Ukrainalainen pampushky-leipä

Leivoin ensimmäisen ukrainalaisen valkosipulileivän - Pampushkyn viime keväänä kun mieheni alkoi käydä Ukrainassa viemässä avustuskuormia ja hakemassa pakolaisia Puolan vastaanottokeskuksista.

Pampushky on perinteinen ukrainalainen valkosipulileipä, joka tarjoillaan tyypillisesti keiton, usein borssin kanssa. 

Ukrainan sana "pampushky" tarkoittaa kirjaimellisesti upeaa, pulleaa naista.

Pampushkya voidellaan yleensä valkosipulisella auringonkukkaöljyllä, ja persiljan lisäksi tilliä voidaan myös lisätä maun vuoksi.  Reseptiä voi muokata käyttämällä erilaisia ​​yrttejä tai öljyjä, mutta perinteises reseptissä käytetään auringonkukkaöljyä, valkosipulia ja persiljaa.

Leipä sopii hyvin myös pääsiäispöytään.


Ukrainalainen pampushky-leipä

Ukrainalainen pampushky-leipä

Ukrainalainen pampushky-leipä



Ukrainalainen pampushky-leipä

Ukrainalainen pampushky-leipä

7 g kuivahiivaa

1 tl sokeria

 2,2 dl lämmintä vettä

400 grammaa = n. 6 dl jauhoja, plus lisää jauhottamiseen

1 tl  hienoa merisuolaa

3 rkl auringonkukkaöljyä

 3-4 valkosipulinkynttä murskattuna

 ½ nippu tuoretta persiljaa hienonnettuna

 1 muna vatkattuna pampushkyn voiteluun



Tee ensin juuritaikina.  Liota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen.  Lisää 200 g jauhoja ja sekoita tasaiseksi.  Peitä kelmulla ja anna seistä jääkaapissa yön yli.

Lisää seuraavana aamuna juureen loput jauhot ja hieno merisuola. Vaivaa taikinaa hyvin jauhotetulla työtasolla, kunnes taikina on sileää ja irtoaa helposti käsistäsi.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile niistä palloja.  Laita taikinapallot vierekkäin öljyttyyn pyöreään uunivuokaan tai 24cm pyöreään kakkuvuokaan, peitä ja anna kohota uudelleen, tällä kertaa lämpimässä, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi ja pallot ovat kiinni toisissaan. Ensimmäisen leivän tein aavistuksen liian pieneen rautapannuun.

Lämmitä uuni 220 asteeseen.  Sekoita murskattu valkosipuli öljyn kanssa, lisää ripaus merisuolaa ja persilja.

Voitele taikinapallot vatkatulla kananmunalla ja paista uunissa 20–25 minuuttia.  Sivele leipä valkosipuli-yrttiöljyllä.  Tarjoile heti.


Aiotko leipoa pääsiäispöytään leipää?




Viisi viikon varrelta

Saatuja PR-näytteitä*



Kevätkimppu


Kevätkimppu

Ihailen tulppaaneja etenkin erikoistulppaaneja, mutta harvoin ostan niitä koska ne eivät minulla kestä pitkään maljakossa. Pariin viimeiseen kimppuun olen ostanut ihan ruokakaupasta leinikkejä, neilikoita ja eukalyptuksen oksia. Olen saanut koottua niistä kauniita pitkäikäisiä kimppuja, jotka kestävät reilusta viikosta jopa kahteen viikkoon, kun muistaa vaihtaa veden usein. Viiden sentin kikka saattaa myös auttaa.


Pure Beauty suihkuöljy


Talvi on jälleen kurittanut kropan ihoa, ihoni on talven jäljiltä yleensä todella kuiva. Eikä ihme, käyttämäni sääsovellus on viikko toisensa jälkeen ilmoittanut "Kuivan ihon indeksin" olevan erittäin korkea.  Suihkusaippua kannattaakin vaihtaa suihkuöljyyn, joka hellii ja kosteuttaa ihoa. Suomalaisen Pure Beautyn ravitseva suihkuöljy* puhdistaa hellävaraisesti mutta tehokkaasti iholta lian ja hien jättäen ihon pehmeäksi, sileäksi ja joustavaksi pesun jälkeen. Jos iho ei ole kovin kuiva, lisäkosteutusta ei välttämättä tarvita suihkun jälkeen.


