Parveke valmiina kesään | Ready for summer









Keväällä ja kesällä tuntuu kaunista kuvattavaa olevan joka puolella. Postausten kirjallinen sisältö voikin sitten jäädä vähän lyhemmäksi; Ihanaa! Kesä! Aurinko! Kukat!-tyyppiseksi. No, kesä mennään aika lailla kuvapainotteisesti.

Kesän ensimmäisen parvekekukat ovat aina äidin puutarhasta kaivetussa ruukussa. Ruukun kukkaloisto on joka vuosi aina vähän erilainen , tänä vuonna helmililjoja, perunanarsisseja ja tulppaaneja.

Parvekkeelle haettiin viikonloppuna lisääkin kukkia ja hieman yrttejäkin. Tähtisilmä on tavanomainen kukka, mutta se kestää mukavasti läpi kesän. Laventelin tuoksu vie ajatukset Etelä-Ranskaan, vaikkei kaksi laventelia parvekkeelle ihan provencelaista laventelipeltoa tuo.

Toinen tuoksu piskuisella parvekkeellamme on minttu, joita hankin vähän eri versioina ja varaan niille kokonaisen oman laatikon. Nyt ostin piparmintun, suklaamintun ja ihan tavallisen kaupan mintun, joita napsin ruokiin ja juomiin pitkin kesää. Haen torilta vielä jonkun muunkin erikoismintun. Ostin muutenkin tavanomaista hillitymmin kukkia, yleensä hankin niitä innoissani niin paljon, etteivät ne ole mahtua laatikoihin. Viime vuoden valintoja näkyy täällä

Lintujen uima-altaat eli keppien päähän liimatut teekupitkin ovat taas paikoillaan. Talitintit etenkin käyvät mielellään niissä kylpemässä. Niillä on tapana ilmoittaa kovaäänisellä sirkutuksella pesupuuhistaan.

Pienelle parvekkeelle mahtuu juuri pöytä ja kaksi tuolia. Aina kun säät sallivat, istumme
kesällä syömässä ulkona. Parvekkeelta on kivat näköalat avaralle puistomaiselle pihalle ja etenkin myöhemmin röyhyävien kukkalaatikoiden takana saa kuitenkin olla omassa rauhassaan. Nyt tarvitaan vain ne kesäiset kelit.

Joko teillä on terassit, pihat ja parvekkeet kesäkunnossa?


Bought flowers and herbs for our tiny balcony. I am ready for summer and al fresco dining there!




Viikon vinkit | Tips of the week










Viikon paras vinkki on suosia suomalaisia (pien)yrityksiä kevään lahjaostoksissa. Yksilöllisen lahjan voi jopa teettää jollei sellaista löydy jo valmiina käsityöläisten valikoimista, liikkeelle kannattaa lähteä siinä tapauksessa ihan heti.

Teetin talvella perimästäni rumasta hopealautasesta rannekorun kälyni miehellä, hopeaseppämestari Heikki Laaksolla. Äskettäin Heikki teki vanhasta kultaisesta rannekorusta sille parin. En tajunnutkaan kuinka hyvin ne sopivat  hänen  miltei 12 vuotta sitten valmistamiensa kihla- ja vihkisormukseni kanssa, kunnes käytin niitä yhdessä.

Sormuksista saankin hyvän aasinsillan kiittää niitä ihania lukijoita, jotka ovat tulleet viime aikoina juttelemaan. Viime viikolla olin sisaryrityksessä auttelemassa asiakaspalvelussa ja asiakas kertoi lukevansa blogiani. Kiitos kauniista kommenteista! Puolitoista kuukautta sitten Stockalla toinen lukija varmistui minun olevan Lumo nähdessään sormukseni, jotka ovat joskus aiemminkin vilahtaneet blogissa. Terveisiä sinnekin, oli kiva jutella!





The best tip of the week is to support the local business especially now when looking for graduation and wedding presents.

Unique products can even be made to order. My sister in law's husband, master silver smith Heikki Laakso has made me the above bangles from my old silver and gold items. They match perfectly to my wedding and engagements bands also made by him.

The rings remind me of few meetings with my readers. One recogniced me from my rings! It's been so lovely to talk with you and hear kind comments!








