Parin viikon takainen Taste of Helsinki-ambassadorien "safarikierros" huipentui Ravintola Raguun. Ragun jokainen annos, huikea leipäkori mukaanlukien, kirvoitti kaikkien huulilta ihastuksen huokauksia.
Pääsin Taste of Helsinki-yhteistyön merkeissä Beachhouse Kitchen-blogin ja Nelkytplus -blogeja vetävän Helin kanssa uudestaan Raguun illastamaan. Ravintola tarjosi meille huikean illan, jossa kohtasivat upeat ruoat ja niihin sovitetut tyylikkäät viinit huomaavaisen ja asiantuntevan palvelun siivittämänä.
Rauhallisella Ludviginkadulla, aivan ydinkeskustassa sijaitseva 90-paikkaisessa (+20 paikkaa baarissa) Ragussa inspiroidutaa skandinaavisen keittiön puhtaudesta ja kekseliäisyydestä. Ruoissa näkyvät myös ovat Italian ruokaperinteet ja upeat raaka-aineet sekä viinit. Ragu tarkoittaa pitkää haudutusta, ja teema näkyy listalla: erityisesti liharuoissa maistuvat intensiiviset ja pitkään haudutetut maut.
Ravintolan viinilistalla on samppanjaa lukuunottamatta italialaisia viinejä, osa myös omaa tuontia. Ravintolan laajasta viinilistasta vastaa sommelier Riia Manninen. Alkuun nautimme lasilliset Petit & Bajanin Ambrosie Brut Grand Cru -samppanjaa. Pöytään kannettiin myös odottamme leipävalikoima, totta kai.
Ragussa palvelu oli huomaavaista, ilman turhaa pönötystä. Kokit tarjoilivat annoksia kaikkiin pöytiin tarjoilijoiden ohella. Arvostan yhä enemmän kivan luontevaa, mutta osaavaa palvelua hyvin tärkeänä osana ravintolakokemusta. Tarjoilijamme kertoi, että Ragussa on mukava olla töissä. Hyvä fiilis välittyikin henkilökunnasta.
Ragu palvelee myös ilman varausta paikalle pistäytyviä. Baari sopii viinilasillisen nauttimiseen, rennompaan ruokailuun tai seurusteluun. Vapaita pöytiä pyritään pitämään myös walk in-asiakkaille, vaikka maanantai-iltanakin ravintola oli täynnä työporukoita, illastavia ystäväseurueita ja matkailijoita. Kannattanee kuitenkin varmistaa pöytä varaamalla.
A la carte -listan lisäksi Antti Asujamaan ja Markus Murtovaaran luotsaama keittiö tarjoilee menukokonaisuuksia, joiden antimissa korostuvat paikalliset erikoisuudet ja vuodenaikojen vaihtelu. Neljän ruokalajin Menu Ragussa ja kolmen, neljän tai viiden ruokalajin Menu Ludarissa nostetaan erityisesti esiin pienempiä tuottajia, luomuraaka-aineita ja sesongin makuja. Saimme maisteltavaksi annoksia molemmilta listoilta.
Ensimmäinen annoksemme oli Ahvenanmaan siikaa munan, tillimajoneesin ja paahdetun mallaksen kanssa, juomana Abbazia di Novacellan Praepositus Kerner. Raikkaita kesäisiä makuja.
Heli jo Facebookissa arvuuttelikin oliko tämä annos makea vai suolainen. Tartar-pihvihän tämä oli; Carne cruda luomunaudan sisäpaistista, mehustetut tomaatit ja kuttujuusto sulivat suussa.
Kuohkea kukkakaalikeitto hiillostetun kampasimpukan ja pikkelöidyn raparperin kera ihastutti. Kuten olen joskus aiemminkin kertonut, en ole suuri kukkakaalin ystävä. Tämän annoksen edessä kuitenkin antauduin; kukkakaali on herkullista!
Kukkakaalikeiton kanssa maistui makea viini De Sanctis, Diciassette Undici Malvasia
Kukkakaalikeiton jälkeen tuotiin yllättäen ravintolan itsetehtyä makean sitruksista limoncelloa välijuomaksi. Ajatelimme jo siirtyvämme jälkiruokiin.