Aveeno skin relief


Meidän kuivempi-ihoisten kannattaa suihkun jälkeenkin käyttää öljyä iholle. Aveenon Skin Relief Body Oil Spray kuivaöljysuihke* sisältää kaura- ja jojobaöljyjä, jotka hoitavat ja ravitsevat kuivaa, karheaa ihoa.

Olen myös huomannut päänahkani kuivan ja ärtyvän talvella, Aveenon Skin Relief shampoo* pesee päänahan ja hiukset tehokkaasti samalla kosteuttaen ja rauhoittaen ihoa.

Hapanjuurileivän säilytys


Kun kerroin ostaneeni levainleivän Tukholmasta vinkkasin myös parhaasta leivän säilytystavasta.  Kerrotaan tässä vielä uudestaan; paksukuorinen hapanjuuri/levainleipä kannattaa säilyttää leikkauspinta leikkuulautaa vasten. Näin leipä pysyy tuoreena pitkään. Perjantaina söin viimeiset palat viikkoa aiemmin ostetusta leivästä.





La taperia helsinki
La taperia helsinki
La taperia helsinki

Vähintään kerran viikossa, tullessani työpaikkani porttikongista katson kadun toiselle puolelle olevaa La Taperiaa ja ajattelen "Tuollakin pitäisi taas käydä". Perjantaiaamuna mies kysyi haluaisinko juhlistaa talvilomaviikon alkua illalla tapaksilla La Taperiassa. Totta kai halusin. Illalla suunnattiinkin siis kadun yli sympaattiseen pikku ravintolaan. Istuimme ikkunan ääressä, taustalla suomen, ruotsin englannin ja espanjan sekoittuessa kodikkaaksi sorinaksi ja ystävällisen henkilökunnan kantaessa tapasannoksia pöytään. Ihana parituntinen aloitti loman hyvin.


Kesäaika 2023


Muistithan tänä aamuna  kääntää kellon viisareita? Viisari käännetään tulevaa juhannusta kohden eli tuntia eteenpäin. Kesä- ja "normaaliajan" vaihtelemisesta ollaan montaa mieltä, mutta minulle kesäaika on paras aika ja tunnun saavan aina lisää virtaa kun siirrytään kesäaikaan ja iltaan tulee valoisa tunti lisää.

Oletko huomannut sään ja vuodenaikojen vaikuttavan ihoosi? Mitä mieltä olet kesäajasta?



Sirkushuveja Silja Serenadella ja vinkkejä Södermalmille

 PR-matka Silja Line

En ole ehtinyt vielä talvilomailemaan, viikonlopun aloittanut Tukholman-risteily Silja Serenadella iloisessa Nelkytplus-naissuerueessa olikin hemmotteluhetkineen kuin pieni talviloma. Meita oli reissussa Sopusointuja/Maarit, Kristallikimara/Minna, Tiia Koivusalo, Beachhouse Kitchen/Heli, Casa Mimi/Sari sekä Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Silja Serenade Piratcrew



Silja Serenade Piratcrew

Silja Serenade Piratcrew

Serenadella esiintyy nyt ukrainalainen sirkusryhmä Pirat Crew, jonka teatterimainen sirkusshow Starlight-yökerhossa on näkemisen arvoinen, varmasti paras yökerhoshow, jonka olen nähnyt! Pääsimme matkan kohokohtana näkemään shown vauhdikkaan ensi-illan. Piratcrew esiintyy Serenadella 31.5.2023 asti. Instagramin tarinoiden kohokohdista näet videopätkiä esityksestä, joista saa paremman käsityksen millainen show on kyseessä. Myös Tiian postaus kannattaa käydä katsomassa, kerrassaan upeat kuvat!

Myös Silja Symphonylla on ukrainalainen ryhmä Action Street, jonka showssa on enemmän akrobatiaa.

Silja serenade Happy lobster

Silja serenade Happy lobster

Silja serenade Happy lobster


Ruoka on tietysti matkoilla tärkeässä osassa. Menomatkalla söimme Silja Serenaden Happy Lobsterissa, joka on tunnettu herkullisista äyriäis- ja kala-annoksistaan.

