Kesäinen rosesangria

Meillä on tapana syödä kerran kesässä, jonain kuumana päivänä parvekkeella tapaksia ja juoda sangriaa, tällä kertaa nautimme tapaksien kanssa roseviinisangriaa.

Perinteinen sangria valmistetaan tyypillisesti punaviinistä, konjakista, triple secista, sokerista, appelsiineista, sitruunasta ja limetistä. Se voi joskus tuntua hieman raskaalta kuumana kesäpäivänä.  Halusinkin luoda kevyemmän version tästä suositusta juomasta.  Ja mikä olisikaan parempi viini kevyemmän sangrian valmistamiseen kuin kesän suosikkiviini, rosé!

Kauniin vaaleanpunertava roseviinisangria sopii täydellisesti kuuman kesäpäivän tapasillalliselle. Vaikka helteet ovat hetkeksi väistyneet, näyttäisi seuraava lämmin jakso jo tulevan parin virkistävän, luonnon kuivuutta toivottavasti elvyttäneen sadepäivän jälkeen. 

Resepti on helppo kaksinkertaistaa (tai jopa kolminkertaistaa) suuremmallekin joukolle ja aineksia voi varioida saatavuuden mukaan.

 

Kesäinen rosesangria

Kesäinen rosesangria

Kesäinen rosesangria


Kesäinen rosesangria

1 pullo roséviiniä

5 dl kivennäisvettä

0,5 dl Triple Seciä tai Grand Marnieria tai Cointreauta

2 dl viipaloituja persikoita, nektariineja tai aprikooseja

1 dl viipaloituja mansikoita

1 viipaloitu appelsiini 

1 viipaloitu lime


Kaada roséviini kannuun.

Lisää Triple Sec, kivennäisvesi ja hedelmät.

Jäähdytä sangriaa muutama tunti ja maistele sitten juoman makeutta, sillä hedelmät lisäävät rosesangrian makeutta.  Lisää tarvittaessa sokerisiirappia.  Jos juoma on liian makeaa, lisää jäätä.

 Tarjoile sangria jäiden kanssa.


Onko sinulla jotain kesäisiä ruoka- tai juomatraditioita?



Pikkelöidyt kirsikkatomaatit

Kesä jatkaa etenemistään, juhannukseen on alta kaksi viikkoa ja on jo aika miettiä juhannusruokia. Buffetpöytään jokainen tuo jotain, teen ainakin pikkelöityjä tomaatteja, salaattia, ehkä broilerinmaksapateeta ja juhannuspäiväksi Eton messiä. Aiemmin leivoin juhannuspöytään myös leipää, mutta ystävämme on niin taitava hapanjuurileipuri, että syömme varmaankin hänen leipomaansa leipää.

Vietämme juhannusta perinteisesti anoppilassa yli 10 hengen joukolla. Ystäväperheen lapsetkin ovat kasvaneet aikuisiksi mutta yhä edelleen juhannus Sammatissa on heille kesän kohokohtia.

Pikkelöidyt kirsikkatomaatit sopivat salaatteihin tai osaksi juustolautasta. Ne voidaan puolittaa ja lisätä pastasalaattiin, käyttää gazpachon tai jonkin muun kesäisen kylmän keiton koristeluun. Pikkelöintineste voisi sopia myös erinomaisesti Bloody Marya tai Virgin Marya maustamaan. Kokeile marinoituja tomaatteja martinin koristeeksi oliivin sijaan tai syö ne suoraan jääkaapista. Minä tarjoan ne sellaisenaan kulhosta osana runsasta juhannuslounasta.


Säilötyt kirsikkatomaatit

Säilötyt kirsikkatomaatit



Juhannuspöytä

Usva



Pikkelöidyt tomaatit

5 dl omenaviinietikkaa

5 dl vettä

2 rl suolaa

2 rl sokeria 

 Yhden sitruunan kuori

500 g tomaatteja

1 basilikaruukku

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

0,5 dl tl chilihiutaleita

0,5 dl mustapippuria


Kiehauta etikka, vesi, suola, sokeri ja sitruunankuori kattilassa.  Hauduta välillä sekoittaen, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. 