Olisimmeko me suomalaiset (kaupunkilaiset) vähitellen valmiita ostamaan palveluita sen sijaan, että kaikki tehdään itse? Siivouspalvelut, mökki- ja omakotitalkkarit ovat monelle jo arkipäivää, ostoskassipalveluitakin käyttää jo moni. Ruokalähettipalvelut ovat rantautuneet nyt Suomeenkin, uusimpana niistä Epic Foods, joka toimii hieman eri tavalla kuin kilpailijansa. Epicillä on oma keittiö Tapiolassa, josta ruoan kerrotaan saapuvan asiakkaalle Helsinkiin ja osaan Espoostakin alle puolen tunnin tilauksesta. Saimme kuulla, että yritys on laadukkaan, huippukokkien suunnitteleman ruoan lisäksi erityisesti paneutunut logistiikkaan, jakelun nopeuteen ja ruoan oikeaoppiseen säilytykseen kuljetuksen aikana. Heitin Epicin toimarille kysymyksen ovatko he ajatelleet vanhusten ruokapalveluita, niin epäseksikkäinä kuin niitä pidetäänkin. Kalliin, luokattoman ruoan sijaan laadukasta ruokaa kohtuukustannuksella. Heillä kuulemma on olut jo pilotteja tästä.

Kävin viime viikolla testi-illallisella tutustumassa tarjontaan. Vieraat oli plaseerattu, ruoan kanssa tarjottiin viiniä ja ruoka tarjoiltiin autenttisesti kuljetusrasioista. Söimme v
aaleaa tryffelillä maustettua herkkusienikeittoa, paahdettua miso-marinoitua lohta, sakekastiketta, seesamilla maustettua riisiä sekä paksoi-siitakesienipaistosta ja lopuksi perinteistä pannaria tuorejuustokreemin ja mansikkahillon kera. Annokset olivat mietittyjä, herkullisia, lämmintä ja vihanneksissakin oli mukava purutuntuma. Annosrasioita tuli kieltämättä hieman lentokonefiilis, kotona tai toimistolla ruoan voi halutessaan siirtää lautaselle. Näin varmasti tekisinkin, sillä minulle annoksen ulkonäöllä tarjoiluastioita myöten on merkitystä. En koskaan pizzaakaan syö siitä pahvilaatikosta, vaan aina lautaselta.

Josko minäkin oppisin vähitellen välillä tilailemaan ruokia - aika harvoin sitä tulee tehtyä.



Finns are not very used to use services, we want to do everything by ourselves, buying services feels wrong, our ancestors didn't do it, why should we?! Well, this is now changing, at least in the bigger cities. Use of services is now "acceptable part" of city life.

Got to test the latest food delivery service Epic foods. Their concept with own kitchen and short delivery times is different from other services in the same field. Guests were seated in named places, we drank Riesling, but the food - mushroom soup with truffle,  miso salmon and traditional Finnish pancake with cream cheese creme and strawberry jam - was served from delivery boxes. Everything was delicious, but have to admit boxes gave me sort of aeroplane feeling... At home or in the office I could always move the food on china plates. To me the looks of my meal is quite important, including the plates.



Pantonen vuoden värit 2016  -kaksi tällä kertaa- Serenity ja Rose Quartz julkistettiin jo viime vuoden lopulla, mutta viikon vinkkinä olkoon myös että pastellivärit sopivat erityisen hyvin kevääseen ja kesään. Huomasin vetäessäni vanhat Converset ensi kertaa tänä vuonna jalkaan, että niiden läpässähän ovat nuo vuoden värit.

Pastel colors are especially suitable for spring and summer. I noted my old Converses have as accent colors this year's Pantone colors of the year; Serenity and Rose quartz.











Nuorempana harrastin asuntostalkkausta eli asuntoesittelyjen sunnuntaikierroksia ilman ostoaikeita. Omat asunnot olen kuitenkin ostanut todella nopeasti, ilman sen suurempia kierroksia kun ne oikeat ovat osuneet nopeasti kohdalle. Nykyisen kotimme jopa niin, ettemme olleet vielä edes kodinvaihtoaikeissa.

Nyt kävin taas vähän asuntostalkkauksella, tosin ihan kutsusta. Habitaren ja Asun-lehden huhtikuussa alkaneet yhteistyön merkeissä Helsingin ydinkeskustassa Lönnrotinkatu kolmessa esiteltiin bloggaajille Asun-lehden myyntistailaamaa asuntoa. Ovet auki!-yhteisöllisyys, jakaminen ja sosiaalisuus ovat Habitaren pääteemoina syyskuussa. Muita teemoja ovat lapset ja järjestäminen.

Luvassa on myös kiinnostavia luentoja; mm. New York Timesiin kirjoittava designkriitikko Alice Rawsthorn  poimii suosikkejaan Habitaren tarjonnasta ja kertoo valintojensa taustoja. Hän luennoi myös ilmiöistä, jotka vaikuttavat muotoiluun nyt ja tulevaisuudessa.

Britti-designliike Skandiumin perustajia oleva Magnus Englund pohtii luennollaan miten verkkokauppojen puristuksissa olevaa kivijalkakauppaa pidetään kiinnostavana. Vertti Kivi avaa yleisölle Finnairin projektin, jossa suomalainen suunnittelutoimisto loi kokonaisvaltaisen matkustuskokemuksen lounge-tiloista Airbus A350-lentokoneiden sisustukseen.


