Pyhäpäivien tunnelmia


Joulun tunnelmat jatkuvat vielä pari päivää. Anoppilassa vietetään vielä muutama välipäivä ennen kaupunkiin palaamista ja jouluruokaakin taitaa riittää vielä muutamaksi päiväksi.

Joulu, kattaus, paikkakortti



Joulupöytä, kattaus
Jouluaattoa vietettiin meillä kuuden hengen voimin; äitini, tätini, veljeni ja kälyni olivat luonamme aattoillan. Haudoilla kävimme jo perjantaina töiden jälkeen. Aattona sain rauhassa valmistella illallista omaan tahtiin. Minä ja Taina olimme jakaneet ruoan hoitamisen pöytään, minä tosin päätin ottaa löysin rantein ja hankin pateet joulumarkkinoilta, kalat graavasi torikauppias, bataattilaatikkokin tehtiin valmiista soseesta. Kun aatto oli suoraan työviikon päätteeksi, päätin etten stressaa kaiken tekemisestä itse. Ruokaa riitti niin, että oli suorastaan tukala olo.


Kattaus, joulupöytä

Joulukukka, joulutähti

Joulutähti, joulukukka

Löytökoira, kotikoira
 Joulupäivänä ajoimme anoppilaan. Tarmo-koiralle oli kerrottu aattona meidän tulevan, sen jälkeen ei ruoka maittanut ja koira-rukka odotteli meitä uloona tielle tähyillen koko aattoiltapäivän. Riemu repesikin kun viimein joulupäivänä saavuimme.

Ruokashow on jatkunut maallakin, vähän maltillisemmun kuitenkin.



Bloggaaja

Metsä, polku

Metsä, joulukuu

Joulu, dieni, sienestys
Tänään menin metsään katsastamaan suppilovahverotilanteen anopin kutoma uusi kaulahuivi kaulassa. Viime vuonna sain nimittäin tapanina mukavan sadon aivan priimasieniä. Nytkin löysin suppiksia, mutta eivät ne enää syötäviä olleet. Metsä oli kuin lokakuulla, ei ollut jouluinen tunnelma lainkaan

Kuinka teillä ovat pyhät sujuneet? Onko välipäivävapaata tiedossa vai joko työt kutsuvat?

Christmas is almost over now, but we are still taking few more 

days off at the inlaws. Weatherwise it hasn't been very  christmassy, but otherwise relaxing.






Hyvää joulua | Merry Christmas

 


amaryllis, joulukukka

talvimaisema, maisema
punatulkku, talvi, lintu
joulukuusi

joulukranssi, havukranssi














































Taas se on melkein täällä! Hyvää joulua!

Kiitos kaikille menneestä vuodesta, palataan vielä muutaman kerran asiaan tämän vuoden aikana.

It's almost here! Merry Christmas!


Itämaan tietäjien joulupuuro | Christmas rice porride in a new way

Törmäsin viime vuonna netissä kookosriisipuuroreseptiin ja sen kanssa tarjottavaan joulunektariin. Tein sitä viime jouluaattoaamuna, hieman alkuperäistä reseptiä muutellen. Lisäsin tähtianista ja korvasin puolet kookosmaidosta rasvattomalla maidolla, olihan iltapäivällä täysi joulukattaus tarjolla.



Joulunektarissa oli muistaakseni joitain pähkinöitä, korvasin ne mantelilastuilla, voin määrääkin vähensin. Lisäksi lohkoin sharonia puuron seuraksi ja raikastin kokonaisuutta persimonilla.




Kookoriisipuuro (kahdelle)

1,5 dl puuroriisiä
3 dl vettä
1/4 tl suolaa
1 klementiinin kuoret
1 vaniljatanko
1 tähtianis
½ prk kookosmaitoa
1½ dl maitoa

Joulunektari

½ dl mantelilastuja
1 rl voita
1/2 dl vaahterasiirappia
hyppysellinen kanelia tai pari kierrosta kaneli-vaniljamyllystä

Puolikas persimon kuutioituna

Valmista puuro mittaamalla riisit, vesi ja suola kattilaan. Kiehauta, ja anna porista pienellä lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää kattilaan klementiinin kuoret, vaniljatanko ja maito & kookosmaito. Sekoita kevyesti, ja anna puuron tekeytyä miedolla lämmöllä n. 45 minuuttia, tai kunnes se on kermaista ja pehmeää.

Aloita nektarin valmistus paahtamalla mantelilastuihin kevyesti väriä kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä. Lämmitä voi pienessä kattilassa, ja tipauta kevyesti mantelilastut sulan voin sekaan. Lisää vaahterasiirappi ja sekoita. Annostele voi-manteliseosta puuron päälle ja lisää halutessasi hieman kanelia. Tarjoile kuutioidun persimonin kera.



