Hummussalaatti

Hummus on ollut minulle monen ruuhkavuosien kiireisen päivän pelastus. Hummus ja vihannekset ovat täyttävä ja hyvänmakuinen ateria.

Hummusta on helppo tehdä itse, itse pidän eniten pehmeän makuisesta valkopapuhummuksesta, mutta kaupoista löytyy nykyisin myös monia maukkaita hummuksia valmiina.

Hummussalaatti

Hummussalaatti

Hummussalaatti

Hummusta

Varhaiskaalia

Tomaatteja

Kurkkua

Kapriksia

Varsisipulia

Persiljaa


Oliiviöljyä

Levitä hummus lautaselle ja pilko vihannekset, silppua persilja. Levitä hummuksen päälle, valuta salaatin päälle oliiviöljyä.



Onko sinulla suosikkiaterioita kiireisiin päiviin?


Kymmenen ruokavinkkiä Ahvenanmaalle

Pressimatka Silja Line/Visit Åland

Maarianhamina - niin lähellä, mutta silti minulle miltei täysin tuntematon entuudestaan. Melkein hävettää myöntää, että olen käynyt Ahvenanmaalla vain kerran; teini-ikäisenä olin pari päivää Maarianhaminassa raveissa. Nyt asiaan tuli hieman korjausta osallistuessani Silja Linen ja Visit Ålandin toukokuiselle pressimatkalle.


Tervetuloa Ahvenanmaalle


Kesällä on erilaisia mahdollisuuksia matkustaa manner-Suomesta Ahvenanmaalle; Turustä lähdön lisäksi matkustajat voivat tehdä Päivä Maarianhaminassa -risteilyn 24.6.-31.7. suomalaisten suosikkilaiva Silja Serenadella. Maarianhaminaan matkustavilta ja sieltä palaavilta ei vaadita koronatestiä.

Tallink-Siljan laivoilla toteutetaan lukuisia toimenpiteitä jotta matkustajien ja henkilökunnan hyvinvointi taataan ja jotta matkakokemukset säilyvät edelleen parhaina mahdollisina. Maistakin tutut käytännöt; ei matkusteta jos on mitään oireita, maskien käyttö, turvavälit ja käsihygienia ovat tietysti laivallakin käytössä. Vältetään myös tungosta (tosin ainakin nyt laivalla oli todella väljää) ja odotetaan välimatkan päässä omaa vuoroa esim. ravintoloiden ja kauppojen jonoissa eikä laivasta poistumistakaan kannata mennä jonottelemaan liian aikaisin aulan tuntumaan.

Kontaktien ja jonojen välttämiseksi lähtöselvitys suositellaan tehtäväksi ennakkoon mobiilisovelluksella, netissä tai terminaalissa lähtöselvitysautomaatilla. Tarvittaessa tiskiltä toki saa henkilökohtaista palvelua. 

Laivalla kontakteja voi vähentää varaamalla hytin Turustakin lähtiessä. 

Ahvenanmaalla koronatapauksia on ollut vähän ja rokottaminenkin on hyvässä vauhdissa. Itsekin olin reissuun mennessä oman ensimmäisen rokotuksen saanut. Ravintolatkin saavat hyvän terveystilanteen takia olla pidempään auki kuin monella manner-Suomen alueella; tätä kirjoittaessa ravitsemusliikkeet voivat olla auki klo 5-23. Anniskelu on sallittu klo 9-22.

Pommern Maarianhamina


Kastelholma

Nautical Maarianhamina




Nautical Maarianhamina


Syö klassikkoravintolassa



Rennon elegantti  Nautical museoalus Pommernin naapurissaMerenkulkumuseon yläkerrassaNautical on jo 50-luvulla avattu Maarianhaminan klassikkoravintola, jossa syödään rennon tyylikkäästi, juhlitaan häitä ja muita perhejuhlia sekä järjestetään bisnestapaamisia. 

Åss paviljongen
Åss segelpaviljongen

Åss segelpaviljongen

Nauti merimaisemista terassilla


ÅSS Segelpaviljongen sijaitsee Maarianhaminan Länsisatamassa Lars Sonckin piirtämässä punaisessa "piparkakkutalossa".  Ravintolan terassilta on näkymä Pommernille ja kesällä terassi onkin suosittu. Kesäkaudella ravintolan erikoisuuksiin kuuluu äyriäisvati.




Boquerian maarianhamina


Boquerian maarianhamina

Boquerian maarianhamina

Tapaksia Maarianhaminassa

    
Sittkoffin kauppakeskuksessa sijaitsee tapaksia tarjoava ravintola Boqerian. Ravintolaan voi pysähtyä viinilasilliselle ja pikku palalle tai nauttia laajemman kattauksen tapaksia. 


Ångbåtsbryggan maarianhamina


Ångbåtsbryggan maarianhamina

Ångbåtsbryggan maarianhamina

Nauti venesataman tunnelmasta ja elävästä musiikista


Ångbåtsbryggan keskustan kupeessa ylpeilee näyttävällä grillillään sekä merimaisemilla. Lämpiminä kesäiltoina sataman puoleiset lasiseina avataan kokonaan auki ja ravintolassa voi nauttia elävästä musiikista. Ruokaa valmistuu grillissä, myös merenelävälautanen on suosittu. 

