Taste of Helsinki 2016 vol 2

Eilen olin Electroluxin kutsumana Taste of Helsingissä. Siipalle tuli äkkilähtö töihin, joten otin Marjon avecikseni. Sää oli valitettavasti vain huonontunut torstaista. Kävin ostamassa tuulen pitävän sadetakin iltapäivällä, vedin saappaat jalkaan ja olin valmis festareille!

Electrolux tarjosi viinit ja ehdinpä napata toiseksi viimeisen annoksen heidän teltassaan. Annos oli Sinnen bbq-kana, joka oli myös yksi Sinnen tapahtumassa myymistä annoksistakin.

I was at Taste of Helsinki again yesterday, this time invited by Electrolux. Husband had to go to work, so Marjo was my avec.






Electroluxin tarjoaman sinne annoksen jälkeen minä söin Askin hiillostettu luomusalaattia muikunmädin kera, Marjo valitsi luomupossua.




From Ask I chose grilled sald with roe and Marjo bought pork with parsnip.








Minä otin Hellan ja huoneen Glaseerattua possunniskaa ja rapeaa korvaa, herkullista, mutta jäin kaipaamaan  hieman lisää sitä rapsakkuutta. Marjon possu oli  Grönin suolapossua.

Our next dishes were tender pork.





Tallinnalaisen Ö:n annoksessa oli suolakuoressa kypsennettyä luomuselleriä; karamellisoitua voita, herakastiketta ja sellerin lehtiä rapsakkaa suolaisuutta ja pehmeää aavistuksen makeaa voita maittavassa liitossa. Karamellisoidussa voissa on herkullinen maku ja se taitaakin olla pienessä nosteessa nyt, sillä olen maistanut sitä muuallakin. Aiemman ravintolavierailun inspiroima resepti tulossa blogiin ensi viikolla.

Ö restoran served salt baked organic celeria in caramelized butter and whey sauce. Caramelized butter is delicious, a recipe inspired by earlier visit to another restaurant will come in the blog within next days.






 Avajaisissa juotiin André Clouetin samppanjaa, Electrolux tarjosi lauantaina mm. Kung Fu Girlä ja  The Velvet Deviliä.






Osallistuin illan aikana myös  Electroluxin Chef's secrets-kokkikouluun. Olin pressissä tehnyt jo kerran samaisen kylmäsavulohitartarin, joten sain sen parini kanssa valmiiksi ripeästi. 

I attended Electrolux's Chef's secrets cooking class during the night. At the launch event I hade prepared the same salmon tartar already once, so I and my pair got the dish ready in minutes. 








Jälkkäriosastolta maistelimme  Hella ja Huoneen herukkaa, Sinnen haudutettua raparperia ja Grönin raikkaan alkukesäistä kuusenkerkkäjäädykettä. Kaikkki olivat herkullisia, Grönin jäädyke oli jännittävimmän makuinen, mutta voiton vei kuitenkin edelleen Kolmos3n Kesäinen sekamelska. Sitä oli pakko maistaa vielä kerran.



Taste of Helsingissä on vielä tänään sunnuntaina loistava lounastarjoilut, säänkin pitäisi (ehkä) olla jo parempi tänään j akatoksia, paviljonkeja sekä telttoja riittää kuivana pysymiseen. Menkää ihmiset herkuttelemaan! Näin kattavaa laaturavintoloiden tarjontaa kannattaa käydä testaamassa.


We tasted currant, rhubarb and spruce shoot dessert, all delicoipous, but winner for me was Kolmon3n's summer mess.

Weather should be getting better today: Taste of Helsinki is serving lunch still today. What a great way to spend Sunday afternoon.




Yksisarvisia ja sateenkaaria Taste of Helsingissä | Mindblowing Taste of Helsinki


Sää ei suosinut suunnatessamme eilen illalla Taste of Helsingin avajaisiin* Siipan kanssa. Samppanjalasi kädessä ja herkkuja lautasella sade ei kuitenkaan haitannut. Kumisaappaat olivat kuitenkin kovaa valuttaa kulkiessamme telttojen väliä festivaalialueella.

Taste of Helsinki food festival* started yesterday in rain. Bad weather did not bother us, delicious food and Champagne made living easy.


 Bistro O Matin haukiburger -vol 2- noussee aiempien vuosien tapaan yhdeksi festivaalikansan suosikiksi.

