Viisi viikon varrelta

Saatu PR-näyte*

Kivaa kesän viimeistä sunnutaita. Jotkut puhuivat miltei heinäkuun puolivälissä jo syksystä, mutta tähän asti ollaan saatu nauttia ihanasta kesästä. Tulevan viikon loppupuolella voidaan puhua sitten syksystä ja syksyiset kelitkin taitavat nyt tulla.



Tähän aikaan saa ruokakaupasta edullisia kimppuja. Ostan viikottain viikkokimpun, joihin saatan lisätä jotain luonnosta tai pihalta löytyvää vihreää ja sidon kimpun uudestaan. Tiesithän, että veden alle jäävät lehdet kannattaa riipiä pois, jotta vesi pysyy raikkaana ja kimppu parempana pitkään?


Laitan maljakkoon myös viiden sentin kolikon.


Kotimaiset päärynät




Kotimainen päärynä

Kaupunki istutti joitain vuosia sitten silloin uuden metroaseman sisäänkäynnin luo muutamia päärynäpuita. Eivät ne kovin montaa hedelmää vielä tuota ja pari puuta näytti nyt pahasti kuivuneeltakin. Yhden mehevän, tosin kovin pienen päärynän nappasin puusta.


Iittala Taika 15 vuotta


Valkoinen pellavamekko


Kesäisten kukkamekkojen kelit taitavat olla pian ohi, mutta olihan tässä koko elokuu hyvinkin kesäistä säätä. Ensi viikoksi on luvattu jo melkoisen viileitäkin päiviä. Taidan pestä ja viedä myös pellavavaatteet vinttiin pukupusseihin.

Kukkamekkokuvassa kädessä oleva muki on Iittalan uusin Taika-muki* sarjan viidentoista vuoden kunniaksi. Kerrankin kunnon kokoinen neljän desin muki, josta kelpaa hörppiä isoa maitokahvia tai teetä.

Tyrni

Tyrnin poiminta


Kodin lähellä rannassa kasvaa pari tyrnipensasta, jotka eivät tuottaneet satoa pariin vuoteen. Nyt niissä on taas ollut marjoja, vaikka villiviini on kietonut pensaat tiukkaan otteeseensa. Tyrni ei ole kaikkein kiitollisin poimittava, vaikkei marjoja poimiessa täydykään kyykistyä. Marjat eivät lähde kovin helpolla piikkisistä oksista. Rasiallisen poimin kuitenkin viime viikonloppuna, laitoin osan marjoista pakkaseen ja osan olen syönyt ruokalusikallinen kerrallaan jugurtin tai tuorepuuron kanssa. 


Venetsialaiset


Lauttasaari-päivä tulishow


Tänä viikonloppuna on vietetty venetsialaisia ainakin rannikkoseuduilla. Täällä kotikulmilla vietettiin helteisissä tunnelmissa Lauttasaari-päivää. Illalla kadun toisella puolella olevalla terassilla oli bändi soittamassa. Ihan ok, että terassilla soitetaan kaksi kertaa vuodessa, mutta olisi varmasti löytynyt parempikin bändi esiintymään. Biisit olivat lähinnä fiftari-tyyppisiä  klassikkoja, mutta kappaleita rusikoitiin pahasti. Kuumassa illassa parvekkeen oveakaan ei voinut laittaa kiinni. Pakeninkin rantaan, jossa illalla oli esiintymässä Hanna Pakarinen ja päivän kunniaksi rannassa oli myös pieni tulishow. Maastopalovaaran takia ilotulitusta ei voinut pitää. 

Kesän loppuminen tuntuu vähän haikealta etenkin kun säässäkin taitaa tulla jyrkkä muutos. Täytyy vaan taas tottua lämpimämpään vaatetukseen ja lyheneviin päiviin. Toisaalta kyllä laskee päiviä miehen kotiinpaluuseen, hänen viiden viikon keikkansa muualla Suomessa on jo kääntynyt yli puolivälin.

Odotatko jo kunnon syksyä vai haikailetko vielä kesää?



Smaku Porvoo 2022

 Pressimatka @smakufestivals


Oi mikä makukimara onkaan Porvoossa tiedossa 22.8-3.9.


Smaku-tapahtumien ideana on kertoa maisteluannoksin, miltä paikalliset ravintolat maistuvat. Smakun aikana kaupungin ravintoloiden makumaailmaan pääsee tutustumaan pikkurahalla, sillä annokset maksavat vain 5-7 euroa.

