Viisi viikon varrelta

Suloista sunnuntaita säästä huolimatta.
Kevät keikautti takaisin talveen, mutta eiköhän mittarikin hiljalleen ala kivuta vähän lähemmäksi toukokuun alun normaaleja lämpötiloja.






Kevätkukkaspämmäys jatkuu. Kukkivat puut ovat niin upeita! Lämpimänä viikonloppuna viikko sitten monet kasvit pyrähtivät kasvussaan ja moni puhkesi kukkaan. Kevät hyytyi aikalailla Vapun jälkeen, mutta eiköhän kevät taas jossain vaiheessa tyrmää takatalven. Osa kirsikkapuista on tuskin vielä nupullaan, osa taas on jo täydessä kukassa. Kukassa olevia puita on pitänyt kiertää ihailemassa sateisessakin kelissä.


Sauvasekoitin, puuro


Säästä huolimatta saa viikon pettymyksen ja harmituksen tittelin saa sauvasekoittimen hajoaminen. Pari vuotta sitten sain jämäkän päivittäiseen käyttöön tarkoitetun "ammattilaistason" sauvasekoittimen blogiyhteistyön kautta.  Sauvasekoitin taitaa olla kahvikoneen lisäksi eniten käytetty kodinkone meillä, olen käyttänyt sitä todella paljon. Esim. tuorepuurot surautan aina sileämmäksi aamuisin. Myös majoneesin tekoon sauvasekoitin ehdoton.

Laitteen mukana tullut muovinen kulho hajosi nopeasti, mutta itse sauvasekoitin tuntui niin jämäkältä, että ajattelin sen kestävän täältä ikuisuuteen. Nyt kuitenkin se sekoittimen rungossa oleva pikkuosa joka pyörittää varren leikkuuteriä napsahti poikki. Tällainen kuluva osa oli tietenkin muovia, vaikka sekoitin muuten on metallia...

Kodinkoneet ja pienlaitteet eivät tosiaan kestä kuten muinoin. Pakko ottaa ikävä strategia käyttöön eli ostaa halpa ja vaihtaa sitä niin usein kuin tarvitaan, kun kolme kertaa kalliimmatkaan eivät kestä kauempaa. Maksaisin mieluusti enemmän jos varmasti tietäisin laitteen kestävän vuosikausia. Sitä takuuta ei vain tunnu enää saavan edes lupauksista huolimatta.

Uusi, edullisempi sauvasekotin on jo hankittu ja aamupuuroja on surauteltu jo normaaliin tahtiin.


Äitienpäiväaamiainen, brunssi

Äitienpäiväkin on jo tulevalla viikolla. Mietiskelen juuri mitä tarjoaisin äidille ja anopille ensi sunnuntaina perinteisellä äitienpäivälounaalla anoppilassa.

Herkullinen äitienpäiväaamiainen voisi olla vaikka granolatorttu, joka valmistuu helposti lasten tai  puolison valmistamanakin.




Äitienpäivälounaalla voi tarjota helposti valmistuvaa kylmää persilaista jugurttikeittoa.





Lopuksi vinkki Turkuun, jossa vierailin viime viime viikonloppuna. Turussa on avattu kaupungin ensimmäinen kattoterassibaari Walo Wiklundin korttelin huipulle. Kaksikerroksisesta baarista on upeat näköalat joka suuntaan kaupungin yli. Kaupunki näyttää aina erilaiselta korkeuksista katsottuna kuin maan tasalta.

Aurinkoista tulevaa viikkoa, eiköhän tämä tästä taas lämpimämmäksi muutu.

Keski-ikäisen sisäinen ihonhoito

Sisältää tuotenäytteen *Vivania/saatu blogin kautta

Olen aina koettanut hoitaaa ihoani hyvin, en ole tainnut koskaan mennä nukkumaan meikit kasvoilla, vaan aamuin illoin rutiiniin kuuluvat puhdistus ja kosteutus. Pelkkä ulkoinen ihonhoito ei kuitenkaan riitä, sanonta "kauneus tulee sisältä" pitää tosiaan paikkansa ihonhoidossa. Keski-ikäisenä on otettava koko arsenaali käyttöön ihon hyvinvointiin.






keski-ikäisen_ihonhoito


keski-ikäisen_ihonhoito

Pelkkä puhdistus ja kosmetiikkaa ei kuitenkaan riitä. Ruokavaliolla on ihon hyvinvointiin ratkaiseva merkitys.

