Kurkku-avokadokeitto

Kurkku-avokadokeitto on näppärä, kauniinvärinen tarjottava kevään juhliin ja miksei arkeenkin.





Kylmänä tarjottavan keiton voi tehdä termokseen valmiiksi muutamia tunteja ennen tarjoilua jos jääkaappi pullistelee muista tarjottavista. Termarista keitto on helppo kaataa tarjolle ja koristella juuri ennen tarjoilua. Keiton voi tarjota myös shotteina.




Kurkku-avokadokeitto

2 kurkkua
2 avokadoa
1 sitruunan mehu (raasta kuori koristeeksi ennen puristamista)
½ puskaa tuoretta minttua
1 valkosipulinkynsi
(1 rl oliiviöljyä)
suolaa
pippuria


Kuori ja pilko kurkut korkeaan kapeaan kulhoon. Halkaise avokado ja poista siemenet, pilko ja nosta kulhoon – lisää sitruunamehu ja sekoita kevyesti. Kuori ja pilko valkosipulinkynsi ja lisää avokadojen sekaan. Lisää oliiviöljy. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos keitto on liian paksua, lisää tilkka vettä.

Koristele raastetulla sitruunankuorella, (kuivatuilla) syötävillä kukilla; mm. ruusu, orvokki sekä yrteillä (basilika, krassi, minttu, villiyrteistä vaikka litulaukan lehti).

Keiton kanssa maistuvat erilaiset bruchetta-leipäset.

Gunnar Eatery & Bar, Turku

Yhteistyö Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone/Pieni Ideapuoti


Viime viikolla kerroin vierailusta Turun upeasti uusitulla Seurahuoneella. Illallinen nautittiin hotellin urbaanissa Gunnar Eatery & Barissa.





 Eteemme kannettiin niin upeita annoksia, että niistä halusin tehdä ihan erillisen postauksen.



Ravintolan nimi hymyilytti minua, olihan edesmennyt monivuotinen työnantajani Gunnar paitsi varsinainen persoona, myös vannoutunut kulinaristi. Hän kertoili aikoinaan värikkäästi 60-70-luvun työmatkoista Turkuun, jossa alan teollisuutta oli silloin paljon. Saattoipa hän asua Seuranhuoneella Turussa asioidessaan.

Gunnar Eatery & Barin tyyli on samanlainen kuin koko hotellin; elegantti, mutta rento. Täälläkin yksityiskohtiin on paneuduttu niinsisustuksessa, annoksissa kuin palvelussankin.

Ravintolan ideana tarjota mukavaa ja muistorikasta yhdessäoloa jaettujen annosten äärellä. Tilata voi toki myös jokaiselle ruokailijalle oma annoksensa; moni annoksista on tilattavissa kahdessa eri koossa.

Istuimme Chef ’s Tableen ja nautimme viiden ruokalajin yllätysmenun. Ravintola Gunnar Eatery & Bar on markkinointitoimisto Foody Allenin ja Aki Wahlmanin sekä ravintolan henkilökunnan yhteistyönä suunnittelema elämyskokonaisuus. Aki kertoili ruokailun aikana ravintolan ruokafilosofiasta istuessamme turkulaisesta vuorijalavasta käsityönä valmistetun pöydän ääressä.


turku, hotelli, ayala, samppanja, ravintola_turku


Hotellin nimikkosamppanja on Ayala, erittäin kuiva, mutta intohimoinen, hedelmäinen ja raikas samppanja. Ayalan nykyinen kellarimestari, ja toinen naispuolinen kellarimestari koko Champagnessa, Caroline Latrive vaalii samppanjatalon perinteitä. Hänen luomansa samppanja sopii hyvin vahvoja naisia juhlistavalle hotellille.

Turun_seurahuone, hotelli, Turku, Turku_ravintola

Ravintolassa erilaisia pöytä- ja istuinryhmiä, joissa voi keskittyä sosiaaliseen syömiseen ja Turun lähialueiden pienruokatuottajien herkkuihin. Tarjolla on paljon korkealaatuisia paikallisia tuotteita mustan mehiläisen hunajasta Tammirauman tilalta ja lähialueen Sikka Talun tilan lampaasta paikallisen leipomon juureen tehtyyn artesaanileipään. Mm. M-bakeryn leipä tilataan 2,5 kg painavina  suurina leipinä, jotka eivät kuivu niin helposti kuin pienemmät leivät. Ylijäänyt leipä käytetään mm. krutonkeina kuten allaolevassa salaatissa ja murennettuna seuraavien päivien annoksiin.




kalaruoka, ravintola_turku, turku

turku_ravintola, turku
Aluksi pöytään kannettiin lohipastramia, saaristolaisleipämurua, mummonkurkkua, kirjolohen mätiä ja parmesankreemiä, toscanalainen leipäsalaatti panzanella paahdetuilla kasviksilla sekä rotukarjan tartar, graavattua keltuaista, friteerattuja kapriksia ja parmesanmajoneesia.





