Millainen bloggaaja olen

Sisällöntuottamisen amaattilainen Rouva Sana lanseerasi kansallisen, virtuaalisen blogiperjantain muutama vuosi sitten julistamaan bloggaamisen ilosanomaa.

Vaikka lukuisia somekanavia on tullut blogien lisäksi, eivät blogit ole häviämässä. Etenkin kuluneena keväänä olen huomannut lukijamäärien kasvua. Vakavien uutisten ja somen pelkän kuvavirran lisäksi -tai vastapainoksi kaivataan myös kevyempää, luettavaa ja visuaalisesti viihdyttävää sisältöä.

Olen pari vuotta sitten olen kertonut millainen bloggaaja olen, tässä bloggaamisa(ni) avaava postaus päivitettynä. Tämä aikanaan suosittu Keyword Love -blogista alkanut postaus kiersi mm. Marjon matkassa ja Outi's life -blogeissa.



 Avoauto, autoloma



1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Olin ostanut uuden pokkarikameran ja innostunut taas kuvaamisesta. Filmikamera-aikaankin kuvasin suhteellisen paljon, mutta digikamera vei innostuksen uudelle tasolle. Olin muutenkin etsinyt kanavaa luovuudelle, opiskellut sisustussuunnittelua ja viestintää, mutta bloggaamisesta ja kuvaamisesta löysin omimman alueeni.

 Lumo lifestyle, kevätaurinko

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

Elokuussa blogin aloituksesta tulee jo yksitoista vuotta! Taidan kuulua ihan alan konkareihin. Olen tosin unohtanut blogisynttärit miltei joka vuosi.


Macao, hongkong

coctail_masterclass, lucas_bols, likööri, coctail, clarion_helsinki


3. Kuvaile blogiasi. Mikä on sen pääasiallinen aihe yms.

Kuvailen blogiani kysyttäessä aina ruokapainotteiseksi lifestyleblogiksi. Ruoka-aiheita on vähintään kerran viikossa -yleensä reseptejä, mutta myös ravintolavinkkejä- näiden lisäksi olen kiinnostunut niin monesta mustakin elämän osa-alueesta, että niitäkin päätyy bogiin jatkuvasti. Aiheina ovat mm. matkailu, hyvinvointi, luonto, kosmetiikka, Helsinki... Muodista kirjoittelen harvemmin, vaikka muodin ja tekstiilien parissa olen tehnyt urani.

Blogi


4. Kuinka usein päivität blogiasi?


Kolmisen kertaa viikossa, aiemmin jopa joka päivä, mutta haluan jättää elämälle ja elämyksille aikaa (joista ripaus päätyy sitten blogiinkin). Koetan mennä laatu edellä, enkä sutaista kasaan pakkopullaa, joka ei kiinnosta teitä lukijoita eikä minuakaan. Talvella tahti yleensä hidastuu, kun kuvaamiseen ei ole aikaa päivällä ja työviikotkin verottavat voimia vielä viikonloppuna. Valoisuus ja heräävä luonto innostaa aina ja tänä keväänä kotiaikaakin on ollut enemmän, joten viime aikoina blogi on päivittynyt kolmisen kertaa viikossa.


ruokakuva, blogikuva 
5. Kummat ensin; kuvat vai teksti?

Tämä vaihtelee. Otan aika usein fiilis -ja kuvituskuvia, joita muokkaan varastoon valmiiksi positausinspiraatiota odottamaan. Ruokajutuissa usein inspis tulee ensin, sitten teen ruoan ja stailaan ja otan kuvat. Lopuksi kirjoitan postauksen ja hion reseptiikan.

 peura, eläinten ruokinta

koira, löytökoira, päiväunet

6. Mistä saat inspiraatiota postauksiisi?


Niin monesta asiasta; omasta elämästä ja kokemuksista, matkoista, luonnosta.

Ruokainspistä tulee Pinterestiä ja Instagramia selaamalla ja ruokakirjoja lueskelemalla. Usein vain muistelen jotain kuvaa muistamatta tarkasti mitä siinä oli ja siitä tulee inspis kokata jotain etäisesti kuvassa ollutta annosta muistuttavaa


Kengät, tennarit, loaferit

Paljettikangas, paljetti

7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä tai illalla?

Yleensä viikonloppusin, mutta myös arki-iltaisin. Ajastan yleensä postaukset tulemaan aamupäivällä ulos.


Aamiainen, puuro, syötävät kukat

Suklaapiirakka, leivonta 

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen kuten otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommenteihin tms.?

Jopa päivittäin ainakin jotain pientä; otan kuvia tai muokkaan niitä, kirjoittelen luonnoksiin mieleeni pälkähtäneitä postausideoita tai tekstinpätkiä itselleni postausinspiraatioksi myöhempää varten.



