Pariisin ruokamarkkinoilla | Paris food markets

Monien pariisilaisten viikonloppuohjelmaan kuuluvat olennaisesti ostokset ruokamarkkinoilla. 

Ruokaostoksia voi tehdä  kadulla, jossa herkku- ja ruokakauppojen tarjonta levittäytyy kadulle asti, jokaviikkoisilla ruokatoreilla tai tietyn alueen herkkuja esittelevillä ruokamarkkinoilla.


Food shopping at the marchés is essential part of many Parisian's weekend. There are streets lined with various food shops, weekly markets and seasonal markets serving food products from a certain area.














Rue Mouffetardilla 5. kaupunginosassa on ruokakauppoja leipuriliikkeistä lihakauppoihin, kadulta löytyy myös paljon ravintoloita, juusto- ja lihakauppoja, jäätelöpuoti, Dammann Frerés-teekauppa jne.

Aamiaisella kävimme Rue Mouffetardilla pienessä La Salle a Manger-ravintolassa. Luulimme, että Vitalite-aamiainen oli jonkinlainen terveysaamiainen, mutta pöytään kannettiinkin, erilaisia suklaalevitteitä, nutellaa, hilloa, croisantteja ja patonkia. No, kuului aamiaiseen myös pieni hedelmäsalaattikin.


Rue Mouffetard on 5th arr is lined with food shops; there are bakers, butchers, ice cream shops, cheese mongers, fish mongers, a tea shop, restaurants and cafes.

We had a breakfast on Sunday at in small restaurant La Salle a Manger on rue Mouffetard. We thought Vitalite breakfast would be an healthy option, but our waitress loaded the small table with chocolate spreads, Nutella, jams, croissants and baquettes. Well, there were small fruit salads as well...




Rue Mouffetard, 75005 Paris












Kivenheiton päässä Rue Mouffetardilta on pikku aukiolla Marché Monge keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin n. puoli kolmeen asti. Kivan kompaktilla torilla on erilaisten ruokien lisäksi mm. kukkia, torikasseja, huiveja ja lompakoita. Ostimme torilta ruokatuliaisten lisäksi minulle hyvän nahkalompakon edullisesti sen varastetun tilalle.


On Place Monge, few blocks from Rue Mouffetard, there is a food market on Wednesdays, Fridays and Sundays until abt 2.30 pm. Besides food, there are vbendors for market baskets, scarves and wallets. We bought sausages, cheese and a new wallet to replace the stolen one.


Place Monge, 75005 Paris























e .
Seinen vasemmalla rannalla -vastapäätä Notre Damen kirkkoa- järjestetään Lounais-Ranskan ruokamarkkinat syksyisin. Markkinat ovat ajoittuneet aina siihen viikonloppuun kun olen syyskuussa Pariisissa. Ensimmäisen kerran osuin markkinoille ihan sattumalta, myöhemmin olen aina tarkistanut ovatko markkinat juuri silloin kun olen kaupungissa.

Lounais-Ranskan ruokatuottajat myyvät ja maistattavat herkkujaan. Paitsi makkaroita, pateita, makeisia, viinejä, mehuja jne. mukaan ostettavaksi. Tarjolla oli myös herkkulautasia ja viiniä paikan päällä nautittavaksi muutaman eron hintaan. Olimme juuri jakamassa leikkelelautasellista kun bongasimme Ranskan presidentin vierailemassa markkinoilla.

Kaupungissa on lukuisia muitakin ruokamarkkinoita, mm. Enfants Rouges ja Bastille, mutta yhden viikonlopun aikana ei ehdi jokaiselle. Nämä markkinat antavat kuitenkin jonkinlaisen läpileikkauksen Pariisin ruokamarkkinatarjonnasta.


There is a farmer's market of South West France's producers every September in Paris on Left bank across Seine from Notre Dame. It is always at the same weekend I am in Paris. The first time I just happened to pass it,  but now I always check in advance if it is still held the same weekend.


There are bands, food, wine and lots of goodies to buy home.

We were just sharing a plate of cold cuts when we ntoed that president of France was visiting the same market.

There are also lots of other food markets in Paris, Enfant Rouges nd Bastille among others, but one weekend isn't unfortunately long enough for all of them.



