Uunissa paahdettu juustokuorrutettu parsa uppomunien ja kylmäsavulohen kanssa

Toissa keväänä postasin horsmakeiton ohjeen ja kerroin sen olevan ikäänkuin raikas villiruokaversio klassikkoannoksesta parsakeitosta. Parsakausi on jo täällä, mutta horsmanversoja saadaan odottaa vielä hetki. Syödäänpä siis parsaa tällä välin.

Uppomunat ja kylmäsavulohi maistuvat parsan kanssa.



Uunissa paahdettu juustokuorrutettu parsa uppomunien ja kylmäsavulohen kanssa

Uunissa paahdettu juustokuorrutettu parsa uppomunien ja kylmäsavulohen kanssa

Uunissa paahdettu juustokuorrutettu parsa uppomunien ja kylmäsavulohen kanssa




































Uunissa paahdettu juustokuorrutettu parsa
 

500 g vihreää parsaa

1 dl edellispäivän leipää murustettuna

1 dl raastettua pecorinoa tai parmesania

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

½ dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (lehtipersilija, basilika, timjami)

mustapippuria myllystä

2 rkl sitruunamehua



Leikkaa parsojen tyvestä kuiva puumainen osa. Kuori parsat tarvittaessa. Laita parsat öljyttyyn uunin kestävään vuokaan.


Sekoita leivänmurut, raastettu pecorino tai parmesan, hienonnettu valkosipuli sekä hienonnetut yrtit keskenään. Mausta pippurilla. Ripottele seos parsojen pinnalle. 


Paahda parsoja uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia. 

 

Tarjoa parsat uppomunan ja kylmäsavulohen kanssa. 


Uppomunat

 

Laita kannelliseen paistinpannuun vettä n. 5 cm. Kiehauta vesi.


Riko veteen munia, isommassa pannussa voit valmistaa jopa 4-5 munaa kerralla. Laita kansi pannun päälle, käännä lämpö pois.


Anna hautua kannen alla noin 2 1/2 minuuttia. Siivoa munien reunoilta hutaleet ja nosta munat lautaselle. Ripottele munien päälle suolaa ja mustapippuria. Kylmäsavulohi on suolaista, joten suolaa tarvitaan vain hitunen.

 

Pidätkö parsasta? Millä tavalla valmistettuna parsa on sinusta parhaimmillaan?

 


Geenien kertomaa - geenitestin tulokset saapuivat + alennuskoodi

 Kaupallinen yhteistyö Evogenom 

Geenit määrittävät osaltaan monia ominaisuuksiamme, enemmän kuin uskoisikaan. Evogenomin Sport-geenitesti kertoi paljon hyödyllistä ja hauskaakin  


Mitkähän geneettiset ominaisuuteni tulevat mummilta ja ukilta?

Tein talvella Evogenomin laajan Sport-geenitestin, josta sain testituloksia usealta eri aihealueelta. 


  • Uni ja lepo
  • Nautintoaineet
  • Painonhallinta
  • Ravinto
  • Vitamiinit
  • Hivenaineet ja mineraalit
  • Terveys ja oma keho
  • Allergiat
  • ”Fun facts”
  • Persoonallisuus
  • Lääkevasteet
  • Valmennus- ja harjoitteluominaisuudet
  • Raakadata, jolla voi teettää datasta uusia riskikartoituksia tai tutkimuksia ilman, että DNA:sta tarvitaan uutta näytettä.

Evogenom geenitesti



Evogenom-geenianalyysi tehdään syljestä eli verikokeita ei tarvita. Näyte lähetettiin analysoitavaksi ja jonkin viikon päästä sain kuluttua sain tulokset kotiini. Tutustu myös postaukseen geenitestin tekemisestä.

Saamassani raportissa on yksilöityä tietoa juuri minulle sopivasta ruokavaliosta, liikuntaan ja urheiluun liittyvistä ominaisuuksista, harjoitteluvasteista, palautumisesta, unesta sekä monista muista tärkeistä henkilökohtaisista ominaisuuksista. Analyysi ei ole lääketieteellinen diagnoosi, vaan kartoitus geneettisistä vahvuuksista ja ominaisuuksista. Geenien ohella terveyteen vaikuttavat merkittäväsi mm. kasvuolosuhteet, ympäristötekijät ja ravinto, mutta tieto geneettisistä vahvuuksista ja ominaisuuksista auttaa terveyden ylläpidossa ja esimerkiksi treenamisessa.

Raportissa on paljon mielenkiintoista tietoa; osa yllätti, osa vahvisti omia havaintojani.