 Bistro O Mat's Pike burger will be one of the top three dishes in Taste of Helsinki 2016.



 Kolmon3n oli myös käyttänyt haukea, sitä oli ihanassa rapsakassa tempurassa. Pääruokana ravintola tarjoili kirsikkasavustettua härän kylkeä.


Kolmon3n had also used pike; it was served in tempura with pickled cucumber and horseradish sour cream

Their main dish was cherry smoked rib of beef, potato and red onion


Murulta maistelimme nimikkoannosta, valikoituja leikkeleitä


Muru's signature dish was charcuterie selection





Pastorin Chipirones-mustekala-annos oli rapean ja sopivan tulisen yhdistelmä.

Pastor's Chipirones combined crispy octopus and fermented chili.


Tallinnalaisen Ö:n Saarenmaan hirvi suli suussa, lautanen näytti taiteelliselta vielä huolellisesti kaavittunakin.


Restaurant Ö came from Tallinn, Estonia. Their Saarenmaa elk melted in my mouth









Viinejä oli tarjolla usealta toimittajalta. Maistelimme muutamia kiinnostavia uusia tuttavuuksia.

Wine selection was wide.



Pankin räjäytti kuitenkin lopuksi syömämme Kolmos3n Sekamelska ja sen parina nautittu Sukulan viinipisteen Braida Brachetto d'Acqui. Mikä makupari! Siipan mukaan yhdistelmä vei johonkin mystiseen paikkaan, jossa oli yksisarvisia ja sateenkaaria...

Lauantaina uudestaan. Toivottavasti sää on parempi. Ja jos ei ole, ollaan sitten katosten alla nauttimassa ihanista annoksista.

Our favorite food pairing was Kolmon3n's sweet mess with Braida Brachetto d'Acqui. Husband told the combination took him to a mystic place with unicorns and rainbows...

We'll be back on Saturday. Hope weather will be more in our favor.














*Pääsyliput, alkujuoman ja 10 markkaa tarjosi Taste of Helsinki




*Entrance, glass of Champagne and 10 marks courtesy by Taste of Helsinki





Michelin-tähtiä Hongkongissa osa 2; rokkikokin lounaalla | Michelin stars in Hongkong vol 2; rocking molecule lunch













Hongkongissa söimme kaksi kertaa Michelin-tähtiä saavuttaneissa ravintoloissa. Ensin menimme maailman halvimpaan Michelin-tähditettyyn, ulkoasultaan varsin vaatimattomaan Tim Ho Wan-ravintolaan.

Loppuviikosta lounastimme Bo Innovation-ravintolassa, joka edustaa Michelin-tähditettyjen ravintoloiden toista ääripäätä. Tämä oli pihistä ja panosta-lomamme panostus-osaston kärki. Kävimme tässä ravintolassa
lounaalla myös viisi vuotta sitten ensimmäisellä Hongkongin-matkallamme, silloin ravintolalla oli yksi tähti. Ruokailu oli jäänyt mieleeni yhtenä upeimmista ravintolakokemuksista ja halusin ruokailemaan ravintolaan tälläkin matkalla. Sittemmin lounaan hinta on kaksinkertaistunut, mutta uskoin sen tarjoavan edelleen vastinetta rahalle, onhan ravintolalla tänä vuonna peräti korkeimmat kolme tähteä. Illallisen hintaa olisi mennyt reippaasti yli budjetin, mutta hyvien ravintoloiden tunnelmasta ja tarjonnasta pääseekin nauttimaan lounasaikaan huomattavasti huokeammin, joskaan ei ihan lounaskuponkihinnoin. 

Lontoossa syntynyt Alvin Leung on koulutukseltaan insinööri, mutta itseoppineen visionäärin perinteisestä kiinalaisesta ruoasta innoituksensa saaneet fuusio- ja molekyylikeittiön luomukset ovat saaneet siis Michelin-kriitikotkin polvilleen. Demon Chefiksikin kutsuttu tatuoitu, rock-staran näköinen Leung kutsuu itse tyyliään nimellä
X-treme Chinese.

Tein varauksen jo miltei kuusi viikkoa aiemmin varmistaakseni meille pöydän. Varatessa piti täyttää pdf-lomake ja  no showsta tai lähempänä kuin 24 h ennen varattua aikaa tehdystä peruutuksesta olisi kortilta veloitettu 250 HKD eli vajaa 30€.

