Miniloma Kööpenhaminassa

Vietin viime viikolla talvilomaa, siitä pari päivää olimme aina kivassa Kööpenhaminassa. Viime kerrasta Kööpenhaminassa olikin kulunut jo kuusi vuotta.

Norrebro Kööpenhamina



Kööpenhamina

Kööpenhamina

Kööpenhamina

Kööpenhamina

Kööpenhamina

Kööpenhamina

Ohjelmassa ei ollut sen kummempaa kuin kävelyä kaupungilla ja hyvää ruokaa.


Kööpenhamina kukat

Kööpenhamina kukat


Kööpenhamina kukat

Kööpenhamina ei tarjonnut keväisintä keliään; ensimmäisenä päivänä auringonpaiste ja jäätävänä vihmonut  lumisade vuorottelivat vartin välein, eikä seuraavana päivänäkään ollut kuin pari astetta, vaikka aurinko paistoikin kirkkaana. Toppatakille & pipolle oli käyttöä ja välillä piti lämmitellä mm. kaupungin tyylikkäissä tavarataloissa ja Hotel D'Angleterressa samppanjalasillisen ääressä. Kuvasin lähemmäs kaikki Kööpenhaminan kauniit kukkakaupat ohi kulkiessamme, mies odotti räntäsateessakin kärsivällisesti. 

Kööpenhamina magnolia



Kööpenhamina kirsikkapuu

Kööpenhamina

Ennen matkaa haaveilin kukkivista kirsikka- ja mangoliapuista. Ainoa mangolia jonka näin oli vielä nupullaan ja yksi tummaa ovea vasten kasvava kirsikkapuu oli avannut muutaman kukan. Kevät oli Kööpenhaminassakin myöhässä.

Kylmästä säästä huolimatta ihana minilomanen yhdessä suosikkikaupungeistamme.

Jo laskeutuminen Kastrupin kentälle antoi viitettä ensimmäisen päivän säästä; kiitoradan toisessa päässä paistoi aurinko, toisessa päässä satoi lunta. Aurinko ja lumipyryt vaihtelivatkin koko päivän. Seuraavana päivänä lumipyryt olivat väistyneet, mutta melkoisen kylmää oli edelleen 

Kong Arthur Kööpenhamina


Kong Arthur Kööpenhamina


Kentältä pääsee junan lisäksi kätevästi myös metrolla vartissa kaupunkiin. Hotel Kong Arthur on Norreportin metroaseman aseman ja Torvehallerne- ruokahallien lähettyvillä, joten metro oli meille kätevä. Kodikkaan tyylikkään hotellin huoneita remontoidaan parhaillaan. Meillä oli vielä remontoimaton huone, koska nappasimme hyvän tarjouksen Hotwiresta, mutta sekin oli siisti ja viihtyisä, eikä liian vanhentuneen oloinen. Sänkykin oli hyvä. 

Iltaisin hotellilla on Happy hour, asukkaat saavat lasin viiniä tai oluet. Lobby olikin täynnä rupattelevia asiakkaita takkatulen äärellä ja tunnelma oli varsin hygge.


Puk Kööpenhamina


Puk Kööpenhamina

Puk Kööpenhamina

Puk Kööpenhamina


Laukut hotellille jätettyämne kiersimme vähän Torvehalleilla ja sitten suunattiin 1700- luvulta peräisin olevaan ravintola Pukiin jonka olin googlannut valmiiksi, olihan lounasaika ja halusimme syödä smørrebrødit. Sympaattisen pienen ravintolan leivät olivatkin herkulliset.


Sct. Peders bageri Kööpenhamina

Sct. Peders bageri Kööpenhamina


Jälkiruoat syötiin yhdessä Kööpenhaminan parhaaksi mainituista leipomoista, Sct. Peders bagerissa.


D'Angleterre Kööpenhamina

D'Angleterre Kööpenhamina


Olemme usealla matkalla käyneet Hotel D'Angleterressa samppanjalasillisella, niin nytkin. Ei ihan edullisimmat lasilliset, mutta viiden tähden hotellin tunnelmaan pääsi  mukavasti lasillisen ääressä. Matka oli vielä viikolla, jolle osuivat molempien syntymäpäivät, joten kohotimme lasilliset myös niiden kunniaksi.


Pate Pate Kööpenhamina

Pate Pate Kööpenhamina



Kööpenhaminassa on vieri vieressä viihtyisän näköisiä ravintoloita, mutta lopulta päädyimme illalliselle Pate Pateen, jossa olemme käyneet ainakin kahdesti aiemminkin. Vanha teurastamoalue Kødbyen Vesterbrossa oli vajaan kolmen kilometrin päässä hotellilta, joten otimme taksin. Uber ei operoi Kööpenhaminassa, mutta latasin paikallisen Viggo-sovelluksen. Meille osui kuljettajaksi entinen Tanskan Yleisradion toimittaja, joka eläkepäivinään ajeli taksia, hänen kanssaan juttua olisi riittänyt pidemmäksikin aikaa. Takaisin päin ravintolasta lähiessä sulattelimme ruokaa kävelemällä hotellille.

