Restaurant review; Grotesk in Helsinki


Viime aikoina olen syönyt ravintoloissa tavanomaista useammin. Perjantaina oli vuorossa Grotesk, vietimme työtoverini äitiyslomalle läksiäisiä.

Ruoka oli maittavaa, mutta tarjoilu oli hapuilevaa. Saapuessamme meidät otettiin vastaan, mutta jostain syystä tarjoilijat vain seisoskelivat, eivätkä olleet ohjata meitä pöytään, ennen kuin havaitsin kahdeksan hengen pöydän ja ryhdyin ohjaamaan itse seuruettamme sen suuntaan. Alkujuomat saimme itse miettiä, tarjoilijalla ei ollut mitään ehdotuksia, samoin (sinänsä ruokaan hyvin osuvien) ruokajuomien esittely oli ainoastaan "meillä on viinipaketti ruoille".

Ruoaksi nautimme kolmen ruokalajin yllätysmenu; kauniin väristä punajuurikeittoa pekonimurusten kera. Maistui minullekin, vaikken yleensä pidä punajuuresta. Pääruokana oli lampaan paahtopaistia ja mureaa lampaan lapaa, jäkiruoaksi omenapaistosta maukkaan inkiväärijäätelön kera.

Pähkinäallergikonkin (allergiasta oli kerrottu varattaessa ja ruokailun aluksi) ruoan päällä oli pinjansiemeniä.Tarjoilija jäi inttämään, että pinjansiemenet eivät ole pähkinöitä, joita ne tarkalleen ottaen eivät männyn siemeninä olekaan, mutta aiheuttavat silti monille pähkinäallergikoille vakavia oireita. Annos vaihdettiin. Kasvisyöjä ja gluteiiniton ruokailija oli huomioitu hyvin.

Ruoasta jäi hyvä mieli, tarjoilusta tuli hieman miinusta.

Halusimme vielä istua hetken ja jutella, suuntasimme ensin Klaus K:n Ahjoon, jossa portsari kiirehti kaksi kertaa hieman ärhäkkäästi sanomaan, että takit pitää jättää naulakkoon, mutta ei maininnut että kaikki pöydät olivat varattuja kun takkeja riisuessamme katselimme, mihin voisimme istua; seurueessamme oli yksi näkyvästi odottava ja toinen kainalosauvoilla. Emme siis jääneet Ahjoon, vaan istuimme Teatterin Kellobaarissa iltaa vielä jonkin aikaa.


Lately I've been eating out much often than normally. On Friday we celebrated my colleague's maternity leave in restaurant Grotesk in Helsinki.

I liked the suprise menu; beetroot soup, lamb shoulder with lamb roast and apple cake with ginger ice cream, but service was not totally up to the food; we had to wait too long in several occasions, wine package was not described at all (even though it matched the food well) and nut allergic had hazardous pine nuts in her food despite we had informed twice about her allergies.

Anyhow, it was a very nice night and the mother to be joined us also when we continued for night caps.

First days of October

Lokakuu alkoi ihanan aurinkoisena...October started sunny...

...olihan syyskuun viimeinen päiväkin ollut historiallisen lämmin...
...last day of September had been historically warm...

 
...sunnuntai oli jo viileämpi...
...Sunday was already cooler...
 
...mutta silakkamarkkinoilla oli tunnelmaa. Siipalla ei olut käteistä, joten annoin hänelle 20 € ja kehotin käyttämään viisaasti. Hän osti saaristolaisleipää, valkosipulikurkkuja ja suppilovahveroita. Ihan viisasta, silakat kun eivät ole herkkuani...

...but we still visited yearly herring market. Husband didn't have cash with him, so I gave him 20 € and adviced to use them wisely. He bought traditional dark bread, garlic marinated cucumbers and funnel chantarelles. I am not fand of herring, so his selection was wise...

Restaurant review; Muru, Helsinki


Ystävä Oulusta tuli käymään Helsingissä; mikä loistava tekosyy testata Fredrikinkadun ravintola Muru, jossa olen halunnut käydä jo pitkään.

A friend form Oulu, Northern Finland, visited Helsinki - what a great excuse to test restaurant Muru, where I have wanted to dine already for months.
 
Söimme päivän menun; lohimoussea muikkujen ja tryffelin kera briossin päältä tarjoiltuna...
We ate four course menu of the day; salmon mousse with European Cisco and truffle on a brioche...

...pääruokana oli vasikan fileetä, härän rintaa, papuja ja mustia torvisieniä. Tässä annoksessa edullinen häränrinta löi laudalta kalliin fileen, vaikka kumpikin olikin maittava. Väliin nautittiin juustoja ja illallinen kruunautui herukkajäädykkeellä.

Hintaa neljän ruokalajin illallisella oli 48€. Kaikki oli laadukasta ja maukasta, tänne tulisin uudestaankin. Miinuspuolena mainittakoon, että päivän menua ei ollut kirjoitetetussa muodossa, muut ruoatkin oli kirjoitettu vain liitutaululle, joka oli selkäni takana hankalasti luettavissa. Viinilistaa ei tuotu nähtäväksi, vaikkakin tarjoilijan suosittelemat viinit olivat erinomaisia eikä hintoja kerrottu pyytämättä.

..main course was pressed brisket with fillet (cheaper brisket was even more delicious than the fillet), long beans and black chantarelle. After main course we tasted few cheeses and ended the dinner with fabulous black currant parfait.

Four courses cost 48 € pp. Everything was very tasty and made carefully, I would like to dine here again. On the down side; menu of the day was only explainded by waiter, not written down anywhere, otherwise menu was written in the black board behind my back. Wine list wasn't offered (even though the wines we were recommended were excellent) and prices were told only when asked.