Last year before Christmas, I found online a cocnut rice porridge recipe. I made it last Christmas Eve morning, changing original recipe slightly. I added star anise and replaced half of the coconut milk with skimmed milk as a big Christmas dinner was ahead few hours later. Ialso  replaced nuts in Christmas nectar with almond flakes. To add some frenhness, I garnished porridge with  presimon fruit.


Coconut rice porridge (for two)


1.5 dl pudding rice


3 dl water

1/4 tsp salt

skin of  1 clementine

1 vanilla bean

1 star anise

½ small can of coconut milk

1½ dl milk


Christmas nectar


½ cup slivered almonds


1 tablespoon butter

1/2 cup maple syrup

a pinch of cinnamon and a couple of rounds of cinnamon-vanilla grinder


persimon half cut into cubes



Prepare porridge by measuring the rice, water and salt in a saucepan. Bring to a boil, and let the simmer on low heat untilrice has absorbed the water. Add clementine shells, vanilla bean and coconut milk & milk. Mix gently and allow the porridge to simmer on low heat for approx. 45 minutes, or until it is creamy and soft.


Start making of nectar by roasting almonds lightly in a dry frying pan over medium heat. Heat the butter in a small saucepan, and gently drop almonds in melted butter. Add maple syrup and mix. Pour butter almond mix and lift sharon
cubes on top of porridge and sprinkle with cinnamon. Serve with cubed persimon.

Talvipäivän seisaus | Winter solstice

Tänään on vuoden lyhin päivä. Huomenna aletaan hiipiä kohden valoa. Vielä joulukuussa päivän pitenemistä ei huomaa, mutta tammikuulla päivänvaloa on enemmän ja helmikuulla päivä venähtää harppauksittain.










Kun päivän pitenemisen alkaa huomata, tunnen helpotusta. Valo voittaa pimeyden!

Joitain vuosia sitten Helsingissä aurinko paistoi joulukuussa vain seitsemän tuntia - siis koko kuukauden aikana! Tänä vuonna auringonvaloa on onneksi ollut enemmän pilvisten harmaiden päivien väliin näinä lyhyinä, lumettomina päivinä.

Valoisia joulunaluspäiviä!


Winter solstice - days are getting slowly longer starting tomorrow.



Omenaglögi | Warm winter cocktail


Tarjoan jouluna usein tavallisen glögin vaihteluksi jotain muuta talvisen mausteista ja lämmintä juomaa. Moni on jouluun mennessä hörppinyt jo useaan otteeseen perinteistä glögiä ja saattaa kaivata jo vaihtelua.


Jouluaattona meillä tullaankin juomaan lämmintä omenaglögiä. Pakkassäässä ei joulua näillä näkymine Helsingissä vietetä, mutta lämmittävä juoma maistuu kuitenkin.










Omenaglögi

1½ dl kirkastamatonta omenamehua
1 dl kuivaa omenasiideriä
4 cl Amaretto Disaronnoa
½ tl glögimaustetta
kaksi tähtianista
kanelitanko

Keitä omenamehua glögimausteen, tähtianisten ja kanelitangon kanssa alhaisella lämmöllä 10 min, lisää omenasiideri. Anna lämmetä minuutin verran. Kaada lasiin, lisää likööri. Tarjoa lämpimänä.


Tänä jouluna italialainen, värikkäistä kuoseistaan tunnettu muotitalo Etro on pukenut Disaronno-likööripullon kausiasuun. Joulupöydässämme on -ainakin näillä näkymin- lähinnä luonnon sävyjä, olkoon tämä se väripilkku sekoitellessani jouluvieraille glögejä.

Disaronno-pullo lehdistönäyte

Alkoholia koskevat kommentit joudun poistamaan, muut kommentit tervetulleita


I'm planning to serve Christmas guests warm apple drink instead of traditional mulled wine.

Warm apple cocktail

1½ dl cloudy apple juice
1 dl dry cider
4 cl Amaretto Disaronno
½ tsp mulled wine spice mix
2 star anises
1 cinnamon stick

Simmer apple juice with spice mix, star anises, cinnamon stick over low heat for 10 min. Add apple cider. Simemr one more minute. our into a glass, add liqeur. Serve warm.




Joululimppu | Christmas bread





Joululimppua olen leiponut tällä Teresa Välimäen helpolla reseptillä, alun perin taisin löytää sen jonkun lehden nettisivulta. Leipä on erittäin helppo tehdä ja maku sopii erinomaisesti joulupöydän herkkujen kanssa. Ja mikä onkaan ihanampaa kuin jouluyönä hiipiä jääkaapille tekemään kinkku- tai lohivoileipää...