9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?

Luen blogeja laajalla skaalalla; eri aihealueilta, eri ikäisten ja paljon myös englanniksi blogeja ympäri maailman. Ruokablogeja, lifestyleblogeja, matkablogeja ja välillä myös talousblogeja.


esplanadi, taide, ruokakierros
 Sserlachius-museot, mänttä

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

Hyvät kuvat ovat ykkönen, niihin kiinnitän ensimmäisenä huomioni. Pienet, epätarkat ja suttuiset kuvat eivät yleensä houkuta seuraamaan. Kiinnostavien aiheiden lisäksi sujuva teksti ja oikeinkirjoitus ovat minulle tärkeitä. Olen kielipoliisi luonnoltani, vaikken kieliopin teoriaa hallitsekaan. Taivutus- sekä muita kirjoitusvirheitä vilisevät tekstit eivät oikein innosta lukemaan. Tiedän; ei pitäisi takertua niihin, mutta huomaan kiinnittäväni huonoon kieleen huomiota.

Kuvauspallo, lasipallo, rantakuva

11. Mitkä ovat kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

Lukijat ehdottomasti, muutenhan kirjoittelisin ihan vain itselleni. Mielenkiintoisiin ihmisiin tutustuminen blogiympyröissä on antanut harrastukseen oman suolansa. Kolmas on varmasti sen oman kanavan löytäminen luovuudelle. Olen lisäksi päässyt upeille pressimatkoille ja tilaisuuksiin, jotka ovat tuoneet oman säväyksensä tasaisen arjen keskelle. Olen osallistunjt joihokin kilpailuhinkin, mm. Clarion-hotellin kouralliselle bloggaajia järjestämään coctailkilpailuun, jonka kehittämäni Hot Summer-cocktail voittikin olemalla hotellin näköalabaarin kesän suosituin erikoiscocktail.


Thaimaa, meri
 Auringonlasku, itämeri, helsingin luonto

12. Entä kolme huonointa asiaa?

Ajankäyttö; bloggaaminen vie paljon aikaa. Toisaalta miltei kaikki harrastukset ovat aikaavieviä.

Jossain vaiheessa tuntui jonkinlaista turhaa kilpailua bloggajien kesken ja varmasti sitä on edelleenkin. Silti olen enemmänkin huomaavinani tsemppaamista ja tukemista bloggaajien välillä. Esim. Beach house kitchenin Helin luotsaaman yhteisön  40+ -bloggaajien kesken on todella kiva, rakentava ja kannustava yhteishenki.


lupiini, kesäkukka, juhannus
 appelsiini, jugurtti, luksusaamiainen

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoidesi kanssa, eli vastaatko mielelläsi kaikkiin saamiisi kommentteihin?

Tottakai, vaikka joskus vastaan kommentteihin liian hitaasti, ne ovat tärkeitä ja vastavuoroisuus merkitsee paljon niin minulle kuin toivottavasti lukijoillekin. Lukijani ovat vielä erittäin fiksua porukkaa, harvoin olen saanut ilkeilyä osakseni kommenteissa.


 Tokyo, Tokio, portti

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagram ja Facebook?

Olen Instagramissa nimellä @lumolifestyle. Instaan päätyy usein eri kuvia kuin blogiin ja Instastoreihin lataan paljon arkisia hetkiä. Instagramissa käyn myös paljon privaattikeskusteluja niin tuttujen kuin "livenä tuntematomien" kassa.

Lumo Lifestylen löydät myös Facebookista. Myös Pinterestissä olen, mutta en niinkään pidä sitä blogin kanavana vaan enemmän omana muistikirjana.


15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?

Luonnoksissa on valmiina runsaasti otsikoita, tekstinpätkiä, postausideoita ilman kuvia tai kuvia ilman tekstiä. Postaukset kirjoitan suurimmaksi osaksi viikonloppuisin ja itseasiassa melko harvoin kirjoitan postauksen välittömästi julkaistavaksi. 


16. Bloggaatko avoimesti, eli tietääkö tuttavapiiri blogistasi, vai pyritkö pitämään blogin mahdollisimman omana tietonasi?

Aloittaessani bloggaamisen, se oli uusi ja varsin nuorten harrastus. Bloggaamisen ensivuosina suurin osa bloggasi anonyymina, eikä omia kuvia näkynyt bloggeissa paljoakaan.

Aluksi en kertonut kenellekään, mutta nykyisin monet tietävät ja kyselevät blogistani. Muutamalle pitkäaikaiselle  asiakkaalleni paljastui, että he seuraavat minun blogiani kun ensi kerran lisäsin oman kuvan sivupalkkiin. 