Les marchés flottants du Sud-Ouest à Paris, quais de Montebello et de la Tournelle, 75005 Paris

The blog awards Finland 2016



Yksi blogimaailman kuumimpia tilaisuuksia -The Blog Awards Finland 2016- järjestettiin eilen. Marjo oli ehdolla Lifestyle-kategoriassa Mustana Hevosena. Olen välillä "blogimentoroinut" häntä joissain bloggaamiseen liittyvissä teknisissä kiemuroissa, joten pääsin hänen avecikseen gaalaan.















 
 


Asukeskustelut kävivät kuumina kun tapasin viime viikolla muutamia muitakin gaalaan osallistuvia. Oma vastaukseni asukyselyihin oli tosin "Ööh, no varmaan sen saman mustan luottomekon johon olen sananmukaisesti pukeutunut hautajaisista syntymäpäiväjuhliin. Mutta on mulla uudet korkkarit!" Sillä pikkumustalla suuntasin siis näihinkin juhliin.


Töissä laittautuminen on aina haastavaa. Pitäisi osata irrottautua töistä ajoissa, sulkea kone, olla vastaamatta puhelimeen ja etenkin häätää kollegat hämmästelemättä. Siispä pidin etäpäivän, tiukoille meni silti vaikka olin suunnitellut rauhassa naputtelevani konetta naamio kasvoilla ja paplarit päässä, neljältä sulkevani koneen ja siirtyväni meikkaamaan ollakseni hyvissä ajoin valmis. Todellisuudessa hätäpäissäni väänsin papiljotit päähän neljän jälkeen ja vastailin viimeisiin sähköposteihin puoli kuudelta. Marjon soitellessa vähän ennen kuutta olevansa jo odottamassa minua ripustelin vielä pikkumusta päällä pyykkejä. Vartin yli kuusi kuitenkin kopistelin korkeissa koroissani juhliin Marjon kanssa.

Marjo ei valitettavasti lopulta päässyt palkinnoille, mutta jo huomioiminen kovassa seurassa on palkinto sinänsä! Ilta oli mukava ja tilaisuus tyylikkäästi järjestetty (mm. Cliniquen huulipunabaari, jossa syödessä haihtuneiden huulipunien tilalla sai uudet mattasävyt). Aika lensi hetkessä, kun tapasimme monia bloggaajakavereita ja muita blogikuvioissa tutuksi tulleita. Ruokapöytään kipaisimme ensimmäisten joukossa, jotta ehdimme vähän kuvailla annoksia ja tietysti syödäkin. Ruokana oli modernisoitua retroruokaa; mm. haukiburgeria, lohitikkareita mummonkurkkushotin kanssa ja omenavispipuuroa.


Attended The blog awards Finland 2016 with my Friend Marjo, who was nominated as "black horse". In th eend she did not win awards, but we had a fun night.

Raikas appelsiini-fenkoli-avokadosalaatti

Välillä 5:2-paastopäivinä tulee tehtyä vain kevyt salaatti. Tässäkin on varmasti vähemmän kuin 500 kcal, mutta hyvin sillä jaksoi seuraavaan aamuun eikä aamullakaan ollut karmivaa nälkää. Tämä käy hyvin myös lounassalaatiksi tai lisäkesalaatiksi.


Raikas appelsiini-fenkoli-avokadosalaatti yhdelle

1 appelsiini ohueksi viipaloituna
½ fenkoli peperinohueksi viipaloituna
1 pieni avokado kuutioituna
1 salottisipuli ohueksi viipaloituna

siideri- tai sherryviinietikkaa
suolaa
pippuria



On 5:2 fast days I sometimes just make a light slad. This contains less than 500 kcal, but it took me to the next morning as the single dish of the day.


A fresh orange fennel avocado salad

1 orange siced thinly
½ fennel sliced very thinly
1 small avocado cubed
1 shallod sliced thinly

cider or sherry vinegar
salt
pepper

Uusi Salve | Old new restaurant Salve, Helsinki

yhdessä 40+ blogit/HOK Elanto


Meitä oli perjantaina joukko Nelkytplus-bloggajia tutustumassa uuteen paikkaan muuttaneeseen ravintola Salveen. Salve on syyskuussa muuttanut korttelin matkan Hietalahden altaan toiselle reunalle, siihen S-marketin viereen. Pääsimme tutustumaan ihan prime time-aikaan ravintolaan, perjantai-iltana ravintola oli täyteen buukattu. Viikonloppuisin kannattaakin varata pöytä.








