Konjakkiin säilötyt pihlajanmarjat

Viime keväänä osti Tukholman Södermalmin hallista konjakkiin säilöttyjä pihlajanmarjoja, joita olemme nauttineet juustojen kanssa. Ne sopivat hyvin myös esim. riistan kanssa.
Pihlajanmarjoja voidaan käyttää monin eri tavoin. Niitä voidaan syödä tuoreina, mutta ne ovat usein kirpeitä.
Yöpakkasetkin tekevät marjoista makeita, mutta myöhään syksyllä kerätessä niissä on aika paljon mustia marjoja mukana. Siksi marjoja voi perata hyvissä ajoin ja panna pakastimeen. Kirpeys vähenee huomattavasti. Nyt alkaakin olla viime hetket kerätä hyväkuntoisia marjoja.
Kirpeitäkin marjoja voi käyttää hillojen, marmeladien, soseiden ja muiden jälkiruokien valmistukseen. Pihlajanmarjoja voi myös käyttää keittoihin, kastikkeisiin ja juomiin.
Muistelin Tukholmasta ostamani konjakkiin säilöttyjä pihlajanmarjoja ja säiliön niitä muutaman purkillisen. Konjakin sijaan voit käyttää myös armanjakkia tai brandya.

Pihlajanmarjoilla on monia hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät niistä terveellisiä ja monipuolisia raaka-aineita.

Pihlajanmarjoissa on runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa elimistöä taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan.
Pihlajanmarjoissa on myös muita antioksidantteja, kuten flavonoideja ja antosyaniineja. Antioksidantit auttavat suojaamaan soluja vahingoittumiselta.

Pihlajanmarjoissa on kuitua, joka auttaa ylläpitämään ruoansulatuskanavan terveyttä.
Pihlajanmarjoissa on myös monia muita vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten A-vitamiinia, rautaa ja kaliumia.
Brandyyn säilötyt pihlajanmarjat


Brandyyn säilötyt pihlajanmarjat

Brandyyn säilötyt pihlajanmarjat

Pihlajanmarjat

Säilötyt pihlajanmarjat

5 dl pihlajanmarjoja

1 dl vettä

2 dl hillosokeria3

3/4 tl sitruunahappoa

0,5 dl konjakkia

Puhdista ja huuhtele pihlajanmarjat hyvin.

Lisää pihlajanmarjat kiehuvaan veteen, keitä viisi minuuttia.

Lisää hillosokeri, kiehauta vielä muutaman minuutin ajan. Ota kattila pois lämmöltä. Sekoita joukkoon konjakki sekä sitruunahappo, sekoita ja anna jäähtyä.

Kaada puhtaisiin ja desinfioituihin purkkeihin. Säilytä viileässä.


Oletko säilynyt Pihla marjoja?

Ravintola Pobre -filippiiniläis-espanjalaisia makuja Punavuoressa

Kaupallinen yhteistyö Ravintola Pobre

Filippiinien ja Espanjan ruokakulttuurista ammentava ravintola Pobre on avautuut uudestaan osoitteeseen Annankatu 15, Bulevardin ja Uudenmaankadun väliseen kortteliin. Aiemmin Kampin korttelissa sijainnut ravintola on nyt saapunut tuomaan uusia makuja Punavuoreen. Pobre alkoi ensin ravintolapäivien kokeiluna sekä hyvän palautteen rohkaisemana pop up-ravintolana. Kampin ravintolakin oli enemmän katukeittiömäinen, uudessa Punavuoren Pobressa ravintolaa ja annoksia on kehitetty eteenpäin, mutta rento tunnelma on säilynyt.

Filippiiniläinen keittiö on yhdistelmä monesta ruokakulttuurista; aikojen saatossa vaikutteita on ammennettu mm. espanjalaisilta valloittajilta, myös kiinalaiset ja intialaiset kauppiaat ovat tuoneet omia makujaan Filippiinien ruokakulttuuriin. Filippiiniläisen keittiön suosittuja raaka-aineita ovat riisi, kookos, inkivääri, valkosipuli, calamansit eli pienet happamat sitrushedelmät ja merenelävät. Filippiiniläinen ruoka ei ole tulista, mutta Pobren listalle on lisätty mausteisia kastikkeita asiakkaiden pyydettyä tulisempia makuja.

Pobressa ei ole tarkoituksena tarjoilla autenttisten reseptien mukaista filippiiniläistä katukeittiöiden tai kotien ruokaa, mutta filippiiniläisen keittiön maut ovat uudelleen tulkituissa annoksissa tunnistettavissa. Pobressa halutaankin esitellä filippiiniläisiä makuja fuusioiden ja yhdistellen.

Pobren listalla on tuoreista raaka-aineista valmistettuja fuusioruokia, menussa on pikkuannoksia ja pääruokia. Pikkuannoksista voi koota koko aterian tai nauttia niitä alkuruokana. Pikkuannosten hinnat ovat 4-12 € ja pääruokien 22-35€. Tarjolla on myös viiden ruokalajin menu, 52€/hlö, viinipaketin kanssa menu maksaa 94€/hlö.


Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre HelsinkiAlkuillasta tiistaina ravintolassa oli rauhallista, mutta pian ovi alkoi käydä ja  viihtyisässä ravintolassa oli kuuden jälkeen jo vilkas tunnelma isompien ja pienempin seurueiden saavuttua illastamaan.



Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Maistoimme useita pikkuannoksia Short order-listalta ja jaoimme kaksi pääruokaa. Alkuruoat sopivat hyvin parin hengen jaettavaksi. Pikkunanosten kanssa tilasimme hieman potkua tuovia kastikkeita, filippiinläine ruoka kun ei itsessään ole kovin tulista. Kuvien alla selostus mitä kaikkea maistelimme.



Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre HelsinkiIlmakuivattua espanjalaista kinkkua, Jamon bellotaa 

Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Manchego-tryffelikroketteja, vuohenjuustoa, kimchi-majoneesia


Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki
Tonnikalacarpacciota, wasabi-sitruuskastiketta, avokadososetta


Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki
Grillattua mustekalaa, kookoskastiketta


Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki
Paahdettua kampasimpukkaa, sitruunakoshoa, artisokkalastuja


Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Gratinoituja ostereita, mausteista majoneesia ja calamansihyytelöä


Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Pääruoista maistoimme merenelävä-adoboa chilimajoneesin kera s
ekä panciit-nuudeliannoksen, jossa oli mehevää hummerinpyrstöä, tofua ja raakakypsennettyä munankeltuaista.

Tämä taisikin olla ensimmäinen kerta kun maistoin filippiiniläistä ruokaa, en ole maailmallakaan tainnut syödä flippiiniläisissä ravintoloissa. Tämän kokemuksen perusteella tekee mieli tutustua filippiiniläiseen keittiöön enemmänkn. Samoilla omistajilla on myös ravintola Paisano Korkeavuorenkadulla.



Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Viinit Pobreen tulevat eurooppalaisilta tiloilta. Mm. riesling, chardonnay, barbarossa ja bobal sopivat filippiiniläisten makujen pariksi.



Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki
Aina on tilaa jälkiruoalle! Jälkiruoaksi otimme Calamansi-juustokakkua sekä kirsikalla täytettyä suklaamoussea. 


Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki

Ravintola on auki illallisaikaan tiistaista lauantaihin, Pobreen voi pistäytyä myös cocktaileille. 


Filippiiniläis-espanjalainen ravintola Pobre Helsinki


Oletko maistanut filippiiniläistä ruokaa tai käynyt Pobressa?




Viikuna-vuohenjuustogalette; helppo ja nopea herkku

Tämä viikuna-vuohenjuustogalette on helposti valmistuva illallinen tai alkuruoka. Voit tehdä galeten seuraksi vihreän salaatin.


Olen ollut Pariisissa syyskuussa messuilla kymmeniä kerroilla ja usein jäänyt vielä kaupunkiin viikonlopuksi. Yksi traditioistani on ollut ostaa viikunapiirakkaa konditoriasta Rue Mouffetardilta ja syödä se puistossa. Lämpiminä päivinä konditorian vitriinissä saattoi pyöriä lukuisia ampiaisia makeiden, tahmeiden karamellisoitujen viikunoiden houkuttelemina.

Lidlistä on löytynyt muutaman viikon ajan edullisia viikunoita. Niitä pussiin laittaessani muistelin syömiäni makeita viikunapiirakoita, mutta nyt mieleni teki suolaista piirakkaa, johon viikuna antaisi makeutta. Vuohenjuusto antaisi piirakalle mukavaa suolaisuutta ja happamuutta.

Yksinkertainen galette eli ranskalainen avopiiras on yksi lemppareistani niin suolaisena kuin makeanakin, koska se on todella helppo tehdä, sitä voi muokata monella tavalla ja se valmistuu yksinkertaisista aineksista. Galette ei vaadi samanlaista kärsivällisyyttä kuin varsinainen piirakka- galette ei edellytä kauniiden reunojen tekemistä ja täydellistä viimeistelyä.  Rustiikkinen galette on laiskan leipojan piirakka, juuri sopiva leipomus minulle. Olen tehnyt aiemmin mm. persikka-inkiväärigalettea.

Kokeile myös viikuna-tarte tatinia.

Huom! Kuvissa on puolikkaalla reseptillä tehty galette, jonka tein kotona yksinollessani, se myös mahtui airfryerin koriin paistettavaksi. Kaulin taikinan suoraan leivinpaperin päällä ja leikkasin leivinpaperin niin, että siihen jä vähän reunaa, josta galette oli helppo nostaa Arifryerin koriin ja korista pois. Voit paistaa galeten myös uunissa.



Viikuna-vuohenjuustogalette


4 viikunaa
100 g vuohenjuustoa n. 0,5 cm viipaleina

3 dl vehnäjauhoa
0,6 dl  oliiviöljyä
0,6 dl + 1-2 rl jääkylmää vettä
0,5 tl merisuolaa
1 munankeltuainen, hieman vatkattuna voitelua varten

Sekoita jauhot, oliiviöljy, 0,6 dl vettä ja suola. Lisää 1-2 rl vettä, jos taikina on liian kuivaa. Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja muotoile palloksi. Kääri muovikelmuun ja laita jääkaappiin noin 40 minuutiksi.

Kuumenna uuni 180 C. Kauli taikinasta n. 0,5 cm paksuinen, läpimitaltaan n. 30 cm pyöreä pohja kevyesti jauhotetulla alustalla. Siirrä sitten taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä vuohenjuustoviipaleet taikinalle ja niiden päälle  viipaloidut viikunat taikinan keskelle jättäen taikinaa 3-4 senttiä reunan ympärille. Taita reunat varovasti viikunoiden päälle. Voitele pohjan taitetut reunat vatkatulla munankeltuaisella.

Paista galettea, kunnes kuori on täysin kypsä ja kullanruskea, Airfryerissa noin 15-16 minuuttia 180 asteessa (puolikas annos mahtuu isohkon Airfryerin koriin), uunissa noin 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen viipalointia.

Oletko leiponut viikunoista?