Helppo makeansuolainen joulusuklaa

Joulusuklaan valmistus on kuulunut jouluperinteisiini vuosikymmeniä. Ensimmäiset joulusuklaat tein alle 10-vuotiaana.

Tämä helppo makean suolainen joulusuklaa menee joulun perinteisiin suklaapusseihin, joita jaetaan läheisille. Monet alkavat jo hyvissä ajoin vihjailla suklaista joulunalusviikoilla.


helppo makean suolainen joulusuklaa

helppo makean suolainen joulusuklaa

helppo makean suolainen joulusuklaa

helppo makean suolainen joulusuklaa

helppo makean suolainen joulusuklaa

helppo makean suolainen joulusuklaa


Helppo makeansuolainen joulusuklaa

2 maitosuklaalevyä

2 valkosuklaalevyä

2 tummasuklaalevyä

Suolatikkuja

Koristerakeita

Suklaamakeisia


Esilämmitä uuni 125  asteeseen.  Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.


 ÄAsettele suklaalevyt  värejä sekoittaen uunipellille mahdollisimman lähelle toisiaan.


Laita pelti 4 minuutiksi uuniin.  Sekoita suklaa suömäpuikolla tai ohuella veitsellä marmoroiduksi kuvioksi.  Ripottele heti päälle katkottuja suolatikkuja, makeisia ja koristerakeita tähän käytin Dr. Oetker Rudolph Xmas Mix-rakeita/PR-näyte.  Jäähdytä suklaata jääkaapissa ja ulkona, kunnes suklaa on jähmettynyt 

Leikkaa tai taittele suklaa paloiksi.  Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Onko sinulla joitain perinteisiä jouluherkkuja, joita teet joka vuosi?

Autoloma Portugalissa osa 1

Näin talven pimeimpään aikaan on ihana haaveilla kesälomasta. Viime vuonna haaveilimme Portugalin autolomasta ja heinä-elokuun vaihteessa toteutimme matkaunelman.

Olemme reissanneet ympäri maailman ja asuneetkin tahoillamma aikoinaan toisilla mantereilla, mutta Portugalissa kimpikaan meistä ei ollut käynyt. Portugali valikoituikin matkakohteeksi tänä kesänä ja heti alusta asti suunnitelmissa oli ajoreitti Lissabonin ja Porton välille. Meidät molemmat Portugali yllätti positiivisesti. Näimme hyvin erilaisia maisemia eri puolilla maata, ihmiset olivat mukavia, ruoka ja viini hyvää ja lämpötilakin oli heinä-elokuun vaihteessa suurimmaksi osaksi leppoisaa olematta liian kuumaa. Toki sisämaassa oli välillä kuumempaakin ja Lissabonissa matkan lopuksi lämpötila alkoi nousta korkeisiin lukemiin.

Sintra, Portugal


Katukyltti Sintra, PortugalHaimme heti Lissaboniin laskeuduttuamme auton vuokraamosta ja ajoimme Sintraan Lissabonin länsipuolelle. Sintran keskustassa pysäköinti on rajoitettua, joten jätimme auton n. kilometrin päähän ilmaiselle parkkipaikalle Portela de Sintran aseman luo. Vaikka Sintra on vain parinkymmenen kilometrin päässä Lissabonista, on sää siellä huomattavasti leudompi kesäaikaan kuin Lissabonissa, päivällä mittarissa oli vain reilut parikymmentä astetta. Sintrassa olimme kaksi yötä, mutta saavuimme maanantaina illansuussa kaupunkiin, ja lähdimme keskiviikkoaamuna jatkamaan matkaa, joten käytännössä meille jäi Sintralle yksi päivä. Sinta on linnoistaan tunnettu UNESCOn maailmanperintökohde.

Palacio de Pena, Sintra, Portugal
Palacio de Pena, Sintra, Portugal

Palacio de Pena Portugal


Sintrassa pääkohteemme oli Palacio da Penan "satulinna". Upea, värikäs linna olikin näkemisen arvoinen. Linna sijaitsee kukkulan huipulla vuoristossa Sintran kaupungin yläpuolella, ja kirkkaana päivänä se on helposti nähtävissä Lissabonista. Vuonna 1854 valmistuneen linnan arkkitehtuurissa yhdistyvät arabialaiset minareetit, goottilaiset tornit ja renessanssin kupolit. Kuningatar Maria II:n taiteilijapuoliso, prinssi Ferdinand II rakennutti 1088-luvulla linnan ja teetti kukkulalla vuosikymmeniä ränsistyneeseen luostariin täydellisen restauroinnin.


