Vihergazpacho siikacevichen ja uppomunan kera

Kesäkuisessa Taste of Helsinki -tapahtumassa oli tuttuun tapaan Electroluxin kokkikoulu, jossa pääsi itse kokkailemaan Suomen kokkimaajoukkueen opastuksella.

Olimme heti ensimmäisenä iltana Siipan kanssa tekemässä vihergazpachoa siikacevichen ja uppomunan kera. Siipasta paljastuikin uusi puoli; hän on erinomainen uppomunan valmistaja. Uppomunista tuli todella kauniit ja oikeaoppiset. Nyt tiedän, kuka meillä tekee uppomuna tästä lähtien! Huomatkaa alla olevasta kuvasta kokkikaverin varusteet, herrasmies keittää uppomunat blazerissa ja taskuliina taskussa.

Kylmä, kesäinen keitto valmistui nopeasti. Taisimme olla ihan ensimäisinä valmiita, annos valmistui yhteistyöllä alle kahdessakymmenessä minuutissa.

Pari vuotta sitten tein kokkikoulun opein lohitartaria Taste of Helsingissä.


gazpacho, siikaceviche, ceviche, uppomunan_keittäminen

gazpacho, siikaceviche, ceviche, uppomunan_keittäminen

gazpacho, siikaceviche, ceviche, uppomunan_keittäminen

gazpacho, siikaceviche, ceviche, uppomunan_keittäminen

Vihergazpacho siikacevichen ja uppomunan kera kahdelle


Uppomuna

2 luomukananmunaa
Väkiviinaetikkaa

Kiehauta vesi ja lisää loraus väkiviinaetikkaa.

Tee veteen pyörre sekoittamalla vettä ja laske varovasti rikottu kananmuna keskelle pyörrettä. Anna hautua noin 5 minuuttia.

Vihergazpacho

6 vihreää tankoparsaa
50 g herneitä
50 g babypinaattia
2dl kasvislientä
Keitetty kanannmuna

Pilko kaikki ainekset ja tasaiseksi sauvasekoittimella ja siivilöi. halutessasi.

Siikachevice

100 g siikafile
Sitruuna
Kylmäpuristettua rypsioljya
suolaa
Koristeluun vesikrassia tai yrttejä

Poista siikafileestä nahka. Pilko veitsellä noin puolen senttimetrin kokoiseksi kuutioksi. Sekoita kulhossa sitruunamehu, öljy ja suola ja lisää seos kalan joukkoon. Sekoita. Sitruunamehun happo kypsentää kalan noin kymmenessa minuutissa.

Tarjoa keitto kulhosta uppomunan ja siikacevihen kera. Koristele annos vesikrassilla

Naran peurapuisto - Japani

Kun suunnittelimme Japanin-matkaa, tokaisin Siipalle "AINA Japanissa matkustaessamme käymme myös tervehtimässä paikallisia eläimiä!" Tämä on siis toinen matkamme Japaniin, ensimmäisellä reissulla kävimme apinavuorella Arashimayassa. Siipalla ei ollut mitään peurapuistossa vierailua vastaan.


Nara, peurapuisto, Japani

Nara, peurapuisto_Japani

Nara, peurapuisto_Japani

Nara, peurapuisto_Japani


Arashimayassa oli lunta 3½ vuotta sitten, tällä matkalla vierailimme Osakan lähettyvillä Naran peurapuistossa tervehtimässä kesyyntyneitä, vapaana kulkevia peuroja 38°C hellesäässä.

Puistossa on noin 1200 japaninpeuraa. Ajoimme paikallisjunalla Osakasta Naraan, Kintetsu Naran asemalta oli lyhyt kävelymatka suureen puistoon, jossa peurat käyskentelevät vapaasti. Japanissa peuroja on pidetty perinteisesti jumalten lähettiläinä.


Nara, peurapuisto_Japani

Puiston ulkopuolelta sai ostaa keksejä peuroille syötettäväksi. Ahneimmat -ja agressiivisimmin keksejä himoitsevat peurat norkoilevat heti keksikojujen tuntumassa. Ne tulevat heti varsin vaativasti kerjäämään herkkuja ja olin etukäteen lukenut ja youtube-videoista nähnyt, että vaateliaimmat voivat repiä vaatteista, purra ja hypätä päällekin. Pidinkin omat keksini tiukasti laukussa ennenkuin olimme päässeet vähän pidemmälle puistoon. Sielläkin yksi peura näykkäisi kankusta kun lähdin poispäin annetuani keksin.