Teresa Välimäen joululimppu

Jätä vuokiin n. neljännes kohoamisvaraa, taikina kohoaa reilusti. Hiivan määrä kuulosti mielestäni hurjalta, mutta kyllä se ihan oikein on.

1 l piimää
100 g hiivaa
2 dl siirappia
3 dl rouhittua ruismallasta
5 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoja
2,5 tl suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä


Sekoita hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisä sekaan suola, siirappi, mallas ja jauhot. Sekoita.

Kaada taikina kahteen voideltuun vuokaan ja anna kohota tunti. Paista leipiä 175-asteisessa uunissa n. 1½ h.



A simple bread for Christmas



Teresa Välimäki's Christmas bread




Leave your tins a quarter empty, the dough will rise a lot. Amount of yeast sounded high to me, but it is correct.




1 l buttermilk

100 g of yeast

2 dl dark syrup

3 dl crushed rye malt

5 dl rye flour

9 dl wheat flour

2.5 tsp salt

1 teaspoon fennel seeds







Mix the yeast in lukewarm buttermilk. Add salt mix, syrup, malt and flour. Mix.




Pour the batter into two greased baking tins and leave to rise for an hour. Bake the bread at 175 ° C oven for approx. 1½ h.






Ägräs distillery Tap Room, Fiskars

Pientislaamojen tuotteet ovat nyt kovassa nousussa. Suomalaiset premium-ginit ovat jo niittäneet maailmalla mainetta ja pokanneet palkintoja, tislaamojen tuotteina on myös akvaviittia ja viskiä.






Tammisaaren ja Lohjan joulumarkkinaretkellä pysähdyimme syömään Fiskarsilla. Lounaan jälkeen kävimme vielä vanhan Veitsitehtaan tiloissa olevassa Rekolan Panimossa sekä Ägräs Distilleryn Tap Roomissa.

Saimme hienon mahdollisuuden päästä maistamaan Tap Roomissa ensimmäisten joukossa edellisenä päivänä pullotettua Ägräs Akvavitia, jonka lanseeraustilaisuus oli eilen Fiskarsilla. Tämä tislaamomestarin taidonnäyte on perinteisin menetelmin perunasta tislattu ja valkotammitynnyrissä kypsytetty akvaviitti. Vielä ennen joulua julkistetaan myös Ägräs Gin.

Rouhean teollinen 24 asiakaspaikan ja 75 neliön Tap Roomin sisustus on paikallisten toteuttama, myös kalusteet ovat paikallisten huonekalupuuseppien tekemiä. Tap Roomissa pääsee maistelemaan paitsi oman talon tuotteita, myös paikallisia pienpanimo-oluita ja siidereitä. Tarkista aukioloajat netistä.


Ägräs Distillery, Peltorivi 7, Fiskars


Ägräs distillery produces premium craft aquavit and gin in charming village of Fiskars, an hour away from Helsinki by car. They also have a stylish new Tap room in the premises where products can be tasted. I had a chance to taste their first lot of quavit a week ago which was bottled only the day before.


Alkoholia koskevat kommentit joudun poistamaan, muut kommentit tervetulleita.

Kahvia ja joulun ajan hyväntekeväisyysvinkkejä | Coffee & charity

Viime viikolla uudessa Paulig Kulmassa Aleksilla paketoitiin maistuvia  Pauligin, Risentan ja Santa Marian jouluterveisiä, jotka toimitetaan ennen aattoa Tyttöjen taloon hyväntekeväisyyteen.



















Illan aikana herkuteltiin mm. Paulig Kulmassa tarjottavilla Pure Heron raakakakuilla, sekä tietysti nyhtökauralla - Paulig kun on nyt pääosakas nyhtökauraa valmistavassa Gold & Green Foofdsissa - sekä siemailtiin myös kahvidrinkkejä. Espresso gintonic olikin vinkeän makuinen.

Paulin Kulman kahvit paahdetaan kahvilan keskiössä olevalla isolla paahtimella. Paula-tytön tekemä piparkakkulatte oli ihanaa, sitä täytyy vielä käydä juomassa ennen joulua.


Hyvän mielen lisäksi sain myös itse lahjan, sillä olin voittanut Tiian blogiarvonnassa Korresin ihania tuotteita. Tiia toi paketin minulle kun tapasimme Pauligilla.


Kotimatkalla vein Brother Christmasin joulukeräykseen lahjan kodittomalle TRE joulumarkkinoille.

