During our New York trip in July we visited New Amstredam Market near South Street Seaport, a food market with local small businesses such as butchers, grocers, mongers, and other vendors who source, produce, distribute, and sell foods made with regional ingredients. Loved the products and the display.
Among vendors there is also an organic Finnish rye bread baker Nordic Breads. Real Finnish rye bread locally made, baked in Long Island City in Queens, made of New York State grown rye. Besides the delicious, unique flavour, rye bread has lots of fibers and low G.I.
We tasted their bread; a real Finnish dark sour bread, it was the real thing! We come from a small country, so is is heart warming to find something traditionally Finnish on the other side of the world.
We talked to the owner, Simo Kuusisto. Kuusisto is the executive chef at the Canadian Permanent Mission to the UN and runs his own rye bread company on the side. He told that they started to sell the bread in the local greenmarkets on weekends and were found by Dean & DeLuca, a well know New York grocery store, buyer, who wanted to have the Ruis bread in their store. Now Nordic Breads sell also in several Whole Foods and Faiway stores in the area.
Rye bread is excellent with a plain butter, cucumber, tomatoes, cheese, ham, lox...
We talked to the owner, Simo Kuusisto. Kuusisto is the executive chef at the Canadian Permanent Mission to the UN and runs his own rye bread company on the side. He told that they started to sell the bread in the local greenmarkets on weekends and were found by Dean & DeLuca, a well know New York grocery store, buyer, who wanted to have the Ruis bread in their store. Now Nordic Breads sell also in several Whole Foods and Faiway stores in the area.
Rye bread is excellent with a plain butter, cucumber, tomatoes, cheese, ham, lox...
Kesän New Yorkin.matkallamme kävimme New Amsterdam Marketilla South Street Seaportin tuntumassa. Markkinoilla lähiseudun pienyritykset myyvät ruokatuotteitaan suoraan kuluttajille. Yleensä tiskin takana seisoi valmistaja itse, koska moni torimyyjistä oli muutaman hengen yrityksiä.
Torilla oli mukana myös suomalaista luomuruisleipää myyvä Nordic Breads. Simo Kuusisto, pitkän linjan ruoka-ammattilainen on nykyisen Kanadan YK-lähetystön keittiöpäällikön pestin lisäksi myös ruisleipuri. Juttelimme hänen kanssaan tovin leivän myynnin lomassa.
Torilla oli mukana myös suomalaista luomuruisleipää myyvä Nordic Breads. Simo Kuusisto, pitkän linjan ruoka-ammattilainen on nykyisen Kanadan YK-lähetystön keittiöpäällikön pestin lisäksi myös ruisleipuri. Juttelimme hänen kanssaan tovin leivän myynnin lomassa.
Nordic Breadsin leivät leivotaan Long Island Cityssä Queensissa, ruis tulee sopimusviljelijältä New Yorkin osavaltiosta. Maku oli juureva; todellinen suomalainen jälkiuunileivän maku. Asiakkaat kyselevät syödäänkö leipää maapähkinävoin tai hillon kanssa, mutta maisteltuaan maistiasina olevia kurkkuvoileipiä, on ruisleivän syvin olemus alkanut valjeta.
Suomalaisiin ruokatuotteisin törmää maailmalla aina silloin tällöin. Vaikka tässä oli itse asiassa kyse amerikkalaisesta yrityksestä, on aina hauska huomata, kun rippunen suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan leviää maailmalle.