Herkullinen hummeripasta

Uusi vuosi on pian taas täällä! Toivottavasti vuosi 2021 on parempi meille kaikille kuin tämä outo vuosi 2020.

Hummeripasta on herkullinen uuden vuoden ruoka. Pakastettua, kypsää hummeria on usein tarjouksessakin näin vuodenvaihteen tienoilla. Jopa Lidlistä on saanut hummeria. Yksi hummeri on ollut kympin hujakoilla ja siitä on riittänyt hyvin kahdelle pastan seuraksi.

Hummeripastaa pystyy valmistelemaan jo edellisenä päivänä pitkälle. Hummerin voi perata, kuoret paahtaa sekä kastikkeen tehdä ja siivilöidä mascarponea ja kermaa vaille valmiiksi. Jääkaapissa säilytetyn kastikkeen voi varovasti lämmittää uudestaan, lisätä kirsikkatomaatit, kerman ja mascarponen ja lämmittää hummerinlihan voisulassa juuri ennen tarjoilua.



Hummerin sijaan ruoan voi tehdä myös kuorellisista, kypsennetyistä jättiravun pyrstöistä paahtamalla ravunpyrstöjen kuoria ja lisäämällä kastikkeeseen ruokalusikallisen hummerifondia.












Hummeripasta

Kastike


pakastettu tai tuore keitetty hummeri
2 salottisipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä viipaloituina
tilkka oliiviöljyä
1 dl tomaattipyreetä
2 dl valkoviiniä
1 rkl valkoviini- tai sherryetikkaa
(1/2 rl hummerifondia)
kourallinen tuoretta rakuunaa
rouhittua merisuolaa
rouhittua mustapippuria
1 prk mascarponea (n. 200g)
2 dl kermaa
20 kirsikkatomaattia

Tarjoiluun


Pastaa
Tuoretta rakuunaa
Parmesania

Perkaa hummeri: ota saksi- ja pyrstölihat sekä mahdollinen mäti talteen ja irrota kuoret. 



Huuhtele pyrstön ja saksien kuoret sekä selkäpanssari. Paahda niitä 125˚C uunissa tunnin ajan, jotta kuoret kuivuivat. Murskaa kuoret ja siirrä sivuun odottamaan.


Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää tomaattipyree ja kuullota noin kolme minuuttia. 

Lisää hummerin kuoret, valkoviini, etikka ja mausteet pannulle. Hauduta keskilämmöllä noin 30 min. Lisää tarvittaessa vettä jos seos uhkaa kehua turhan kuivaksi.

Siivilöi seos, palauta pannulle.

Vatkaa yhteen kerma ja mascarpone ja lisää pannulle kirsikatomaattien kanssa, hauduta muutama minuutti. 


Sulata toisella pannulla voi ja lisää rakuunan lehdet. Laita pyrstöt joukkoon ja valele rakuunavoilla miedolla lämmöllä pyrstöjä niin, että ne lämpenevät, mutta eivät ruskistu.


Keitä pasta ohjeen mukaan al denteksi ja sekoita se kastikkeeseen. Asettele lautaselle, lisää rakuuna ja parmesan annoksen päälle. Tarjoile hyvän kuohuviinin tai samppanjan kanssa.


Maukasta, onnellista vuodenvaihdetta. Miten sinä aiot viettää vuoden vaihdetta ja mitä aiot syödä Uuden vuoden aattona
?

Speculoos-pikkuleivät

Piparkakkuja en tänä vuonna ole leiponut, mutta niiden lähisukulaisia, hollantilaisia speculoos-keksejä pyöräytin pari pellillistä. Innoittajana oli  hankkimani kuviokaulin, jolle halusin löytää leviämättömän taikinan reseptin. Jos taikina leviää liikaa, kuvio häviää.

"Kun on vasara kädessä, kaikki näyttää naulalta". Tämä rakkaan ystävän lohkaisu vuosien takaa tuli mieleeni taikinaa kauliessa. Aloin kiivaasti miettiä mitä kaikkea kaulimella voisi kaulia, erilaisia kaulittavia juttuja tuli mieleen kohmeisesta jäädykkeestä alkaen; ainakin joulun näkkileipiä sillä on jo kaulittu parikin satsia. Olen ulkoistanut näkkärin teon miehelleni jo vuosia sitten ja hän oli tyytyväinen kun näkkäreitä sai taas vietyä yhden asteen eteenpäin

Kuviokaulimia saa leivonta- ja keittiövälinekaupoista, myös marketeissa olen nähnyt joitain malleja. Muista jauhottaa kuviokaulin kevyesti, ettei taikina tartu siihen.