Annokset eivät kuitenkaan loppuneet siihen, limoncellolasillisen kera vedettiin vain hieman henkeä, ja sitten jatkettiin ruokailua!
Viimeisenä lämpimänä ruokana tarjoiltiin 24h haudutettua karitsanniskaa, karitsamakkaraa, savustettua puikulaperunaa ja suippokaalia. Annoksessa oli juuri niitä "ragumaisia" intensiivisiä ja pitkään haudutettuja makuja.
Vähitellen alettiin päästä kohden aterian loppua, mutta ennen varsinaista jälkiruokaa Antti kantoi pöytään esijälkiruoan; seljankukkamascarponea, selleriä, omenaa ja paahdettua maitojauhetta. Selleri toimi loistavasti tässä jälkiruoassa.
Varsinainen jälkiruoka oli lakritsicremeux, sitruunasherbettiä ja marinoitua fenkolia. Sitruunan ja lakritsin liitto on taivaallinen, fenkolissa on myös lakritisisia makumaailmoja. Jälkiruoan pariksi meille oli valittu kauniin kullankeltainen, jalohomeinen Leonildo Pieropanin Le Colombare Recioto di Soave Classico.
Nimi Ragu voidaan hauduttamisen lisäksi johtaa sanaan ragoûter, joka tarkoittaa ruokahalun palauttamista tai yleensäkin mielenkiinnon lisäämistä. Ruokahalua ja mielenkiintoa annokset todela herättivät!
Taste of Helsinki on jo ensi viikolla, tapahtumassa(kin) Ragun menu on upea. Maistelimme safarilla nämä kaikki annokset, ovat toinen toistaan herkullisempia. Aion Taste of Helsingissä syödä nämä kaikki uudelleen, tuskin maltan odottaa!
MAA-ARTISOKKA 6€
Paahdettua maa-artisokkaa, vihreää omenaa, savustettua
kirjolohenmätiä & hapanjuurivohveli
VIIRIÄINEN 8€
Paahdettuja viiriäisenkoipia, rapeaa polentaa, pikkelöityä raparperia & rakuuna-aiolia
KARITSA 6€
Makkara Meri-Lapin luomukaritsasta, tomaattifregolaa,
varhaiskaalia & Averna-sinappia
METSÄMANSIKKA 5€
Metsämansikkajäätelöä, mallasgranolaa, suolakaramellia &
suolaheinää
Nyt päästään siihen kilpailuun; kerro perjantaihin 8.6.2018 klo 24 mennessä mikä Taste of Helsinkiin osallistuvien ravintoloiden annoksista kuulostaa kiinnostavimmalta ja voita kahden hengen pääsyliput haluamaasi kattaukseen. Ilmoita myös sähköpostiosoitteesi (ei käytetä muuhun kuin tämän arvonnan voittajalle ilmoittamiseen).
Torstaina, perjantaina ja sunnuntaina on kaksi kattausta; 11-15 ja 17-22.30 , sunnuntaina yksi; 12-17
Vaikea valita vain yhtä annosta ja ravintolaa kun niin monessa paikassa näyttää olevan kiinnostavia herkkuja. Pitkällisen harkinnan jälkeen valitsen kuitenkin tämän Ragun menun.
VastaaPoistaOmnomnom, mitä herkkuja!
Oi oi mitä herkkuja olette Ragussa nauttineet ja voi taivas näitä sun kuvia! Ihana olisi päästä Taste of Helsinkiin ja oma valintani olisi varmaan Ragu ja Garden Olo. Ragussa pitää ehdottomasti vierailla tänä kesänä muutenkin.
VastaaPoistaJo ToH -safarikäynti Ragussa lupasi hyvää, mutta tämän postauksen siivittämänä vierailen siellä piakkoin muutenkin uudelleen.
VastaaPoistaVaikea valinta...mutta eiköhön se Ragun menu olisi.
VastaaPoista- Seijahannele
Valintani olisi Ragu tai Sky, vaikea valita...
