The best bread I have ever baked!


My mother gave Husband Jan Hedh's bread book few years ago. It's a book for a serious bread baker; everything is measured exactly (and I mean everything; temperature of flour and water ahe to be exact, yeast and flour had to be weight by a gram...) and oh yes... they are very time consuming, most recipies start with starter dough. If you want to have warm bread on Sunday mornign, you better start latest on Tuesday...

Anyhow, I found one less time consuming recipe; the French baquette. Bread did not get ready in hour or two, but at least it can be done in a day...

I did follow the instructios (quite) carefully and I have to say that it really paid off. If not the best bread I have ever tasted, it was the best bread I have ever baked!

Starter dough


5 g fresh yeast

3 dl water 20 C

300 g high protein flour

Mix water and yeast in 2 liter bowl and soak the yeast in water. Add flour mixture and whisk until smooth. Cover the dish with plastic, let the starter dough stand for 4 hours at room temperature or overnight in refrigerator. Starter dough is ready when there are little holes in the middle of the dough.


Dough

6 g fresh yeast

3 dl water

700 g high protein flour

16 g sea salt

Soak yeast with water, starting dough and flour. Knead the dough for 13 min at low speed. Add salt. Increase speed and continue to knead 7 more minutes.

Put the dough into an oiled plastic box with a lid and let it rest for 90 minutes.

Divide the dough into 350g of the pieces and roll them out to rectangular sheets. Fold the sheets in triplex and let rest covered for 15 minutes.

Make the dough into an oblong baguette by rolling the pieces of dough, so that they get thinner slightly towards the ends. Place the baguettes in the seam point upwards flour on the cloth, and lift up the cloth between the baguettes so that they will form and rise upwards rather than sideways.

Enter baguettes rise at room temperature 75 minutes or overnight in refrigerator. I placed the baguettes in the fridge, they did not raise much, but I woke up early, took them out of the fridge, places on kitchen table. When I woke up again two hours later, they had risen beautifully and were ready for the oven.

Make diagonal incisions into the baguette surface. Bake in oven in two lots.

Preheat oven to 240 degrees. Spray the oven with plenty of water with mist spray. Bake for 5 minutes, then reduce heat to 200 C. Continue baking for 10 minutes, open the oven door for 30 sec. Repeat this process two times during baking. Bake baguettes total of 30 minutes.

Take the baguettes from the oven and lift on a rack. Spray the baguettes, so they will crack beautifully.

I used durum flour for the starter dough and for the main dough I used strong organic flour. We also tried the usual durum and semi-coarse flour later for the same recipe, but the result was not as good. Fior kneading I used my faithful Kitchen Aid, don't have patience to knead by hand...


Äitini antoi Jan Hedhin leipäkirjan Siipalle jouluahjaksi muutama vuosi sitten. Tämä kirja on todellla omistautuvan leipurin opus; kaikki mitataan tarkasti (ja tarkoitan todella tarkasti; jauhojen ja veden lämpötila asteen tarkkuudella, hiiva ja jauhot grammalleen...) ja niin... reseptit ovat hyvin aikaavieviä. Useimmat reseptit alkavat juuren teolla, eli jos sunnuntaiaamuna haluaa syödä lämmintä leipää, on leipominen aloitettava viimeistään tiistaina...


Löysin myös yhden vähemmän aikaa vaativan reseptin; ranskalaisen patongin, ei sekään toki ihan tunnissa valmistunut. Seurasin ohjetta (miltei) orjallisesti ja se todella kannatti. Jos tuloksena ei ollut parasta leipää, jota koskaan olen maistanut, ainakin se oli parasta leipää, jota olen koskaan itse tehnyt!

Esitaikina

5 g tuorehiivaa
3 dl vettä 20 C
300 g runsasproteiinisia jauhoja

Pane vesi ja hiiva 2 litran kulhoon ja liota hiiva veteen. Lisää jauhot ja  vatkaa tasaiseksi seokseksi. Peitä astia muovilla ja anna esitakinna käydä 4 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Esitaikina on valmista, kun se on keskeltä reikäistä.

Taikina

6 g tuorehiivaa
3 dl vettä
700 g runsasproteiinisia jauhoja
16 g merisuolaa

Liota hiiva vetteen, lisää esitaikina sekä jauhot ja vaivaa taikinaa 13 min pienellä nopeudella. Lisää suola. Lisää nopeutta ja jatka vaivaamista 7 min.

Pane taikina öljyttyyn, kannelliseen muovilaatikkoon ja anna sen levätä 90 min.

Jaa taikina 350g:n paloiksi ja kauli ne suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita levyt kolmikerroksisiksi ja anna levätä peitettynä 15 minuuttia.

Tee taikinasta pitkänomainen patonki pyörittelemällä taikinapalaa niin, että ne hieman ohenavat päitä kohti. Pane patongit saumakohta ylöspäin jauhotetun liinan päälle ja nosta liina ylös patonkien välistä niin että ne pysyvät muodossaan ja kohoavat ylöspäin eivätkä sivusuunnassa.

Anna patonkien kohota huoneenlämmössä 75 min tai yön yli jääkaapissa. Itse pisti patongit jääkaappiin, eivä tkohonneet juurikaan yön yli,mutta nostin ne aamulla pöydälle ja jatkoin unia. Kahden tunnin päästä ne olivat nousseet kauniisti ja olivat valmiit uuniin.

