Söin keväällä
illallisella Väinö Kalliossa maukasta broileri-pistaasiterriiniä. En ole koskaan tehnyt broileriterriiniä enkä tiedä tarkalleen mitä kaikkea syömässäni terriinissä oli, mutta mielivan perusteella loin oman broileri-pistaasiterriini -versioni.
Terriiniresepteissä kehoitetaan käyttämään edellispäivän leivänmuruja, mutta aloittaessani terriinin teon huomasin toissapäiväisen leivän olevan homeessa. Hain kaupasta uuden leivän, tuoreus ei tuntunut haittaavan lopputulosta.
Jollet löydä suolaamattomia pistaasipähkinöitä, voit käyttää suolattuja, mutta vähennä silloin reseptissä erikseen olevan suolan määrä puoleen.
Broileri-pistaasiterriini
2 rkl oliiviöljyä
2 keskikokoista sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
2 rl sherryä
800 g broilerin jauhelihaa
2 broilerin paistileikettä kuutioituna sormenpään kokoisiksi paloiksi
140g puolikuivia edellispäivän leivän muruja
75 g (suolaamattomia) kuorittuja pistaasipähkinöitä
2 munaa
2 rkl Dijonsinappia
1 tl suolaa
mustapippuria maun mukaan
12-14 kpl pitkää (yli 20 cm) prosciuttokinkkuviipaletta
2 teelusikallista oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia koristeluun
Kuumenna uuni 180 ° C: een.
Kuumenna oliiviöljy suurella paistinpannulla
keskilämpötilalla ja kypsennä sipulit 8-10 minuuttia tai kunnes ne ovat
pehmenneet. Lisää valkosipuli ja rosmariini, hauduta vielä 5 minuuttia tai
kunnes sipulit ovat hyvin pehmeitä. Anna jäähtyä hieman.
Yhdistä sipuliseos, broilerin jauheliha, broilerikuutiot, leivänmurut,
pistaasipähkinät, munat, sherry, sinappi, suola ja pippuri suuressa kulhossa,
sekoita käsin hyvin.
Öljyä kevyesti pitkulainen terriinivuoka ja vuoraa se prosciuttoviipaleilla.
Painele terriiniseos vuokaan tiiviisti. Taittele prosciuttoviipaleet tiiviisti
terriinin ympärille.
Peitä vuoka foliolla. Laita terriinivuoka uunivuokaan ja täytä uunivuoka vedellä
niin että veden pinta tulee terriniivuoan puoliväliin. Paista terriiniä 1,5 h 180
C uunissa. Nosta kypsä terriini vuoassaan vesihauteesta, anna jäähtyä vuoassa.
Tarjoile paksuina viipaleina hyvän leivän ja salaatin kanssa. Terriini maistuu myös buffetpöydän tarjottavana tai vaikka rapujuhlissa rapujen jälkeen vähän tuhdimpana tarjottavana salaatin kera.