Helppo thaimaalaisen broilerin resepti | Easy Thai chicken recipe





Santa Maria ja Indiedays haastoivat kokeilemaan Aasia-tuoteperheen uutuuksia ja kehittelemään lukijoille oma helppo resepti.
 
Olemme muutaman vuoden takaisissa tiki-juhlissa tarjonneet cocktailit ananaksesta, mutta ananaksen kuoret sopivat kivasti myös ruoan tarjoiluun vaikka rennoissa juhlissa. 
 
 
 Thai-ananasbroileri
 
1 pss Santa Maria Pineapple Thai-mausteseosta*
1 prk Santa Maria luomukookosmaitoa*
400 g broileria kuutioituna
½ ananaksen hedelmälihasta  kuutioituna
kourallinen (thai)basilikaa
1 dl paahdettuja maapähkinöitä
1 tuore chili viipaloituna
 
3 dl keitettyä (jasmiini)riisiä

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
 
Laita uuni lämpiämään 175 C. Halkaise ananas, kaiverra hedelmäliha ja kuutioi se. Käytä reseptiin ½ hedelmälihasta, säästä loput myöhempää käyttöä varten. Kietaise ananaksen lehtien ympäri foliota suojaamaan niitä uunissa kärähtämiseltä. Laita ananaksen kuoret uuniin 10 minuutiksi lämpiämään, kuoriin jääneestä hedelmälihasta myös irtoaa lämmitettäessä ihanasti aromia.

Ruskista broilerikuutiot. Sekoita pussillinen Santa Maria Pineapple Thai-mausteseosta (mieto sekoitus inkivääriä, valkosipulia, kaffirlimea ja ananasta) kookosmaitoon ja lisää pannulle. Lisää ananaskuutiot. Hauduta 10 min kunnes broileri on kypsää. Sekoita
riisi broileri-ananaskastikkeen  joukkoon. Lusikoi lämpimiin ananaksen kuoriin. Tarjoile Sriracha-kastikeen*,tuoreen chilin, (thai)basilikan lehtien ja paahdettujen maapähkinöiden kera.
 
*saatu reseptin toteutukseen/toteutettu yhdessä Indiedaysin & Santa Marian kanssa
 


Santa Maria and Indiedays blog portal challenged bloggeers to try products of Santa Maria's new Asia and develop new  our readers with an easy recipe.



We did a few years ago serve cocktails from a pineapple at a tiki party, but pineapple shells are also good for (party) food serving.


Thai pineapple chicken


1 pack Santa Maria Pineapple Thai spice mixture *
1 tin of Santa Maria organic coconut milk*
400 g chicken breast cut into cubes
½ pineapple flesh cut into cubes
a handful of (Thai) basil
1 dl roasted peanuts
1 fresh chilli, sliced


3 dl of boiled (jasmine) rice

Boil the rice according to package instructions.


Warm oven up to 175 C. Cut the pineapple in half, engrave halves and dice the pineapple flesh. Use ½ of the flesh for the recipe, save the rest for later use. Covering the leaves with foil will keep them from burning. Put the pineapple shells in the oven for 10 minutes to warm up.

Brown the chicken cubes. Mix a bag of Santa Maria Pineapple Thaispice mixture (mild blend of ginger, garlic, kaffir lime and pineapple) with coconut milk and add to the pan. Add pineapple cubes. Simmer for 10 minutes until the chicken is cooked trough. Mix rice with chicken and pineapple sauce. Spoon in the warm pineapple shells. Serve with Sriracha*, fresh chili, (Thai) basil leaves and roasted peanuts.



* received for test / in collaboration w/ Indiedaysin & Santa Maria

Mausteista karitsaa Kiran tapaan | Spicy lamb with roasted sweet potato





Kekseliäs, nopeasti valmistuva arkiruoka on nyt vahvassa nosteessa, ainakin jos keittokirjauutuuksia selailee. Myös televisiosta ja Truly Kira-blogistaa tuttu on toisessa keittokirjassaan Max 30 min* tarttunut nopeasti valmistettaviin annoksiin.

Rakastan fetaa, granaattiomenasiemeniä ja bataattia, joten ensimmäisen ruoan valitseminen kirjasta ei ollut vaikeaa. Ruoka olikin herkullista perjantairuokaa hyvän leivän ja viinilasillisen kera.


Mausteista karitsaa paahdetulla bataatilla

 600 g luomubataattia
200 g karitsan jauhelihaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl kanelia
1,5 tl juustokuminaa
0,5 tl chilihiutaleita
1,5 rkl balsamicoa
0,5 nippua lehtipersiljaa
0,5 nippua tuoretta vahvaa minttua
200 g fetaa
0,5 granaattiomena
suolaa
mustapippuria


Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Pese bataatit juuresharjalla, kuivaa ja paloittele 1 cm paksuisiksi paloiksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada bataatin joukkoon puolet öljystä ja puolet hunajasta. Mausta reippaasti suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 20 min, kunnes bataatti on pehmeää ja saanut reippaasti väriä.

