Kaupallinen yhteistyö Raflaamo/Frans & les Femmes
Frans & les Femmes -ravintolat ovat yksilöllisiä ranskalaisbistroja, joissa
yhdistyvät rakkaus hyvään ruokaan, viiniin ja ihmisiin. Näitä ravintoloita löytyy jo kymmeneltä paikkakunnalta, Helsingissä Fransin kumppanina on Amelie.
Pidän rennon tärkeilemättömistä ravintoloista, niihin suuntaan niin kotikaupungissa kuin matkoillakin. Olen käynyt Pariisissa kaikkiaan yli viisikymmentä kertaa ja syönyt joka
kerta miltei yksinomaan mutkattomissa bistroissa. Varsinkin Saint Germainin ja
Luxembougin alueen bistrot ovat tulleet tutuiksi! Niissä on ollut mukava
kiireisten messupäivien jälkeen nauttia hyvin valmistettua ranskalaista ”arkiruokaa” rennon viihtyisässä ympäristössä.
Aiemmin Sokos Hotellien hotelliravintoloina tutuiksi tulleet Fransmannit uusittiin tällaisiksi rennoiksi ja moderneiksi bistroiksi muutama vuosi sitten. Tiloista remontoitiin raikkaita, mutta tunnelmallisia ja listoille tuli ranskalaista ruokaa.
Bistro-nimityksen alkuperästä on monenlaista tarinaa. Itse
olen eniten kuullut venäläisten kasakoiden ”Bystro! Bystro!” -huudoista (Nopeasti!
Nopeasti!), joilla kasakat koettivat hoputtaa ynseitä ranskalaistarjoilijoita. Frans
& Ameliessa voi kuitenkin viettää rauhassa mukavaa iltaa pitkän kaavankin
mukaan, ilman hoppua. Lounasaikaan voi toki nauttia ranskalaisesta ruoasta vähän nopeamminkin
vaikka runsaan ja raikkaan Nizzan salaattitorin antimilla.
Frans & les Femmes -ravintoloiden syysmenu on nyt tarjolla, uutena menussa on useita kauden makuja tarjoileva maistelumenu. Pääsin herkuttelemaan maistelumenun antimilla Frans & Amelie -bistrossa Helsingin Kluuvikadulla. Sama menu tarjoillaan myös sisarravintoloissa Jyväskylässä, Kotkassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella, Vaasassa sekä Mikkelissä, jossa
Sanja kävi miehineen syömässä uuden maistelumenun. Maistelumenun hinta on 45€ asiakasomistajille ja 48€ ilman asiakasomistajakorttia.
Olen ravintolassa usein se vähän hermostuttava tyyppi, joka arpoo usein viimeisen saakka ravintolassa ruokavalintojaan; nytkään ei olisi ollut helppo valita monen hyvän väliltä. Maistelumenun pääsee kuitenkin jakamaan ystävänsä kanssa; menussa on makuja yhteensä seitsemästä annoksesta; kolmesta alku-, kahdesta pää- ja kahdesta jälkiruoasta. Jyväskylän Frans & Sandra -bistrossa maistelumenua on tarjoiltu asiakkaille jo toista vuotta ja nyt konsepti on tuotu muihinkin sisarravintoloihin.
Pressi-illallisella annoksia samassa pöydässä jakamassa -ja annoksia kuvaamassa kanssani olivat
Nelkytplusbloggaajista Heli
Beach House Kitchenistä, sekä
Sopusointuja-Maarit ja
Souliinan Pauliina. Henkilökuntaa ei oltukaan aiemmin pyydetty nostamaan annoksia lattialle kuvattavaksi. Upeat, vanhat, leveät lattialaudat olivat vain niin hieno tausta kuville!
Maistelumenun sijaan syysmenusta voi toki valita myös ne juuri itseä kiinnostavat annokset. Asiakkaiden suosikkeina on klassikkoannoksia, mutta uutuuksiakin kysellään säännöllisesti. Klassikkolistalta löytyy näitä asiakkaiden suosikkeja; mm. etanoita, pariloitua maksaa, burgeri, pihvejä, bouillabaissea, pippuripihviä sekä itse leivottua suklaakakkua.