Oliiviöljy

Moni välttelee rasvoja, mutta elimistömme ja ihomme hyötyy niistä. Oliiviöljyn sisältämät ravitsevat rasvahapot  ja polyfenolit auttavat ihoa pysymään terveen ja elinvoimaisen näköisenä.

pasta, ihoa_hoitavat_ruoat

Lohi

Lohessa on omega-3-rasvahappoja ja ubikinonia, jotka estävät ihon kuivumista auttaen pitämään ihon pehmeänä ja nuorekkaana. Astaksantiini puolestaan parantaa ihon kimmoisuutta. 

pannukakkuresepti, avokado, kananmuna

ihoa_hellivät_ruoat, ihonhoito

Kananmuna

Kananmuna on hyvä proteiinin lähde, proteiini auttaa ihoa uudistumaan. Kananmunan biotiini edistää ihon hyvinvointia ja estää kuivumista.

 ihoa_hoitavat_ruoat, kananmuna


 ihoa_hoitavat_ruoat, antioksidantit

Marjat

Viime kesänä oli kaunista ja lämmintä, mutta vadelmat eivät vakiopoimintapaikoissani kasvaneet kuten aiempina vuosina. Itsepoimittujen marjojen sijaan olen syönyt läpi talven mm. kotimaista mustaherukkaa. Marjojen antioksidantit auttavat ihoa pysymään hyvinvoivana ja marjojen siemenet sisältävät tervedelle hyödyllisiä öljyjä.

pähkinät, ihon_hyvinvointi

Pähkinät

Pähkinät sisältävät omega-3-rasvahappoja. Etenkin pistaasit ja saksanpähkinät ovat myös hyviä E-vitamiinin lähteitä. E-vitamiini on tehokas antioksidantti, joka suojelee ihon ennenaikaista vanhenemista aiheuttavia ilman vapaita radikaaleja sekä hapettumista vastaan. B1-vitamiini  tehostaa kasvojen verenkiertoa saaden ihon hehkumaan ja näyttämään nuoremmalta.




hyvinvointi, tomaattipiirakka



Tomaatti


Tomaatti sisältää antioksidantti lykopeenia, joka antaa tomaatille punaisen värin ja parantaa ihon luonnollista kykyä sietää aurinkoa.
keski-ikäisen_ihonhoito, kollageeni, ravinteet, hyvinvointi

Ihoa hellivien ruokien lisäksi tehotuotteena olen käyttänyt blogin kautta saatua *Vivania beauty shottia, joka on nestemäinen  kollageeni – hyaluronihappo- C-vitamiinivalmiste kausimakuna raparperi-mansikka. Tuote sisältää tehokkaan yhdistelmän hyvin imeytyvää 1. tyypin hydrolysoitua peptan-kollageenia, hyaluronihappoa ja C-vitamiinia, jotka vahvistavat ihon rakennetta ja edistävät sen kimmoisuutta ja kosteustasapainoa. Tuotteen luvataan antavan iholle elinvoimaa, tasoittavan juonteita, lisäävän ihon kosteutta ja kimmoisuutta ja palauttavan ihon kiinteyttä.

Mietitkö ihon hyvinvointia myös ruokavaliossasi tai lisäravinteita hankkiessasi?


Viime hetken brunssiruokavinkki; labneh

Joko vappubrunssin ruoat ovat suunniteltuna -tai peräti tehtynä? Puuttuuko vielä jokin levite? Kokeile helpon labnehin tekemistä. Valuttamiseen menee useita tunteja, mutta aktiivista työaikaa labnehin tekeminen vie vai hetken.

Labneh on helppotekoinen alun perin Libanonista kotoisin oleva  valutetusta jogurtista valmistettu kermaisen pehmeä tuorejuustoa muistuttava levite.  Labnehia voi valmistaa myös laktoosittomatsta jugurtista.

levite, lähi-idän_ruoat


levite, lähi-idän_ruoat

Kiinteäksi valutetun jogurtin voi maustaa eri tavoin. Itse pidän siitä mm. za’atarin, oliivien, mintun- tai basilikanlehtien, granaattiomenan siemenien ja pistaasien kera.

levite, lähi-idän_ruoat


Labneh

1 kg turkkilaista jugurttia
2 tl suolaa

Vuoraa suuri siivilä harsokankaalla. Kaada koko kilon jogurttipakkaus vuorattuun siivilään, voit valuttaa juguritn myös suodatinpaperin läpi. Sekoita jugurtin joukkoon ½ tl suolaa. Taita pyyhkeen sivut jugurtin päälle ja peitä jogurtti kokonaan. Laita siivilä kulhon päälle ja kulho siivilöineen jääkaappiin. Anna valua 8-16 tuntia riippuen siitä kuinka kiinteää haluat labnehista.

Kun labneh on valmis, säilytä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa enintään 2 viikkoa.

Tarjoa labneh za’atarin (ohje alla), oliivien, mintun- tai basilikanlehtien, granaattiomenan siemenien ja pistaasien kera.

Za'atar-reseptissä mainittu sumakki maistuu hivenen happamelta ja raikkaan sitruksiselta. Ennen sumakkia sai lähinnä etnisistä ruokakaupoista, mutta nykyisin sitä saa jo hyvinvarustelluista marketeista joko maustehyllystä tai Lähi-Idän herkkujen hyllystä.


Za’atar

1 rkl jauhettua kuminaa
1 rkl jauhettua kuivattua timjamia
1 rkl sumakkia
1 rkl paahdettua seesaminsiemeniä
2 tl kuivattua meiramia
1 tl suolaa
1 tl tuoretta jauhettua mustapippuria

Sekoita kaikki ainesosat pienessä kulhossa.
Käytä välittömästi tai säilytä tiiviissä astiassa enintään 3 kuukautta.