Palacio de Penan linnaan kannattaa varata ehdottomasti liput etukäteen heti aamuksi, portilla liput voivat olla ko. päivälle jo loppu. Linnaan pääsee vain tetty määrä vierailijoita kerrallaan ja jo linnasta lähtiessämme jonot olivat huomattavasti pidempiä kuin heti aamusta. Linnalle ei myöskään kannata kavuta vaan ottaa joko bussi kaupungista tai matkata taksilla tai Uberilla. Uber oli hotellimme respan mukaan hieman epäluotettava Sintrassa, joten hän tilasi meille taksin, joka maksoi n. 12€ Sintran keskustasta Palacio de Penan portille (seuraavana aamuna tosin saimme ongelmitta muutamassa minuutissa Uberin kun parkkipaikalle ajaaksemme). Portin lipuntarkatuksesta on vielä hyvä varata n. 30 min matkaan linnalle, jossa jonotetaan uudestaan. Varasin lippujen yhteydessä myös bussikuljetuksen portilta linnalle. Me kävelimme linnalta alas kaupunkiin, mutta olisi ollut viisaampaa mennä alaspäin bussilla, Uberilla tai linnalta lähteneiltä "vanhanaikaisilla" sightseeingautoilla, sillä kapeaa, mutkittelevaa ja jyrkkää mukulakivitietä oli välillä kuumottavaa kulkea jalkaisin alaspäin kun bussit ja muut autot välillä viistivät kylkeä.


Sintrassa on useita muitakin upeita linnoja ja palatseja, mutta päätimme käydä vain Palacio de Penassa ja kierrellä kaupungilla iltapäivän. 


Incomum restaurant Sintra, Portugal
Incomum restaurant Sintra, Portugal

Incomum restaurant Sintra, Portugal



Incomum restaurant Sintra, PortugalIllalla söimme ravintola Incomumissa, joka edusti Sintrassa maukasta fine diningia, olematta kuitenkaan erityisen kallis. Ravintolalla on myös vieressä mukava viinibaari/kauppa.



Piri piri-kana

Tomar, Portugali

Tomar, Portugali


Seuraavana aamuna haimme auton parkista ja lähdimme ajamaan pohjoisen suuntaan.

Matkalla Coimbraan pysähdyimme lounaalla Tomarissa, keskiaikaisessa mukulakivikatuisessa linnoituskaupungissa. Onneksi täällä tilasin Piri piri-kanaa, sitä ei ollutkaan niin laajalti saatavilla kuin olin olettanut. Ruokalajin mukaan nimetyn Piri Piri-ravintolan mausteinen, mm. chilillä, valkosipulilla ja paprikalla maustettu kana olikin hyvää.


Coimbra Portugali


Coimbra, Portugali

Coimbra, Portugali

Coimbra, Portugali

Coimbra Portugali


Sympaattinen, osittain vähän rähjäinenkin Coimbra Mondegon vuoren juurella ihastutti mutkittelevine katuineen ja aukioineen. Coimbran keskusta on täynnä kapeita kujia, mukulakivikatuja ja värikkäitä taloja. Kaupunki on tunnettu yhdestä Euroopan vanhimmasta yliopistosta ja rikkaasta kulttuuriperinnöstään.


Solar antigo luxury hotel coimbra



Solar antigo luxury hotel coimbra


Coimbran vanhassa yliopistokaupungissa yövyimme melkoisen persoonallisessa Hotel Solar Antigo Luxuryssa, jonka huoneet olivat useammassa rakennuksessa saman kadun varressa. Meillä oli "kuningattaren huone".  Huone oli kolmessa tasossa ja enemmänkin erikoinen kuin ylellinen.

