Vuoden 2017 Taste of Helsinki-ravintolat | Sneak peek to Taste of Helsinki 2017

Jo useana kesänä Helsingin Kansalaistorin puistoon levittäytynyt ruokafestivaali, Barry ja Mira McNamaran Suomeen tuoma Taste of Helsinki kokoaa jälleen kymmenen huippuravintolaa, mukana on myös useita tunnettuja juomataloja.

Taste of Helsinki 2017, silakka, savoy

silakka, kalaruoka

jälkiruoka, taste of helsinki 2017

silakka, taste of helsinki 2017
visit helsinki, taste of helsinki, lammasruoka
jälkiruoka, taste of helsinki 2017

80. juhlavuottaan viettävä Savoy julkisti jo tammikuussa osallistuvansa Taste of Helsinkiin tänä vuonna. Eilen loputkin osallistuvat ravintolat julkistettiin, ruoan merkeissä totta kai.

Taste of Helsingissä ovat mukana aiemmilta vuosilta tutut  Bistro O Mat, Grön, Pastor ja Toca. Uusina tulokkaina nähdään Helsingin ravintolat Passio, Savoy ja Shelter, turkulainen Ludu, Eestin parhaaksi ravintolaksi valittu tallinnalainen Noa sekä villiyrttejä tarjoava pop up -ravintola TuOHi.

Pressissä maisteltiin Savoyn mustaherukalla maustettua silakkaa, perunahelmiä ja tillikreemiä, Shelterin oliivilla ja oreganolla täytettyä luomukaritsankylkeä, porkkanahummusta ja lehtikaalia sekä Pastorin kolmen maidon vaniljakakkua, maitosorbettia dulce de lehcheä ja sitruunamarenkia.

Säät ovat välillä olleet haastavia, mutta tapahtuman tunnelma on sadepäivinäkin ollut hyvä. Joka vuosi tapahtumassa on tietysti runsaasti uusia kävijöitä, mutta paljon myös niitä, joille tapahtumasta on tullut jokavuotinen traditio. Suurin osa annoksista maksaa 5-6 euroa, keskimäärin kävijä syö kuusi maisteluannosta.



parsa, mäti, hollandaise

Ruokien lisäksi tarjolla on viinejä, pienpanimo-oluita ja erikoiskahveja. Festareilla on lisäksi mm. elävää musiikkia ja ohjelmassa kokkausnäytöksiä, Suomi–Ruotsi-kokkausmaaottelu ja pääsponsori Electroluxin kokkikoulu, jossa olen ollut kaksi kertaa mukana kokkaamassa Suomen kokkimaajoukkueen jäsenten opastamana. Saimme Beach house kitchenin Helin kanssa esimakua kokkikoulusta valmistamalla pressitilaisuuden lopuksi Electrolux culinary schoolissa parsaa, hollandaisekastiketta ja yrttipestoa. Parsakausikin tuli samalla siis avattua. Tämän annoksen voisi tehdä kotonakin vaikka ensi viikon hääpäivänä.


Press launch of Taste of Helsinki culinary festival. Taste of Helsinki 2017 serves gourmet flavours of the city by some of the best Finnish (and one Estonian) restaurants in the heart of Helsinki 15-18.6.2017.

Katkarapukulho | Shrimp bowl

Muutama viikko sitten osti Hakaniemen etnokaupoista ison pussin pakastettuja jättikatkaravun pyrstöjä. Olemme syöneet katkarapupastaa, -risottoa ja tällaista kulhoruokaa, johon myöskin tuli jättikatkaravun pyrstöjä. Vielä on pyrstöjä pakkasessa on jäljelläkin pariin ruokaan.



ravunpyrstö, kulhoruoka

ravunpyrstö, kulhoruoka
Pasta ja risotto olivat italialaisittain valmistettuja, mutta nopeasti valmistuvaan kulhoon halusin Aasian makuja. Kotona oli mausteita, mango, porkkana, puolikas kurkku ja jasmiiniriisiä. Kaupasta haettiin vielä thaibasilikaa ja korianteria.


Aasialainen jättikatkaravunpyrstökulho kahdelle


1½ dl jasmiiniriisiä

1 porkkana
½ kurkku
1 mango
kourallinen (thai)basilikan lehtiä
kourallinen korianterin lehtiä
10 jättikatkaravun pyrstöä kuorittuna
1 tl soijaa
1 tl kalakastiketta
1 tl raastettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
öljyä paistamiseen

soijaa ja sweet chili saucea tarjoiluun

Sekoita soija, kalakastike, inkivääri, valkosipulinkynsi ja 1 rl öljyä, marinoi katkaravunpyrstöjä seoksessa ½ h. Aillä aikaa suikaloi julinenneraudalla tai veitsellä porkkana ja kurkku, kuori ja kuutioi mango. Keitä riisi ohjeen mukaan.

Paista katkaravut korkealla lämmöllä öljytilkassa muutama minuutti per puoli niin että ne ruskistuvat hieman. Älä kuitenkaan pasta liian kauan, muuten ravunpyrstöt muuttuva sitkeiksi.


Lusikoi riisi kulhoon, asettele muut ainekset riisin päälle. Tarjoa soijakastikkeen ja sweet chili saucen kera.