17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko tuotteita testattavaksi blogisi kautta?

Blogi on ensisijaisesti rakas harrastus, mutta saan tuotteita testattavaksi ja kutsuja lanseeraus- yms. tutustumistilaisuuksiin. Teen myös kaupallisia yhteistöitä, joista saan rahakorvauksen. Nämä on aina merkittynä "kaupallinen yhteistyö"-merkinnällä postauksen alkuun.


Viherkasvi, sisäkasvit

18. Mikä on tarina blogisi nimen takana vai onko sillä tarinaa lainkaan?

Opiskellessani vuosia sitten sisustussuunnittelua eräs tehtävistä oli miettiä liikeidea ja suunnitella siihen sopiva liiketila kalustuksineen. Haaveilin silloin omasta lifestyle-liikkeestä ja annoin tuon kuvitteellisen liikkeen nimeksi Lumo Lifestyle. Blogia aloitellessani tuo nimi tuli mieleen. Ei tullut liikettä, mutta tuli blogi. Lumo-nimi on tosin ollut monen muunkin mieleen, sen niminen lehtikin oli joskus, nykyisin on asuntoja, kauneushoitoloita ja kampaamoja, luomukauppaa...

 Poskipuna, kosmetiikka, keski-ikäiselle meikki



19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos niin miten?

Haluan aina kehittyä kuvissa ja kuvallisessa kerronnassa sekä myös kirjallisessa sisällössä. Koskaan ei ole täysinoppinut!

Kukat

20. Kolme vinkkiäsi aloittelevalle bloggaajalle?

Bloggaaminen ei ole vain nuorten harrastus, meille keski-ikäisillekin on paljon tilausta. Vaikka lukijakunta on ehkä pienempi, se on sitäkin uskollisempi ja kannustavampi. Älä siis anna iän estää blogin aloitusta, esim. ihastuttavat Tuulas Life ja Sopusointuja ovat aloittaneet bloggaamisen työelämästä lähdettyään. Blogisi on sinun, saat julkaista sinne niin usein tai harvoin kuin haluat ja valita aiheet sekä tuottaa itse sisällön!

Vaikkei kaupallisuus mielestäni olekaan kirosana blogissa, hyöty ja maine eivät ole niitä oikeita tavotteita blogin aloittamiselle. Blogi vaatii paljon työtä ja aikaa,  harva saa mainetta, kunniaa tai ylipäätään lukijoita ja yhteistyökumppaneita heti alkumetreillä. Välillä huvittaakin kun Facebookin raha-asioita käsittelevillä palstoilla kysytään miten saisi nopeasti ja helposti tienattua ja joku asiaa tuntematon ehdottaa bloggaamista. Osa täyspäiväisen työnä somettavista bloggaajista tienaa varsin mukavasti kauallisilla yhteistöillä ja muilla somettamiseen liittyvillä töillään, mutta suosio ja yhteistyöt eivät heillekään ole tullut yhdessä yössä. 

Koska kuvat ovat monelle lukijalle tärkeitä, opettele kamerasi säädöt - saat teknisesti paljon parempia kuvia. Kallista järjestelmäkameraakaan ei tarvita. esim. Tiia Koivusalo kuvaa pelkästään kännykällä. Oma kuvallinen näkemys ja kuvan sommittelu ovat tärkeintä.

Jos kuvaat kännykällä, puhelimistakin löytyy nykyisin kameran säätömahdollisuuksia. Luonnonvalo on yleensä imartelevin, joten kuvaaminen kannattaa ajoittaa päiväaikaan, tämä tarkoittaa talvella usein viikonloppuja klo 10-14 välillä. Meikit, ruoat, vatteet ja sisustus näyttävät paremmilta luonnonvalossa kuin hehkulampun valossa kuvattuna.

Pieni käsittelykin on paikallaan; kuvat kannattaa ainakin pienentää sopivaan, nopeammin palvelimessa latautuvaan kokoon, suoristaa ja mahdollisesti rajata. Imaisiakain kuvankäsittelyohjelmia on paljon. Jos kuvissa ei ole paljoa muokattavaa, lataan ne kameran sovelluksen avulla puhelimeen tai tablettiin ja muokkaan Snapseed-sovelluksella, jonka jälkeen lataan kuvat laitteelta blogiin.


Bloggaatko itse? Mikä siinä on parasta, onko mitään negatiivista. Jollet bloggaa, oletko joskuas harkinnut omaa blogia? Ilmaisia blogipohjia on paljon ja oma blogi on teknisecsti helppo perustaa. Bloggaamalla voi antaa luovuutensa kukkia, kertoa muillekin itseä kiinnostavista asioista ja tutustua (ainakin virtuaalisesti) uusiin ihmisiin.

