Blinivinkit Helsinkiin

PR-illalliset tarjosi Raflaamo/Kappeli/Bistro Vilho


Talven ensimmäinen ruokasesonki, blinikausi on pyörähtänyt käyntiin. Pääsin kuluneella viikolla maistelemaan kahden ravintolan blinejä näin heti blinikauden alkuun. 

Ravintola Kappeli blinikausi 2023

Perinteisen reseptin mukaan tattari- ja vehnäjauhoista valmistettu blinitaikina valmistetaan edellisenä iltana ja annetaan kohota yön yli.  Seuraavana päivänä blinit paistetaan jokaiselle asiakkaalle erikseen kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Reunoilta rapea ja sisältä ilmava blini tarjoillaan tirisevän kuumana suoraan pannulta. Blinejä paistetaan huomattavat määrät bliniviikkojen ajan; S-ryhmän ravintolat pääkaupungiseudulla ovat myyneet jopa 30000 bliniä kauden aikana, Kappelissa tästä määrästä myydään perinteisesti suurin osa.


Ravintola Kappeli blinikausi 2023

Blinien kanssa maistuvat lagerolut ja hapokas Riesling, tietenkin myös samppanja on blinien juhlavasti kupliva pari.


Ravintola Kappeli


Klassikkoravintola Kappelin blinikausi pyörähti käyntiin 6.1.2023. Blinejä on syöty Suomessa jo 1800-luvun lopulta asti. Kappelissa blinejä on myyty ravintolan avaamisesta asti, mutta suuremmaksi sesonkituotteeksi helsinkiläisravintoloihin tämä herkku levisi vasta 1990-luvulla. 


Talvisesongin suosikkiherkkuja blinejä paistellaan Kappelissa sesongin käynnistyttyä jopa 400 päivässä, valurautapannut tulevat sihisemään kuumina kun perinteisellä reseptillä tehdystä taikinasta paistetaan blinejä 2.4. asti. Ravintola Kappelissa paksut tattariherkut paistaa erityinen blinikokki. Blinit paistetaan runsaassa kirkastetussa voissa, jolloin niihin syntyy oikeanlainen rapea ja paksu kuori. Sisältä blini on vastustamattoman kuohkea ja pehmeä.



Kappelin blinimenu 63€



Ravintola Kappeli blinimenu 2023

Kermaista jokirapukeittoa, jokiraputartar


Ravintola Kappeli blinikausi 2023


Kappelin perinteinen blinipaletti – siianmätiä, punasipulia, smetanaa, savuporomoussea, katkarapuskagenia, suolakurkkua ja metsäsienisalaattia.



Ravintola Kappeli blinimenu 2023


Kuusenkerkkäpannacotta ja veriappelsiinisorbettia



Bistro Vilho bliniviikot 2023



Radisson Blu Plaza Hotelin Bistro Vilhon bliniviikoilla nautitaan auringonkeltaisia blinejä 12.3.2023 astiPressi-illallisella juhlistettiin valon lisääntymistä ja sydäntalven taittumista hiljalleen kevättä kohti. Hinnat alkaen 12,80€.



Bistro Vilho bliniviikot 2023



Blinien kanssa nautittiin Nicholas Feuillatte Selection Brutia, tyylikästä ja eloisaa samppanjaa. Nicolas Feuillatte Brut-samppanja maksaa asiakasomistajahintaan varsin kohtuulliset 44,90€/pullo.


Bistro Vilho bliniviikot 2023


Bistro Vilho bliniviikot 2023

Bistro Vilhossa tarjolla oli blinejä ja lajitelma lisukkeita: siianmätiä, savuahvenmoussea, sienisalaattia, savuporomoussea sekä smetanaa, punasipulia, suolakurkkua ja hunajaa. Makoisan onenacrumble päätti illallisen.


Bistro Vilho bliniviikot 2023


S-ravintoloiden bliniviikot käynnistyvät 10.1.2023 ja jatkuvat 12.3. saakka, joissain ravintoloissa vielä myöhempäänkin. Ravintolat tarjoilevat myös vegaanisia ja gluteenittomia bliniannoksia. Blinejä tarjoilevat Helsingissä S-ryhmän ravintolat Vltava, Salve ja Zetor sekä ympäri Suomen kaikki Grill it!, Frans & les Femmes- ja Bistro-ravintolat.


Oletko blinien ystävä? Mikä on mieluisin lisuke blineillesi; klassinen mäti-sipuli-smetana vai jokin muu?

Karpalo-tiramisu

Onko sinulla uuden vuoden suunnitelmia? Me aiomme perinteiseen tapaan suunnata ystävien luo Kirkkonummelle juhlimaan vuoden vaihtumista. Tavalliseen tapaan vastaan jälkiruoan valmistuksesta.


