Kuusenkerkkäjäädyke


Kappelin parin vuoden takaisilla talvisilla blinikesteillä maistoin kuusenkerkkäjäätelöä crème brûléen  kera ja mietiskelin, että sitä olisi helppo tehdä itsekin.


Satokakausi kesäkuu

satokausi kesäkuu

Satokakausi kesäkuu


Kuusenkerkkä on siis keväisin oksien päähän kasvava heleänvihreä vuosikasvu. Siitä olen tehnyt kuusenkerkkäsiirappia ja maustanut sillä myös graavikalaa.

Jäädykkeen pohjana on helppo kondensoidusta maidosta tehty jäätelö, joka maustetaan kuusenkerkällä. Tällä kertaa laitoin vispikermaa, mutta limejäätelöön olen käyttänyt kondensitua maitoa ja ranskankermaa. Tähänkin sopisi hyvin ranskankerma taittamaan kondensoidun maidon makeutta.

Ajatuksesta toteutukseen meni taas aikaa, tällä kertaa jopa pari vuotta, mutta onneksi laitoin tämänkin postaus/ruokaidean muistiin blogin luonnoksiin - ja nythän kerkkäaika onkin parhaimmillaan. 

Postaustahdista ja -tavoista oli puhetta tuolla blinipäivällisellä muiden bloggaajien kanssa. Toiset kirjoittavat tekstin vasta kun kuvat on otettuna ja julkaisevat postauksen välittömästi.

Minä julkaisen hyvin harvoin välittömästi kun postaus on valmis ja usein kirjoittelen tekstiä useampaan otteeseen. Osa postauksistani syntyy spontaanisti ja nopeastikin, monia kuitenkin hauduttelen jopa kuukausia puolivalmiina. Teksti saattaa olla valmiina, mutta sopivat kuvat puuttuvat tai blogiin sopivia kuvia voi olla luonnoksissa odottamassa sopivaa aihetta. Saatan muokkailla kirjoittamani tekstiäkin uusiksi. Kerroin usein kirjoittavani postauksen rungon tai vaikka idean muutamalla rivillä ylös blogiluonnoksiin, sieltä selailen välillä sesonkiin sopivia bloggausideoita tai jos inspis on hukassa. Resepti-ideoita on mielessä ja luonnoksissa tälläkin hetkellä useampiakin odottamassa raaka-aineiden sesonkia, kokkausta ja reseptin hienosäätöä. Postauksistani, niiden synnystä ja bloggaamisesta yleensäkin kirjoitin viime viikolla blogiperjantaina.




Nyt ollaan kuusenkerkän sesongissa, uutta kerkkää pukkaa taas oksien kärkeen. 

Vinkkinä jouluihmisille; kerkkää voi myös pakastaa vaikka jouluksi kuusenkerkkämarinoitua lohta varten, jos haluaa varautua todella hyvissä ajoin. 

Kuusenkerkkää saa myös kuivattuna kaupasta. Ainakin Arctic Warriors myy kuusenkerkkäjauhetta. 

Sokeria ei tähän herkkuun tarvitse enää lisätä, kondensoitu maito on hyvin makeaa.






Kuusenkerkkäjäätelö


1 prk (400 g) kondensoitua maitoa

4 dl vispikermaa

4-5 rkl hienoksi jauhettua kuusenkerkkää



Jäähdytä kondensoitu maito pari tuntia jääkaapissa. Kaada kondensoitu maito kulhoon vispikerman kanssa. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.


Mausta kuusenkerkällä tai kuusenkerkkäjauheella. Kuusenkerkkä antaa makealle jäätelöseokselle raikkaan metsäistä makua. Kokeile ensin noin kolmella ruokalusikallisella jauhettua kuusenkerkkää (kuivattua kuusenkerkkää käyttäessäsi n. yhdellä ruokalusikallisella) ja lisää makusi mukaan. Vatkaa kuusenkerkät tasaiseksi seokseen.

Kaada seos laakeaan, pakastamisen kestävään astiaan. Pakasta peitettynä seuraavaan päivään. Makea kondensoitu maito pakastuu hitaasti.

Pyörittele jäätelöstä palloja jäätelökauhalla tai lusikalla.

Onko kuusenkerkkä sinulle tuttu raaka-aine?

6 kommenttia :

  1. oi, oi, oi mitä herkkua, mulla kielen kannat kostu.
    Pakko keretä keräämään noita kerkkiä ensi viikonloppuna mökillä.
    Kiitos vinkistä Tuuli <3.

    VastaaPoista
  2. Ihanan väristäkin tuosta jäätelöstä tuli <3 On tuttua ja tykkään mausta. Kuusenkerkkähilloa on tullut useimmin syötyä.
    Herkullista iltaa Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusenkerkkähilloa pitäisikin kokeilla ensi vuonna.

      Poista
  3. Kuusenkerkkiä napsin viimeksi eilen illalla kun olimme Minnien kanssa lenkillä :)
    Tämä tapa on jäänyt lapsuudesta kun isoäitini aina teki niin. Niin makoisia.
    Kuusenkerkkäjäädyke voisi olla ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammatissa pehmeää kerkkää oli vielä tänään, napsin sieltä muutaman suhun.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.