Alkuun tajoiltu täyteläinen myskikurpitsakeitto sai pyöreyttä ja vähän aasialaistakin vivahdetta kookosmaidosta. Lämmittävät keitot maistuvatkin näin säiden viilennyttyä.
Keitto tuotiin pöytään rapsakkaan
taikinaan
käärityn ja friteeratun vuohenjuustorullan, granaattiomenahillokeen ja
paahdetun pähkinän sekä pehmeän, mehevän kirjolohenmätibriossin kanssa.
Toinen pääruoista oli viinikastikkeen ja kauniissa pikku metallivuoassa tuodun mustaleima-emmental-perunagratiinin kanssa tarjoiltu poronpaisti. Poronliha onkin upean makuista ja punaviinikastike täyteläisen herkullista.
Hunajainen rapsakkanahkainen kananpojanrinta maistui punajuuricouscousin, porkkanan ja broccolinin kanssa. En ole suurin punajuuren ystävä, mutta täytyy myöntää, että punajuuricouscous oli maistuvaa, sen kaunis väri korostui syvänsävyistä astiaa vasten.
Jälkiruokana oli uuniomenapannukakkua eli ranskalaisittain clafoutisia
, kardemummasiirappia ja
rahkajogurttijäätelöärahkajugurttijäätelöä rahkajogurttijäätelöäsekä manteli-suklaamoussea ja suolakinuskia.
Omenainen pannukakku on todellista comfort foodia pimeneviin iltoihin pehmeänmakuisen kardemummasiirapin kanssa.
Jälkkärisuosikikseni nousi kuitenkin runsaan suklainen suklaamousse, joka on todella ranskalainen klassikko. Välillä suklaamoussea ei ollut löytää ranskalaisbistrojen ruokalistoilta - liekö sitä pidetty jo liiaksikin nähtynä klassikkona, mutta parin viime vuoden aikana tämä viettelevä jälkiruoka on ilokseni tehnyt paluun. Frans & les Femmes tarjoilee sokeroituja suolapähkinöitä ja granolaa moussen kanssa annosta kruunaamaan.
Alkumaljana nostettiin lasillinen Louis Perdrier Excellence Roséa. Frans & les Femmes -ravintoloissa on huomattu suomalaisten mieltyneen viime vuosina roséviineihin ja etenkin tähän rosékuohuviiniin.
Ruoan kanssa tarjoiltiin menuun sopivat viinit; ranskalaiset
keskitäyteläinen, luomu ja vegaaninen Douce Nature Merlot sekä kuiva kuiva, luomu ja vegaaninen Douce Nature Sauvignon Blanc, kumpikin n. 43€/pullo. Listalta löytyy myös alkoholiton viinivaihtoehto.
Vegaanisena Frans & les Femmes-ravintoloissa tarjoillaan myös kolmen ruokalajin menu; alkuruokana vegaanisessa menussa on myskikurpitsakeitto, pääruokana tofu-kasvistagine ja jälkiruokana manteli-suklaamousse. Myös gluteenittomia annoksia on listalla.
Perjantaisin Frans & les Femmes-ravintoloissa on simpukkapäivä; perjantain erikoisuutena on tuoreita sinisimpukoita kermaisessa Dijon-valkosipuliliemessä, niin kauan kuin niitä riittää
Helsingin Bistro Frans & Améliessa
vietetään myös happy houria arkisin klo 14-18. Tarjolla on 12 cl valko- tai punaviiniä
hintaan 4€/lasi tai shampanjaa 8€/lasi 12 cl sekä jaettavaksi sopivia juusto- ja leikkelelautasia
yhdeksällä eurolla. Juustolautanen sisältää Roquefort-,
Comté ja Brie-juustoja, viikunahilloa ja saksanpähkinää, leikkelelautasella on
salamimakkaraa, ankkarilletteä, ilmakuivattua kinkkua ja
granaattiomenahilloketta.
Olipa maistuva kimara syksyn parhaita makuja, eikä sitä annoskateuttakaan tullut!
Frans & Amelie
Kluuvikatu 8
00100 Helsinki