Makea basilikasorbetti ja marinoidut tomaatit

Ihana kesä tuntuu vain jatkuvan vaikka ollaan käännytty jo syyskuulle. Raikkaassa basilikasorbetissa ja marinoiduissa tomaateissa maistuvat ihanat sadonkorjuuajan maut.

Vaikka makea basilikkasorbetti ja marinoidut makeat tomaatit saattavat kuulostaa hieman epätavalliselta yhdistelmältä, ne voivat yllättää makunystyräsi positiivisesti.  Makea basilikkasorbetti tuo raikasta ja hieman eksoottista makeaa makua, kun taas marinoidut makeat tomaatit tarjoavat syvää, umamia täynnä olevaa makeutta. Nämä kaksi makua luovat yhdessä mielenkiintoisen kontrastin, joka pitää makunystyröitäsi hereillä.

Basilika on yrtti, jolla on sekä makeaa että hieman pippurimaista makua. Kun se yhdistetään makeisiin tomaatteihin, lopputuslos muistuttaa hieman hedelmäistä salaattia. Tämä monista suolaisista ruokalajeista tuttu yhdistelmä on raikas ja hienostuneen elegantti, makeus tuos siihen uutta ulottuvuutta.


Makea basilikasorbetti ja marinoidut tomaatit

Makea basilikasorbetti ja marinoidut tomaatit


Basilikasorbetti

2,5 dl vettä

2,5 dl sokeria

1 ruukku basilikaa

4 limen mehu ja kuori


Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa niin että sokeri sulaa veteen. Lisää joukkoon limen mehu, raastettu kuori ja basilika. Anna olla vielä liedellä pari minuuttia alhaisella lämmöllä. Aja sorbetti sauvasekoittimella tasaiseksi ja laita rasiassa pakastimeen. Sekoittele sorbettia puolen tunnin välein. Sorbettia on valmista 4-5 tunnin päästä, mutta jää melko löysäksi koostumukseltaan joten se on paras syödä heti pakkasesta ottamisen jälkeen.


Marinoidut tomaatit

2 tomaattia

1 tl vaniljasokeria

Mustapippuria


Kalttaa tomaatit kuumassa vedessä; Laita suuri kattilallinen vettä kiehumaan.Tee tomaattien pohjaan kevyt ristiviilto kuoreen. Älä leikkaa syvälle tomaattiin.Upota tomaatit kiehuvaan veteen noin 15 sekunniksi ja siirrä ne sitten heti jääveteen. Kuoret irtoavat helposti.

Halkaise tomaatti, poista siemenet. Kutioi tomaatti pieniksi kuutioiksi. Ripottele vaniljasokeri ja rouhi hieman tuoretta pippuria tomaattine åäälle, sekoita. Anna marinoitua puoli tuntia. Tarjoa basilikasorbetin kera.

Oletko maistanut basilikasorbettia tai -jäätelöä?



Orzotto ricotan ja karamellisoidun sipulin kanssa

Jyvämäisestä orzopastasta saa tehtyä helposti kermaisen täyteläistä, risottomaista orzottoa. Karamellisoitu sipuli antaa makuun lisää täyteläisyyttä ja syvyyttä, ricotta tuo raikkautta. Resepti alla

Tee ensin karamellisoitu sipuli, sen hautuessa voit aloittaa orzoton teon.

Orzoa käytetään myös mm. kreikkalaisessa kanaliemi-munakeitossa avoglenonossa. Kuulostaa oudolta, maistuu herkullisella.

Oletko käyttänyt orzo-pastaa?

Orzotto ricotan ja karamellisoidun sipulin kanssa




Orzotto ricotan ja karamellisoidun sipulin kanssa

Orzotto ricotan ja karamellisoidun sipulin kanssa

Orzotto ricotan ja karamellisoidun sipulin kanssa 

1 ruokalusikallinen oliiviöljyä

2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

1/2 tl Provencen maustesekoitusta 

1 ruokalusikallinen sitruunamehua

1 tl Dijon-sinappia

2 ½ dl keittämätöntä orzo-pastaa

4 dl kana- tai kasvislientä

1 dl kermaa

1 dl tuoretta parmesaania raastettuna

Suolaa ja pippuria maun mukaan 



Laita öljy, valkosipuli, Provencen maustesekoitus, sitruunamehu, Dijon-sinappi ja orzo kasariin.  Kypsennä 2–3 minuuttia sekoittaen usein, jotta orzo imee maut hyvin.