Karpalo-tiramisu

Karpalo-tiramisu

Vuoden viimeisessä jälkiruoassa saa mielellään olla raikkautta.
Joitain vuosia sitten tein karpalo-valkosuklaamoussekakun vuodenvaihdetta juhlistamaan. Tänä vuonna syömme raikasta, helposti valmistuvaa karpalo-tiramisua.

Karpalo-tiramisu


Karpalo-appelsiinihillo


3 dl tuoreita tai pakastettuja karpaloita

1,5 dl sokeria

1 dl  appelsiinimehua



 Täyte


250 g mascarponea

250 g turkkilaista jugurttia tai rahkaa

1 tl vaniljasokeria

0,5 dl  sokeria

10 savoiardikeksiä


Koristeluun

kaakaojauhetta






Keitä karpaloita kattilassa sokerin ja appelsiinimehun kanssa noin 10 minuuttia.  Anna jäähtyä.


Vatkaa mascarpone, jugurttia, vaniljasokeri ja sokeri kulhossa sähkövatkaimella 2 minuuttia.


Lusikoi mascarpone-kermaseosta annoskulhojen pohjalle. Murenna savoiardikeksejä kulhoihin, lisää karpalo-appelsiinihilloa. Toista kerrostelu.


Anna jäähtyä jääkaapissa vähintään 1 tunti ennen tarjoilua. Siivilöi kaakaojauhetta annosten päälle ennen tarjoilua.



Mitä sinä aiot syödä jälkiruoaksi uutena vuonna?

Helpot itsetehdyt suklaamakeiset

Vielä ehdit tehdä itsetehtyjä joulusuklaita. Pakkaa suklaat kauniiseen pussiin tai rasiaan ja solmi kauniilla nauhalla. Suloinen, itsetehty joululahja on valmis.


Wienernougat on ollut useamman joulun hittisuklaa!

 

 Wienernougat

4 x 54 g Maraboun nougatpatukoita

 110 g maitosuklaata

 80 g (kevyesti paahdettuja) mantelilastuja.

 

Vuoraa pieni vuoka leivinpaperilla. Sulata pilkottu suklaa ja nougatpatukat vesihauteessa tai mikrossa, sekoita mantelilastut joukkoon. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan 1-2 cm paksuksi kerrokseksi. Anna jähmettyä kylmässä ja leikkaa terävällä veitsellä suorakaiteen muotoisiksi paloiksi.

Säilytä ilmatiiviissä asiassa viileässä.




Helppo englantilainen toffee

 

2 dl voita

2,5 dl valkoista sokeria

1 / 4 tl suolaa

2,5 dl tummaa suklaata rouhittuna

2,5 dl hienonnettuja manteleita

 

 

Tämä on kuin Daimia, mutta vielä parempaa itse tehtynä!

 

Sekoita voi, sokeri ja suola paksupohjaisessa kattilasssa. Keitä keskilämmöllä sekoittaen, kunnes voi on sulanut. Anna kiehua ja keitä kunnes seos muuttuu tumman meripihkan väriseksi, ja lämpötila on saavuttanut 137 ° C lämmön (en itse käytä mittaria vaan arvioin väriä). Sekoita silloin tällöin.

 

Kun toffee on sopivan väristä, kaada voidellulle leivinpaperille (voit myös käyttää muotteja). Ripottele suklaa päälle ja anna se sulaa minuutin tai kaksi. Levitä suklaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi, kun se on sulanut. Ripottele pähkinät suklaan päälle ja painele ne lastalla tai lusikalla suklaaseen. Jäähdytä viileässä. Riko palasiksi ja säilytä ilmatiiviissä astiassa.




Näitä suklaamakeisia olen tehnyt teinivuosista alkaen. Ne ovat joka vuosi hieman erilaisia, vaihtelen koostumusta vuosittain. Voit sekoittaa suklaan joukkoon myös vaikka Kellogs-hiutaleita tai murustettua piparkakkua.


Hedelmä-ja pähkinäsuklaat

200 g kuivattuja viikunoita

200 g kuivattuja taateleita

200 g rusinoita

200 g pähkinöitä ja/tai siemeniä (cashewpähkinöitä hasselpähkinöitä, saksanpähkinöitä, kurpitsansiemeniä tms.)


Kuutioi 2viikunat ja taatelit. Sekoita joukkoon tusinat.. Paahda  pähkinöitä 5-7 minuuttia 200 C uunissa. Vahdi, etteivät pähkinät pala. Rouhi pähkinät, sekoita kuivattujen hedelmien joukkoon. Voit halutessasi murskata joukkoon myös 10 piparkakkua.

Sulata mikrossa tai vesihauteessa 2 x 200 g maitosuklaalevyä palasiksi pienittynä. Sekoita hedelmä-pähkinäseos ja suklaa. Nostele seoksesta pallosia lusikalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna jähmettyä jääkaapissa tai ulkona. Säilytä tiiviissä rasiassa.

Teetkö itse joulumakeisia, mikä on suosikkireseptisi?