Viikuna-mozzarellasalaatti tomaattivedessä

Tämän helpon mozzarellasalaatin salaisuus on tomaattivesi, joka valmistellaan edellisenä päivänä tai aamulla. Jos kotona on menossa tomaatteja ylikypsäksi, ne kannattaa hyödyntää vaikka tomaattiveteen.

Viikunat ovat syksyn herkkuani, joita ostan niin kauan kun niiden hinta pysyy kohtuullisena. Viikunoita kuluu niin aamupuuron kanssa, salaateissa kuin sellaisenaankin. Viime viikolla hauduttelin possua viikunoiden kanssa.

Taas alkaa olla se aika vuodesta kun tulee kirottua valon vähäisyyttä. Haluaisin ain aottaa kaikki kuvat päivänvalossa, mutta meidän talvisisssa olosuhteissamme se ei onnistu. Nämä kuvat otin vielä ulkona illansuussa pari viikkoa sitten, mutta nyt siinä vaiheessa kun tulen kotiin töistä on auttamattoman pimeää. Onneksi ostin vanhan "studiovaloni" kaveriksi ja välillä korvaajaksikin Lidlistä kesällä edullisen rengasvalon jotta saan "studiokuvia".











Viikuna-mozzarellasalaatti tomaattivedessä

2 viikunaa 

1 mozzarellapallo vedessä (tai burrata)

½ dl tomaattivettä (ohje alla)

1 rl paahdettuja pinjansiemeniä

suolaa

pippuria


Tomaattivesi

3 isoa kypsää tomaattia

1 pieni valkosipulinkynsi

2 rkl valkoviini- tai siiderietikkaa

5 isoa basilikanlehteä

2 tl suolaa

Laita kulhon päälle siivilä ja siihen ohut sideharso- tai musliinikangas. Jätä kankaan reunat roikkumaan kulhon ulkopuolelle. Paloittele tomaatit monitoimikoneen kulhoon. Lisää valkosipuli, basilika, etikka ja suola. Soseuta tomaatit karkeaksi murskaksi ja laita kankaalla vuorattuun siivilään. Nosta liinan liepeet ylös ja pyöräytä tiukaksi nyytiksi. Sido nyytti narulla esim. kauhan varteen jonka laitat ison yli roikkumaan, niin että tomaattivesi valuu kattilaan, anna tomaattien valua 8 tuntia. Laita tomaattivesi sen jälkeen jääkaappiin. Älä puristele nyyttiä, jotta tomaattivesi pysyy kirkkaana.


Kokoa salaatti; riivi mozzarella tai burrata karkeasti, laita annoskulhoon tai lautaselle, kaada tomaattivesi mozzarellan päälle, ripottele suolaa ja pippuria, viimeistele viikunanlohkoilla ja paahdetuilla pinjansiemenillä.



Viisi viikon varrelta

Postaus sisältää saatuja tuotteita


Taitavat tämän postaussarjan jutut enemmänkin olla nykyisin "Viisi viikkojen varrelta" kuin viikon varrelta. Toisaalta nyt alkaa taas olla enemmän tapahtumaa elämässä kun rajoitukset poistuvat ja olen jopa matkaillut koti- ja ulkomailla viime viikkoina. 

 

Nespresso aamiainen


Nespresso kahviuutuudet


Nespresso aamiainen


Nespresso aamiainen kukat


Nespresso aamiainen
Nespresso pumpkin spice

Kokoontumisrajoitusten poistuttua olen taas saanut kutsuja muutamiin "livetilaisuuksiin" ja tavannut viimeksi viime vuonna näkemiäni ihmisiä taas kasvokkain!

Nespresso järjesti upean Secret Breakfast  PR-tilaisuuden historiallisen uusrenessanssitalo Erottaja2:n upeissa tiloissa. Tarjolla oli Nespresson tämän syksyn ison kupin Vertuo-uutuuskahveja. Näistä mausteiselta tuoksuva ja maistuva Pumpkin Spice oli oma suosikkini syysaamuun. Samalla pääsin hieman kurkistamaan miltä ennen tullihallituksen talona tunnettu rakennus nyt näyttää. Olen parikymmentä vuotta sitten käynyt silloisissa tullin tiloissa käynyt leimauttamassa maahantuontipapereita ja ihaillut jo silloin vanhan talon tiloja.


The Body Shop vanilla pumpkin 2021



Matkailu ja ylipäätänsä kotoa yöksi poistuminen vaatii taas hieman matkailurutiinien haltuun ottamista. Hollantiin lähtiessä olin aivan unohtanut check inin netin kautta. Vasta kun työnantaja matkalla kentälle kysyi mikä istumapaikka minulla on koneessa havahduin etten ollut edes checkannut sisään. Onneksi kirjautuminen onnistui vielä puhelimella tehdä ennen kentälle saapumista, sillä tietoihin piti myös ilmoittaa passin tiedot ja koronatilanne; rokotus, sairastettu korona tai testi viimeisen 72 h sisään. 

Joensuuhun lähtiessä pakkasin jo kerran toiset kengät laukkuun, mutta en niitä sitten Joensuussa löytänytkään laukusta. Kotonakin piti etsiä vielä jonkun aikaa ennen kuin löysin kengät pussissaan eteisen  kaapista, olin varmaan heittänyt ne lähtiessäni jostain syystä sinne. Lenkkareilla mentiin siis koko reissu. 

