Maalaiselämää

Solahdimme hyvin kotimaana aikaan, ovatkohan syynä ne jet lag-pillerit? Oli silti mukava lähteä maalle lepäämään ja rentoutumaan muutamaksi kuumaksi päiväksi loman loppupuolella. Huomenna odottavatkin loman loputtua taas työt.



Kesälammas, lammaslaidun


Hedelmät, hedelmäsmoothie


Smoothie, aamupala

Japanin ruoat olivat herkullisia, mutta kasvikset olivat vähissä, sillä ne ovat kovin hintavia Japanissa. Kotiin tultuamme ostin heti kassillisen hedelmiä, joista tehtiin smoothieita. Ananaksen, avokadon, banaanin, kookosmaidon ja mitun tai aprikoosin, nektariinin, banaanin ja mintun liitot ovat taivaallisia, mitään maketusta ne eivät kaipaa.


Marjakausi, satokausi

Marjakausi, satokausi

Satokausi, kotimaiset_marjat

Satoiausi, kotimaiset_omenat

Marjat ovat kypsyneet, kävin Tarmo-koira seuranani poimimassa karviaisia ja herukoita. Välillä piti sujauttaa muutama marja omaan ja Tarmonkin suuhun, mutta riitti niitä marjapaistokseenkin. Resepti tulossa blogiin muutaman päivän sisään.


Chilinkasvatus
Parvekekasvimme olivat anoppilassa hoidossa matkamme ajan, chilit ovat kasvaneet valtavasti. Viime vuonna en saanut satoa ollenkaan, nyt chilejä on runsaasti.

Löytökoira


Koira, koira_kuuma_ilma

Tarmo-paralla on ollut kovin kuuma. Paksuturkkisena sen suosikkivuodenaika taitaa olla talvi, hellekeleillä se raukka lähinnä läähättää varjossa.


Antiikkiauto, citroen, traction

Siippa on kunnostuttanut antiikkiautonsa, joka seisoikin pari vuotta tallissa maalla. Nyt se on viimein ajokunnossa ja pääsemme ajeluille.

Miten viikkosi on sujunut? Kärsitkö kuumasta vai saisivatko helteet vielä jatkua?







Helppo broileri-pistaasiterriini

Söin keväällä illallisella Väinö Kalliossa maukasta broileri-pistaasiterriiniä. En ole koskaan tehnyt broileriterriiniä enkä tiedä tarkalleen mitä kaikkea syömässäni terriinissä oli, mutta mielivan perusteella loin oman broileri-pistaasiterriini -versioni.

Broileriruoka, kanaruoka, terriini

 Broileriruoka, kanaruoka, terriini

Terriiniresepteissä kehoitetaan käyttämään edellispäivän leivänmuruja, mutta aloittaessani terriinin teon huomasin toissapäiväisen leivän olevan homeessa. Hain kaupasta uuden leivän, tuoreus ei tuntunut haittaavan lopputulosta.

Jollet löydä suolaamattomia pistaasipähkinöitä, voit käyttää suolattuja, mutta vähennä silloin reseptissä erikseen olevan suolan määrä puoleen.

terrriini, broileriruoka, kanaruoka

Broileriruoka, kanaruoka, terriini


Broileriruoka, kanaruoka, terriini






 Broileri-pistaasiterriini


2 rkl oliiviöljyä

2 keskikokoista sipulia silputtuna

2 valkosipulinkynttä murskattuna

1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia

2 rl sherryä

800 g broilerin jauhelihaa

2 broilerin paistileikettä kuutioituna sormenpään kokoisiksi paloiksi

140g puolikuivia edellispäivän leivän muruja

75 g (suolaamattomia) kuorittuja pistaasipähkinöitä

2 munaa

2 rkl Dijonsinappia

1 tl suolaa

mustapippuria maun mukaan

12-14 kpl pitkää (yli 20 cm) prosciuttokinkkuviipaletta

2 teelusikallista oliiviöljyä

tuoretta rosmariinia koristeluun



Kuumenna uuni 180 ° C: een.


