Kanelitortillasipsit

Tortilloista voi tehdä paljon muutakin kuin tavanomaisimpia texmex-ruokia. Ne taipuvat helposti myös vaikka makeaksi herkuksi.

Rapeat, makoisan mausteiset kanelitortillasipsit valmistuvat nopeasti vaikka kahvin kanssa tarjottavaksi tai nopeaksi jälkiruoaksi. 

Riittää, kun tortillat sivellään sulatetulla voilla tai margariinilla ja päälle ripotellaan kanelisokeria. Paista tortillasiivuja muutama minuutti ja lopputuloksena on rapsakoita, kullanruskeita ja makoisia sipsejä.

Kanelitortillasipsien kanssa nautittavaksivoi tehdä myös vaikka hedelmäsalsaa tai -rahkaa.


Kanelitortillasipsit


Helpot kanelitortillasipsit

Helpot kanelitortillasipsit

Helpot kanelitortillasipsit

Helpot kanelitortillasipsit


Kanelitortillasipsit


1 dl voisulaa tai juoksevaa margariinia

1 dl sokeria

2 rkl kanelia

8 tortillaa

 

 

Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Voitele tortillat sulatetulla voilla tai margariinilla

Sekoita kaneli ja sokeri pienessä kulhossa.  Ripottele tortillojen päälle.

Leikkaa tortillat (pizzaleikkurilla) viipaleiksi  ja laita kolmiot yhtenä kerroksena suurelle uunipellille. 

Paista 8-10 minuuttia.


Mikä on mieluisin tortillareseptisi?


Viinitilamajoitukset ja vuoristoreitit Italian Emilia Romagnassa

Viime kesänä ensimmäinen yhteinen loma ulkomailla koitti ensi kertaa kahteen ja puoleen vuoteen. Ihanaa odotuksen tunnetta, tutkimista ja suunnittelua. Olen aina halunnut varata matkan ajoissa, äkkilähtöjä on ollut harvemmin. Nautin matkojen suunnittelusta ja odotuksesta.


Emilia Romagna


Halusimme viettää Bolognan, Firenzen ja Sienan jälkeen muutaman päivän myös maaseudulla ajellen. Ajatus oli tyssätä ensimetreillä kun googlailimme vuokra-autoja Toscanasta. Moni pienempi vuokraamo on mennyt konkurssiin viime vuosina ja loputkin ovat vähentäneet autojen määrää. Turismin virottua nopeasti kesällä 2022 kysyntä ja tarjonta eivät ihan kohdanneet ja autojen hinnat olivat hyvin kalliita. Halvin ja pienin autokin oli 160€/vuorokausi. Emme voineet olla vertaamatta avo-Audiin, jonka vuokrasimme Saksassa viisi vuotta sitten 37€/vuorokausi. Täytyy kuitenkin muistaa, että aika ja maakin oli toinen. Lopulta sain idean kurkata, mitä auton vuokraaminen maksaisi Emilia Romagnan puolella. Maakuntaa vaihtamalla hinnatkin laskivat. Bolognasta löysimme Ford Focuksen seitsemälläkympillä. Olimme myös lentämässä Bolognasta kotiin, joten auton palauttaminen sinne oli järkevää.

Emilia Romagna vuoristo


Maatilamajoitus eli agriturismo on loistava tapa päästä tutustumaan Italian maaseutuun ja elämänmenoon. Hain Emilia Romagnan maakunnasta majoituksia etsiessäni Google mapsista haulla "agriturismo" ja kuvien sekä arvostelujen perusteella löysin useampia mukavan oloisia viinitiloja, joissa oli myös majoitusmahdollisuus. Lentomme kotiin lähti siis Bolognasta ja olin tutkaillut myös Emilia Romagnan majoitusten olevan halvempia kuin enemmän turistien suosiossa olevan Toscanan. 


Dozza taidekylä Emilia Romagna Italia

Dozza taidekylä Emilia Romagna Italia


Ensimmäistä majoituspaikkaa kohden suuntasimme sata kilometriä Bolognasta autolla ensin koilliseen kohti rannikkoa, matkalla pysähdyimme keskiaikaisessa Dozzan taidekylässä, joka on tunnettu seinämuraaleistaan. Muraalien malaaminen alkoi vuonna 1960, ja se on vuosikymmenten aikana muokannut Dozzan imagoa tehden muinaisesta keskiaikaisesta kylästä innovatiivisen ja jatkuvasti kehittyvän taiteen keskuksen.


Villa Venti maatilamajoitus agriturismo Emilia Romagna Italia

Villa Venti maatilamajoitus agriturismo Emilia Romagna Italia

Villa Venti maatilamajoitus agriturismo Emilia Romagna Italia










Olin varannut yhden yön majoituksen viinitila Villa Ventistä, joka oli saanut hyvät arviot Tripadvisorissa, Googlessa ja hotellivarauspalveluissa, muutaman kymmenen kilometrin päähän Riminiltä.