Nara, peurapuisto_Japani, eläinkuiskaaja

Nara, peurapuisto_Japani, eläinkuiskaaja

Japanista muuallekin levinneet erilaiset eläinkahvilat ovat mielestäni vähän arveluttavia, etenkin jos eläimet ovat oikeasti yöeläimiä kuten vaikkapa pöllöt ja jolleivat ne pääse toteuttamaan luonnollista elämänrytmiään. 660 hehtaarin isossa puistossa peurat olivat kuitenkin vapaana ja saattoivat vetäytyä puiston rauhallisempiin kolkkiin lepäämään rauhassa.

Puistossa on lampia ja puroja, joista peurat voivat juoda, mutta niille maistui 38 asteen myös helteessa pullovesi ja ne selvästi nauttivat viuhkalla löyhyttelystäkin.


Todai-ji, Nara, Japani

Todai-ji, Nara, Japani


Todai-ji, Nara, Japani, Samurai

Todai-ji, Nara, Japani, buddha

Todai-ji, Nara, Japani, buddha

Puistossa on myös Todai-jin buddhalainen temppeli, jonka päärakennus Daibutsuden on maailman suurin puurakennus. Temppelin buddhapatsas on 15 metriä korkea.






Osakasta Naraan pääsee Namban asemalta noin 40 minuutissa junalla. Kintetsu Nara line menee Naran Kintetsu-Naran asemalle, joka on lähempänä puistoa kuin Naran asema. Hinta 560 jeniä. Kätevä, ladattava Suica, Pasmo- tai Icoca-arvokortti käy junamatkan maksamiseen.

Seuraa matkaamme Osakaan, Naraan, Kiotoon, Tokioon ja Yokohamaan Instagramissa @lumolifestyle sekä Instastoryssa. Lue kaikki Japani-postaukseni myös edelliseltä matkalta.

Suolaiset köyhät ritarit

Toukokuussa Mari Moilanen julkaisi TaikinakirjanKirjassa on helposti toteutettavia reseptejä, joista voi muokata niin suolaisia kuin makeita versiota. Taikinakirja asopii hyvin vaika mökkiviemisiksi.  

Kirjasta löytyi kiva aamiaisresepti loma-aamuksi. Köyhistä ritareista tulee mieleen makea herkku, mutta ritareista voi tehdä myöa suolaisen version.


köyhät_ritarit, brunssi, brunssiruoka, avokadoleipä
Halusin leivän kaveriksi vielä uppomunan. Olisi pitänyt pyytää uppomunamestarini apuun, minun tekeminäni uppomunista tuli lähinnä säälittäviä...

köyhät_ritarit, brunssi, brunssiruoka, avokadoleipä

köyhät_ritarit, brunssi, brunssiruoka, avokadoleipä

köyhät_ritarit, brunssi, brunssiruoka, avokadoleipä
Suolaiset köyhät ritarit


8 viipaletta vaaleaa maalaisleipää
1 1/4 dl maitoa
1/4 dl kermaa
4 munaa
1dl juustoa raastettuna, esim. parmesaania tai manchegoa
pieni valkosipulin kynsi
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
voita tai juoksevaa kasviöljyvalmistetta paistamiseen



Vatkaa kulhossa keskenään maito, kerma ja munat. Lisää juusto ja raasta joukkoon valkosipulinkynsi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada munaseos laakeaan vuokaan ja upota leipäviipaleet seokseen. Kuumenna rasva pannussa ja paista ne leipäviipaleita molemmin puolin keskilämmöllä, kunnes pinta on kauniin ruskea.



Avokadoritarit

8 viipaletta suolaisia köyhiä ritareita


Päällys


4 avokadoa
2 rkl mustia seesaminsiemeniä
2 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/2 tl sormisuolaa



Valmista suolaiset köyhät ritarit. Viipaloi avokadot ja asettele paistettujen leipäviipaleiden päälle. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja pirskota päälle oliiviöljyä. Mausta mustapippurilla ja sormisuolalla.