Indigo maarianhamina


Indigo maarianhamina


Premium-cocktaileja Maarianhaminassa



Vanhassa makasiinimiljöössä sijaitsee skandimakuja tarjoileva ravintola Indigo, yläkerran baarissa tarjoillaan premium-cocktaileja, joissa voi olla vaikka vuosia fermentoituja karviaismarjoja. 



Kvarter5 Maarianhamina


Syö hotellissa

Aina ei tarvitse lähteä hotellista saadakseen hyvän aterian


Maarianhaminnan keskustan Hotelli Pommernin Kvarter5 -ravintola menu seuraa satokautta,  satokauden vaihtelua à la carte – annoksissa ja viinibaarin pikkuannoksissa. 


Park Alandia-hotellin ravintola maarianhamina


Park Alandia-hotellin uusitussa Park- ravintolassa käytetään paikallisia raaka-aineista, juomina on mm. ahvenanmaalaisen olutpanimo Stallhagenin oluita. Ravintolan erikoisuus ja klassikkoannos on venäläinen maustehärkä. 



Compagniet maarianhamina


Compagniet maarianhamina
Compagniet maarianhamina

Hotelli Arkipelagenin boho-henkinen, 
brittiläisestä Intiasta inspiraatiota saanut  Compagniet -ravintola on suosittu illanviettopaikka Maarianhaminassa. Ruoan ja juoman lisäksi siellä voi nauttia erilaisten pelien pelaamisesta.

Kvarnbo pensionat ahvenanmaa

Kvarnbo pensionat ahvenanmaa

Kvarnbo pensionat ahvenanmaa

Vinsmedjan ahvenanmaa

Vinsmedjan ahvenanmaa

Vinsmedjan ahvenanmaa

Vinsmedjan ahvenanmaa

Viininmaistelua vanhassa pajassa


Kvarnbo Gästhemin 1700-luvulta peräisin olevassa pihapiirissä on myös VinsmedjaViehättävää  viiniravintolaa ja majataloa emännöi sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan. Ravintolassa on mahdollisuus viininmaistajaisiin sommelierin johdolla.


Smakbyn ahvenanmaa


Smakbyn ahvenanmaa
Smakbyn ahvenanmaaSmakbyn ahvenanmaa
Smakbyn ahvenanmaa
Smakbyn ahvenanmaa


Ålands distillery
 

Nauti makukylän herkkuja paikan päällä ja tuliaisina 


Televisiosta ja ruokakirjoista tutun Micke Björklundin on Smakbyn-ravintola/herkkukauppa ja tien toisella puolella olevaa oleva tislaamo Åland Distellery sijaitsevat reilun 20 kilmetrin päässä Maarianhaminasta, Kastelhoman linnan lähellä. Smakbyn makukylässä voi tietysti syödä - etenkin kaprismaiset säilötyt omenanversot jäivät mieleeni ja ostaa mukaan ruokatuliaisia, vaikkapa omenaviiniä tai paikanpäällä tehtyjä polkagris-karamelleja. 















Tutustu Ahvenanmaan oluihin


 Stallhagenin olutpanimo on Ahvenanmaan kuuluisin olutpanimo. Panimolla voi tehdä ostoksia ja syödä, etukäteen varaamalla Stallhagen voi järjestää myös panimokierroksen. 



Tuliaisia ei kannata unohtaa. Ahvenanmaalainen hunaja on herkullista.


Ahvenanmaa


Ruokakulttuuri kukoistaa Ahvenanmaalla, paikallisesta ruoasta voi nauttia eri muodoissaan ja erilaisissa ympäristöissä. 

Minulla onkin suunnitteilla matka Ahvenanmaalle kesällä, haluan nauttia Ahvenanmaan ruokaherkuista useamman päivän ja nähdä saariston vehreimmillään.

Oletko ollut Ahvenanmaalla, mikä paikallinen ruoka on jäänyt mieleesi? 

Horsmapesto

Villiyrttikausi on taas käynnissä. Mm. horsmanversojen nuorista lehdistä voi tehdä herkullista pestoa. Horsmanverso on myös herkullista keitossa. Kerää kasvit puhtaita paikoilta kauempana teistä ja koirien lenkkipoluilta. 

Periaatteessa horsmapestossa on sama ohje kuin tavallisessakin pestossa, mutta lähes kaiken voi vaihtaa. Pinjansiemenet voi halutessaan vaihtaa kurpitsansiemeniin, parmesanin pecorinoon ja oliiviöljyn kurpitsaöljyyn. Käytän yleensä mitä sattuu olemaan käsillä.

Tumman kurpitsaöljyn maku on herkullisen täyteläinen, sitä käytän tällaisiin kastikkeisiin usein oliiviöljyn sijaan ja mm. aiolissa usein korvaan pari öljylusikallista kurpitsaöljyllä. Horsmanversojen lehdetkin voi korvata mm. litulaukan tai vuohenputken lehdillä tai ryöpätyillä nuoren nokkosen lehdillä. Vaihtelu virkistää ja erilaisia versioita voi kokeilla vapaasti, kaikki maistuvat herkulliselta
.


villiyrtit

Horsmapesto


½ l löyhästi pakattuja, huuhdeltuja nuorten horsmanversojen lehtiä
1/2 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen pinjansiemeniä
1/2 dl parmesaania
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Lisää öljyä, jos haluat pestosta juoksevampaa. 
Tarjoile pastan tai gnocchien kanssa, salaattikastikkeena ja mausta horsmapestolla keittoja.


Oletko käyttänyt villiyrttejä?