Viisi viikon varrelta



Niin on taas kesäloma tältä vuodelta ohi ja töihinpaluu koitti maanantaina. Kesä toki jatkuu ja kivan kesäisistä säistä onkin saatu nauttia tällä viikolla.

lumo lifestyle
 Loman jälkeisenä ensimmäisenä työpäivänä olin energinen ja sain paljon aikaiseksi vielä seuraavana päivänäkin. Loppuviikko on ollut vähän tahmeamman tuntuinen, vaikka olenkin saanut paljon tehtyä. Kyllä se kuitenkin tästä taas lähtee. 




Ennen loman loppua avasimme yhden Italiasta tuodun viinipullon. Corte d'Aibon viinitila oli matkan viimeinen majoituspaikkamme. Heidän Montefreddo-viiniään, Colli Bolognesi Classico Pignoletto DOCG, suositellaan kalalle, mutta sen raikkaan trooppinen maku sopii myös kasviruokien kanssa. Jaankin piakkoin kesäkurpitsaflanin reseptin, jota nautimme viinin kanssa.








Kesä ei todellakaan ole ohi, aurinko paistaa ja lämpöäkin piisaa. Nyt näistä kesäsäistä kannattaa nauttia. Olenkin usein iltaisin istunut kahvilla tai syömässä lähirannan kahvilassa nauttimassa kesäilloista. 


Elokuun kukat

Petunia debonair dusty rose

Vaaleanpunainen dahlia


Elokuun kukatkin ovat upeita, jättimäiset dahliat, petuniat ja muut kukat kukkivat kodin lähistöllä kaupungin istutuksissa. Parvekekukatkin kukoistavat edelleen.


Le Jardin Lauttasaari


Le Jardin Lauttasaari


Kotikulmille Lauttasaareen avattiin perjantaina uusi ranskalainen kahvilaleipomo Le Jardin. perjantaina en paikalle ehtinyt, eilenkin kun oli menossa ostoksille kaksi tuntia ennen kahvilan sulkeutumista kaikki oli jo myyty loppuun. Asiakkaita oli ollut jonoksi saakka. Tänä aamuna oli puoli kymmeneltä liikkeellä, sain viimeisen leivän, lisäksi ostin croissantin. Leipomista ei voi kiirehtiä joten silmänräpäyksessä uutta myytävääkään ei tiskiin voi tulla.

Mistä tulee varmasti Le Jardinin vakkareita. On todellista sunnuntaiaamun ylellisyyttä kun pöydässä on uunituoretta leipää ja maljakossa viikonloppukimppu.



Miten sinulla on arkeen palaaminen sujunut? Oletko vielä kesämoodissa vai onko mielestäsi jo syksy?

Persikka-inkiväärigalette

Ostan yleensä nektariineja, mutta Italiassa syömäni mehevän makeat persikat saivat ihastumaan niihin taas. Kotiin tultuani mietin mitä jälkiruokaa persikasta voisi tehdä. Ensin ajattelin persikkapaistosta, mutta sitten mieleeni tuli helppo ranskalaistyyppinen galette.

Galette ei vaadi samanlaista kärsivällisyyttä kuin varsinainen piirakka- galette ei edellytä kauniiden reunojen tekemistä ja täydellistä viimeistelyä.  Rustiikkinen galette on laiskan leipojan piirakka, juuri sopiva leipomus minulle. Galette ei myöskään ole liian makea, makeus tulee pääosin hedelmistä.

persikka-inkiväärigalette
Persikka-inkiväärigalette


Persikka-inkiväärigalette

Persikka-inkiväärigalette




.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

Persikka-inkiväärigalette

5 dl vehnäjauhoa
1/2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 pieni muna, kevyesti vatkattuna
1/2 tl valkoviinietikkaa
1 dl jääkylmää vettä
150 g  kylmää  voita paloiksi leikattuna
1 dl mantelilastuja
1 muna + muutama tippa vettä, vatkattuna voiteluun
1 rkl sokeria viimeistelyyn

Täyte

4 persikkaa, viipaloitu 1/2 cm lohkoiksi

1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä

1  1/2 rkl maissitärkkelystä

1 1/2  rkl sokeria

 1/4 tl jauhettua inkivääriä

 1/4 tl suolaa


Laita jauhot, sokeri ja suola monitoimikoneeseen ja anna käydä, kunnes ainekset sekoittuvat.  Sekoita pienessä kulhossa muna, etikka ja vesi.  Lisää kylmät voipalat monitoimikoneeseen ja anna käydä, kunnes taikina murustuu. Kaada päälle muna-vesiseos ja anna koneen käydä kunnes taikina on tasaista.

Kääri taikina muovikelmuun. Jäähdytä taikinaa jääkaapissa 30 minuuttia.

30 minuutin kuluttua lämmitä uuni 200 C asteeseen.

Tee täyte; Laita viipaloidut persikat kulhoon.  Sekoita joukkoon raastettu inkivääri.  Ripottele persikoiden päälle maissitärkkelys, sokeri, jauhettua inkivääri ja suola.  Sekoita hyvin ja anna vetäytyä 10 minuuttia.

Kauli taikina "rustiikkiseen" muotoon - muodon ei tarvitse olla täydellisen pyöreä - kunnes taikina on noin 1/2 cm paksuinen. Laita taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Aseta persikat  taikinan keskelle jättäen taikinaa n. 5 cm reunoille.  Taita taikina persikoiden päälle. Voitele kuori vatkatulla munalla ja vedellä.

Painele mantelilastuja kevyesti taikinakuoreen. Ripottele sokerilla. Paista galettea 200C asteessa, kunnes taikina ja mantelit ovat kullanruskeita, noin 40-45 minuuttia.




Alkoholiton limoncello spritz

Limoncello spritz on ollut tämän kesällä hittijuoma. Mekin teimme niitä kesävieraille.

Myös alkoholiton versio on hyvä olla mietittynä heille, jotka haluat juomansa ilman alkoholia. Pelkän Pommacin tarjoaminen vaihtoehtona ei ole ihan tätä päivää, maistuva juomasekoitus on kiva tarjota kaikille myös alkoholittomana.

Keittelin sitruunasiirappia limoncellon vaihtoehdoksi ja hankin alkoholitonta kuohuviiniä, jota löytyykin nykyisin mukavasti isoimmista marketeista.

Sitruunasiirapin ohje juomaohjeen jälkeen. Sitruunasiirappi säilyy pitkään, sitä voi käyttää jäätelön kanssa, juomien makeutukseen ja vaikka vinaigretteen.

Kokeile myös raikasta alkoholitonta seljankukkajuomaa.


alkoholiton limoncello spritz


Alkoholiton limoncello spritz

4 cl sitruunasiirappia

10cl alkoholitonta kuohuviiniä

Soodavettä

Sitruunaa koristeluun


Kaada jäillä täytettyyn jalalliseen lasiin sitruunasiirappi ja kuohuviini.

Lisää hieman soodavettä ja sekoita.

Koristele juoma sitruunan viipaleella ja mintunlehdillä.


Sitruunasiirappi

1 dl sitruunamehua

1 dl sokeria

1 rl raastettua sitruunankuorta


Raasta sitruunankuori. Purista sitruunan mehu ja kuumenna se kattilassa kiehuvaksi. Lisää sokeri ja kuoriraaste kattilaan. Keittele hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes seos alkaa sakenemaan. Ota kattila pois liedeltä, vaikka seos ei olisikaan vielä paksuuntunut siirappimaiseksi. Seos sakenee jäähtyessään. 



Mikä on sinun lempijuomasekoituksesi alkoholittomana?