Kaada loput öljystä kuumalle paistinpannulle. Ruskista jauhelihaa noin 7 min, kunnes se on syvän ruskeaa ja rapeaa. Mausta puolessa välissä paistamista suolalla ja pippurilla. Mausta lopuksi kanelilla, juustokuminalla, chilillä ja lopulla hunajalla. Sekoita myös joukkoon 1 rkl balsamicoa.
Jauhelihan paistuessa hienonna yrtit, murustele feta ja erottele granaattiomenan siemenet kuoresta leikkaamalla hedelmä neljään osaan ja koputtelemalla kuoria lusikalla niin, että siemenet tippuvat astiaan.

Sekoita paahtunut bataatti jauhelihan joukkoon ja lämmitä, mikäli jauheliha on päässyt jäähtymään. Sekoita joukkoon yrtit ja loput balsamicosta, jaa lautasille. Viimeistele murustetulla fetalla ja granaattiomena siemenillä.



Resourceful, quickly made everyday food is now a hot topic in new cookbooks. Finnish TV chef and blogger Kira Åkerström-Kekkonen released her second cookbook, centered in easy, fast dishes.

 I love feta, pomegranate seeds and sweet potato, so the first dish to make from the book was easy to decide.

Spicy minced lamb with roasted sweet potato


600 g organic sweet potato

200g lamb mince

2 tablespoons olive oil

1 tablespoon honey1 teaspoon cinnamon

1.5 tsp cumin

0.5 tsp chili flakes

1.5 tablespoons balsamic vinegar

half bundle of parsley

half bundle of strong fresh mint

200 g feta cheese

Seeds of half pomegranate

salt

black pepper



Warm oven up to 225 degrees. Wash the sweet potatoes with a vegetable brush, dry and cut into 1 cm thick pieces and place on baking sheet lined oven dish.

Mix the sweet potato with half oil and half of the honey. Season with salt and pepper. Roast in the oven for about 20 minutes, until the sweet potatoes are soft.

Pour the remaining oil in a hot frying pan. Brown the ground beef for about 7 min until it is deep brown and crispy. Season with salt and pepper. Finally, season with cinnamon, cumin, chilli and honey at the end. Stir in 1 tablespoon of balsamic vinegar and chopped herbs, top with crumbled feta and pomegranate seeds.


*arvostelukappale saatu blogin kautta
*book received for review

Viikon vinkit | Tips for this week

 
Monessa blogissa on säännöllisesti viikon parhaita paloja, viikonloppuvinkkejä ja sunnuntain suosituksia (tai jotain sinne päin). Ei tästä ihan säännöllistä "palstaa" blogiin tule, mutta tällä viikolla voisi vaikka vinkata näistä;



There are in regular bases The best of the week, Friday advices, Sunday supers etc.in many blogs. I don't promise to release my best tips every week, but here are few tips for this week.
 
 
´

Viikon paras vinkki; kaunis kattaus

 
Viikon paras vinkki on kattaa kaunis, maittava aamiainen arkenakin. Päivä lähtee ihan toisella tavalla käyntiin kuin hotkaisemalla jotain mautonta muovikiposta. Tuorepuuroa on helppo tehdä edellisenä iltana valmiiksi ja ottaa aamulla valmis annos jääkaapista aamulla. Kauniisti kattamisesta kirjoitti äskettäin myös 40+ -blogikollegani Scarlet.
 

Beautiful table setting

Set the table beautifully and eat a tasty breakfast also on weekdays. It gives much better start for the day than eating fast something not so tasty from the original container. Overnight oats is my bullet proof breakfast; easy to make ready in the evening, flavor combinations can be changed everytime, it's filling and tasty.
 
 
 

 


 

 

Viikon menovinkki; gourmetillallinen huipputaiteen keskellä

 
Muru on yhteistyössä Galerie Forsblomin kanssa kehittänyt pikkujoulukauden (11.-23.11. ja 29.11.-18.12.) White Christmas-illalliset, joissa ensin on galleriakierros ja sitten upea illallinen gallerian taiteen keskellä. Erilainen vaihtoehto perinteisille ravintolapikkujouluille.

 Murun Samuil Angelovin ja Timo Linnamäen kertoilivat muutama päivä sitten taustatarinoita jouluillallisen synnystä sekä maistattivat muutamia herkullisia makupaloja White Christmas-menusta. Galleria on toimistoni lähellä, herkkupalat olivat hyvää vaihtelua työpöydän ääressä nautituille pikaisille lounaille.
 