TRE Joulumarket, Aleksanterinkatu 17 . Lahjoja voi toimittaa (tai ostaa paikan päältä) 22.12. asti klo 11-20, joulua edeltävän viikolla klo 11-21.


TRE:n tavoitteena on kerätä 1000 lahjaa lasten-, nuorten-, ja vanhainkoteihin sekä pakolaiskeskuksiin Helsingin seudulla. Lahjat jaetaan yhdessä Brother Christmas -nimellä tunnetun hyväntekijän kanssa. Lahjaksi menevistä tuotteista annetaan asiakkaalle 30 % alennus. Lahjan antaja saa lisäksi 10 % alennuksen yhdestä valitsemastaan omasta ostoksestaan. Omia lahjoja voi myös tuoda Christmas Marketiin sen aukioloaikoina.


Forumin Joulupuu-keräykseen puolestaan aion viedä lahjan teinitytölle.

Forumin keräyspiste aukeaa 16.12.2016 klo 17, viimeiset lahjat otetaan vastaan 20.12.2016 klo 20.
Keräyspiste on auki arkisin klo 17-20, la klo 10-18 ja su klo 12-18


Joulupuu on hyväntekeväisyyskeräys, jonka tavoitteena on antaa joululahja niille helsinkiläislapsille, jotka muuten jäisivät ilman Joulupukin tuomisia.
Helsingissä on yli 10.000 lasta ja nuorta lastensuojelun piirissä. Joulupuu -keräyksen kautta pystyy antamaan lahjan lapselle, joka muuten jäisi ilman joulupukin tuomisia.

Keskuspuiston nuorkauppakamari toteuttaa keräyksen yhteistyössä Helsingin sosiaaliviraston kanssa. Helsingin sosiaalivirasto varmistaa lahjojen jakelun niin kodin ulkopuolelle sijoitetuille lapsille ja nuorille kuin avohuollon piirissä oleville lapsiperheillekin. Keräys toteutetaan Forumin kauppakeskuksen lisäksi lukuisten yritysten keräyspisteissä sekä yritysten joululahjalahjoituksina. Lahjat menevät suoraan niitä tarvitseville sosiaalihuollon kautta ilman välikäsiä tai kuluja. Vastaanottajat ovat lastenkodeissa tai sijaisperheissä asuvia tai vähävaraisten perheiden lapsia. Lahja tuo joulumielen tuhansille helsinkiläislapsille.

(Joulun ajan) hyväntekeväisyystapahtumia ja -keräyksiä on paljon. Oletteko osallistuneet näihin tai joihinkin muihin?

Nyt voisikin pakata ne lähipiirin lahjat -ja hankkia viimeiset. Yleensä olen tässä vaiheessa hankkinut ja pakannutkin kaiken,  mutta tänä vuonna olen vähän jäljessä. Ruokalahjojakin teen viikonloppuna.



I was packing Christmas presents for charity and tasting coffee drinks few nights ago at the new Paulig Kuma cafe and roastery on Aleksanerinkatu in Helsinki. Besides good mood I also got a present. I won Korres bath products in blogger friend Tiia's blog lottery, she brought the gifts to the event.

On the way I dropped off a Christmas gift to another charity gift collecting point and plant to wrap a gift to another charity next week.

Perinteinen joulunäkkäri | Christmas thin bread

Saaristolaisleipä on ehdoton monessa joulupöydässä, mutta näkkileipä maistuu etenkin joulukalojen kaverina ja seuraavana päivänä yönä kinkun kanssa.

Siipan söpösti sydämen muotoon leipomat näkkileivät oat kuuluneet jo monen vuoden ajan meillä joulupöytään (sekä myös juhannuslounaalle). Niitä on tarjottu myös pikkujouluissa ja annettu sievästi pakattuna joululahjaksi. Resepti  on muokkautunut ajan kuluessa parin kokeillun reseptin yhdistämisellä. Resepti täällä.



Heart shaped thin breads are our Christmas dinner staples, we eat them also on Midsummer, have served on pre Christmas parties and given as prettily packed Christmas presents. Recipe here.




Joulun(kin) viinivinkkejä viininmaisteluillasta | Wine tasting


Olen pari kertaa tämän vuoden aikana tavannut Viinilinnan tilaisuuksissa "viiniritari" Antti Valtasen, joka viimeksi tavatessamme ehdotti viininmaisteluiltaa* minulle ja muutamille ystävilleni.