Pate Pate ei pettänyt tälläkään kertaa. Maanantaina onnistuimme varaamaan pöydän tunnin varoitusajalla, vaikka ravintola olikin täynnä. Viikonlopuksi pöytä kannattanee varata hyvissä ajoin. 


Social Kööpenhamina

Social Kööpenhamina


Seuraavan aamuna kävelimme sillan yli Norrebron puolelle aamiaiselle pieneen Social-kahvilaan.

Norrebro Kööpenhamina

Norrebro Kööpenhamina


Fredriksberg

Fredriksberg

Fredriksberg

Aamiaiselta jatkoimme kävellen Vesterbrohon ja Fredriksbergiin, joka on oma kuntansa ja takaisin taas Norrebron kautta. Matkalla näimme mm. kotipihan auringosta nauttivan pienen kanin.

Toinenkin päivä meni lähinnä kävellessä. Paljoa ei ostoksia tehty, muutamia ruokaostoksia ja parvekkeen uutta, kauniimpaa lämpömittarin sekä mehiläisiä houkuttelevien kukkien siemeniä lukuunottamatta. Ne kylvän maalla Tarmo-koiran haudalle. 


Dalforno Fredriksberg


Aamusämpylät ja juustot ostettiin Fredriksbergistä kivasta pienestä Dalforno-delistä. Paikalliset kävivät ostamassa lounasleipiä, me valitsimme valikoimista juustoja, sämpylöitä ja hillottua inkivääriä.


Torvehallerne Kööpenhamina

Torvehallerne Kööpenhamina

Torvehallerne Kööpenhamina

Torvehallerne Kööpenhamina

Torvehallerne Kööpenhamina


Iltapäivällä olikin aika hakea laukut hotellilta ja käydä vielä halleilla ostoksilla ja lounaalla. Torvehalleilta ostettiin vielä lopuksi levainleipä, suklaata, leikkeleitä ja ankkamakkaraa. Leivän säilyttämisestä kerroinkin vähän aikaa sitten hyvän ohjeen.


Un Mercato Kööpenhamina


Un Mercato Kööpenhamina


Myöhäisen lounaan söimme lopuksi Torvehallien Un Mercato-ravintolassa. Vähän turhan suolaista makuuni, vaikka muuten hyvää.


Kööpenhamina

Kööpenhamina

Kööpenhamina

Kööpenhamina

Kööpenhamina



Kööpenhamina

Kööpenhamina


Kööpenhamina

Kööpenhaminassa olisi viihtynyt pidempäänkin, mutta parin päivän minimatka virkisti mukavasti sekin ja paljon ehdimme lyhyessäkin ajassa.

Milloin olet viimeksi käynyt Kööpenhaminassa?


Ukrainalainen pampushky-leipä

Leivoin ensimmäisen ukrainalaisen valkosipulileivän - Pampushkyn viime keväänä kun mieheni alkoi käydä Ukrainassa viemässä avustuskuormia ja hakemassa pakolaisia Puolan vastaanottokeskuksista.

Pampushky on perinteinen ukrainalainen valkosipulileipä, joka tarjoillaan tyypillisesti keiton, usein borssin kanssa. 

Ukrainan sana "pampushky" tarkoittaa kirjaimellisesti upeaa, pulleaa naista.

Pampushkya voidellaan yleensä valkosipulisella auringonkukkaöljyllä, ja persiljan lisäksi tilliä voidaan myös lisätä maun vuoksi.  Reseptiä voi muokata käyttämällä erilaisia ​​yrttejä tai öljyjä, mutta perinteises reseptissä käytetään auringonkukkaöljyä, valkosipulia ja persiljaa.

Leipä sopii hyvin myös pääsiäispöytään.


Ukrainalainen pampushky-leipä

Ukrainalainen pampushky-leipä

Ukrainalainen pampushky-leipä



Ukrainalainen pampushky-leipä

Ukrainalainen pampushky-leipä

7 g kuivahiivaa

1 tl sokeria

 2,2 dl lämmintä vettä

400 grammaa = n. 6 dl jauhoja, plus lisää jauhottamiseen

1 tl  hienoa merisuolaa

3 rkl auringonkukkaöljyä

 3-4 valkosipulinkynttä murskattuna

 ½ nippu tuoretta persiljaa hienonnettuna

 1 muna vatkattuna pampushkyn voiteluun



Tee ensin juuritaikina.  Liota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen.  Lisää 200 g jauhoja ja sekoita tasaiseksi.  Peitä kelmulla ja anna seistä jääkaapissa yön yli.