Interiöörin suhteen en osaa tehdä vertailua, olen toki "vanhan" Salven ohi kulkenut lukemattomat kerrat, mutta siellä en koskaan käynyt. Uuteen tilaan oli kuitenkin tuotu edellisestä lokaatiosta tuttuja elementtejä; mm. meri-ja laiva-aiheisia maalauksia, laivojen valokuvia, purjelaivojen pienoismalleja ja kompassi. Kanta-asiakkaiden -mm. perjantailounaalle kokoontuvien Perjantaipoikien- mielipiteitä oli kuunneltu ravintolan sisustuksen mm. kantispöytien sijainnin suhteen.
Kuvia yleisilmeestä en valitettavasti päässyt oikein ottamaan ravintolan ollessa ruokailijoita täynnä vaikka asiakaspaikat ovat vanhaan verrattuna miltei tuplaantuneet.

Ravintolassa on myös Galleria Ortonin kanssa yhteistyössä on rakennettu taideseinä, jolla on esillä Salven asiakaskuntaan kuuluneiden edesmenneiden ja nykyistenkin kanta-asiakastaiteilijoiden töitä. 

Kala on aina ollut keskiössä Salven listalla, ne kuuluisat paistetut silakat ovat edelleen listan suosikkeja, mutta muutakin ravintolasta toki saa.  Liharuokiakin on runsaasti, merimiesten kulta-ajoilta
listalla on pysynyt Salven pannu possuleikkeen ja nakin kera. Saatavissa on myös klassisia lämpimiä voileipiä, muistattehan vaikka aikoinaan monenkin ravintolan listalla olleet Oskarin- tai metsästäjänleivät? Lista on muutamia pikku viilauksia lukuun ottamatta pysynyt varsin samanlaisena vuosikymmenestä toiseen.

Kuunnellessamme Salven historiaa ja uuden ravintolatilan tarinaa maistelimme alkupaloina suolakurkkuja hunajan ja smetanan kera sekä rapsakoita valkosipulisia ruisleipätikkuja. Pääruoaksi söimme maukasta kirkasta lohikeittoa -kasvissyöjät saivat punajuurikeittoa-ja lopuksi nautimme raikasta vadelmasorbettia.

Olipa hauska ilta hyvän ruoan ja bloggaajakollegojen parissa!

Salve, Hietalahdenranta 5 C


On Friday night I and a group of other 40+ bloggers got togethe in restaurant Salve.

Salve is a traditional restaurant which moved to a new location few weeks ago. Three are many elements from the old location; paintings by passed and current regular customers, photos, maritime antiques, even a thick rope.
Salve is known of their dishes, espeially their fried herrings are famous, but on the list there are many other classics form liver to warm sandwiches .

We first tasted a selection of starters while we were told about history and new location of Salve. Main coirse was a delicious Salmon doup. A fresh rasberry sorbet ended tje dinner.

What's a scrumptious and fun night.

In collaboration 40+-blogit/HOK Elanto



Maalla | Countryside weekend


Pitkästä aikaa olimme maalla. Kesälläkään emme tainneet olla kuin pari kertaa anoppilassa, Siipan työt ja päivystykset kun sitoivat meidät kesällä miltei koko ajaksi Helsinkiin ja syksykin on mennyt sen verran vauhdikkaasti, ettemme lyhyestä välimatkasta huolimatta ole maalle ehtineet. Nytkin pääsimme vasta lauantaiaamuna matkaan. Syy oli kuitenkin hyvä, olinhan perjantaina Salvessa Nelkytplussalaisten tapaamisessa.

Maalle hurauttaa onneksi alta tunnin ja olimme jo ennen yhtätoista perillä, vaikka kävimme nappaamassa Siipan siskontytön matkaan mukaan.





Heti alkuun menimme sienimetsään. Joku oli käynyt putsaamassa varmat sieniapajani, mutta saimme kuitenkin ihan kohtuullisen saaliin. Sunnuntaina ajoin vielä hieman kauemmaksi paikkaan, jossa sato on ennen ollut hyvä. Nyt parhaasta paikasta metsää oli kuitenkin kaadettu ja sain vain korin pohjaa peittoon. Sainpa kuitenkin ulkoilua muutaman tunnin.