Seuraavaksi nautimme paahdettua siiikaa, jääkasviksia ja hummerivaahtoa.




Siian kanssa tarjottiin suussasulavaa punajuuripuuroa.




Liharuokana oli lammasta Sikka Talun tilalta.




Aina on tilaa jälkiruoalle, vaikka niitä olisi kahtakin erilaista; ranskalainen todella suklainen suklaaruukku Pot de creme, lisänä limehunajajogurttia ja pähkinäcrumblea sekä Gunnarin porkkanakakkua, paahdettua valkosuklaata, makuhelmiä ja sitruunasormisuolaa. Annoksen makuhelmissä toistui Turun Seurahuoneen sisustuksessakin näkyvä helmiteema.




Gunnarissa tarjotaan myös pöytiin tarjoiltua lounasta arkisin sekä launtaisin ja sunnuntaisin brunssia.

Hotellin ravintolasta voi helposti tulla mieleen hieman mitäänsanomaton konsepti, jossa hotellivieraat ruokailevat kun eivät muualle ehdi tai jaksa lähteä. Gunnarissa tämä ennakko-oletus ei päde; viihtyisässä ravintolassa oli perjantai-iltana runsaasti turkulaisiakin seurueita; pariskuntia, perheitä, ystävä- ja työporukoita hyvän ruoan ääreen kokoontuneena. Gunnar on todella varteenotettava lisä Turun laadukkaaseen ravintolatarjontaan.


Viisi viikon varrelta

Suloista sunnuntaita säästä huolimatta.
Kevät keikautti takaisin talveen, mutta eiköhän mittarikin hiljalleen ala kivuta vähän lähemmäksi toukokuun alun normaaleja lämpötiloja.






Kevätkukkaspämmäys jatkuu. Kukkivat puut ovat niin upeita! Lämpimänä viikonloppuna viikko sitten monet kasvit pyrähtivät kasvussaan ja moni puhkesi kukkaan. Kevät hyytyi aikalailla Vapun jälkeen, mutta eiköhän kevät taas jossain vaiheessa tyrmää takatalven. Osa kirsikkapuista on tuskin vielä nupullaan, osa taas on jo täydessä kukassa. Kukassa olevia puita on pitänyt kiertää ihailemassa sateisessakin kelissä.


Sauvasekoitin, puuro


Säästä huolimatta saa viikon pettymyksen ja harmituksen tittelin saa sauvasekoittimen hajoaminen. Pari vuotta sitten sain jämäkän päivittäiseen käyttöön tarkoitetun "ammattilaistason" sauvasekoittimen blogiyhteistyön kautta.  Sauvasekoitin taitaa olla kahvikoneen lisäksi eniten käytetty kodinkone meillä, olen käyttänyt sitä todella paljon. Esim. tuorepuurot surautan aina sileämmäksi aamuisin. Myös majoneesin tekoon sauvasekoitin ehdoton.

Laitteen mukana tullut muovinen kulho hajosi nopeasti, mutta itse sauvasekoitin tuntui niin jämäkältä, että ajattelin sen kestävän täältä ikuisuuteen. Nyt kuitenkin se sekoittimen rungossa oleva pikkuosa joka pyörittää varren leikkuuteriä napsahti poikki. Tällainen kuluva osa oli tietenkin muovia, vaikka sekoitin muuten on metallia...

Kodinkoneet ja pienlaitteet eivät tosiaan kestä kuten muinoin. Pakko ottaa ikävä strategia käyttöön eli ostaa halpa ja vaihtaa sitä niin usein kuin tarvitaan, kun kolme kertaa kalliimmatkaan eivät kestä kauempaa. Maksaisin mieluusti enemmän jos varmasti tietäisin laitteen kestävän vuosikausia. Sitä takuuta ei vain tunnu enää saavan edes lupauksista huolimatta.

Uusi, edullisempi sauvasekotin on jo hankittu ja aamupuuroja on surauteltu jo normaaliin tahtiin.


Äitienpäiväaamiainen, brunssi

Äitienpäiväkin on jo tulevalla viikolla. Mietiskelen juuri mitä tarjoaisin äidille ja anopille ensi sunnuntaina perinteisellä äitienpäivälounaalla anoppilassa.

Herkullinen äitienpäiväaamiainen voisi olla vaikka granolatorttu, joka valmistuu helposti lasten tai  puolison valmistamanakin.




Äitienpäivälounaalla voi tarjota helposti valmistuvaa kylmää persilaista jugurttikeittoa.





Lopuksi vinkki Turkuun, jossa vierailin viime viime viikonloppuna. Turussa on avattu kaupungin ensimmäinen kattoterassibaari Walo Wiklundin korttelin huipulle. Kaksikerroksisesta baarista on upeat näköalat joka suuntaan kaupungin yli. Kaupunki näyttää aina erilaiselta korkeuksista katsottuna kuin maan tasalta.

Aurinkoista tulevaa viikkoa, eiköhän tämä tästä taas lämpimämmäksi muutu.