Raikas minttu-jääkahvi


Kohuttua, vaahtoutuvaa Dalgona-kahvia kokeilin muutaman kerran, nyt halusin tavalliseen latteen taas vaihtelua. Intiassa minttu-jääkahvi on kuulemma suosittua. Tein sitä omalla twistilläni vaahdottamalla kahvijuomaan kuuluvan kylmän maidon.

Rasvaton maito vaahtoaa kylmänä hyvin, vaahto ei pysy kovin pitkää aikaa mutta aamukahvin na
uttimisen ajan kuitenkin. Minttukahvi on raikas kahvivaihtoehto etenkin lämpimiin kesäpäiviin.









Minttu-jääkahvi

2 dl vahvaa vastavalmistettua mustaa kahvia

5-8 mintunlehteä

1 1/2 tl sokeria

1/2 dl (rasvatonta) maitoa

jäitä


Murskaa mintunlehdet sokerin kanssa. 

Ravista minttusokeri, jäät, ja kahvi kevyesti yhdistääksesi aineosat. Vaahdota kylmä maito korkeassa kapeassa astiassa, nostele vaahto kahvin päälle.
Koristele tuoreella mintulla ja tajoile.


Viisi viikon varrelta

*Sisältää saatuja PR-näytteitä

Viimein kelit ovat olleet kesäisiä. On jo aikakin, ollaanhan nyt toukokuun lopusa.

Kevätkukat

















Naapurikerrostalon piha jatkuu suoraan ilman aitoja taloyhtiömme pihasta. Rouva naapuritalosta pahoitti pari päivää sitten mielensä kun kuvasin HEIDÄN kukkiaan 10 m "rajan" toisella puolen, toki koskematta niihin tai muutenkaan pihaa vahingoittamatta. Hän vihjaili, että kukkapenkistä puuttui kukkiakin, vaikka se on kyllä vuosia ollut harva hänen osoittamistaan kohdista. Tämä suhtautuminen vähän yllätti, sillä naapurusto on yleensä hyvin leppoisa ja ystävällinen. No, kaipa joka naapurustosta yksi naapurikyttääjä löytyy. Omakotitalojen pihoille tai aidatuillealueille en tietenkään mene, mutta nyt olin alueella jossa perheet oleskelevat paljon päivittäin. 




Naapurin kukkia olen vain ihaillut, mutta villiyrttejä mm. ravioleihin ja pestoon olen keräillyt kaupungin joutomailta. Kuusenkerkät lohen marinointiin Siippa toi vanhempiensa pihakuusista. Ruohosipuliakin kasvaa villinä lähistöllä monessa paikassa.


Totesin pari viikkoa sitten, etten taida ostaa enää leikkokukkia ennen syksyä vaan tyytyä luonnon, puutarhojen aja oman parvekkeen kukkien ihailuun. Viime viikonloppuna kuitenkin löysin nipun inkaliljoja kahdella eurolla. Tiesin näiden olevan vielä kestäviä kukkia, joten vielä yksi kimppu päätyi kotiin ruokapöydälle. Yli viikon kukittuaan kimppu on vielä tuoreen raikas.


Perjantaina postissa odotti mukava yllätys, pr-näytteitä By Raililta. Pro Glow Perfecting Brightener* tuo hehkua kasvoille, Pro Glow Perfecting Face Mist* kiinnittää meikin ja varmistaa pitkäkestoisen lopputuloksen. Raili oli myös valinnut huulipunasävykseni ruusuisen värin Rose 010. Aikuisille naisille kehitetty, pitkäkestoinen Pro Glow Perfect Lipstick*-huulipuna sopii täydellisesti aikuiselle naiselle, se kosteuttaa ja hoitaa huulia. Sävykin on sopivan raikas. 

Kesä

Kesäkukat

Alppiruusu

Kukkivat puut

Kukkivat puut
Illallinen parvekkeella

Eilinen oli ensimmäinen oikea kunnon kesäpäivä, viimein! Samalla nyt tekisi mieli pysäyttää luonto hetkeksi, kaunein kukinta etenee niin nopeasti. Tämä keväinen kukkaryöpsähdys vaikuttaa minuun aina syvästi. 

Kauniin päivän kruunasi ensimmäinen al fresco-illallinen parvekkeella. Ulkona syöminen kolean kevään jälkeen tuntuu suorastaan ylelliseltä. 

Oletko jo syönyt ulkona, haluaisitko pysäyttää ajan edes hetkeksi juuri nyt, kaikesta huolimatta?