Kesälampaat ovat laitumella vielä pari viikkoa. Paksuine turkkeineen ne pärjäävät hyvin pikkupakkasellakin, tuulisella säällä ja öisin ne ovat suojassa laitumelle rakennetussa katoksessa.





 Vielä viime maanantaina kuljin ilman sukkia, mutta sienimetsään vedin jo talvitakin päälle ja pipon päähän. Toisaalta lupiinit kukkivat toista (vai olisiko jo kolmatta) kierrostaan. Mutta kai se talvi sieltä tulee, kova puhuri piiskasi koivujakin jo ihan lehdettömän kaljuiksi.


Tarmo ilahtui kovin tulostamme. Appivanhemmat ovat olleet pahassa flunssassa pari viikkoa, eivätkä ole jaksaneet leikittää Tarmoa tavalliseen tahtiin. Nyt Tarmo sai juosta lelujensa perässä sydämensä kyllyydestä.

Katsokaapa muuten Tarmon turkkia Siitä on vuosien aikana tullut tuollainen vakosamettimaisen raidallinen luonnostaan, turkkia ei siis ole sormin harottu. Ensin raidallisuutta oli takaselän päällä, mutta nyt se alkaa etuselästä. Turkki on valtavan paksu, Tarmo torkkuu välillä talvisin ulkona lumen hiljalleen sadellessa sen päälle eikä välttämättä halua tulla edes lumisateesta sisälle.














Sunnuntaina tein maukasta myskikurpitsarisottoa -resepti tulossa blogiin myöhemmin- ja Siippa teki siskontyttönsä kanssa meille jälkkäriksi rikkaita ritareita.

Viikonlopun kruunasivat hyvät yöunet. Nukun usein huonosti heräten kolmen-neljän maissa valvomaan, mutta lauantain parin tunnin nokosten jälkeen nukuin heräämättä vielä 9,5 h yöunetkin. Olipa ihanaa nukkua kerrankin pitkään!

Millainen viikonloppu teillä oli?



We hadn't been at the inlaws for a while, but this weekend we spent few days at the countryside foraging funnel chantarelles, playing with Tarmo the dog, resting and eating well.

Runar

Ruokaravintoloiden lisäksi laadukkaita cocktailbaareja aukeaa Helsinkiin kiihtyvää tahtia.


Joitain viikkoja sitten kävimme Siipan kanssa syömässä perjantai-iltana töiden jälkeen. Illallisen jälkeen kävimme vielä cocktaileilla Fabianinkadun uuden F6-hotellin Runar-cocktailbaarissa. Ihan keskustassa, mutta rauhallisemman kadun varrella.

Besides numerous new restaurants, there are nowadays also plenty of good cocktail lounges in Helsinki.

Some weeks ago I and Husband headed to newish Runar at hotel F6 for after dinner cocktails.










Cocktaileissa oli käytetty mausteena melko voimakkaita makuja, mutta esim. piparjuuri oli leveänä kuivattuna lastua juoman pinnalla, se ei tuntunut niinkään maussa mutta tuoksu nousi juomaa siemaillessa voimakkaasti nenään. Jääpalat olivat laseissa mojovan kokoisina lohkareina, isot jääpalathan sulavat hitaammin kuin pienet. Kyselin myös Runar-koiran perään, sain kuulla hänen käyvän töissä hotellin johtajan kanssa virka-aikaan päivisin.

Hotellilla on myös kiva sisäpiha, jossa on varmasti kiva istuskella lämpimänä kesäiltana - no, ensi kesänä sitten... Kuvien perusteella huoneet ovat myös tyylikkäät. Tässä olisikin oiva paikka staycationille. Emme olekaan olleet koskaan kotikaupungissa hotellissa yötä.


Runar's cocktails are seasoned with strong flavors, but in my cocktail horseradish was as a dried flake, it did not give that much taste as it was laying on top of the giant ice cube, but i could smell the strong scent while I sipped the cocktail.

Loved the stylish inner cour yard, I seems like a lovely place to sit in the warm summer nights. Next summer, then...


Runar, Fabianinkatu 6