Pikkelöidyt kirsikkatomaatit

Kesä jatkaa etenemistään, juhannukseen on alta kaksi viikkoa ja on jo aika miettiä juhannusruokia. Buffetpöytään jokainen tuo jotain, teen ainakin pikkelöityjä tomaatteja, salaattia, ehkä broilerinmaksapateeta ja juhannuspäiväksi Eton messiä. Aiemmin leivoin juhannuspöytään myös leipää, mutta ystävämme on niin taitava hapanjuurileipuri, että syömme varmaankin hänen leipomaansa leipää.

Vietämme juhannusta perinteisesti anoppilassa yli 10 hengen joukolla. Ystäväperheen lapsetkin ovat kasvaneet aikuisiksi mutta yhä edelleen juhannus Sammatissa on heille kesän kohokohtia.

Pikkelöidyt kirsikkatomaatit sopivat salaatteihin tai osaksi juustolautasta. Ne voidaan puolittaa ja lisätä pastasalaattiin, käyttää gazpachon tai jonkin muun kesäisen kylmän keiton koristeluun. Pikkelöintineste voisi sopia myös erinomaisesti Bloody Marya tai Virgin Marya maustamaan. Kokeile marinoituja tomaatteja martinin koristeeksi oliivin sijaan tai syö ne suoraan jääkaapista. Minä tarjoan ne sellaisenaan kulhosta osana runsasta juhannuslounasta.


Säilötyt kirsikkatomaatit

Säilötyt kirsikkatomaatit



Juhannuspöytä

Usva



Pikkelöidyt tomaatit

5 dl omenaviinietikkaa

5 dl vettä

2 rl suolaa

2 rl sokeria 

 Yhden sitruunan kuori

500 g tomaatteja

1 basilikaruukku

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

0,5 dl tl chilihiutaleita

0,5 dl mustapippuria


Kiehauta etikka, vesi, suola, sokeri ja sitruunankuori kattilassa.  Hauduta välillä sekoittaen, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. 

Halutessasi voit kaltata tomaatit. Laita suuri kattilallinen vettä kiehumaan. Tee tomaattien pohjaan kevyesti ristiviilto vain kuoreen. Upota tomaatit kiehuvaan veteen noin 15 sekunniksi ja siirrä ne sitten välittömästi jääveteen. Kuori tomaatit. Kalttaus ei kuienkaan le välttämätöntä.

Pistele jokainen tomaatti kerran tai kahdesti puisella hammastikulla. Kaada lämmin (ei kiehuva) neste tomaattine päälle, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Jaa tomaatit pikkelöintiliemineen,silputut basilikanlehdet, valkosipuli ja chilihiutaleet  kerroksittain steriloituihin purkkeihin. Jätä tilaa sentin verran purkin yläreunasta.

. Sulje kannella, säilytä jääkaapissa enintään kuukauden ajan.


Mitä olet ajatellut kokkailla juhannukseksi?


Viisi viikon varrelta

Postaus sisältää saatuja PR-tuotteita

Listataanpa taas kivoja juttuja viimeisen viimeisten viikkojen ajalta. Kevät tuo paljon iloa ihan luonnon heräämisen myötä.


Kukkivat kirsikkapuut

Kukkivat kirsikkapuut


Kirsikankukkien aikaan

Kirsikkapuut ovat vihdoin alkaneet kukkimaan. Kotipihan valkoiset kirsikat kukkinevat perinteisesti vasta omenapuiden kanssa samaan aikaan, joskus viikon-parin päästä. Odotan joka talvi kiihkeästi kevään ensimmäisiä merkkejä ja etenkin kukkivien puiden aikaa. Nyt kun hetki viimein on käsillä, siitä täytyy nauttia sydämen kyllyydestä!

Sipulikukat


Maalla viime syksynä Tarmo-koiran haudalle istuttamani kukkasipulit kukkivat kauniisti. Vähän jännitin jos peurat ja rusakot ovat käyneet kevään aikana napostelemassa kaikki parisataa sipulia, mutta ei onneksi.


Ricotta ja karamellisoitu sipuli


Viikon helppo ja herkullinen ruoka on ricotta karamellisoidun sipulin kanssa. Tilasin ricottaa ja karamellisoitua sipulia viime kesänä Bolognassa lounaalla. Mieleeni ei ollut tullut tarjota niitä yhdessä, mutta viime kesän jälkeen olen syönyt niitä yhdessä useammankin kerran. Sipulia on helppo karamellisoida, vähän kärsivällisyyttä ja muutaman pannun se vaatii. Karamellisoin pari viikkoa sitten yhteensä kolmella pannulla kaksi kiloa sipulia, joka loppujen lopuksi kutistui muutamaksi aromaattiseksi desiksi. Tarjoilimme ricottaa ja karamellisoitua sipulia vappuna, loput pakastin jääkuutiomuoteissa. Pakastettua, karamellisoitua sipulia on helppo ottaa pakkasesta ja käyttää mm. keittoihin, vinagretteihin, pastakastikkeisiin ja patoihin. Viime viikonloppuna sekoittelin karamelisoidusta sipulista, creme fraichesta, Dijon-sinapista, yrteistä ja mustapippurista herkullisen hävikkipastakastikkeen.


La Taperia helsinki

La Taperia helsinki


Ex tempore-illallinen tavallisena torstaina La Taperiassa oli arjen luksusta. Uudenmaankadun sympaattisessa pikku ravintolassa on aina maittavat tapakset ja kiva henkilökunta. Seinää koristaa asiakaskoirien Hall of fame.


