I am leaving to New York today for two weeks and leave you with thiseasy, tasty pavlova for a while. I might post once or twice during the trip, but come back latest beginning of August, there will be plenty of trip reportig and tips for my favorite city!
Pavlova
6 egg whites
1 1/4 cups (270g) caster sugar
2 tsp cornflour
1 tsp lemon juice
250 ml thickened cream
2 tbs sugar
0,5 l strawberries
Preheat oven to 100°C. Line an oven tray with foil. Brush with melted butter and dust with cornflour, shaking off excess. Mark a 26 cm-diameter circle on foil.
Use an electric mixer to whisk egg whites in a clean dry bowl until soft peaks form. Gradually add sugar, 1 tablespoon at a time, beating well after each addition, until meringue is thick and glossy and sugar dissolved. Rub a little meringue between fingers. If still "gritty" with sugar, continue to whisk until sugar dissolves. Add cornflour and lemon juice and whisk until just combined. Spoon meringue onto the foil, using the marked circle as a guide. Smooth sides and top of pavlova. Use a small spatula to forms little peaks around edge of pavlova. Bake in oven for 11/2 hours or until pavlova is dry to the touch. Turn off oven. Leave pavlova in oven with the door ajar to cool completely. When completely cold, transfer to serving plate or store in an airtight container until required.
Use an electric mixer to whisk the cream and sugar in a medium bowl until firm peaks form. Spoon cream onto the top of pavlova. Top with strawberries.
Lähden tänään New Yorkiin kahdeksi viikoksi ja jätän teidät tämän kesäherkun; helpon ja suussasulavan pavlovan pariin. Saatan postailla muutaman kerrann matkan aikanakin, mutta palatkaa blogiini viimeistään elokuun alussa, silloin tiedossa on matkakertomuksia ja vinkkejä suosikikaupunkiini.
Pavlova
marenki
6 kpl kananmunan valkuaista
2 tl sitruunan mehua
3 dl sokeria
täyte:
2,5 dl kermaa
2 tl sokeria
0,5 l mansikoita
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sitruunamehu joukkoon vatkauksen aikana. Sekoita sokeri ja maissitärkkelys varovasti valkuaisvaahdon joukkoon. Levitä valkuaisvaahto pellille leivinpaperin päälle ympyrän muotoon (halkaisija noin 26 cm) siten, että keskelle jää syvennys. Paista marenkipohjaa 100 °C:n lämpötilassa uuninluukku raollaan noin 1,5 tuntia ja anna kuivua uunin jälkilämmössä pari tuntia. Marengin voi säilyttää pari päivää ilmatiiviissä rasiassa ennen käyttöä.
Vatkaa kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Aseta kakkuun täytteeksi kermavaahtoa (ja jäätelöä) sekä mansikoita.
Pavlova
6 egg whites
1 1/4 cups (270g) caster sugar
2 tsp cornflour
1 tsp lemon juice
250 ml thickened cream
2 tbs sugar
0,5 l strawberries
Preheat oven to 100°C. Line an oven tray with foil. Brush with melted butter and dust with cornflour, shaking off excess. Mark a 26 cm-diameter circle on foil.
Use an electric mixer to whisk egg whites in a clean dry bowl until soft peaks form. Gradually add sugar, 1 tablespoon at a time, beating well after each addition, until meringue is thick and glossy and sugar dissolved. Rub a little meringue between fingers. If still "gritty" with sugar, continue to whisk until sugar dissolves. Add cornflour and lemon juice and whisk until just combined. Spoon meringue onto the foil, using the marked circle as a guide. Smooth sides and top of pavlova. Use a small spatula to forms little peaks around edge of pavlova. Bake in oven for 11/2 hours or until pavlova is dry to the touch. Turn off oven. Leave pavlova in oven with the door ajar to cool completely. When completely cold, transfer to serving plate or store in an airtight container until required.
Use an electric mixer to whisk the cream and sugar in a medium bowl until firm peaks form. Spoon cream onto the top of pavlova. Top with strawberries.
Lähden tänään New Yorkiin kahdeksi viikoksi ja jätän teidät tämän kesäherkun; helpon ja suussasulavan pavlovan pariin. Saatan postailla muutaman kerrann matkan aikanakin, mutta palatkaa blogiini viimeistään elokuun alussa, silloin tiedossa on matkakertomuksia ja vinkkejä suosikikaupunkiini.
Pavlova
marenki
6 kpl kananmunan valkuaista
2 tl sitruunan mehua
3 dl sokeria
täyte:
2,5 dl kermaa
2 tl sokeria
0,5 l mansikoita
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sitruunamehu joukkoon vatkauksen aikana. Sekoita sokeri ja maissitärkkelys varovasti valkuaisvaahdon joukkoon. Levitä valkuaisvaahto pellille leivinpaperin päälle ympyrän muotoon (halkaisija noin 26 cm) siten, että keskelle jää syvennys. Paista marenkipohjaa 100 °C:n lämpötilassa uuninluukku raollaan noin 1,5 tuntia ja anna kuivua uunin jälkilämmössä pari tuntia. Marengin voi säilyttää pari päivää ilmatiiviissä rasiassa ennen käyttöä.
Vatkaa kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Aseta kakkuun täytteeksi kermavaahtoa (ja jäätelöä) sekä mansikoita.