Viisi viikon varrelta
Rapeat paistetut gnocchit
Arki on taas varmaan melkein kaikilla alkanut lomien jälkeen ja syyskuukin on kierähtänyt käyntiin. Töiden jälkeen kaipaa helppoja, nopeasti valmistuvia reseptejä arkiruoaksi. Nämä rapeat paistetut gnocchit ovat yksinkertainen ja nopea resepti, gnocchit valmistuvat vain 20 minuutissa helpoksi arki-illan ateriaksi.
Perunagnocchit ovat italialaisia taikinamykyjä, joka valmistetaan perunasta, jauhoista, kananmunasta ja suolasta. Niitä voi tehdä itsekin, mutta jo keskikokoisista kaupoista saa nykyään myös gnoccheja.
Pakkauksen kypsennysohjeissa sanotaan, että gnocchit kannattaa keittää, mutta gnocchit voi paistaa ilman keittämistä paistinpannulla. Paistetut gnocchit ovat päältä rapeita ja sisältä pehmeitä ja anoppilan karva-assari Olinkin mielestä herkullisia.
Gnocchi ovat runsas, täyttävä ruokalaji, joten niihin ei kannata lisätä kastiketta, joka on liian paksua tai raskasta.
Rapeat paistetut gnocchit
2 rkl + 4 rkl voita
1 paketti (500 g) gnoccheja
1 tl valkosipulia hienonnettuna
½ tl kuivattua oreganoa/1 tl tuoretta oreganoa
½ tl kuivattua timjamia/ 1 tl tuoretta timjamia
3 rkl parmesania
Sulata 2 rkl voita kattilassa keskilämmöllä. Lisää gnocchit ja kypsennä niitä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja ulkopuolelta hieman kullanruskeita. Pidä gnocchit tasaisena, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Sekoita ajoittain.
Kun gnocchit ovat melkein valmiita, aloita kastikkeen valmistus. Sulata pienessä kattilassa loput neljä ruokalusikallista voita keskilämmöllä. Kun voi on sulanut, lisää valkosipuli, oregano ja timjami ja hauduta noin kaksi minuuttia. Älä polta valkosipulia.
Kaada kastike gnocchien päälle ja sekoita. Lisää parmesaani ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Tarjoile heti.
Voit myös paistaa sieniä gnocchien lisukkeeksi.
Tapasjuhlat kahdelle
Tapas, tuo Espanjan ruokalahja maailmalle, on helppo tapa kasata herkkutarjotin helposti.
Kotitekoiset tapasjuhlat ovat mielestäni loistava idea mihin tahansa pieneen kotijuhlaan. Tapakset sopivat hyvin ystävänpäivän, uudenvuodenaattoon, venetsialaisiin, syntymäpäivään tai vaikkapa ihan perjantaitreffeille kotona. Tapaksia voi tehdä isommallekin joukolle tarjottavaksi.
Meillä tapakset ovat erityisesti kesäinen perinne aina jonain kesän lämpimänä päivänä. Kesä ei vielä ole ohi Nyt kun säät ainakin täällä Helsingissä ovat olleet edelleen ihanan kesäisen lämpimät, tapasillan voi järjestää pihalla, terassilla tai parvekkeella.
Valmista erilaisia pieniä, maukkaita ruokia, avaa pullo viiniä, esim. tempranilloa tai albarinoa tai tee raikasta rosesangriaa ja nauti illasta! Kokeile myös aprikoosisangriaa.
Tapastarjoiluna voi olla vaikka manchego tai joku muu espanjalainen juusto, espanjalaista salhichonia eli salamia, serranokinkkua, paahdetuilla manteleilla tai hasselpähkinöillä täytettyjä taateleita, kirsikoita, aprikooseja tai nektariineja, kapriksia ja leipää. Valikoima on loputon, voit tehdä myös pieniä leipäsiä, paistaa katkarapuja, grillata kasviksia ja tarjoilla oliiveja, tapenadea tai muita kasvistahnoja.
Mikä on sinun lempitapasannoksesi?



