Tee viillot patongin pintaan vinottain. Paista kahdessa erässä (kiertoilmauunissa voit paistaa yhdessä).

Lämmitä uuni 240 asteeseen. Suihkuta uuniin runsaasti vettä suihkupullolla. Paista 5 min, vähennä lämpö kahteensataaan. Jatka paistamista 10 min, avaa uuninluukku ja päästä uuniin ilmaan. Toista tämä kaksi kertaa paistamisen aikana. Paista patonkeja yhteensä 30 minuuttia.

Ota patongit uunista ja nosta ritilälle. Suihkuta niiden päälle vettä, jota pinta halkeilee kauniisti. Nauti tuoreena.

Esitaikinaan käytin durum-jauhoja ja varsinaiseen taikinaan Lidlin vahvoja luomujauhoja. Kokeilimme myös tavallisilla durumilla ja puolikarkeilla jauhoilla myöhemmin samaa reseptiä, mutta tulos ei ollut yhtä onnistunut. Vaivaamiseen käytimme uskollista apulaista Kitchen Aidia, kärsivällisyyteni ei kestäisi käsin vaivaamista.

Restaurant review; Sushibar + wine

 
I bought already before Christmas an online "two for one" after work voucher to Sushibar + wine in Helsinki. Tomorrow is the last day to use it, but we did go to husband's parents for the weekend, I did work late
yesterday and will leave today for a quick business trip to Belgium, so Thursday was for us the last day to use the voucher.

The offer was valid from Monday to Saturday from 2 pm to 6 p. At 5 pm the restaurant was full of couples and the bigger groups, but one couple jsut sterpped up when walked in, so we got a table immdly.
Sushibar + wine combines Finnish design; Marimekko china and Artek furniture (though at least pitchers were from Ikea) with Japanese food . The restaurant also had a couple of now so trendy communal tables.

The offer consisted of 20 pieces of Sushi (nigiri and a variety of maki rolls), 2 miso sousp and green tea for two, prcie was 19.80 € for two. The service was friendly, first served miso soup was tasty and I ven liked their green tea . The sushi assortment; tuna, salmon,scallop. egg roll nigiris etc. was fresh and tasted good.
I could come here again for sushi, although my office is near to the second Sushibar by the same owner, so I probably will try that next.

A variety of sushi restaurants have lately opened all around Helsinki. I have in my wallet a Monday night "two for one" offer for Sushi'n'roll, so it'll have to try also that place during the spring.

Ostin jo ennen joulua Citydealista "kaksi yhden hinnalla" after work-lahjakortin Sushibar + wineen Helsingissä. Huomenna on viimeinen päivä käyttää tarjous, mutta olimme anoppilasan viikonloppuna, maanataina olin myöhään töissä, tänääna lähden pikaiselle 30 h työmatkalle Belgiaan, joten torstai oli meille viimeinen päivä käyttää kuponki.


Tarjous oli voimassa ma-la klo 14-18. Viideltä ravintola oli aivan täynnä pariskuntia ja suurempiakin seurueita, mutta yhdestä pöydästä nousi juuri pariskunta astuessamme sisään, joten pääsimme heti pöytään.

Sushibar + wine yhdistää suomalaisen muotoilun Marimekon astioiden ja Artekin kalusteiden muodossa japanilaiseen ruokaan (tosin ainakin vesikannut olivat Ikeasta). Ravintolassa oli myös pari nyt niin trendikästä korkeaa ja pitkää yhteispöytää, joihin eri seurueita istutetaan keskenään tai johon saa mahtumaan yhden suuremmankin seurueen.

Tarjoukseen kuului 20 palan sushilajitelma (erilaisia nigirejä ja makirullia), 2 misokeittoa ja 2 vihreää teetä, tarjoushinta oli 19,80 € kahdelta. Palvelu oli ystävällistä, ensin tarjoiltu misokeitto oli maistuvaaja jopa terveellinen, mutta yleensä minulle maultaan ei niin mieleinen vihreä teekin oli hyvää. Sushit; mm. kampasimpukkaa, lohta, tonnikalaa, munakasta jne. olivat tuoreita ja raikkaan makuisia.

Tänne voisin tulla uudestaankin, tosin toimistoni lähellä on toinen saman omistajan Sushibar, jota varmaan kokeilen seuraavaksi.

Erilaisia sushiravintoloita tuntuu syntyvän nyt Helsinkiin kuin sieniä sateella. Lompakostani löytyy Kapteeninkadun uuteen Sushi'n'roll-ravintolaan toukokuun loppuun voimassa olevan maanataitarjouksen kuponki, joten sekin täytyy kokeilla vielä kevään kuluessa.

Pretty in pink

 I made again some macarons, this time for hostess gift. My macarons seem to get a quite high on their "feet" = the lacy part of macaron, but the color was pretty.

I made raspberry smoothie for breakfast the next morning and I realized it was the same shade as the macarons.

Tein taas Macaron-leivoksia, tällä kertaa viemisiksi. Macaroneistani tulee hieman liian korkeita "jaloillaan" =tuo kuohkea pitsimäinen osuus jää aika korkeaksi, mutta pinkistä väristä tuli soma.

Seuraavana aamuna tekemästäni vadelmasmoothiesta tuli sattumoisin samansävyistä kuin macaroneista.