VastaaPoistam.mattila@nic.fi
Ragun menu on herkullisin
VastaaPoistaSky:n Sallan villiä poroa, mäntyistä punajuurilientä, ruskeavoi-puikulamysliä ja selleriä kuulostaa herkulliselta! Lapin voimaisia makuja!
VastaaPoistawilma.malm@gmail.com
Hankala vastata, kun tänä vuonna vegaanisia annoksia ei ole merkitty listaan. Luottavaisesti kuitenkin suhtaudun ja uskon, että voin viettää tuntikausia herkkuja syöden. Erityisesti toivon, että Latvan merilevävaahto-annos onnistuu vegaanisena!
VastaaPoistaAivan ihana postaus ja niin kauniit kuvat! Tuosta Ragun menun jälkiruuasta jo haaveilen, aivan varmasti erinomainen yhdistelmä, se tällä hetkellä eniten kiinnostaa.
VastaaPoista(marisusann@gmail.com)
Itseasiassa tosi monella jälkuruoat on ihan ykkösenä listallani ���� ja Ragun jälkkäri ehdottomasti myös.muuten en edes kauheasti muista mitä kaikkea oli tarjolla mutta kaukaa lähetään sinne joka tapauksessa. 500km päästä jopa ����
VastaaPoistaJa sähköposti jäi eli taina.ahonen@live.fi
VastaaPoistaRagun maa-artisokka + hapanjuurivohveli. Kuullostaa niin jännittävältä. Myös Latvan tuohijälkkäri houkuttaa.
VastaaPoistaNolla kokonaisuudessaan kiinnostaa eniten ja ravintolan konsepti ylipäätänsä. Jos annos pitää valita niin ihanan raikkaan kuuloinen siikacarpaccio sopisi kesään. �� mona.wahlroos(at)gmail .com
VastaaPoistaSkyn menu kuulostaa äärimmäisen hyvältä! :)
VastaaPoistaminuhno@gmail.com
Chapterin Naudan sydän saa jo veden kielelle...��
VastaaPoistakryoppy@gmail.com
Sky kuulosti hyvälle. Jere.repola@outlook.com
VastaaPoistaRagun karitsa-annos kuulostaa parhaimmalta. Liput lahjottaisin äidilleni ja isäpuolelleni, jos siis voitto osuisi kohdalleni.
VastaaPoistaIhanaa keskiviikkoa <3
o.krimou@suomi24.fi
Ragua on moni kehunut ja hyvältä vaikuttaa tämänkin jutun perusteella. Itsellä vielä kokeilematta, kovasti kiinnostaa!
VastaaPoistaRagu tai Sky ❤
VastaaPoistayellows@jippii.fi
Kyllä se on Olon kukkakaaliannos. kaisla---(at)hotmail.com
VastaaPoistaWino kiinnostaa! Ragulla ja Chapterilla on houkuttelevia annoksia myös.
VastaaPoistaRagun menu on herkullisin
VastaaPoistaViiriäinen ��
VastaaPoistaRagu menu /sandi.osterlund@gmail.com
VastaaPoistaIhanaa kuulla, että muutkin ovat hullaantuneet Ragun leipätarjonnasta! Haaveilen joskus ihan spontaanisti niistä parmesanmuffineista ja saaristolaisleivän ihanan karamellisesta pinnasta! Olemme jo vuosia viettäneet kahden ystäväni kanssa toistemme syntymäpäiviä Ragussa, koska siellä vaan kaikki on aina niin kohdallaan!
VastaaPoistaTaste of Helsingissä odotan Oloa kovasti, koska en ole vielä käynyt siellä itse. Näistä Ragun valikoimista tuo maa-artisokka-annos on ainakin testattava!
aure@live.fi
Fabrikin sekä Ragun menu.
VastaaPoista3kajomi5@gmail.com
Ragu ehdottomasti! NAM! :)
VastaaPoistapesonen_outi@hotmail.com
Monta kiinnostavaa, kuten yuzu-marinoitu siika, risottopallo ja paahdettu maa-artisokka!
VastaaPoistalurkkeri AT gmail piste com
Vaikea valinta mutta Ragun jälkiruoka on ehdottomasti kaikista annoksista ylivoimaisin suosikkini.