Lisää kanaliemi ja kerma.  Kun seos alkaa kuplia, vähennä lämpöä ja jatka kypsentämistä 10 minuuttia (ilman kantta) sekoittaen välillä.  Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon parmesaani.  Peitä kattila muutaman minuutin ajaksi. Orzo imee nesteen nopeasti, joten jos näyttää edelleen siltä, ​​että nestettä on liikaa, odota hetki.  Mausta suolalla & pippurilla tarpeen mukaan. Tarjoa ricotan ja karamellisoidun sipulin kanssa.


Karamellisoitu sipuli


3 isoa sipulia

3 rkl voita

2 rkl öljyä



Sulata 3 rkl voita ja 2 ruokalusikallista öljyä paksupohjaisella isolla pannulla keskilämmöllä. Lisää ohuiksi renkaiksi leikatut sipulit ja hauduta välillä sekoitellen kunnes sipulin väri on muuttunut kullankeltaiseksi, noin 45 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.



Helppo aprikoosicurd mikrossa valmistettuna

Vielä ehtii tehdä herkullista, nopeasti valmistuvaa aprikoosicurdia juhannusjälkiruokiin tai kakun täytteeksi. Aprikoosicurd on herkullista myös paahtoleivän päällä. Minä aion tarjota aprikoosicurdia Eton mess-marenkijälkiruoan kanssa juhannuksena.

En ollut koskaan ajatellut, että curdia voisi valmistaa mikrossa, kunnes törmäsin mikrossa valmistetun sitruunacurdin reseptiin. Mehukkaita pehmeitä aprikooseja leikatessani aamupuuron koristeeksi ajattelin, että aprikoosesitakin voisi tehdä mehua, jota käyttää curdiin.

Jos sinullakin on ajasta pulaa, ja kelläpä ei olisi, niin curdin valmistus mikroaaltouunissa on nopeaa, koska sinun ei tarvitse seistä kattilan ääressä iät ajat. Curdiin tarvitaan vain viisi raaka-ainetta.


Helppo Aprikoosicurd mikrossa

Helppo Aprikoosicurd mikrossa



Helppo aprikoosicurd mikrossa valmistettuna

 

8 tuoretta aprikoosia, noin 320 g

1 rkl tuoretta sitruunamehua

100 g tomusokeria

50 g voita kuutioina

2 keskikokoista munaa

 

Puolita kahdeksan tuoretta, pehmeää aprikoosia ja poista kivet, leikkaa aprikoosit neljään osaan.

Laita hedelmät mikroaaltouunin kestävään kulhoon, jossa on 1 rkl sitruunamehua ja tilkka vettä, sekoita. Mikrota 4 minuuttia.

Puserra aprikoosipuree siivilän läpi kannuun ja kerää mehu. Saat noin 2,5 dl aprikoosimehua. Anna jäähtyä.

Lisää sokeri, voi ja munat aprikoosimehuun mikroaaltouunin kestävässä kulhossa.

Kypsennä mikroaaltouunissa yksi minuutti ja sekoita sitten hyvin. Jos mikrosi on hyvin tehokas, voit sekoittaa 30 sek välein, jottei curdiin jää kokkareita. Toista neljä kertaa minuutin välein tai kahdeksan kertaa puolen minuutin välein (eli yhteensä 5 minuuttia) sekoittaen välillä. Curd muuttuu paksuksi ja kiiltäväksi.

Siivilöi curd siivilän läpi poistaaksesi mahdolliset kokkareet.

Siirrä aprikoosicurd steriloituun purkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Oletko koskaan kokeillut tehdä curdia itse?