Villa Venti viininviljelijäperhee pienehkö tila, he uskovat omin käsin rakennettuun tulevaisuuteen ja yhteyteen ympäröivään luontoon sekä vuodenaikojen rytmiin. Tilalla viljellään viiniä ja alkuviljoja kahden huoneen majoituksen lisäksi.

Villa Venti maatilamajoitus agriturismo Emilia Romagna Italia

Kiemurtelevien kukkuloiden ja Rubicon-joen välisillä alueilla on aina ollut kukoistavaa viininviljelyä. Villa Benton tilalle istutettiin alueelle tyypillisiä viiniköynnöksiä sekä ikivanhoja viljalajeja. Villa Ventissä kasvatetaan viiniä ja alkuviljoja luonnonmukaisia periaatteita noudattaen, rypäleinä on sangiovesea, famosoa ja centesiminoa.

Villa Venti maatilamajoitus agriturismo Emilia Romagna Italia

Tilan kahdessa majoitushuoneessa ei ole televisiota eikä tupakointi ole sallittua. Terassilta on laakson ja viljelmien yli Rocca di Longianon keskiaikaiseen kylään, jossa kävimme syömässä. Villa Ventissä ei ole illallisruokailua. Sattumoisin samana iltana kylässä järjestettiin myös ilotulitus jonkin pyhimyksen kunniaksi, se näkyi hyvin terassillemme. Tilan emäntä Manuela puhui englantia välttävästi, mutta hänenkin kanssaan pääsimme juttuun. Hänen tyttärensä osasi kieltä hyvin ja juttelimmekin pitkään.

Villa Venti


Villa Venti maatilamajoitus agriturismo Emilia Romagna Italia


Aamiaisella on tarjolla joko Manuelan leipää tai parhaasta paikallisesta leipomosta hankittua leipää,  lähialueen juustoja ja leikkeleitä sekä omista hedelmistä valmistettuja marmeladeja. Söimme myös uskomattoman meheviä lähirinteillä kasvaneita persikoita.





:milia Romagna pikkukaupunki
:milia Romagna pikkukaupunki

:milia Romagna pikkukaupunki

:milia Romagna pikkukaupunki

:milia Romagna pikkukaupunki

Villa Ventistä ajoimme vuoristojen yli takaisin länteen päin. Kahdeksi viimeiseksi yöksi olimme thneet varauksen lähemmäksi Bolognaa Corte d'Aibon viinitilalle. Matkalla oli siltatyömaita, joita Google Maps ei tunnistanut, onnistuimmekin kerran ajamaan ympyrän ja päätymään umpikujaan sekä moottoritien tietullille, josta olisi päässyt läpi vain Telepassilla. Sieltäkin onnistuimme pääsemään pois ja takaisin pienemmille paikallisteille. Reitti oli tosin sen verran mutkainen ja vuoristoinen, että parinsadan kilometrin ajomatkaan meni koko päivä pysähdyksineen, mutta kiirehän ei ollut ja halusimme ihailla upeita vuoristomaisemia. Lounaan söimme pikkukaupungissa, jossa pesimme ja kuivasimme lounaan aikana myös vaatteemme läheisessä itsepalvelupesulassa, välillä pysähdeltiin valokuvaamaan ja syömään jäätelöä.

Viinitilamajoitus Corte d'Aibo Emilia Romagna Italia

Viinitilamajoitus Corte d'Aibo Emilia Romagna Italia
Viinitilamajoitus Corte d'Aibo Emilia Romagna Italia

Viinitilamajoitus Corte d'Aibo Emilia Romagna Italia

Viinitilamajoitus Corte d'Aibo Emilia Romagna Italia

Viinitilamajoitus Corte d'Aibo Emilia Romagna Italia

Viinitilamajoitus Corte d'Aibo Emilia Romagna Italia


Noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Bolognasta sijaitsevassa Corte d'Aibossa on kaksitoista huonetta. Alueella on "biojärvi", makean veden luonnonvesiallas, jossa mekin uimme. Tälläkin tilalla tuotannon perustana on luonnonmukainen ja biodynaaminen maanviljely. Tilalla on myös ravintola, mutta harmiksemme se olikin kiinni, vaikka nettisivujen ja Facebookin tietojen mukaan ravintolan olisi pitänyt olla auki. Ajoimmekin läheiseen pikkukaupunkiin syömään. Huomasimme useammassa paikassa, etteivät aukioloajat välttämättä pitäneet paikkaansa. Mm. yhden balsamicotilan suljetulla portilla kävimme kääntymässä. Kannattaa ottaa yhteyttä etukäteen ja varmistaa aukioloajat.

Molemmilta tiloilta ostimme viinejä mukaan. Niitä on ollut mukava maistella syksyn ja talven aikana ja muistella kuumaa, kesäistä Italiaa. Emilia Romagnassa tulikin maisteltua nimenomaan paikallisista rypäleistä tehtyjä viinejä. Italiassa onkin paljon enemmän rypälelajikkeita kuin esim. Ranskassa ja paikalliset lajikkeet ovat maakuntien ylpeydenaiheita.