Halutessasi voit kaltata tomaatit. Laita suuri kattilallinen vettä kiehumaan. Tee tomaattien pohjaan kevyesti ristiviilto vain kuoreen. Upota tomaatit kiehuvaan veteen noin 15 sekunniksi ja siirrä ne sitten välittömästi jääveteen. Kuori tomaatit. Kalttaus ei kuienkaan le välttämätöntä.

Pistele jokainen tomaatti kerran tai kahdesti puisella hammastikulla. Kaada lämmin (ei kiehuva) neste tomaattine päälle, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Jaa tomaatit pikkelöintiliemineen,silputut basilikanlehdet, valkosipuli ja chilihiutaleet  kerroksittain steriloituihin purkkeihin. Jätä tilaa sentin verran purkin yläreunasta.

. Sulje kannella, säilytä jääkaapissa enintään kuukauden ajan.


Mitä olet ajatellut kokkailla juhannukseksi?


Viisi viikon varrelta

Postaus sisältää saatuja PR-tuotteita

Listataanpa taas kivoja juttuja viimeisen viimeisten viikkojen ajalta. Kevät tuo paljon iloa ihan luonnon heräämisen myötä.


Kukkivat kirsikkapuut

Kukkivat kirsikkapuut


Kirsikankukkien aikaan

Kirsikkapuut ovat vihdoin alkaneet kukkimaan. Kotipihan valkoiset kirsikat kukkinevat perinteisesti vasta omenapuiden kanssa samaan aikaan, joskus viikon-parin päästä. Odotan joka talvi kiihkeästi kevään ensimmäisiä merkkejä ja etenkin kukkivien puiden aikaa. Nyt kun hetki viimein on käsillä, siitä täytyy nauttia sydämen kyllyydestä!

Sipulikukat


Maalla viime syksynä Tarmo-koiran haudalle istuttamani kukkasipulit kukkivat kauniisti. Vähän jännitin jos peurat ja rusakot ovat käyneet kevään aikana napostelemassa kaikki parisataa sipulia, mutta ei onneksi.


Ricotta ja karamellisoitu sipuli


Viikon helppo ja herkullinen ruoka on ricotta karamellisoidun sipulin kanssa. Tilasin ricottaa ja karamellisoitua sipulia viime kesänä Bolognassa lounaalla. Mieleeni ei ollut tullut tarjota niitä yhdessä, mutta viime kesän jälkeen olen syönyt niitä yhdessä useammankin kerran. Sipulia on helppo karamellisoida, vähän kärsivällisyyttä ja muutaman pannun se vaatii. Karamellisoin pari viikkoa sitten yhteensä kolmella pannulla kaksi kiloa sipulia, joka loppujen lopuksi kutistui muutamaksi aromaattiseksi desiksi. Tarjoilimme ricottaa ja karamellisoitua sipulia vappuna, loput pakastin jääkuutiomuoteissa. Pakastettua, karamellisoitua sipulia on helppo ottaa pakkasesta ja käyttää mm. keittoihin, vinagretteihin, pastakastikkeisiin ja patoihin. Viime viikonloppuna sekoittelin karamelisoidusta sipulista, creme fraichesta, Dijon-sinapista, yrteistä ja mustapippurista herkullisen hävikkipastakastikkeen.


La Taperia helsinki

La Taperia helsinki


Ex tempore-illallinen tavallisena torstaina La Taperiassa oli arjen luksusta. Uudenmaankadun sympaattisessa pikku ravintolassa on aina maittavat tapakset ja kiva henkilökunta. Seinää koristaa asiakaskoirien Hall of fame.


Filorga Time-Filler Eyes 5XP


Instagramissa @lumolifestyle on meneillään Filorga*-arvonta (saatu PR-tuote), arvontaan voi osallistua vielä 16.5.2023 asti.

Time-Filler Eyes 5XP* on Filorgan täsmähoito meidän aikuisten silmänympärysiholle. Silmänympärysalueesta tulee nuorekkaamman, sileämmän ja virkeämmän näköinen.

Time-Filler Eyes 5XP* on korjaava anti-age-silmänympärysvoide, joka silottaa silmänympärysten ryppyjä, huoliryppyjä sekä häivyttää tummia silmänympäryksiä ja vähentää silmäluomien velttoutta. Jopa silmäripsistä tulee vahvemman näköiset!


Mitä sinun viikkosi on kuulunut?