Portugalissa monissa mäkisissä kaupungeissa on usein köysirata tai hissi, alaspäin voi kulkea jalkaisin mutkittelevia katuja ja ainakin näissä helteissä nousta hissillä ylös kukkuloille. Coimbrassa miltei hotellimme vieressä olikin yleinen hissi, jolla pääsee kauppahallilta yläkaupunkiin sujuvasti. Me kuitenkin kävelimme jyrkkiä katuja alas ja takaisin ylös.


Coimbran yliopisto

Coimbran yliopiston kappeliKävelimme hotellilta aamulla Coimbran yli 700 vuotta vanhalle yliopistolle, jossa teimme kierroksen barokkikirjastossa, Sao Miguelin kappelissa, Paço das Escolas -palatsissa ja muualla kampuksella ennen matkan jatkamista.



Agueda, Portugal

Agueda, Portugal


Coimbrasta jatkoimme edelleen pohjoiseen. Lounasta söimme Aguedan pikkukaupungissa, joka on tunnettu värikkäistä sateenvarjoinstallatioistaan. Erillisenä kohteena Agueda ei mielestäni ole kovinkaan kummoinen, mutta kun navigaattori joka tapauksessa ohjasi ajamaan sen läpi, sain samalla muutaman "instagrammable"-kuvan.


outeiro tuias portugal



Outeiro tuias portugal

Outeiro tuias portugal


Outeiro tuias portugal

Outeiro tuias

Outeiro tuias

Matka jatkui viiniviljelmien läpi Douro- ja Tamega-jokien maisemiin.


Tamega-joen lähellä pääsin myös kokeilemaan pari yötä elämää kartanonrouvana. Heinäkuun lopun päivien majoitukset Douro-joen varrella alkoivat olla majoituksia etsiessämme aika kalliita, etenkin kun speksinä oli uima-allas ja toiveissa vielä paikka, jossa olisi vähän jotain extraa. Onneksi ymmärsin katsella yöpymispaikkoja vähän laajemmalta alueelta ja löysin Outeiro Tuiasin kartanon muutaman kymmenen kilometrin päästä, Dourolta pohjoiseen haarautuvan Tamega-joen varrelta. 11. sukupolven hallussa olevassa 1600-luvun kartanossa on viisi mukavaa majoitushuonetta, kappeli, antiikkia, upeita yksityiskohtia, ulkouima-allas jne. Kyllä kelpasi majoittua kartanossa pari yötä ystävällisen isäntäväen vieraana. Yö sesonkiaikaan kahden hengen huoneessa aamiaisineen heinäkuun lopussa maksoi satasen. Isäntämme esitteli meille kartanoa, kertoi rakennuksen ja suvun historiasta ja esitteli kartanossa olevan kappelin. Kysellessämme häneltä alueen viineistä hän toi meille pullon alueelle tyypillistä Vinho Verdeä, olimmehan Vinho Verden viljelyalueen eteläreunalla. Tilalla oli ollut omaa viininviljelyä, mutta viinitarhat on nyt vuokrattu perheen ystävälle. Yöpymisen hintaan kuului myös herkullinen emännän valmistama aamiainen.


Douro-joki Portugal

Douro-joki Portugal

Douro-joki Portugal



Outeiro Tuiasista lähdimme ajelemaan Douro-joelle ja pysähdyimme useammalla viinitilalla ja viiniliikkeissä. Useimmille tiloille ei pääse vierailemaan ainakaan ilman ennakkovarausta, eikä useimmissa ole viinin ulosmyyntiäkään tilalta kuluttajille. Etsiskelimmekin katseella "Wine shop"- tai "Visitor center"-kylttejä ja lopulta vierailijoita vastaanottava tiloja löytyi useampiakin.


Sandeman , douro

Sandeman , douro



Sandemanin Quinta Seixon tilalla on vierailukeskus, Sandemanin logosta tuttu mieshahmo näkyy kauas rinteeltä. Tilalla on mahdollisuus maksulliseen portkellarikierrokseen, tilalla on myös kauppa ja ravintola.


quinta do tedo, douro

quinta do tedo, douro

quinta do tedo, douro


Pienehkön Quinta do Tedon vierailukeskuksessa nautin kolme portviinin maistelusetin, ostimme tilalta myös kolme portviiniä kotiinviemisiksi. Quinta do Tedossa rypäleet poljetaan edelleen perinteisesti jaloin ja osaa portviineistä tehdään vain 2000 pulloa, kun suurimmilla tiloilla määrät ovat kymmeniä miljoonia pulloja vuodessa. Quinta do Tedossa on myös mahdollisuus yöpymiseen.