Maalle toissa viikonloppuna lähtiessäkin unohdin pakata toppaliivin ja testaukseen aikomani tuotteet. Onneksi minulla on maalla pari voidepurkkia kylpyhuoneen kaapissa ja välikausitakista talvitakiksi muuntuva kaksiosainen yhdistelmätakki.  Reissaaminen selvästi vaatii taas rutiineja. 

Maaseutuviikonlopun jälkeen olen nyt testannut niitä kotiin unohtuneita The Body Shopin uusia ihonhoitotuotteita*. Vanilla Pumpkin-sarjan suihkugeeli, käsivoide, Body Butter ja suihkunaamio ovat myynnissä vain rajoitetun ajan. Tuoksu on ihanan paahteisen makea. Body Shopilta on tullut myös joulun sesonkituotteet kauppohin, mukaanlukien suositut kosmetiikkakalenterit.





Rajoitusten höllettyä olin konsertissa ensimmäistä kertaa pariin vuoteen. Hietalahti soi-festivaalin iltakonsertissa esiintyi tanskalainen jazzlaulaja Sinne Eeg. Olipa kiva, että konsertit ja teatterit on taas saatu pyörimään. Oli ihana kuulla taas livemusiikkia ja vähän laittautua iltaa varten. 


Kasinonrannan Paviljonki Lauttasaari

La Taperia Helsinki


Viime mahtui paljon tapahtumaa; mentiin elokuviin Bondia katsomaan, ulos syömään ja kävin kahvittelemassa kaverin kanssa. Lähikahvila rannassa on vielä pari viikonloppua auki ennen talveksi sulkeutumistaan. Tapasin kahvilassa kahvien merkeillä viime viikonloppuna Tunnetilan Ninan. Olemme nähneet viimeksi varmaan pari vuotta sitten, oli kiva kahvitella ja vaihdella kuulumisia.





Kansallinen (vai oliko se kansainvälinen) korvapuustipäivä oli viime viikolla. Kerrankin muistin tällaisen tärkeän kansallisen juhlapäivän ja juhlistin sitä oikeaoppisesti korvapuustilla. Yleensä tällaiset suret juhlat muistan vasta jälkeenpäin, mutta Instagramin korvapuustikuvatulva ei antanut mahdollisuutta unohtaa. Popcornille ja croissanteillekin on kuulemma omat juhlapäivänsä, niitä en ole tosin nähnyt juhlittavan yhtä näyttävästi somessa.


Viikunatuorepuuro

Viikunapossupata

Viikuna on ollut tänäkin vuonna syksyn suosikkihedelmäni. Viikunoita on kauden ajan usean kerran viikossa niin tuorepuurossa, salaatissa kuin possupadassakin. Viikuna-tarte tatin on myös ihana syksyn herkku.


Punainen tupa Lauttasaari


Syksymaisema



Mitä sinun viime viikkoihisi on kuulunut? Oletko ollut jo kulttuuritapahtumissa tai matkoilla, entä muistatko tällaisia hassuja "juhlapäiviä"? 




Ricottaohukaiset

Kun instagramissa tuli australialaisen ruokagurun Donna Hayn ricottaohukaiset vastaan, resepti piti päästä toteuttamaan pikinmiten.

Olen fanittanut Donna Hayn helppoja ja herkullisia reseptejä jo parikymmentä vuotta ja hännen ruokakirjojaankin minulta löytyy muutamia. Donna Haylla on liike Sydneyn Woollahrassa, harmitten  etten löytänyt sinne kun olimme Australiassa yli kymmenen vuotta sitten ja pyörimme tuollakin alueella muutamana päivänä. Ehkä joskus vielä palaamme Australiaan ja pääsen silloin käymään liikkeessä.

Ricotta on italialainen herasta valmistettava tuorejuusto, jonka nimi merkitsee "uudelleen keitetty". Ricottaa löytyy nykyään hyvin isommista ruokamarketeista.

Kotitekoista pestoa on helppo valmistaa ja se on paljon parempaa kuin kaupasta ostettu.

Pestoa voi käyttää pastaan lisäksi risotoissa, salaateissa, tomaatti-mozzarellasalaatissa, siihen voi dipata leipää jne. Purkki kotitekoista pestoa on myös hyvä tuliainen kyläillessä.


Ricottaohukaiset

Ricottaohukaiset

Ricottaohukaiset

Ricottaohukaiset


500 g tuoretta ricottajuustoa

40 g hienoksi raastettua parmesaania tai pecorinoa

1msitruunan hienoksi raastettu kuori

3 munaa

suolaa

mustapippuria

oliiviöljyä paistamiseen

 

Pestoa tarjoiluun



Kotitekoinen pesto

2 ruuukkua basilikaa
1/2 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen pinjansiemeniä
1/2 dl parmesaania
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Lisää öljyä, jos haluat pestosta juoksevampaa.

Sekoita ricotta, juustoraaste, sitruunankuori, munat, suola ja pippuri kulhossa.

Kuumenna öljy suuressa tarttumattomassa paistinpannussa keskilämmöllä, nosta ricottaseosta lusikalla pannulle, paista erissä 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta tai kunnes ohukaiset ovat ruskistuneet.

Tarjoile ricottaohukaiset peston ja salaatin kanssa.


Oletko tehnyt tällaisia "juusto-ohukaisia"?