 

Smakussa on mukana ainoastaan yrittäjävetoisia ravintoloita ja kahviloita, joiden lisäksi tutuksi tuodaan alueen pientuottajia sekä muitakin paikallisia yrittäjiä.


Porvoon lisäksi Smaku järjestetään Naantalissa 8.-20.8. ja Loviisassa 27.-28.8.


Pääsin mediakierroksella maistelemaan etukäteen usean Smaku Porvoo 2022 mukana olevat ravintolan annoksia. Tällaista on tänä vuonna tiedossa.


Smaku Porvoo 2022



Ranta-Aitta

Joenvarren kesäravintola tarjoilee rapeaa kanaa, togarashi-majoneesia ja kauden pikkeleitä sekä vanilja-sitruunamantelikakkua, paahdettua mantelia, vaniljamoussea, mehustettuja marjoja ja korean minttua.



Smaku Porvoo 2022

Smaku Porvoo 2022

Haikon kartano

Tunnetun kartanohotellin ravintola tarjoaa punajuurihyydykettä, talossa tehtyä vuohenmaitojogurttia, pikkelöityä lehtiselleriä ja oman puutarhan yrteistä tehtyä öljyä.



Smaku Porvoo 2022

Smaku Porvoo 2022

Haikko Spa & Café

Ylämaan karjaa Burgundin tapaan sekä

ruismustikkakukkonen, hapankermakreemiä ja pähkinämurua.



Smaku Porvoo 2022


Hotel Runo

Viime vuonna avatun hotellin baarin annos on suomalaista kuvepaistia grillattuna mausteisen makuvoin kanssa, haudutettua luomukananmunaa Hultgårdista sekä raikasta ja rapsakkaa pinaattia Ahlbergin puutarhalta.


Smaku Porvoo 2022



Seireeni

Perinteisen perheravintolan annos on tandoorimarinoitua grillattua kanaa, parmesan-mangorisottoa ja mascarpone-mangovaahtoa.



Smaku Porvoo 2022

Taste

Suositun kioskiravintolan annos on minibriossi, Iberico-possua, paahdettua seesamimajoneesia, pikkelöityä kurkkua ja kevätsipulia ja friteerattua kesäperunaa, omenakimchiä ja kimchimajoneesia.




Smaku Porvoo 2022



Smaku Porvoo 2022

Sinne

Modernin eurooppalainsen bistron Smaku-annokset ovat kantarelli en cocotte, rosmariini-pekonilunta ja suolaheinää sekä limettimarinoitua roskakalaa, avocadokreemiä ja paprikavaahtoa sekä artesaanivadelmajäätelöä ja salmiakkimarenkia “Baked Alaska” paikallisista aineksista.


Smaku Porvoo 2022

Smaku Porvoo 2022


Sannäsin kartano

Hotelli, ravintola ja juhla- ja kokouspaikka Porvoon maaseudulla tarjoilee tatti-ohrattoa Malmgårdin ohrasta, rapeaa kotimaista luomuporsasta ja kartanon leipämurua sekä valkosuklaa-mustaherukka pannacotta, mustaherukkamelbaa, kartanon marenkia ja keksiä.




Smaku Porvoo 2022


Smaku Porvoo 2022

Smaku Porvoo 2022



Ekologisesti tuotettua lihaa tarjoavan ravintola Meat Districtin rakennus kärsi mittavia vahinkoja tulipalossa viime viikolla. Ravintola on nyt suljettu, mutta Meat District on mukana Smakussa, myyntipiste on Pariisin Villen Terassilla, Meat District on mukana myös päätapahtumassa Taidetehtaalla. Yrittäjä aikoo avata korjatun ravintolan ensi vuonna. Ravintolan Smaku-annos on herkullinen tartar naudan sisäpaistista, piimä-karhunlaukka-kastiketta ja vesikrassia.



Lisäksi mukana ovat 


Salt.

Paahdettua munakoisoa, baba ganoushia, grillattua fenkolia, tomaattivinegretteä ja kuivattua oliivia.


One

Riista-Wallenberg ja perunapyrettä, vihreitä herneitä, puolukkaa ja ruskistettua voita.