Tilailetteko te ruokaa kotiin, köytättekö muita palveluita tai käyttekö asuntonäytöissä ihan huvin vuoksi?







When I was younger, I used to go to see interesting apartments for sale just for fun on open house days. Later I have bought two apartmets in fast schedule, both have been almos the firs ones I've seen when looking  for a new place. Actually we weren't even planning to buy a new apartment when we found our current home. It was just too good to let anyone else to buy.

Lat week I aprtment stalked again, now by invitation. Finnsis interior magazine and Finand's leading interior design and furniture fair Habitare invited bloggers to see a styled apartment for sale in Helsinki city center. At the same time we were told about them main themes -open doors, sharing and social living- and main speakers on Habitare fair held in September.







Lihapullat vihreässä curryssa | Meatballs in green curry

 




Varhaiskaalikausi on alkanut, olen tehnyt siitä jo erilaisia helppoja salaatteja.

Mehevät aasialaiset lihapullat, mausteinen vihreä curry ja raikas aasialainen varhaiskaalisalaatti nautittiin viikonloppuun aromaattisen ja hedelmäisen, puolikuivan, kymmenissä kilpailuissa palkintoja ja kunniamainintoja saaneen Hardys Nottage Hill Riesling* kanssa. Makumaailmat sopivat erittäin hyvin yhteen.


Vihreä curry

1 sitruunaruoho silputtuna

2 limen mehu ja raastettu kuori

2 vihreää chiliä paloina

1 salottisipuli hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä

3 rkl raastettua inkivääriä

1 nippu tuoretta korianteria

1 nippu tuoretta (thai)basilikaa

1 tl korianterin siemeniä jauhettuna

1 tl jeeraa jauhettuna

2 rkl kalakastiketta

1 tl soijakastiketta

0,5 dl sweet chili-kastiketta

2 dl kookosmaitoa

Yhdistä kaikki raaka-aineet ja soseuta sauvasekoittimella. Maista ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Kiehauta kattilassa tai kasarissa ja tarjoa lihapullien kanssa.




Lihapullat

400 g possun jauhelihaa

0,5 dl sweet chilikastiketta

½ nippu tuoretta korianteria silputtuna

2 valkosipulinkynttä silputtuna

½ rkl inkivääriraastetta

0,25  dl soijakastiketta

0,25 dl kalakastiketta

0,25 dl korppujauhoja

1 kananmuna

1 rkl srirachaa tai muuta chilitahnaa

0,5 limen mehu


Sekoita kaikki raaka-aineet hyvin keskenään. Paista pannulla koepulla ja tarkista maku. Muotoile seoksesta n. 15 lihapullaa ja paista 150-asteisessa uunissa 15 minuuttia.


Tarjoa vihreän curryn ja varhaiskaalisalaatin kanssa.

Jos curry tuntuu liian tuliselta, voit lisätä siihen ripauksen sokeria makua pyöristämään.




Aasialainen varhaiskaalisalaatti


½ varhaiskaali suikaloituna
½ punainen paprika kuutioituna
1 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 dl korianterinlehtiä revittynä
½ punainen chili
½ dl suolapähkinöitä rouhittuna

kastike

1 limen mehu ja raastettu kuori
1 rl seesamiöljyä
1 rl sweet chili-kastiketta
1 tl kalakastiketta
1 tl srirachaa tai muuta chilikastiketta

Sekoita ainekset keskenään, sekoita varhaiskaalisalaatin joukkoon




*viini saatu testiin maahantuojalta

Asian meat balls in green curry with early crop cabbage salad was fresh weekend meal.





Green curry

1 chopped lemongrass

juice
and grated peel of two limes


2 green chilies chopped

1 shallot, finely chopped

 
2 cloves garlic chopped

 
3 tablespoons grated ginger

 
1 bunch fresh coriander

 
1 bunch of fresh (Thai) basil

 
1 teaspoon ground coriander seeds

 
1 teaspoon minced jeera

 
2 tablespoons fish sauce1 teaspoon soy sauce


0,5 dl sweet chili sauce

 
2 dl coconut milk


Combine all ingredients and puree with a hand blender. Taste and add more seasoning if necessary.Bring to a boil in a saucepan  and serve with the meatballs.

When the curry is cooked, if you think it is too spicy, add some more sugar.


Asian cabbage salad



Sliced ½ (early crop) cabbage

½ red bell pepper cut into cubes

1 teaspoon toasted sesame seeds

1 cup coriander leaves, torn

½ red chili

½ cup salted peanutsslightly crushed


dressing


juice and grated peel of 1 lime

1 tablespoon sesame oil

1 tablespoon sweet chili sauce

1 tsp fish sauce

1 tsp Sriracha chili sauce or other hot sauce




Mix all ingredients. Mix dressing in cabbage sald, toss