VastaaPoistaJa palko vielä sanoa aivan mielettömän upeat kuvat tässä postauksessa!
Minua kiinnostaa eniten Latvan Hiillostettu tuohi-kerma-parfait, spelttiä, raparperia ja hunajaa. Voi olla wau tai sitten nou.
VastaaPoistaRagun maa-artisokka..
VastaaPoistaValinta oli todella vaikea, kaikissa ravintoloissa hyviä annoksia, mutta Sky vei mielessäni voiton.
VastaaPoistaRavintola Ounasvaaran Poro-annos <3
VastaaPoistaRagun karitsamakkara!
VastaaPoistazimmermannsusannec@gmail.com
Ragu onkin tuttu paikka minulle, harvoin on pettänyt.. päin vastoin!
VastaaPoistaIsänpäivänä tarjoiltiin annos joka ei ollut makuuni eikä kyllä siihen kuuluva suositusviini, MUTTA yhdessä ne lumosivat minut, kuin keijukaisten tanssi!
Harmi kun kahta annosta ei voi valita, ehdottomasti Ragun Metsämansikka, suolaheinä & suolakaramelli myisi minut näin makian ystävänä, mutta hetken jo kutkuttanut Ravintola Nolla käänsi pääni annoksella: PARSAA JA SAMPEA
lisänä paahdettua uutta pottua ja mesiangervokastike.. siis mesiangervo on raaka-aine mistä tulee lapsuus ja edesmennyt mummoni mieleen, eikä ole niin tavanomainen!
Valitsisin sen!
S-postini on Heiniemilia.reis@gmail.com
Ja aivan mahtava kirjoitus!
Ihanaa kesää sulle!
Ainakin Chapterin Selleriä & seljankukkaa kiinnostaa kovasti, ja tosi moni jälkkäri :)
VastaaPoistakhp (at) luukku.com
Winon tartar! :)
VastaaPoistajosefinealexa@gmail.com
Ragun menu kiinnostaa eniten
VastaaPoistatanjavanhala@hotmail.com
Winon tartar kiinnostaa eniten. Winon ja Olon menut kuulostavat parhailta.
VastaaPoistaenimmakseen.syomista@gmail.com
Ragun maa-artisokka annos kiinnostaa erityisesti. Tykkään paikasta siksikin, että viinipaketti on aina onnistunut ha sen saa vaikka puolikkaana jos haluaa.
VastaaPoistaRagun menu kuulostaa ihastuttavalta, muta Skyn rautu ja kuningasrapu saattaa lähteä kokeiluun ensimmäisenä. Mahdollisimman monta annosta aion syödä kuitenkin!
VastaaPoistakatriina.rikkonen @ gmail.com
Ehdottomasti RAgun menu houkuttelee. Erityisesti maa-artisokka. Olen kuullut paikasta paljon hyvää ja odotan kovasti Ragun makujen testausta.
VastaaPoistanina.tervonen1@gmail.com
Kaikki Ragun kuulostavat herkullisilta, mutta Viiriäinen kiinnostaa eniten! :)
VastaaPoistaalarm06.00@gmail.com
Olo tai Ragu
VastaaPoistaMielenkiintoisia annoksia on livassa paljon TOF:ssä. Ragulta maa-artisokka-annos menisi ekaksi kokeiluun, vaikka ehkä turhan vaikea valita noin pro-annoksista mielenkiintoisinta :)
VastaaPoistaJotain mieletöntä nuo eriväriset lasit ja oot pro näiden kuvien ottamisessa. Lukitsen vastauksen Ragu <3
VastaaPoistaOijjoiii, nyt on vaikea valinta, mutta kyllä tuo Ragun maa-artisokka kuulostaa täydelliseltä.
VastaaPoistaRagu! Mielettömät nämä sun kuvat. Sä teet sen vielä niin rauhallisesti, turhia koohkaamatta ja täydellisiä otoksia tulee! Oi, joi! Silmä lepää!:)
VastaaPoistaKiitos kaikille vastaajille, lippupaketin voitti Katriina.
VastaaPoistaTaste of Helsingissä on hauskaa, kun voi maistella monia annoksia ja suosikkejaan vaikka pari kertaa!