Samalla tapasin Forsblomilla viime viikolla alkaneen Bubbles-näyttelyn taiteilijan Jiri Georg Dokoupilin. Hän kertoi lumoavien, mystisten saippuakuplamaalauksiensa syntyhistoriaa. Täytyy käydä katsomassa näyttely paremmalla ajalla vielä uudestaankin.


There is an unusual dining experiece coming to Helsinki for Christmas season.

Muru restaurant will have White Christmas pop up restaurant at Galerie Forsblom 11.-23.11. and 29.11.-18.12. Evenings will start with galerie tour and continue with dinner.

I visited the press last week to taste selected bites from the menu. At the same time I met Jiri Georg Dokoupil, who opened his Bubbles soap bubbles painting exhibition the same night. His mezmerising paintings remind of  primitive marine creatures. I have to take Husband with me and go to see the exhibiton once more.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Viikon terveellisin vinkki

 
Viikon raikkain ja terveellisin keittokirja on Karita Tykän Lautasellinen kauneutta*. Kirjassa on herkullisten sokerittomien, ilmain valkoisia jauhoja valmistettujen, maidottomien reseptien lisäksi myös vinkkejä kauneuteen ja hyvinvointiin. Raakatiramisu -tai raakamisu, jolla nimellä resepti oli vahingossa mennä painoon - oli suussa sulavaa ja pääsee varmasti meillä kotikeittiössäkin testiin.


Onko teillä jotain hyviä vinkkejä tälle viikolle/kuulle?


The healthiest tip of the week

The healthiest tips of the week come from Karita Tykkä, Finnish model and cookbook autor. She has just elease her third book "Beauty on the plate", but sorry, available only in Finnish.
 
 
 

Viikon muistutus

 
Tämäkin liittyy terveyteen; marraskuu on Movember. Viiksikampanjalla muistutellaan eturauhassyövästä, samoin kuin roosalla nauhalla halutaan nostattaa tietoisuutta rintasyövästä. Mikäli blogin lukijoissa on keski-ikäisiä miehiä, muistattehan että PSA-arvot on helppo tarkistaa yksinkertaisella verikokeella.
 

Reminder of the week

 This is also health related tip. It's Movember. Moustache campaign reminds of prostate cancer, same way as the pink ribbon campaing rises breast cancer awarness. If there are middle aged men on the other side of the screen, pls remembert that there is a simple blood test for PSA screening.
 

 
 

Viikon vuodenaikavinkki - joulu tulee, oletko valmistautunut?


Viikon vuodenaikavinkki on kaikesta Odotan marraskuun loppuun-uhosta huolimatta antaa periksi ja alkaa varovaisesti valmistautua jouluun. Vielä ei tarvitse koristella, juoda litrakaupalla glögiä tai soittaa joululaulua, valmistelun voi aloittaa vaikka paketti- ja joulukorttien tekemisellä. Aion taas tehdä valokuvakirjoja (teen mm. Siipalle joka jouluksi kuluneen vuoden matkoista valokuvakirjat) niitäkin voisi alkaa kasaamaan. Se ei edes ole vielä liian jouluista puuhaa, mutta kuitenkin aikaa vievää hommaa, jonka voisi tehdä alta pois marraskuulla. Mainoksista päätellen valokuvakirjoja voi tehdä muutamassa minuutissa, mutta minulla menee aina iltakausia kuvien valitsemisessa, kirjan sivuille järjestelemisessä ja rajauksissa.

 
Onko sinulla joitain hyvä, ajankohtaisia vinkkejä? Kuulisiin niistä mielelläni.
 

Seasonal tip of the week - Christmas is coming  are you ready?

Despite my decision to start to think about Christmas only end November I have already started to prepare for Christms. Not in full force yet, but I have started to make gift tags and will soon make some photo books for gifts. I always give Husband photo books every Christmas of our travels during the year. It takes me several nights to go trough thousands of photos and to group them in the book.
 
  Do you have some good tips for this week or month?
 
*kirja saatu testiin blogin kautta
 
 
 
 

Terveellinen suklaapuuro | Healthy chocolate overnight oats


Tuorepuuro on meillä aamiaisruokana 3-4 kertaa viikossa ja joka kerta se on vähän erilaista. Usein puuron joukossa on marjoja, välillä puuro maistuu lakritsilta, suklaapuuroa olen tehnyt myös toisella reseptillä.
 