Speculoos-pikkuleipien maku on kanelinen ja karamallinen, specuooseissa on myös muskottipähkinää, inkivääriä ja kardemummaa. Olen ihastunut taatelijauhoon eli "taatelisokeriin" (välillä ollut ainakin Prismassa ja Ruohonjuuressa), korvasin sillä valkoisen sokerin ja se toimikin hyvin tässä taikinassa


Speculoos-pikkuleivät

1 dl voita

1 valkoista sokeria

2 dl ruskeaa sokeria

1 muna

1 vaniljatangon siemenet

1/4 tl ruokasoodaa

1/2 tl suolaa

2 1/2 tl kanelia

3/4 tl muskottipähkinää

1/2 tl inkivääriä

1/4 tl kardemummaa

4 1/2 dl jauhoja


Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi ilmavan kuohkeaksi vaahdoksi, 5-10 min. Lisää muna ja vanilja ja sekoita hyvin.

Sekoita toisessa kulhossa ruokasooda, suola, kaneli, muskottipähkinä, inkivääri, kardemumma ja jauhot. Lisää sitten jauhoseos toiseen astiaan voivaahdon kanssa. Sekoita, kunnes jauhot ovat juuri sekoittuneet, älä vatkaa. Jäähdytä taikinaa jääkaapissa tai ulkona vähintään tunnin ajan.

Lämmitä uuni 190  asteeseen.

Kauli taikina kolmessa erässä ohuehkoksi kevyesti jauhotetulla alustalla ensin tavallisella kaulimella. Viimeistele jauhotetulla kuviokaulimella. Leikkaa muotilla pikkuleipiä. Siirrä uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 9-11 minuuttia, kunnes pikkuleipien reunat ovat kevyesti ruskistuneet.

Käännöstulokset

Jouluinen taateli-riisipuuro

Reseptin Urtekram-tuotteet saatu


Viimein ollaan viikon päässä joulusta ja joulua voivat täysillä fiilistellä nekin, jotka eivät halua joulutouhottaa kuukausia etukäteen. Pidän joulusta, mutta ihan satasella en jaksa olla joulussa jo marraskuussa. Nyt jouluun voi jo laskeutua.

Riisipuuro kuuluu joulun aikaan, teen joka vuosi vähän uudenlaisen version. Olen tehnyt mm. Itämaan tietäjien riisipuuroa.

Taatelilla maustettu taateli-riispuuro tarjotaan viilennettynä jälkiruokana tai vaikka aattoaamun aamiaisherkkuna.

Jouluinen taateli-riisipuuro

Jouluinen taateli-riisipuuro

Jouluinen taateli-riisipuuro


Taateli-riisipuuro


4 1/2 dl vettä
7 rkl kypsentämätöntä Urtekram-puuroriisiä
1 dl maitoa tai kasvismaitoa 
1/2 dl fariinisokeria tai taatelijauhoa
1/2 dl  riisijauhoa
6 kuivattua aurinkokuivattua Urtekram-taatelia 
2 rkl vettä
Kanelia maun mukaan


Aloita kiehauttamalla vesi pienessä kattilassa, sekoita riisi veteen ja anna hautua keskilämmöllä kunnes neste on imeytynyt, noin 15 minuuttia. Lämmitä maito paksupohjaisessa kattilassa alhaisella lämmöllä ja sekoita sokeri joukkoon, sekoittele kunnes sokeri on sulanut. Lisää keitetty riisi maitoseokseen ja kiehauta.

Liuota kulhossa riisijauho ja 1/2 dl vettä, sekoita joukkoon pari ruokalulisikallista kiehuvaa maitoa, soseuta taatelit maito-riisjauhoseokseen ja kaada tämä seos kattilassa olevan kiehuvan maidon joukkoon jatkuvasti sekoittaen. Laske lämpöä ja anna hautua noin 30 minuuttia, sekoitellen usein. Seos sakeutuu hitaasti puuroksi.


Soseuta taatelit 2 ruokalusikallisessa kuumaa vettä. Ota kattila hellalta. Lusikoi puuro annoskulhoihin ja ripauta päälle kanelia. Jäähdytä puuro yön yli tai vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua. Taateli-riisipuuro sakeutuu vielä lisää kylmässä.