Pavlova

 
I am leaving to New York today for two weeks and leave you with thiseasy, tasty  pavlova for a while. I might post once or twice during the trip, but come back latest beginning of August, there will be plenty of trip reportig and tips for my favorite city!

Pavlova

6 egg whites
1 1/4 cups (270g) caster sugar
2 tsp cornflour
1 tsp lemon juice

250 ml thickened cream
2 tbs sugar
0,5 l strawberries

Preheat oven to 100°C. Line an oven tray with foil. Brush with melted butter and dust with cornflour, shaking off excess. Mark a 26 cm-diameter circle on foil.


Use an electric mixer to whisk egg whites in a clean dry bowl until soft peaks form. Gradually add sugar, 1 tablespoon at a time, beating well after each addition, until meringue is thick and glossy and sugar dissolved. Rub a little meringue between fingers. If still "gritty" with sugar, continue to whisk until sugar dissolves. Add cornflour and lemon juice and whisk until just combined. Spoon meringue onto the foil, using the marked circle as a guide. Smooth sides and top of pavlova. Use a small spatula to forms little peaks around edge of pavlova. Bake in oven for 11/2 hours or until pavlova is dry to the touch. Turn off oven. Leave pavlova in oven with the door ajar to cool completely. When completely cold, transfer to serving plate or store in an airtight container until required.


Use an electric mixer to whisk the cream and sugar in a medium bowl until firm peaks form. Spoon cream onto the top of pavlova. Top with strawberries.

Lähden tänään New Yorkiin kahdeksi viikoksi ja jätän teidät tämän kesäherkun; helpon ja suussasulavan pavlovan pariin. Saatan postailla muutaman kerrann matkan aikanakin, mutta palatkaa blogiini viimeistään elokuun alussa, silloin tiedossa on matkakertomuksia ja vinkkejä suosikikaupunkiini.

Pavlova

marenki

6 kpl kananmunan valkuaista

2 tl sitruunan mehua
3 dl sokeria


täyte:


2,5 dl kermaa
2 tl sokeria
0,5 l mansikoita


Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sitruunamehu joukkoon vatkauksen aikana. Sekoita sokeri ja maissitärkkelys varovasti valkuaisvaahdon joukkoon. Levitä valkuaisvaahto pellille leivinpaperin päälle ympyrän muotoon (halkaisija noin 26 cm) siten, että keskelle jää syvennys. Paista marenkipohjaa 100 °C:n lämpötilassa uuninluukku raollaan noin 1,5 tuntia ja anna kuivua uunin jälkilämmössä pari tuntia. Marengin voi säilyttää pari päivää ilmatiiviissä rasiassa ennen käyttöä.

Vatkaa kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.  Aseta kakkuun täytteeksi kermavaahtoa (ja jäätelöä) sekä mansikoita.

Restaurant review; Farouge







I bought a half price dining voucher for three course dinner for two for Lebanese restaurant Farouge. Even though the restaurant is very close to my office, it has been years since my last visit.

Farouge was packed on weekday night and many of the other patrons held the same vouchers we had. Even though the waiters were busy, the service was good and friendly. First we had meze assortment, the main course was chicken and beef shish kebabs and for desset we could choose between sorbet and ice cream. We both chose creamy pistachio ice cream.

Even though most of the patrons were eating the same dishes, it didn't feel like we were eating food prepared  for masses. All dishes were carefully made, fresh and tasty.

The normal list prices are on the high side, but if I ever find similar discounted voucher for Farouge, I will gladly go again.

Ostin Citydealista libanonilaiseen ravintola Farougeen lahjakortin, jolla saimme kolme ruokalajin illallisen kahdelle puoleen hintaan normaaliin nähden. Ravintola on aivan työpaikkani tuntumassa, mutta silti taitaa olla vuosia viime visiitistäni siellä.

Ravintola oli täynnä arki-iltana ja aika monella muullakin näytti olevan samainen lahjakortti. Kiireestä huolimatta saimme hyvää ja ystävällistä palvelua. Tarjoukseen kuului meze-lajitelma, kana. ja naudanlihavartaat sekä sorbetti tai jäätelö, joista valitsimme kermaisen pistaasijäätelön. Kaikki ruoat olivat meheviä ja tuoreita, vaikka valtaosa muista asiakkaista söi samoja ruokia, ei tullut massaruokailun tunnetta vaan ruoka oli huolella valmistettua.

Normaalihinnat ravintolassa ovat melko kalliita, mutta jos samanlaisen tarjouksen löydän Farugeen uudestaan, menen sinne ilomielin syömään uudestaankin.

Edible beauty; rose petal jam






I bought rose petal jam in the Laduré shop in Paris lat winter, the exciting taste came to my mind when I looked at the roses growing on my yard. The recipe was so easy, that it inspired me to pick up the roses in the backyard, guaranteed to be unfertilised and without any toxins.
Rose petal jam

1 liter of lightly packed rose petals, eco farmed and fragrant variety !
1 tablespoon lemon peel (yellow part)
3 dl water
5 dl jam sugar
lemon juice to taste

Cook the leaves and lemon peel with water in medium heath from 5 to 10 minutes. At this point, the mixture may look slightly miserable, but whe sugar is added, it changes the color of the jam to a bright ruby. Pour the sugar in jam and cook for another 5 - 10 minutes. Season with freshly lemon juice. Allow the jam to cool slightly and stir a few times, so that the petals spread in jam. Store in small jars. Serve with toast pancakes, ice cream or with a mild goat cheese.

Ostin talvella Ladurén liikkeestä Pariisista ruusuhyytelöä, sen jännittävä maku tuli mieleeni kun katselin kotipihani kukkivia ruusuja. Löytämäni resepti oli niin helppo, että se innosti minua poimimaan ruusuja takapihan (tai pensas itseasiassa kasvaa heinikossa kaupungin tontin puolella joutomaalla vanhalla talon rauniolla) taatusti lannoittamattomasta ja myrkyttämättömästä ruusupensaasta.

Ruusuhyytelö

1 litra kevyesti sullottuja ruusun terälehtiä, huom.luomua ja tuoksuvaa lajiketta!
1 rkl sitruunankuorisuikaleita (keltaista osaa)
3 dl vettä
5 dl hillosokeria
sitruunamehua maun mukaan

Keitä lehtiä ja sitruunankuorta vedessä 5 - 10 minuuttia. Tässä vaiheessa keitos saattaa näyttää surkean hailakalta, mutta sokerin lisääminen muuttaa värin kirkkaan jalokivimaiseksi. Kaada sekaan hillosokeri ja keitä vielä 5 - 10 minuuttia. Mausta vastapuristetulla sitruunamehulla. Anna hillon jäähtyä jonkin verran ja sekoita muutaman kerran, jotta terälehdet asettuvat tasaisesti hilloon. Purkita pieniin purkkeihin. Tarjoa vastapaahdetulla leivällä, rapeilla letuilla, jäätelön tai miedon vuohenjuuston kera.