Japanissa varhaiskaalia tai valkokaalia on usein sellaisenaan naposteltavana rennoissa izakaya-ravintoloissa, välillä kotonakin laitan ruoan kylkeen ihan vain raakaa silputtuna varhaiskaalia, joka on maukkaan raikasta sellaisenaan.
Varhaiskaali antaa myös raikkautta täyteläisen makuisen tahinikastikkeen kanssa tarjottavalle taboullehsalaatille.
Varhaiskaalibulgursalaatti on raikasta kesäpäivien ruokaa, nythän hellettä tai ainakin lämpimämpää on taas tulossa.
Tahinikastike maistuu myös dippinä ja uunijuuresten kanssa.
Varhaiskaali-taboullehsalaatti tahinikastikkeen kanssa
2 dl vettä
2 dl bulguria
½ rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
n. 200 g varhaiskaalia
n. 100 g kurkkua
2 tomaattia
1 pieni punasipuli
½ dl lehtipersiljaa
½ dl tuoretta minttua
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
Kiehauta vesi. Nosta kattila liedeltä. Lisää bulgur, oliiviöljy ja suola. Anna hautua kannen alla 8 min.
Pese kurkku ja tomaatit. Poista vetinen sisus. Leikkaa varhaiskaali, kurkku ja tomaatti hyvin pieneksi. Kuori ja hienonna sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. Hienonna yrtit.
Sekoita kasvikset ja yrtit bulgurin joukkoon. Mausta sitruunamehulla ja pippurilla.
Sekoita tahini kastiketta 0,5-1 dl ennen tarjoilua salaatin joukkoon.
Tahinikastike
1 dl hyvin sekoitettua tahiniä
1 valkosipulinkynsi pieneksi hienonnettuna
2 rkl tuoretta sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
Hyppysellinen suolaa
2 - 6 rkl haaleaa vettä
Hyppysellinen juustokuminaa
Hyppysellinen chiliä
1 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
Vatkaa tahini, hienonnettu valkosipuli, sitruunamehu, oliiviöljy ja suola kulhossa, kunnes ne sekoittuvat sakeaksi seokseski.
Lisää vettä, ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen, kunnes koostumus on toivomasi.
Sekoita joukkoon kumina, chili ja hienonnettu persilja. Maista ja lisää suolaa tai sitruunamehua tarvittaessa.
Kastike säilyy jääkaapissa 5 päivän ajan. Tahinikastike maistuu myös dippinä ja uunijuuresten kanssa.