Lisää seuraavana aamuna juureen loput jauhot ja hieno merisuola. Vaivaa taikinaa hyvin jauhotetulla työtasolla, kunnes taikina on sileää ja irtoaa helposti käsistäsi.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile niistä palloja.  Laita taikinapallot vierekkäin öljyttyyn pyöreään uunivuokaan tai 24cm pyöreään kakkuvuokaan, peitä ja anna kohota uudelleen, tällä kertaa lämpimässä, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi ja pallot ovat kiinni toisissaan. Ensimmäisen leivän tein aavistuksen liian pieneen rautapannuun.

Lämmitä uuni 220 asteeseen.  Sekoita murskattu valkosipuli öljyn kanssa, lisää ripaus merisuolaa ja persilja.

Voitele taikinapallot vatkatulla kananmunalla ja paista uunissa 20–25 minuuttia.  Sivele leipä valkosipuli-yrttiöljyllä.  Tarjoile heti.


Aiotko leipoa pääsiäispöytään leipää?




Viisi viikon varrelta

Saatuja PR-näytteitä*



Kevätkimppu


Kevätkimppu

Ihailen tulppaaneja etenkin erikoistulppaaneja, mutta harvoin ostan niitä koska ne eivät minulla kestä pitkään maljakossa. Pariin viimeiseen kimppuun olen ostanut ihan ruokakaupasta leinikkejä, neilikoita ja eukalyptuksen oksia. Olen saanut koottua niistä kauniita pitkäikäisiä kimppuja, jotka kestävät reilusta viikosta jopa kahteen viikkoon, kun muistaa vaihtaa veden usein. Viiden sentin kikka saattaa myös auttaa.


Pure Beauty suihkuöljy


Talvi on jälleen kurittanut kropan ihoa, ihoni on talven jäljiltä yleensä todella kuiva. Eikä ihme, käyttämäni sääsovellus on viikko toisensa jälkeen ilmoittanut "Kuivan ihon indeksin" olevan erittäin korkea.  Suihkusaippua kannattaakin vaihtaa suihkuöljyyn, joka hellii ja kosteuttaa ihoa. Suomalaisen Pure Beautyn ravitseva suihkuöljy* puhdistaa hellävaraisesti mutta tehokkaasti iholta lian ja hien jättäen ihon pehmeäksi, sileäksi ja joustavaksi pesun jälkeen. Jos iho ei ole kovin kuiva, lisäkosteutusta ei välttämättä tarvita suihkun jälkeen.


Aveeno skin relief


Meidän kuivempi-ihoisten kannattaa suihkun jälkeenkin käyttää öljyä iholle. Aveenon Skin Relief Body Oil Spray kuivaöljysuihke* sisältää kaura- ja jojobaöljyjä, jotka hoitavat ja ravitsevat kuivaa, karheaa ihoa.

Olen myös huomannut päänahkani kuivan ja ärtyvän talvella, Aveenon Skin Relief shampoo* pesee päänahan ja hiukset tehokkaasti samalla kosteuttaen ja rauhoittaen ihoa.

Hapanjuurileivän säilytys


Kun kerroin ostaneeni levainleivän Tukholmasta vinkkasin myös parhaasta leivän säilytystavasta.  Kerrotaan tässä vielä uudestaan; paksukuorinen hapanjuuri/levainleipä kannattaa säilyttää leikkauspinta leikkuulautaa vasten. Näin leipä pysyy tuoreena pitkään. Perjantaina söin viimeiset palat viikkoa aiemmin ostetusta leivästä.





La taperia helsinki
La taperia helsinki
La taperia helsinki

Vähintään kerran viikossa, tullessani työpaikkani porttikongista katson kadun toiselle puolelle olevaa La Taperiaa ja ajattelen "Tuollakin pitäisi taas käydä". Perjantaiaamuna mies kysyi haluaisinko juhlistaa talvilomaviikon alkua illalla tapaksilla La Taperiassa. Totta kai halusin. Illalla suunnattiinkin siis kadun yli sympaattiseen pikku ravintolaan. Istuimme ikkunan ääressä, taustalla suomen, ruotsin englannin ja espanjan sekoittuessa kodikkaaksi sorinaksi ja ystävällisen henkilökunnan kantaessa tapasannoksia pöytään. Ihana parituntinen aloitti loman hyvin.


Kesäaika 2023


Muistithan tänä aamuna  kääntää kellon viisareita? Viisari käännetään tulevaa juhannusta kohden eli tuntia eteenpäin. Kesä- ja "normaaliajan" vaihtelemisesta ollaan montaa mieltä, mutta minulle kesäaika on paras aika ja tunnun saavan aina lisää virtaa kun siirrytään kesäaikaan ja iltaan tulee valoisa tunti lisää.

Oletko huomannut sään ja vuodenaikojen vaikuttavan ihoosi? Mitä mieltä olet kesäajasta?