Testituloksia tuli todella laajalti, kaikkia tuloksia en tässä käy läpi. Poimin joitain minulle mielenkiintoisimpia tuloksia









Uni ja lepo-osuus testistä kiinnosti paljon. Nukun välillä huonosti. Ihan kaikkea ei voi laittaa keski-iän piikkiin, sillä olen satunnaisesti nukkunut huonosti öisin heräten jo vuosikausia - jopa vuosikymmeniä. Vaikka äidillänikin on ollut uniongelmia, en ole ajatellut uniongelmien olevan perinnöllisiä vaan enemmänkin omasta stressistä johtuvia.

Geenitestin mukaan perinnöllinen unentarpeeni onkin samankaltainen kuin väestöllä keskimäärin. Tarvitsen siis unta yleisten suositusten verran, noin 7-9 tuntia vuorokaudessa. Minulla ei ole perintötekijöitä, jotka vaikuttaisivat unisykliä lyhentävästi, eli geeniperimäni ei tee unestani rauhattomampaa tai herättele minua keskellä yötä.  Unenpuute voi minulla kuitenkin geneettisesti vaikuttaa verenpainetta kohottavasti, samoin kuin suolan syönti. Verenpaineeni on koholla ja molemmilla vanhemmillanikin oleva sukuvika, joten unen määrään ja suolan nauttimiseen minun kannattaakin kiinnittää huomiota.

Kofeiniiaineenvaihduntani on keskivertoa tehokkaampaa. Kofeiini poistuu elimistöstäni keskivertoa nopeammin, eikä sen vaikutus kestä niin pitkään. Kahvin juontia myöhään iltapäivällä tai illalla olen vältellyt, sillä olen ajatellut kofeiinin vaikuttavan haitallisesti uneeni. Taidan kyitenkin pitää iltaisen kahvin nauttimisen minimissä. Välillähän ihan ajatus "Pitikö sitä kahviakin juoda myöhään, nyt en saa unta!" voi pitää hereillä!


Evogenom Sport -geenitesti





Nopeusvoiman perinnöllinen kapasiteettini on hieman keskivertoa alempi, suorituskykyni on painottunut kestävyysurheiluun. Voimalajeja treenattaessa suorituskykyni kasvaa keskivertoa nopeammin. Nämä tulokset eivät yllättäneet.

Geenieni puolesta perusaineenvaihduntani näyttää olevan hieman keskimääräistä hitaampi. Elimistöni siis tuottaa lämpöä vähemmän ja varastoi energiaa tehokkaammin. Olen aiemmin lukenut, että ruumiinlämpö heijastelee ihmisen aineenvaihdunnan tasoa. Alhaisempi ruumiinlämpö on yhteydessä hitaampaan aineenvaihduntaan. Hitaampi aineenvaihdunta on puolestaan yhteydessä matalampaan oksidatiiviseen stressiin, jolloin keho ei joudu kamppailemaan niin paljon soluvaurioita vastaan. Minulle onkin ihan normaalia, että aamulämpöni on 35,4-35,6 C.

Tämä hämmensi; testin mukaan perimäni puolesta saan syömisestä keskivertoa vähemmän mielihyvää! Tästä en olisi ihan samaa mieltä. "Saatat joutua syömään keskivertoväestöä enemmän saman mielihyvämäärän saavuttamiseksi". Tunnen saavani ruoasta suurta mielihyvää ja siksi saatan syödä enemmän!

Makeanhimo


Perintötekijäni houkuttavat minua myös keskivertoa korostuneemmin makean pariin... Tämän kyllä myönnän.

Geenieni perusteella runsas kuidunsaanti edesauttaa painonpudotustani. Painonpudotukseni on mahdollista sekä matala- että korkearasvaisella ruokavaliolla.

Muutama lääkäri on huomattunut minulle ja olen sen itsekin huomannut, että kipukynnykseni taitaa olla melko korkea. Lääkärit ja hammaslääkärit ovat varoittaneet ennen joitain toimenpiteitä, että pian sattuu ja paljon, enkä silti ole tuntenut juuri mitään. Tämähän ei tietenkää ole aina hyvä juttu, kipuhan toimii myös varoitusmerkkinä. Geenitesti vahvisti mielikuvaani verrattain korkeasta kipukynnyksestä; kipukynnykseni on näiden perintötekijöiden suhteen runsaasti keskivertoa alempi. Itseasiassa geneettistä kipukynnystäni kuvaava palkki oli täysin tyhjä! Myös perinnöllinen tulehdusarvoa mittaava CRP-tasoni on jonkin verran keskivertoa alempi.


