Tomaattichutney Vapun nakkien seuraksi


Vaikka vappua vietetäänkin nyt kotiympyröissä vain lähimpien kanssa, kannattaa kevään juhlaa kuitenkin viettää vaikka vappubrunssin muodossa kotona.

lisuke vappunakeille
Nakit ovat tietysti vapun klassikko. Artensaanimakkaroita saa hyvin varustetuista lihatiskeistä, laadukkaista makkarahyllyistä sekä halleista, makkaroita voi valmistaa itsekin.

En kovin välitä ketsupista, mutta nakit tai kotipihalla grillattu makkara kaipaavat kaverikseen kuitenkin perinteisen perunasalaatin lisäksi höystettä. Kotitekoinen tomaattichutney onkin oiva pari makkaralle tai nakille.

lisuke vappunakeille

lisuke vappunakeille


lisuke vappunakeille







Tomaattichutney


250g punasipulia, ohuina viipaleina

500g hienonnettuja tomaatteja

1 punainen chili, siemenet poistettuna ja viipaloituna

75ml punaviinietikkaa

140g fariinisokeria

Hienonna sipulit, tomaatit ja chilit. Kuullota sipulia oliiviöljyssä kunnes sipuliviipaleet muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää loput ainekset ja anna kiehua noin puoli tuntia, tai kunnes seos on paksuuntunut.

Mukavaa Vappua, aiotko juhlistaa Vappua nyt poikkeustilassa?

Viisi viikon varrelta

Keittiö- ja ilmaisia viihdevinkkejä viikon varrelta, sekä tietysti viikon keväiset kukkakuvat.



Luonto ilahduttaa joka päivä. Olen iloinen, ettei meillä ole (ainakaan tähän menneessä menty) ulkonaliikkumiskieltoon. Pidän ulkona hyvän - suosituksia selvästi suuremman etäisyyden ja nautin luonnon ja pihojen voimaa antavasta kauneudesta. Aurinkokin on näyttäytynyt miltei päivittäin ja pari lämmintä päivääkin oli, joka on ollut ihan mahtavaa.


Tein tällä viikolla reseptin moninkertaistamalla ison satsin karamellisoitua sipulia ja pakastin silikonisissa karamellimuoteissa. Kertakyynelillä ja -tuuletuksella on nyt ainakin kesän yli annoksia maustamaan vinegrettejä, kastikkeita, keittoja jne. Pestoakin teen usein ison annoksen kerralla ja pakastan jääpalamuoteissa.




Nopeana arkiruokana tällä viikolla mm. paistoin wasabi-seesamiseoksella maustettua lohta, jonka kaveriksi tein Paahdettua fenkoli-jugurttikastiketta. Paahdoin fenkolit uunissa yhtä aikaa lohen kanssa, lisäsin jugurtin joukkoon vielä vähän pakkasesta ottamaani sulatettua karamellisoitua sipuliakin, joka pääsi siis pian käyttöön.


Koronaruokaa

Lähiruokaa

Viikon Support your local-ruoka oli yhden lempipizzeriamme Capperin pizzat. Capperi ei ole ihan naapurustossa kun keskustan ravintola on nyt suljettu, mutta Siippa kävi noutamassa Oulunkylästä tilaamamme pizzat ja yksi vietiin myös kotikoulussa olevalle Siipan siskontytön ovelle. Viikonloppuleivän Siippa oli hakenut Teurastamolta Leipomo Väyrysen kiskan luukulta

Olen kertonut, ettemme normaalisti syö kerran viikossa ravintolaruokaa, mutta nyt paitsi tuemme paikallisia yrityksiä, tilaamme ruokaa tietysti myös ilahduttaaksemme itseämme. Olemme tehneet tästä Tue yrittäjää- perjantaistamme pienimuotoisen spektaakkelin arjen keskelle, hehkuttelemme jo useamman päivän etukäteen mitä söisimme ja mistä tilaisimme tällä viikolla.


Ulkomaalaiset lehdet

Kaipaatko luettavaa? Helmet, pääkaupunkiseudun kirjasto, tarjoaa todella kattavan online-lehtivalikoiman niin koti-kuin ulkomaalaisia lehtiä. Ilmaiseksi, Helmet-kirjastokortti toki tarvitaan palvelun käyttämiseksi. Kirjat haluan edelleen lukea perinteisinä paperiversioina, mutta lehtiä olen nyt lueskellut tabletilta, kotimaisista mm. Glorian Ruokaa ja viikkolehtiä, lisäksi olen selaillut tuhansien ulkomaalaisten lehtien joukosta mm. japanilaista kimonolehteä, lueskellut australialaisia sisustuslehtiä, napannut reseptejä inspikseksi brittiruokalehdistä jne. Aivan mahtava palvelu tämäkin hienolta suomalaiselta kirjastolaitokselta!


Mitä sinun viikkoosi on kuulunut?

Tanskalainen smørrebrød-torstai

Pari viikkoa sitten kerroin kuinka suunnittelimme koronakriisin aikana tukevamme pienyrittäjiä hakemalla/tilaamalla kotiin kerran viikossa ruokaa yksityisyrittäjien ravintoloista.



Olemmekin nyt syöneet ravintolaruokaa useammin kuin aikoihin, emmehän yleensä käy kerran viikossa ravintolassa. Kahtena aikaisempana perjantaina meillä oli teemana "support your local" - perjantai. Ensimmäisenä perjantaina haimme Sognosta ruokaa, seuraavana perjantaina oli Pennyn vuoro.



Toissa viikolla perjantai osui pyhäpäiväksi. Areenan hyvän tanskalaiden DNA-televisiosarjan innoittamana päätimmekin pitää "tanskalaisen torstain". Tilasimme Töölön Smørrebrød-ravintolasta tanskalaisia voileipiä, jotka nautittiin DNA:n viimeistä jaksoa katsoessa Tuborg-pullollisen kera. En ole varsinainen oluen juoja, mutta aasialaisen, meksikolaisen ja myös tanskalaisen ruoan kanssa olut sopii hyvin.




Vaikka kriisi kolhaisee omaakin talouttani, koetetaan tukea myös yrittäjiä kohdistamalla ostokset suomalaisille yrittäjille. Se kuinka toimimme nyt, vaikuttaa siihen millaisia yrityksiä ja palveluja  Suomessa on saatavissa tulevinakin vuosina.

Samalla voi piristää omaa mieltään. Olemme suunnitelleet aina useita päiviä aiemmin mitä syömme ja mistä tilaamme seuraavana viikonloppuna.



Kuvaus



Illallisasuna oli luonnollisesti kauden trendikäs oloasu eli verkkarit.

"Juhlan" ei tarvitse olla kallista ja hienoa, vaan hauska pikku hetki arjen keskellä. Epävarmuuden keskellä elän kaikesta huolimatta mieluummin nyt-elämää kuin sitkun-elämää.

Oletko keksinyt jotain mieltä piristävää nyt poikkeustilan aikana?