Kuumenna oliiviöljy suurella paistinpannulla keskilämpötilalla ja kypsennä sipulit 8-10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää valkosipuli ja rosmariini, hauduta vielä 5 minuuttia tai kunnes sipulit ovat hyvin pehmeitä. Anna jäähtyä hieman.


Yhdistä sipuliseos, broilerin jauheliha, broilerikuutiot, leivänmurut, pistaasipähkinät, munat, sherry, sinappi, suola ja pippuri suuressa kulhossa, sekoita käsin hyvin.


Öljyä kevyesti pitkulainen terriinivuoka ja vuoraa se prosciuttoviipaleilla. Painele terriiniseos vuokaan tiiviisti. Taittele prosciuttoviipaleet tiiviisti terriinin ympärille.


Peitä vuoka foliolla. Laita terriinivuoka uunivuokaan ja täytä uunivuoka vedellä niin että veden pinta tulee terriniivuoan puoliväliin. Paista terriiniä 1,5 h 180 C uunissa. Nosta kypsä terriini vuoassaan vesihauteesta, anna jäähtyä vuoassa.


Tarjoile paksuina viipaleina hyvän leivän ja salaatin kanssa. Terriini maistuu myös buffetpöydän tarjottavana tai vaikka rapujuhlissa rapujen jälkeen vähän tuhdimpana tarjottavana salaatin kera.


Broileriruoka, kanaruoka, terriini

Vihergazpacho siikacevichen ja uppomunan kera

Kesäkuisessa Taste of Helsinki -tapahtumassa oli tuttuun tapaan Electroluxin kokkikoulu, jossa pääsi itse kokkailemaan Suomen kokkimaajoukkueen opastuksella.

Olimme heti ensimmäisenä iltana Siipan kanssa tekemässä vihergazpachoa siikacevichen ja uppomunan kera. Siipasta paljastuikin uusi puoli; hän on erinomainen uppomunan valmistaja. Uppomunista tuli todella kauniit ja oikeaoppiset. Nyt tiedän, kuka meillä tekee uppomuna tästä lähtien! Huomatkaa alla olevasta kuvasta kokkikaverin varusteet, herrasmies keittää uppomunat blazerissa ja taskuliina taskussa.

Kylmä, kesäinen keitto valmistui nopeasti. Taisimme olla ihan ensimäisinä valmiita, annos valmistui yhteistyöllä alle kahdessakymmenessä minuutissa.

Pari vuotta sitten tein kokkikoulun opein lohitartaria Taste of Helsingissä.


gazpacho, siikaceviche, ceviche, uppomunan_keittäminen

gazpacho, siikaceviche, ceviche, uppomunan_keittäminen

gazpacho, siikaceviche, ceviche, uppomunan_keittäminen

gazpacho, siikaceviche, ceviche, uppomunan_keittäminen

Vihergazpacho siikacevichen ja uppomunan kera kahdelle


Uppomuna

2 luomukananmunaa
Väkiviinaetikkaa

Kiehauta vesi ja lisää loraus väkiviinaetikkaa.

Tee veteen pyörre sekoittamalla vettä ja laske varovasti rikottu kananmuna keskelle pyörrettä. Anna hautua noin 5 minuuttia.

Vihergazpacho

6 vihreää tankoparsaa
50 g herneitä
50 g babypinaattia
2dl kasvislientä
Keitetty kanannmuna

Pilko kaikki ainekset ja tasaiseksi sauvasekoittimella ja siivilöi. halutessasi.

Siikachevice

100 g siikafile
Sitruuna
Kylmäpuristettua rypsioljya
suolaa
Koristeluun vesikrassia tai yrttejä

Poista siikafileestä nahka. Pilko veitsellä noin puolen senttimetrin kokoiseksi kuutioksi. Sekoita kulhossa sitruunamehu, öljy ja suola ja lisää seos kalan joukkoon. Sekoita. Sitruunamehun happo kypsentää kalan noin kymmenessa minuutissa.

Tarjoa keitto kulhosta uppomunan ja siikacevihen kera. Koristele annos vesikrassilla