Few weeks ago I bought from an Asian grocery store a big bag of frozen shrimps. We have been eating  shrimp in pasta and risotto and in this Asian style bowl, but there are still some left in the freeze.

A juicy, sweet mango inspired me to add Asian flavors in the shrimp marinade. 



Asian shrimp tail bowl for two
1½ dl jasmin rice1 carrot

½ cucumber
1 mango
handful of (Thai) basil leaves
a handful of coriander leaves
10 peeled king prawn tails
1 teaspoon soy sauce1 tsp fish sauce
1 teaspoon grated ginger
1 garlic clove, finely chopped
oil for frying

soy sauce and sweet chili sauce for serving


Mix soy sauce, fish sauce, ginger, minced garlic clove and 1 tablespoon oil, marinate prawn in mixture ½ h. In the mean time juliennecarrot and cucumber, peel and dice mango. Cook the rice according to the instructions.


Fry the prawns in drop of oil on high heat, few minutes per side so that they are slightly browned. However, do not fry too long, otherwise they will turn gummy.

Spoon the rice in bowl, place the other ingredients on top of the rice. Serve soy sauce and sweet chili sauce.

Schønemann Copenhagen

Perjantaina lennätin Siipan kanssani päivän yllätysruokamatkalle Kööpenhaminaan hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. Vasta matkalla lentokentälle aamuviideltä kerroin, että lähdemme pikku matkalle. Paljon ehti tapahtua päivässä -paljon hyvää ja yksi vähän huonompikin juttu, mutta siitä lisää myöhemmin. Aloitetaan matkan pääkohteesta, ravintola Schønnemannista.


















Schønnemann on tarjoillut jo vuodesta 1877 silliä, olutta ja snapseja nostalgisessa ympäristössä. Ravintola on tunnettu etenkin voileivistään eli smørrebrødeista. Suosittu ravintola on valittu kaksi kertaa vuoden lounasravintolaksi, se mainitaan Michelin-oppaassa sekä lukemattomissa muissa julkaisuissa. Edellisillä matkalla olimme koettaneet päästä lounaalle ravintolaan, mutta ilman varausta se ei onnistunut. Siksi buukkasinkin meille pöydän jo heti matkan ostettuani pari kuukautta sitten. Pöytävarauksen sen voi helposti tehdä hyvissä ajoin netin kautta.

Menussa ohjeena on tilata kaksi annosta aloittajaisiksi, kolme tullakseen kylläiseksi ja neljä jotta voi lopettaa aterian hymyillen. Kaksi oli ihan riittävästi. Oma suosikkini oli tarjoilija Olsenin erikoinen, kylmäsavukinkkua, kananrintaa, sienikastiketta ja friteerattua persiljaa rapsakan paahtoleivän päällä. Annos valeltiin vielä tryffeliöljyllä. Taivaallista!

Schønnemannin snapsilistalta voi valita yli 140 juomasta  Otimme aterian kyytipojaksi akvaviitit, jotka tarjoili kaatoi niin piripintaan, että pintajännitys teki juoman pinnasta kuperan.

Olimme ravintolan lähellä nähneet Tuborgin panimon hevosvaljakon ja pian pöytään istuttuamme takaovesta asteli sisään iloinen Tuborgin seurue: Panimon Kylle kylle-pääsiäisolut oli juuri tullut myyntiin ja tipuhattuhin pukeutuneet panimolaiset jakelivat ilmaiset pullot kaikille ravintolan asiakkaille. Juon olutta harvakseltaan ja silloinkin aina ruoan kanssa. Tumma olut ei yleensä ole suosikkejani, mutta hyvin Kylle kylle maistui 
smørrebrødien kanssa.

Schønnemann on monissa julkaisuissa mainittu Kööpenhaminan parhaana smørrebrød-ravintolana. Se lunastikin odotukset erinomaisesti. Henkilökunta oli tanskalaisen iloista ja rentoa, ruoka herkullista ja sisustus henki yli satavuotista historiaa.

Herkuttelimme päivän aikana myös muutamassa muussa paikassa, Kööpenhaminassa eivät vaihtoehdot lopu.


On Friday I took my Husband to Copenhagen for a day for his birthday.

For lunch I knew a restaurant Husband has wanted to try on our previous trips, but we never got in without reservation. For this trip I made a reservation to Schønnemann already in January.

Since 1877,  pickled herring, beer and schnapps have been served in an atmosphere of nostalgia and authenticity at Schønnemann's. Restaurant has been named "Lunch-restaurant of the Year" twice and has received countless numbers of accolades and recommendations in both the Danish and foreign dining guides

First and foremost, Schønnemann is know of their smørrebrøds, the traditional Danish open-faced sandwich, usually a  rye bread topped with choise of mayo shrimp, salmon, tong, scrambled eggs with eel...

There was a guideline on menu how many dishes to order; two to start, three to be full an dfour to finish wiht a smile. My favorite dish was Waiter Olsen's Special   - cured ham from free range pigs, boiled chicken breast, mushroom a la créme and parsleys frits; served on butter fried toast an dtruffle oil. Perfection!

Staff was friendly, food was delicious and over a decade of history could be seen in the interiors.




Schønnemann,  Hauser Plads 16, Copenhagen