Alessandro Fedrizzi viinitila Emilia Romagna

Alessandro Fedrizzi viinitila Emilia Romagna

Alessandro Fedrizzi viinitila Emilia Romagna

Alessandro Fedrizzi viinitila Emilia Romagna
Alessandro Fedrizzi viinitila Emilia Romagna





Ennen matkaa etsiskelin myös viinitiloja matkan varrelta ja törmäsin Alessandro Fedrizzin pieneen tilaan. Matka taittui yöpymispaikan viereisen Abbazia di Monteveglion luonnonpuiston vuorten yli. Meidän olisi kai pitänyt sopia tällekin viinitilalle käynti, mutta meidät otettiin lämpimästi vastaan; istutettiin varjoon rinteeseen köynnösrivistöjen yläpuolelle ja eteemme kannettiin sekä talon viinejä ja vähän syötävääkin.

Food & drink magazine valitsi 28-vuotiaan Alessandron kolme vuotta sitten 50 maailman parhaan viinintekijän joukkoon ja Slow Wine Guide Italian parhaaksi nuoreksi viinintekijäksi.

Alessandro oli hieman ujon oloinen, joten hänestä en kuvaa ottanut. Hän kertoi aloittaneensa jo 13-vuotiaana viininteon kokeilun vaikkei suvussa ole viininviljelijöitä - ensimmäisestä erästä tosin tuli viinietikkaa. Alessandro jatkoi Bolognan maatalousoppilaitokseen ja perusti samaan aikaan oman viinitilan, 17- vuotiaana hän valmisti ensimmäiset viininsä, nyt viiniä valmistuu n.  40000 pulloa vuodessa ja rypäleitä myydään lisäksi muille viininviljelijöille n. 200000 pullolliseen vuodessa; Colli Bolognesi Pignoletto DOCG kuohuviini Refermented in Bottle, Colli Bolognesi DOCG Pignoletto, Colli Bolognesi Pignoletto , Classic Method Extra Brut, Colli Bolognesi Barbera DOC, Colli Bolognesi Barbera DOC. Viljelyssä ollaan siirtymässä luomuun, sertifikaatin tila saa n. parin vuoden päästä.

Pari pulloa ostimme kotiin täältäkin. Mitä maksoivat viininmaistelut kahdelta ja tuliaispullot? Yhteensä 40€. Täälläkin saimme tosin pikku alennuksen, kun olimme kiinnostuneita ja ystävällisiä.

Haluan ehdottomasti tulevaisuudessakin matkoilla asua maatilamajoituksissa, mieluiten viinitiloilla. Saksassa ja Ranskassa olemme jo aiemmin majoittuneet viinitilalla seuraavaksi voisi olla kiva nähdä portugalilainen viinitila tai jonkun toisen alueen viinitiloja Italiassa.

Oletko käynyt viinititoilla, asunut maatilamajoituksissa ulkomailla tai vieraillut Emilia Romagnan alueella?

Lohimousse

Kun olen nähnyt lohta tai kirjolohta tänä talvena tarjouksessa, olen ostanut kokonaisen fileen ja kypsentänyt sen Airfryerissa. Lohta on syöty ensimmäisenä päivänä lämpimänä ja lopusta olen tehnyt moussen, joka on syöty seuraavana päivänä esim. uuniperunan kanssa.

Uuni/Airfryer-loheen minulla on yksinkertainen resepti. Lohi taputellaan kuivaksi, pinnalle ripotellaan karkeaa merisuolaa ja annetaan on kalan suolautua vartin ajan. Ylimääräinen suola huuhtaistaan pois ja file taputtellaan kuivaksi. Pintaan rouhaus mustapippuria ja kala Airfryeriin/uuniin. Airfryerissa kypsenettäessä leikkaa filee kahteen osaan, jotta se mahtuu kotiin paremmin. Kypsennä Airfryerissa 180 asteessa 16 minuuttia, uunissa 20-25 min.

Lohimoussea voi myös tarjoilla dippinä tai pursottamalla kurkkuviipaleille tai kekseille.  

Olen käyttänyt lohimousseen creme fraichea, turkkilaista jugurttia ja viimeksi koostumukseltaan pehmeää Lidlin Milbona- cottage cheesea.


lohitahna


lohitahna

Lohimousse


1/2 kypsä lohifile ilman nahkaa
100 g turkkilaista jugurttia tms.
0,5 dl sitruunamehua
1/2 sitruunan raastettu kuori (keltainen osa)
1/2tl rouhittua korianterinsiementä
1 rl hienonnettua lehtipersiljaa
mustapippuria

Laita creme fraiche, turkkilainen jugurtti tai raejuusto, lohi, sitruunamehu ja kuori, lehtipersilja ja pippuri monitoimikoneeseen ja sekoita tai käytä sauvasekotinta.  Siirrä sen jälkeen mousse kulhoon, jos käytät sitä dippina tai pursota kurkkuviipaleille tai kekseille. Koristele fenkolisuikaleilla.


Lohimoussereseptejä on yhtä monta kuin kokkejakin, millainen on sinun lohimoussereseptisi?