Pinhao, douro

Pinhao , douro


Pinhaon kaupunkia oli markkinoitu viehättävänä, mutta itse kaupunki ei meitä vakuuttanut kauneudellaan. Löysimme sieltä kuitenkin kivan pienen viinibaarin, jossa söimme leivät lounaaksi. Pinhaon siltaa vastapäätä kävimme Quinta das Carvalhasin tilalla, jossa oli Carvalhasin portien lisäksi myös muita Real Compahni Vilha-ryhmän tilojen viinejä myynnissä tyylikkäässä vierailukeskuksessa. Kyselimme liikkeissä ja tiloilla henkilökunnan henkilökohtaisia suosikkeja ja suosituksia 20-30 euron viineistä, koska valinnanvaraa oli paljon ja halusimme ostaa viinejä, joita Alkossa ei ole myynnissä. Yllättävän monta pulloa laukkuihimme mahtuikin!

Autoloma Portugalissa jatkuu myöhemmin blogissa, seuraa Instagramista tai Facebookista linkkejä postauksiin.

Oletko ollut Portugalissa, mikä jäi parhaiten mieleen?

Konjakkiin säilötyt pihlajanmarjat

Viime keväänä osti Tukholman Södermalmin hallista konjakkiin säilöttyjä pihlajanmarjoja, joita olemme nauttineet juustojen kanssa. Ne sopivat hyvin myös esim. riistan kanssa.
Pihlajanmarjoja voidaan käyttää monin eri tavoin. Niitä voidaan syödä tuoreina, mutta ne ovat usein kirpeitä.
Yöpakkasetkin tekevät marjoista makeita, mutta myöhään syksyllä kerätessä niissä on aika paljon mustia marjoja mukana. Siksi marjoja voi perata hyvissä ajoin ja panna pakastimeen. Kirpeys vähenee huomattavasti. Nyt alkaakin olla viime hetket kerätä hyväkuntoisia marjoja.
Kirpeitäkin marjoja voi käyttää hillojen, marmeladien, soseiden ja muiden jälkiruokien valmistukseen. Pihlajanmarjoja voi myös käyttää keittoihin, kastikkeisiin ja juomiin.
Muistelin Tukholmasta ostamani konjakkiin säilöttyjä pihlajanmarjoja ja säiliön niitä muutaman purkillisen. Konjakin sijaan voit käyttää myös armanjakkia tai brandya.

Pihlajanmarjoilla on monia hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät niistä terveellisiä ja monipuolisia raaka-aineita.

Pihlajanmarjoissa on runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa elimistöä taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan.
Pihlajanmarjoissa on myös muita antioksidantteja, kuten flavonoideja ja antosyaniineja. Antioksidantit auttavat suojaamaan soluja vahingoittumiselta.

Pihlajanmarjoissa on kuitua, joka auttaa ylläpitämään ruoansulatuskanavan terveyttä.
Pihlajanmarjoissa on myös monia muita vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten A-vitamiinia, rautaa ja kaliumia.
Brandyyn säilötyt pihlajanmarjat


Brandyyn säilötyt pihlajanmarjat

Brandyyn säilötyt pihlajanmarjat

Pihlajanmarjat

Säilötyt pihlajanmarjat

5 dl pihlajanmarjoja

1 dl vettä

2 dl hillosokeria3

3/4 tl sitruunahappoa

0,5 dl konjakkia

Puhdista ja huuhtele pihlajanmarjat hyvin.

Lisää pihlajanmarjat kiehuvaan veteen, keitä viisi minuuttia.

Lisää hillosokeri, kiehauta vielä muutaman minuutin ajan. Ota kattila pois lämmöltä. Sekoita joukkoon konjakki sekä sitruunahappo, sekoita ja anna jäähtyä.

Kaada puhtaisiin ja desinfioituihin purkkeihin. Säilytä viileässä.


Oletko säilynyt Pihla marjoja?