Filorga Time-Filler Eyes 5XP


Instagramissa @lumolifestyle on meneillään Filorga*-arvonta (saatu PR-tuote), arvontaan voi osallistua vielä 16.5.2023 asti.

Time-Filler Eyes 5XP* on Filorgan täsmähoito meidän aikuisten silmänympärysiholle. Silmänympärysalueesta tulee nuorekkaamman, sileämmän ja virkeämmän näköinen.

Time-Filler Eyes 5XP* on korjaava anti-age-silmänympärysvoide, joka silottaa silmänympärysten ryppyjä, huoliryppyjä sekä häivyttää tummia silmänympäryksiä ja vähentää silmäluomien velttoutta. Jopa silmäripsistä tulee vahvemman näköiset!


Mitä sinun viikkosi on kuulunut?

Kevään 2023 parsaviikot

 PR-tilaisuus Kappeli/Raflaamo


Säät voivat vaihdella, mutta parsa on varma kevään merkki. Olen päässyt maistelemaan pääkaupunkiseudun ravintoloiden parsaviikkojen herkkuja jo kahdesti viime viikkoina.


Parsakausi


Ravintoloiden parsaviikot aloittavat herkullisen ruokakevään. Pääkaupunkiseudun S-ryhmän ravintoloissa kuoritaan tänä keväänä jopa 70 kg parsaa per ravintola viikottain. Parsaa on tarjolla vihreänä ja valkoisena, paistettuna, grillattuna, keitettynä.

Herkullisen parsa-aterian kruunaa oikein valittu viini. Sopivia parsan makupareja ovat aromikkaat ja hapokkaat Riesling-viinit sekä Pinot Grigio- ja Pinot Blanc -rypäleistä valmistetut viinit. Marjaisaa roseesamppanjaa suositellaan myös parsan pariksi.




parsaviikot 2023 grill it! Tapiola

parsaviikot 2023 grill it! Tapiola


Parsakevääni alkoi Tapiola Gardenin Grill it! -ravintolassa, jossa alkuun askarreltiin omat paikkakortit. Tapiola Gardenin viihtyisä Grill it! -ravintola yhdistää perinteisen grillauksen ja ensiluokkaiset raaka-aineet tuoreella tavalla. Parsamenussa oli grillattua lohta keittiön puuhiiligrillissä valmistettuna.


parsaviikot 2023 grill it! Tapiola

Alkuun vegaanista parsakeittoa ja Nicolas Feuillatte Brut -samppanjaa.


parsaviikot 2023 grill it! Tapiola



Pääruokana grillattua lohta, vihreää ja valkoista parsaa, hollandaisekastiketta  sekä Wolfberger Rieslingiä.


parsaviikot 2023 grill it! Tapiola

Jälkiruokana mansikkaa ja raparperia, mantelikrokanttia ja kirsikkajäätelöä. Tapiola Gardenin Grill it! -ravintolassa parsaa tarjoillaan 28.5.2023 asti.



Kappelin parsaviikot 2023
Kappelin parsaviikot 2023



Viime viikolla pääsin vielä maistelemaan Kappelin keväiseen parsamenun. Kappelissa ja muissa S-ryhmän ravintoloissa parsaa tarjoillaan toukokuun loppuun asti.


Kappelin parsamenussa on herkullisen hienostuneita makuja.


Kappelin parsaviikot 2023

Kappelin parsamenu aloitetaan rakastetulla klassikolla, pehmeän kuohkealla samppanjalla maustetulla parsakeitolla ja marinoidulla parsalla.


Kappelin parsaviikot 2023

Pääruokana on paistettua nieriää ja vihreää parsaa, hollandaisekastiketta ja sitrusperunaa. Miedosti sitruunanmakuinen, pehmeä hollandaisekastike on myös parsan klassinen pari.


Kappelin parsaviikot 2023

Myös kasvisvaihtoehto on tarjolla. Parsaviikkojen listalta löytyy myös mm. parsaa Hollandaise, nyt vuohenjuusto-gruyeren kanssa tarjoiltuna.


Kappelin parsaviikot 2023

Jälkiruokana tarjotaan raparperia, mansikkaa ja tuorejuustoa.


Wolfberger riesing parsaviikot



Kappelin parsaviikot 2023

Parsamenun juomana maistuu alsacelainen Wolfberger Riesling Signature. Alkoholittomia moctailejakin on tarjolla.


Kappeli helsinki



Klassikkoravintola Kappelissa eri ruoka- ja juhlasesongit rytmittävät ruokavuotta. Kappelin blini-, parsa- ja riistaviikot ovat odotettuja sesonkeja monille asiakkaille.Myös äitienpäivälounas, vappulounas, itsenäisyyspäivän ilta ja uudenvuoden aatto myydään perinteisesti loppuun jo lähes vuosi ennakkoon.


Kappelin parsaviikot jatkuvat 17.6.2023 saakka.


Parsaviikkoja vietetään Kappelin lisäksi Vltavassa, Belgessä, Casa Largossa, Salvessa,

Freddes’sissä sekä La Famiglia -ravintoloissa ajalla 31.5.2023 asti. Jokaisella ravintolalla

on niin oma parsamenunsa kuin yksittäisiä parsa-annoksia. Parsaa on tulllut valmitettua useaan otteeseen kotonakin, mutta onhan se ihana istahtaa valmiiseen pöytään, jossa parsamenu on tarkkaan harkittu ja taiten valmistettu. Oletko jo maistanut parsaa tänä keväänä?