Valitsin katkarapuskagenia ja punasipulia briossileivällä, siianmätiä alkuun, pääruoaksia hlstrattua siikaa, sitruunavoikastiketta ja hernerisottoa ja vielä jälkiruoaksi creme bruleen ja tuoreita marjoja.


Silja serenade tavolata

Silja serenade tavolata

Silja serenade tavolata



Paluumatkalla söimme laivan italiaisessa ravintolassa, Tavolatassa. Oma valintani oli kermaista hummerikeittoa, paahdettua nieriää ja tiramisua.


Silja serenade kapteeni ojar kolk


Komentosillalla pääsee harvoin vierailemaan, mutta me pääsimme tällä matkalla tervehtimään komentosillalle kapteeni Ojar Kolkia miehistöineen.

Södermalm Tukholma

Södermalm Tukholma

Södermalm Tukholma


Tukholma on aina ihana. Tällä reissulla kiertelimme boheemilla Södermalmin alueella, joka onkin yksi suosikeistani Tukholmassa. Söderissä on vintagekauppoja, suloisia kahviloita, kiinnostavia ravintoloita, sisustusliikkeitä ja tietenkin Pärlans, viehättävä vintagetyylinen karamellipuoti, jossa toffeet tehdään paikan päällä.

St Paul bakery södermalm

Taksi toi meidät Södermannagatanille, jossa bongasin heti St. Pauls-leipomon. Tuon usein leipää tuliaiseksi ja ikkunassa olevat levainleivät näyttävätkin herkullisilta. Lopulta useimmat meistä ostivat leivän mukaansa. Vinkkasin muillekin eräältä levainleipurilta saamani ohjeen kovakuorisen leivän säilyttämisestä; leipä kannattaa asettaa leikkuupinta leikkuulautaa vasten, näin leipä pysyy hyvänä useita päiviä.


Atelier fleur södermalm

Atelier fleur södermalm


Atelier fleur södermalm

Leipomon yhteydessä on viehättävä kukkakauppa, vieressä mm Grandpa-vintageliike ja Aesopin kosmetiikkamyymälä.


Vintageliike södermalm


Pärlans södermalm stockholm


Pärlans södermalm stockholm


Stank Stocholm

Södermalm tukholma

Pärlansin liikkeen avaamista odotellessamne Nytorgsgatanin ja Bondegatanin kulmassa olevassa vintageliikkeessä, jonka astiahyllystä lähti matkaamme useita astioita. Kadun toisella puolella sijaitseva Urban Deli oli remontissa, joten tämä kiva ravintola/ruokakauppa jäi tällä kertaa väliin. Pärlanin auettua kävimme hakemassa vähän makeita tuliaisia ja muutamat meistä tekivät vaate- ja sisustuslöytöjä Stank Stocholmissa.



Södermalmin halli

Södermalmin halli

Kävimme myös ruokaostoksilla Södermalmin hallissa. Ostin kotiin säilöttyjä pihlajanmarjoja jotka maistuvat vaikka juustojen tai broilerin kanssa. Jos ne ovat erikoisen hyviä, täytyykin kokeilla säilöä pihlajanmarjoja konjakkiin tai brandyyn kotonakin ensi syksynä.

Rival tavern södermalm


monteliusvägen södermalm

monteliusvägen södermalm

Ennen kun taksi tuli noutamaan takaisin laivalle, ehdimme vielä kahville Rival Tavernaan sekä napata muutaman kuvan Monteliusvägenin kävelyreitiltä, josta on upeat näköalat kaupungin yli.


Silja serenade Sunflower Oasis-kylpylä

Silja serenade Sunflower Oasis-kylpylä


Silja serenade Sunflower Oasis-kylpylä

Koska Tukholmassakaan kevät ei ollut vielä pitkällä, oli kiva pulahtaa ennen laivan lähteä takaisin Helsinkiin joukolla lämpimään porealtaaseen laivan Sunflower Oasis-kylpylässä.

Kylpylästä voi varata etukäteen privaattisaunan omalle porukalle ja sinne tarjoiluja, meillä oli Tavolatan antipastitarjotin.


Olipa ihana reissu; naurua, showelämyksiä, hyvää ruokaa, Tukholmaa, kylpylää, irtiottoa arjesta. Oletko ollut Tukholman-risteilyllä viime aikoina tai onko sellainen suunnitelmissa?