Ryevolution - the Finnish rye bread in New York

 


During our New York trip in July we visited New Amstredam Market near South Street Seaport, a food market with local small businesses such as butchers, grocers, mongers, and other vendors who source, produce, distribute, and sell foods made with regional ingredients. Loved the products and the display.
Among vendors there is also an organic Finnish rye bread baker Nordic Breads. Real Finnish rye bread locally made, baked in Long Island City in Queens, made of New York State grown rye. Besides the delicious, unique flavour, rye bread has lots of fibers and low G.I.
We tasted their bread; a real Finnish dark sour bread, it was the real thing! We come from  a small country, so is is heart warming to find something traditionally Finnish on the other side of the world.

We talked to the owner,  Simo Kuusisto. Kuusisto is the executive chef at the Canadian Permanent Mission to the UN and runs his own rye bread company on the side. He told that they started to sell the bread in the local greenmarkets on weekends and were found by Dean & DeLuca, a well know New York grocery store, buyer, who wanted to have the Ruis bread in their store. Now Nordic Breads sell also in several Whole Foods and Faiway stores in the area.

Rye bread is excellent with a plain butter, cucumber, tomatoes, cheese, ham, lox...

Kesän New Yorkin.matkallamme kävimme New Amsterdam Marketilla South Street Seaportin tuntumassa. Markkinoilla lähiseudun pienyritykset myyvät ruokatuotteitaan suoraan kuluttajille. Yleensä tiskin takana seisoi valmistaja itse, koska moni torimyyjistä oli muutaman hengen yrityksiä.

Torilla oli mukana myös suomalaista luomuruisleipää myyvä
Nordic Breads. Simo Kuusisto, pitkän linjan ruoka-ammattilainen on nykyisen Kanadan YK-lähetystön keittiöpäällikön pestin lisäksi myös ruisleipuri. Juttelimme hänen kanssaan tovin leivän myynnin lomassa.

Nordic Breadsin leivät leivotaan Long Island Cityssä Queensissa, ruis tulee sopimusviljelijältä New Yorkin osavaltiosta. Maku oli juureva; todellinen suomalainen jälkiuunileivän maku. Asiakkaat kyselevät syödäänkö leipää maapähkinävoin tai hillon kanssa, mutta maisteltuaan maistiasina olevia kurkkuvoileipiä, on ruisleivän syvin olemus alkanut valjeta.

Suomalaisiin ruokatuotteisin törmää maailmalla aina silloin tällöin. Vaikka tässä oli itse asiassa kyse amerikkalaisesta yrityksestä, on aina hauska huomata, kun rippunen suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan leviää maailmalle.

Their version - my version/New York's Hundred Acres flatbread

Hundred Acres flatbread

My flatbread

I  and Husband shared a grilled flatbread as appetizer in Soho's Hundred Acres. I liked this simple dish so much, that made my own version at home. They had used only yellow courgette, greens and cheese, I added yellow peppers and cured ham.

Base is made of a basic pizza dough; make your own or buy ready made. Bake without topping until almost done. Slice thin courgette and yellow pepper slices on top, grill for 3-5 minutes, top with chili flakes, black pepper (and with pinch of salt if you want), shredded mozzarella or your favorite cheese, (ham) and arugula.

Jaoin Siipan kanssa kesällä Sohon Hundred Acres-ravintolassa alkupalagrillileivän. Pidin annoksesta niin paljon, että tein äskettäin oman versioni siitä.
Pohja on tehty peruspizzataikinasta. Tee itse taikina tai osta valmiina. Paista ilman päällysteitä kunnes pohja on miltei valmiiksi paistunut. Siivuta puolikas kesäkurpitsa ja keltainen paprika ohuiksi siivuiksi, levitä pohjan päälle ja grillaa vastuksen alla vielä 3-4min. Päällystä ripauksella kuivattua chiliä ja mustapippuria (ja ripauksella suolaa halutessasi) sekä raastetulla mozzarellalla tai muulla lempijuustollasi, (ilmakuivatulla kinkulla) ja rucolanlehdillä.

Finnish food market in Helsinki




We visited yesterday night the Finnish food marked on inHelsinki city center. There are small, independent local and ecological food producers form all over Finald.

We bought mutton sausage, cheeses, ice cream, liquorice, bread, potatoes.. and made a delicious dinner out of them.

It was a nice event and good way to find many suppliers I had never heard of earlier.

Still I have to say that many of them don't have any idea how to brand their goods. I of course concentrated on the most interesting looking stands, but should have taken photos of the boring packages and poor displays. In my opinion tooo many producers had good products, but their branding and display weren't interesting at all. We recalled the farmer's markets we visited in New York, simple products, but with interesting packages and nice displays simply made us want to buy form them.

Eilen auennut Herkkujen Suomi-tapahtuma jatkuu Rautatientorilla vielä tänään. Paikalla on monia hyviä suomalaisia pientuottajia tuotteineen.

Ostimme leipää, perunoita, lammasmakkaraa, vuohenjuustoa, lakritsia, jäätelöä... ja teimme aineksista maukkaan aterian kotona. Oli mukava tutustua moniin ennestään tuntemattomiin pientuottajiin.

Silti torista jäi vähän laimea maku. Monilla tuottajilla oli hyviä tuotteita, mutta esillepano ja brändääminen ei ollut kiinnostanut lainkaan tai oli jämähtänyt 80-luvulle. Kuviin päätyi tietysti mielenkiintoisimpia tuoteita ja parhaiten esille pantuja, mutta monilla oli tylsiä tai  suorastaan rumia pakkauksia ja tuotteet oli vain lätkäisty pöydälle esillepanoa sen kummemmin miettimättä. PIenellä vaivalla (ja rahalla) olisi monesta osastosta saanut kiinnostavamman ja myyvemmän.

Taannoisella New Yorkin matkallamma kävimme lukuisilla luomu/lähiruoka/tuottajatoreilla, joissa esillepanoon ja brändäämiseen oli kiinnitetty yhtä paljon huomiota kuin tuotteiden laatuun. Houkutteleva esillepano ja kiinnostavat, nokkelat , ekologiset pakkaukset saivat kiinnostumaan ja ostamaan. Tätä kaipaan Suomessakin.