 
Chiansiemeniä käytän lähinnä antamaan rakennetta, nehän turpoavat hyytelömäisiksi nesteessä, mutta niillä on paljon myös positiivisia terveysvaikutuksia. En kuitenkaan pidä chiahyytelön sammakonkutumaisesta rakenteesta, joten vedän kaikki ainekset vähän sileämmäksi blenderissä illalla ja aamulla jääkaapissa odottaa mukavan paksuhko puuro ilman hyytelösattumia.
 
 
Terveellinen suklaapuuro
 
 
1 dl kaurahiutaleita
1 banaani
1,5 dl kookosvettä
0,5 dl vettä
1 rl sokeroimatonta (raaka)kaakaojauhetta
1 rl leseitä
1 tl chiansiemeniä

Päälle
kotitekoista mysliä
kuivattuja mulperimarjoja
 
 
 
We eat overnigh oats three to four times a week. Sometimes made with berries, sometimes tasting of liquorice. I also have made chocolate chocolate overnight oats before, but with a different recipe.

I use chia sees to give oats more volume, but they also have many health benefits. I don't like the jello like structure of chia pudding, so I always mix the ingredients in bleder and in the morning I have a thick, quite smooth porridge waiting for me in the fridge.


Healthy chocolate overnight oats

1 dl oats
1 banana
1,5 dl coconut water
0,5 dl water
1 tbs (raw) coconut powder
1 tbs bran
1 tsp chia seeds

topping
homemade granola
dried mulberries

Poseeraamisen vaikeus | Hard to pose









Lähdimme viikonloppuna Siipan kanssa kävelylle ja tarkoitus oli samalla ottaa minusta pari kuvaa.

 Marraskuun ensimmäinen toikin jo aika syksyisen kelin, vaikka kovin kylmä ei vielä olekaan. Vetäisin kevytuntuvatakin ja kashmirkaulahuivin päälle ja jalkaan uudet Helly Hansenin saappaat*.Viime talven pärjäsin kahta kylmintä viikkoa lukuun ottamatta kevytuntsikalla, enkä sen kylmempää talvea toivo tänäkään vuonna. Näillä saappailla pärjään kyllä talven läpi, niissä on lämmin vuori kylmemmillekin pakkasille ja pitävä pohja erityisesti inhoamilleni liukkaille keleille.

Kohta kolmisenkymmentä vuotta sitten liukastuin pahasti; polvi leikattiin ja vietin kaksi kuukautta nilkasta nivuseen ulottuvassa kipsissä. Polvi saatiin kuntoon mutta muistoksi jäi turvonnut polvi ja 20 cm pitkä leikkausarpi. Onnettomuuden jälkeen olenkin ollut tarkka jalkineiden pitävyydestä talvikeleillä.

Päädyn itse aika harvoin kuviin, yleensä kukaan muu ei kanna kameraa mukanaan kun kaikki tietävät minulla kuitenkin olevan kamera aina mukana. Muistakin tykkään ottaa "salakuvia", tilannekuvia joissa kuvattavat ovat rentoja, kun eivät tiedä olevansa kuvauskohteena. Kuvien perusteella mieheni voisi luulla olevan sinkku, hänestä on paljon enemmän kuvia kuin minusta.

Sitten kun joku muu ottaa kuvia minusta, olen aina jotenkin vaivaantunut ja ilmeeni ovat outoja, jännittyneitä "poseerausilmeitä". Yksi lempikuvista itsestäni on kuva, jossa istun eräällä matkalla veneen pohjalla, hiukset sotkussa, ilman meikkiä ja huolettomasti nauraen. Kuva olikin otettu niin, etten tajunnut olevani kuvattavana. Blogissa olevat kuvat ovat lähinnä itse ottamiani kuvia peilin kautta tai itselaukaisimella. 

Nyt otettiin nelisenkymmentä kuvaa lähimetsässä. Jonkun ihan mukiinmenevän kelpuutinkin niistä, sellaisia, joissa ilmeet tai asennot eivät olleet liian outoja. Näistäkin mieleisin on tuo viimeinen, jossa näytän puuhailevan omiani, enkä katso suoraan kameraan. Vähän vakavalta kyllä näytän.


Osaatteko te olla rentona kuvissa?

*saappaat saatu blogin kautta

On first of  Novemberthere was more autumn in the air than in sunny October. I am hoping for mild winter, so I can go trough he winter in my light weight down coats. At least I now have warm winter boots with sturdy soles. I fell badly nearly thirty years ago, had my knee operated and had a long cast for two months. After that I have been very careful on slippery weathers and good sole is always one of the key factors when I choose winter boots.

On weekend I wanted Husband to take some photos of me. I rarely end in photos as I am the one photographing. And if someone photographs me, I have weird expressions on my face... This time Husband took about forty photos of me, in about handful I looked quite ok.

Do you like to be photographed?

*boots received trough blog