Bistro Gustaf

Haukikvenellejä, jokirapukastiketta ja voitaikina-fleurons sekä kinuski-pot de crème, puolukkakompottia, kauramurua ja timjamimarenkia.


Fryysarinranta

Etanat valkosipuli-Roquefort -voissa.


Rafael's Steakhouse

Crusted Pork Rillette valkosipuli-saksanpähkinämajoneesin, omenapyreen ja paahdetun saksanpähkinärouheen sekä satokauden yrttiversojen kanssa.


PetriS Chocolate

Hauskasti ikonisten aittojen muotoisia suklaita Porvoon Aitat -suklaapraliinilajitelmassa.


Båsgårdin tilakaupan ravintola

Omassa savustamossa savustettua Bosgårdin naudanrintaa, hunaja-valkosipulimarinoituja kesäkasviksia ja talon oma tumma bbq-kastike.


Smakun päätapahtumassa Porvoon  Taidetehtaalla 3.9. klo 12-18 nautitaan Avanti-salissa Smaku-annoksista. Mukana myös Food Talks – foorumi! Puhujina mm. Kai Kallio, Karita Tykkä, Satu Silvo sekä Robert Nemlander. Smaku VIP-liput päätapahtumaan ovat myynnissä sähköpostitse office@smakufestivals.com Minimivaraus kahdelle hengelle. VIP-paketti sisältää – VIP sisäänkäynti ja oma lipunmyyntipiste VIP-alueella – VIP-loungessa pöytävaraus koko tapahtuman ajaksi – Annos kuohuvaa – Kuusi Smaku-annoslippua 149€/hlö Halutessaan voi tilata myös viinit ennakkoon pöytään.


Oletko käynyt Smaku-tapahtumissa?

Viisi viikon varrelta



Niin on taas kesäloma tältä vuodelta ohi ja töihinpaluu koitti maanantaina. Kesä toki jatkuu ja kivan kesäisistä säistä onkin saatu nauttia tällä viikolla.

lumo lifestyle
 Loman jälkeisenä ensimmäisenä työpäivänä olin energinen ja sain paljon aikaiseksi vielä seuraavana päivänäkin. Loppuviikko on ollut vähän tahmeamman tuntuinen, vaikka olenkin saanut paljon tehtyä. Kyllä se kuitenkin tästä taas lähtee. 




Ennen loman loppua avasimme yhden Italiasta tuodun viinipullon. Corte d'Aibon viinitila oli matkan viimeinen majoituspaikkamme. Heidän Montefreddo-viiniään, Colli Bolognesi Classico Pignoletto DOCG, suositellaan kalalle, mutta sen raikkaan trooppinen maku sopii myös kasviruokien kanssa. Jaankin piakkoin kesäkurpitsaflanin reseptin, jota nautimme viinin kanssa.








Kesä ei todellakaan ole ohi, aurinko paistaa ja lämpöäkin piisaa. Nyt näistä kesäsäistä kannattaa nauttia. Olenkin usein iltaisin istunut kahvilla tai syömässä lähirannan kahvilassa nauttimassa kesäilloista. 


Elokuun kukat

Petunia debonair dusty rose

Vaaleanpunainen dahlia


Elokuun kukatkin ovat upeita, jättimäiset dahliat, petuniat ja muut kukat kukkivat kodin lähistöllä kaupungin istutuksissa. Parvekekukatkin kukoistavat edelleen.


Le Jardin Lauttasaari


Le Jardin Lauttasaari


Kotikulmille Lauttasaareen avattiin perjantaina uusi ranskalainen kahvilaleipomo Le Jardin. perjantaina en paikalle ehtinyt, eilenkin kun oli menossa ostoksille kaksi tuntia ennen kahvilan sulkeutumista kaikki oli jo myyty loppuun. Asiakkaita oli ollut jonoksi saakka. Tänä aamuna oli puoli kymmeneltä liikkeellä, sain viimeisen leivän, lisäksi ostin croissantin. Leipomista ei voi kiirehtiä joten silmänräpäyksessä uutta myytävääkään ei tiskiin voi tulla.

Mistä tulee varmasti Le Jardinin vakkareita. On todellista sunnuntaiaamun ylellisyyttä kun pöydässä on uunituoretta leipää ja maljakossa viikonloppukimppu.



Miten sinulla on arkeen palaaminen sujunut? Oletko vielä kesämoodissa vai onko mielestäsi jo syksy?