Geenitesti


Testissä oli myös "fun facts". Kaikkien testattujen geenityyppien mukaan erilaisten hajujen, hiestä kukkiin, aistiminen on minulla keskivertoa selvästi herkempää. En kuitenkaan pidä itseäni minään supernenänä. Geenien perusteella ominaistuoksuni on keskimääräistä miedompi. 

Perinnölliset muunnokset eri entsyymien rakenteessa ja esiintymistasoissa vaikuttavat suuresti erilaisten lääkkeiden metaboliaan elimistössä. Erilaisten ominaisuuksien johdosta jotkin lääkkeet voivat vaikuttaa hitaammin, nopeammin tai jopa aiheuttaa vaikeita sivuvaikutuksia. Tuloksien perusteella olen sivuvaikutusten riskissä statiinilääkitystä käytettäessä, kolesteroliarvoni ovat onneksi olleet aina hyvät.


Tässä tosiaan oli vain aivan osa tuloksistani, Sport-testi on todella laaja ja tuloksia selityksineen tuli kymmmeniä sivuja.


Kiinnostaako sinua tietää geneettisistä ominaisuuksista enemmän? Evogenom tarjoaa  välillä lukijoilleni alennuksen Sport-geenitestistä. Saat sen 15.4.2021 asti koodilla  LUMOSPORT hintaan 190€ kun normaalisti hinta on 295€


Za'atar-leivät

Meillä pääsiäisen "pääpäivällinen" oli eilen. Lankalauantai on vähän sellainen pääkisiäisen välipäivä, mutta me juhlistimme molempine synttäreitä samalla kertaa. Siipalla oli keskiviikkon syntymäpäivä ja minulla eilen.

Lampaan tein miltei samalla reseptillä kuin aiemminkin, olen tosin lisännyt marinadiin korianterin lisäksi oreganoa ja timjamia ja ripauksen kardemummaa. Marinadi toimii hyvin myös grillattavien lammasvartaiden marinadina.

Lampaan kanssa tarjottavaksi leivoin za'atar-leipäsiä, ne maistuvat hyvin myös kylmän lanpaanpaistin kanssa. Za'tar-mausteseos on kotoisin Lähi-Idästä ja joka kokilla on oma "salainen" reseptinsä. Mausteseosta saa myös valmiina, mutta se on helppo valmistaa itsekin.

Reseptissä mainittua sumakkia piti aiemmin metsästää Lähi-Idän elintarvikkeita myyvistä kaupoista, mutta nykyään sitä saa jo ainakin Helsingissä isoimpien ruokakauppojen hyllyistäkin.


Za'atar-mauste

Leivän voi valmistaa yhtenä isona lättynä tai pikku leipäsinä.

Itsetehty pita-leipä

Za'atar-leivät






Za'atar


1 rkl jauhettua kuminaa
2 tl kuivattua meiramia
1 rkl jauhettua kuivattua timjamia
1 rkl sumakkia
1 rkl paahdettua seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl tuoretta jauhettua mustapippuria

Sekoita kaikki ainesosat pienessä kulhossa.
Käytä välittömästi tai säilytä tiiviissä astiassa enintään 3 kuukautta.

Pitaleivät

10 g kuivahiivaa

4 dl vehnäjauhoja

1,5 dl vettä

1 tl sokeria tai hunajaa

1 tl suolaa


Sekoita lämmin vesi, sokeri ja hiiva kulhossa, anna seistä 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen loput ainekset.

Muodosta taikinasta pyöreä pallo kulhossa,

Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja  anna taikinan nousta lämpimässä paikassa 1-2 tuntia.


Kun taikina on noussut kaksinkertaiseksi, leikkaa se jauhotetulla tasolla kahdeksaan yhtä suureen osaan.

Pyöritä jokainen taikinapala palloksi ja litistä sitten kiekoksi. Kauli taikinakiekkoja vielä vähän ja anna nousta 30 minuuttia.

Sekoita 2 rl za'atar-seosta kolmeen ruokalusikalliseen oliiviöljyä, levitä öljyseosta leipien päälle.

Paista leipiä 250 C asteessa 7-9 minuuttia.



Labneh
Leipien kanssa maistuu valutetusta jugurtista tehty labneh-juusto. Valuttelin jugurttia yön yli, mutta se oli jo parin tunnin jälkeen jo  mukavasti tiivistynyttä.

 Mitä sinä olet syönyt pääsiäisenä?