua noin 30 minuuttia, sekoitellen usein. Seos sakeutuu hitaasti puuroksi.


Soseuta taatelit 2 ruokalusikallisessa kuumaa vettä. Ota kattila hellalta. Lusikoi puuro annoskulhoihin ja ripauta päälle kanelia. Jäähdytä puuro yön yli tai vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua. Taateli-riisipuuro sakeutuu vielä lisää kylmässä.



Viisi viikon varrelta

 

Alle kaksi viikkoa jouluun, joko sinulla alkaa olla jouluvalmistelut menossa tai ainakin suunniteltuna? 


Jimmy Boyd-tuoksut

Jimmy Boyd-tuoksut






Pr-näytteitä Why Not PR/Jimmy Boyd


"Oikea tuoksu löytää oikean ihmisen luo", tämä on espanjalaisen Jimmy Boyd -parfyymitalon parfymöörin Jimmy Boyd Juniorin motto.

Spring Rain-EDC tuoksuvesi on kuin sadekuuro keväisessä metsässä, tiedäthän sen keväisen tuoksun kun maasta puskevat lehdet ja oksista puhkeavat lehdet tuoksuvat voimallisesti keväältä ja uudelta alulta. Kevään lapsena odotan kevättä aina kiihkeästi; rakastan heräävän luonnon tuoksua ja onhan keväässä etenkin nyt uuden alun odottajalle moninaista symboliikkaakin. Tuoksussa on metsän yrttejä, rosmariinia ja kieloa – pullossa on lisäksi villimuratin lehti. Tuoksu on aromaterapeuttinen; samalla kertaa tyyni ja rauhallinen, mutta myös voimaa ja energiaa antava. Vartalovoiteen tavoin käytettävä tuoksuöljy on kukui-öljyyn valmistettu ylellinen tuoksua pitkään iholla pitävä vartaloöljy.

Perheyrityksen tuoksut kehitetään ympäröivän luonnon sekä Espanjan eri kaupunkien ja alueiden asukkaiden inspiroimina. Jimmy Boyd -nimeä kantava tuoksusarja on täysin luonnonmukainen ja ekologinen.




Kotiin tuli tällä viikolla joulukuusi. Pikkuruinen kuusi tuli appivanhempieni mailta. Pari valosarjaa riittää koristeeksi, vaikka kellarissa onkin iso laatikko täynnä koristeita. 




Jokavuotinen joulukukka muiden muassa on orkidea. Minulla on jopa parikymmentä vuotta sitten hankittuja tai saatuja orkideoita, jotka kukkivat aina joulun aikaan. En hoida orkideoitani millään lailla, kastelen kerran-kaksi kuussa. Salaisuus on siis huono hoito ja paikka koillisikkunalla, johon kesälläkään ei paista kuin aamuaurinko. 


Jacob's creek jouluviinit



PR-näytteitä Juomavinkki/Jacob's Creek

Juomavinkki järjestää tulevalla viikolla kaksi online-viininmaistelua;

Torstaina 17.12. klo 19 Facebook Live -viinitasting, jossa Anniina Schreiner, Wine and Beyond -blogista sekä Gerard Higgins, Wine Education Specialist maistelevat Jacob's Creekin viinejä ja antvat vinkkejä joulupöydän viinivalintoihin. Maisteltavana ovat roseviinit sekä viskitynnyrikypsytetty Chardonnay ja Shiraz. Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay sopii rasvaisten kalaruokien, äyriäisten, sieniruokien sekä kanan ja jopa possun kaveriksi. Jacob's Creek Double Barrel Shiraz sopii aromikkaiden tummien liharuokien ja riistan kumppaniksi. Viini sopii pehmeytensä ansiosta hyvin myös nautiskeluun. Viskitynnyriviimeistely tuo viiniin lisää ulottuvuutta ja rakennetta, ja tekee siitä täyteläisemmän ja pehmeämmän.

- Jacob's Creek Le Petit Rosé
- Jacob's Creek Le Petit Rosé Brut Cuvee
- Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay (viskitynnyrikypystetty valkoviini)
- Jacob's Creek Double Barrel Shiraz (viskitynnyrikypsytetty punaviini)

Perjantai 18.12. klo 18 Instagram Live Afterwork. Christoffer Strandbert ja Janica Brander avaavat roseviinejä. Jacob's Creek Le Petit Rosé on intensiivinen, mutta hento viini ja se on saanut inspiraationsa Provencesta. Jacob’s Creek Le Petit Rosén suosion siivittämänä sen rinnalle tuotiin samainen tuote, mutta kuplien kera. Roseviiniä on meilläkin ollut parina jouluna tarjolla läpi aterian. Se sopii todella hyvin joulupöydän perinteisiin ja moderneihin makuihin.
- Jacob's Creek Le Petit Rosé
- Jacob's Creek Le Petit Rosé Brut Cuvee



Hankin joululeivontaan kuviokaulimen, perinteiset joulunäkkärit saavat tänä vuonna uuden ulkonäön. Tein jo koristekaulittuja speculoos-pikkuleipiäkin. Koetan niiden reseptin julkaista vielä ennen joulua. Speculoosit ovat maistuva vaihtoehto piparkakuille. 


Oletko jo leiponut tai koristellut jouluksi? Onko lahjat hankittuna, milloin joulukuusi tulee sisään?