Ravintolaan vievä huomaamaton hissi sijaitsee rauhallisella kujalla. Viime kerralla kävelimme ensin hissin ohi, tällä kertaa se löytyi helposti. Toisessa kerroksessa sijaitsee terassi ja pieni ravintola. Saapuessamme klo 13.30 muita ruokailijoita oli sali puolillaan, lähinnä bisneslounastajia sekä muutamia tyylikkäästi pukeutuneita, varakkaan näköisiä "ladies who lunch"-seurueita. Muita länsimaisia turisteja lisäksemme ei ollut.


Muissa pöydissä näytettiin syötävän chef’s menua, me tyydyimme kuitenkin kolmen ruokalajin set-lounaaseen. Juomana oli vettä ja lasilliset valkoviiniä. Kolmen ruokalajin menun lisäksi tilasimme lisäksi molekyylikeittiön "Cha siu bao"-taidonnäytteen. Cha siu bao on perinteinen kantonilainen bbq-possupulla, mutta Bo Innovationissa se tuodaan kananmunan keltuaiselta näyttävänä annoksena ja hulautetaan lusikasta kerralla suuhun jossa annos "räjähtää". 

Ruoka oli tälläkin kerralla taidokkaasti valmistettua, ainoastaan possunkylkiannokseni tuotti pienen pettymyksen. Nyt se oli yksinkertaisuudessaan liian lähellä katukeittiöissä tarjottavia esikuviaan. Tähän annokseen olisin kaivannut jotain ekstraa vaikka paperinohut nahka olikin superrapeaa ja liha suussa sulavaa. Edellisellä kerralla annoksissa  ylipäätään oli enemmän yllättäviä, jännittäviä makuyhdistelmiä kuin nyt. Alkuun tarjoiltu yrttiöljyllä sisäpuolelta sivelty kuplavohveli oli Bo Innovationin versio suositusta hongkongilaisesta katuruoasta. Varsinainen alkuruokani foie gras karamellijäätelön, vihreän omenan ja inkiväärinäkkärin kanssa nousi ateriani parhaaksi niin maun kuin ulkonäön puolesta, mutta täyteläinen kaakao-hunaja-vadelmajälkiruoka päätti lounaan oivallisesti.
Tarjoilu oli moitteetonta ja huomaavaista. Annokset selitettiin huolella, mutta  joistain paikallisista raaka-aineista oli vaikea saada selvää tarjoilijan melko paksun aksentin takia.

Odotukset olivat kovat, mutta nyt on pakko myöntää, että kuuden vuoden takainen lounaamme oli elämyksellisempi. Herkullinen oli tämäkin, mutta jos matkustamme Hong Kongiin kolmannen kerran, taidamme kokeilla jotain uutta paikkaa.

We saved an splurger during our trip in Hong Konng. Lunch at the cheapest Michelin restaurant in the world, Tim Ho Wan belonged to the saving department, lunch at three Michelin star Bo Innovation was definitely splurging. Lunch was still within our limits, dinner would have gone quite a way over our budget.

We visited Bo Innovation also six years ago. Then prices were about he half compared today, but stars have also tripled.

Six years ago I was over the moon, it was one of the best meals I've ever had. Now, even though the lunch was impeccable, I was a bitslightly years to taste dishes of several Finnish top chefs in many events, but mainly because my main course was lacking that special element or flavour combination. Last time the unexpected flavours lifted the experince above others.


That said, lunch was delicious and service thoughtful also this time.

We chose their three course lunch and added  one dish to it; Molecular “cha siu bao”, a traditional Chinese pork bun in a totally new form.

Husband took for first course callop ceviche with shanghainese “jolo”, woba, sugar snap peas, avocado and lemon, I chose foie gras “mui choy” caramel ice-cream, green apple and ginger bread, which was the highlight of my lunch.

 Husband's main course was shiitake mushroom cake, black carrot and sour plum pigeon jus, mine suckling pig with roasted sichuan pineapple and pork jus. I felt my main course was lackig the extra something, although the paper thin skin was super crispy and the meat was tender. His main course looked and also tasted more exciting.

For dessert we both had  honey, cocoa,  dried raspberries  which was delicious.