Antti tulikin pari viikoa sitten maistattamaan Viinilinnan viinejä kälyni Mariian liikkeeseen, johon olimme kokoontuneet pienellä joukolla. Kaikki maistamamme viinit ovat kohtuuhintaisia ja myynnissä Alkossa, suurin osa vakiovalikoimassa.


viinilinna, viini
Viininmaistelussa tutustutaan erilaisiin viineihin ja niiden ominaisuuksiin. Viinimaistajaisissa maistellaan joka viiniä pikku tilkkaa, on jopa ihan hyväksyttävää sylkeä viiniä pois ja/tai kaataa lasista pois.

Illan aikana maistelimme, vertailimme viinejä keskenään, pohdimme omia mieltymyksiämme sekä mitä mm. mitä hedelmiä ja mausteita viinien tuoksussa/maussa oli havaittavissa ja mitä mielikuvia ne toivat meille. Maistelimme viinejä myös pähkinöiden, makkaran ja juustojen kanssa ja mietimme miten viinin maku tuntui muuttuvan syötävän kanssa nautittuna. Antti kertoi myös eri tammilajeista ja kuinka ne tuovat oman makunsa viiniin. Eri tammilajikkeet antavat esim. vaniljaisuutta, kahvin aromeja tai mausteisuutta viiniin.




viinilinna, valkoviini


viinilinna, kuohuviini, alko_tilausvalikoimaUusien viinien maistelun lisäksi saimme myös kokeilla erilaisten viinipullojen avaamista. Antti ei suosittele ihan kylmiltään kokeilemaan samppanja/kuohuviinipullon avaamista sapelilla. Ruoka- ja viinimessuilla hän oli saanut naapuriständiltä korkin ja puolikkaan pullon lasikaulaa suoraan käsivarteen ja luuhun asti... Kuten ilmeestä näkyy, oikeaoppinen kuohuviinipullon avaaminen ihan perinteisin keinoin oli näköjään jo tarpeeksi jännittävää minulle. Kuohuviininpullon metallikapselissa on kuusi ja puoli kierrettä, peukaloa kannattaa pitää jo sitä kapselia avatessa korkin päällä tunnustelemassa onko korkin alla painetta. Kun kapseli on irrotettu, korkin päälle laitetaan pyyhe (tumma, niin mahdolliset roiskeet eivät näy), kaulasta/korkin päältä pidetään pyyhkeen päältä kiinni ja aletaan kiertämään hitaasti pulloa oikealla kädellä pohjasta kiinni pitäen. Pulloa siis kierretään, ei korkkia. Korkki ei karannut pullon suusta, mutta vähän liian vauhdikkaasti kiersin pulloa. Harjoituksen puutetta selvästi!

Tuossa avaamani Alkon tilausvalikoiman kuiva ja vivahteikas Pierre Sparr Crémant d'Alsace Rosé Brut sopii muuten erinomaisesti joulupöytään niin kalojen kuin kinkunkin kaveriksi. Erinomainen kuohuva vaihtoehto, jos haluat mennä läpi aterian samalla viinillä. Tässä taitaakin olla valintamme joulupöytään.


viinilinna, acquesi_cortese, kuohuviini

viinilinna, prosecco, davici
Parin vuotta sitten cavat olivat pinnalla, nyt kuohuviinien ystävät juovat italialaista proseccoa. Divici on kepeä, mukava seurustelujuoma. Toinen italialainen, kukkea Acquesi Cortesi Extra Sec oli rydikkääämpänä kuitenkin enemmän mieleeni. Sitä juotiin myös appeni ja hänen kaksoissiskonsa keväisillä syntymäpäivillä.



viinilinnam, kierrekorkki
Näyttävään kierrekorkkipullon avaukseenkin on omat niksinsä.



salami, viini-ilta, viinilinna,

viinilinna, viini-ilta, viininmaisteluilta, juusto

viinilinna, viininmaisteluilta

Design District Helsinki, hopeatyöt, hopeakorut, nahkatyöt
valkoviini, luomuviini, viinilinna
Juusto, makkara ja pähkinät toivat viinien ominaisuuksia eri tavalla esiin. Kuiva ja sitruksinen valkoinen Zensa Fiano maistui hyvin juustojen kanssa. Zensan italialaisesta luomusarjasta löytyy myös kolme punaviinia ja yksi niistä laatikossakin.

punaviini, big_bucle_shiraz, viinilinna, shiraz
Etiketilläkin on merkitystä -ja merkittävää sellaista- viiniä valitessa. Grillijuhliin sopivan täyteläisen, hilloisen ja mausteisen Big Buckle Shirazin graafinen etiketti vetääkin katseet puoleensa ja antaa viitteitä pullon sisällöstä.



lifestyle-blogi, 40+blogi

viinilinna, VTT_sette_vigne, punaviini
Jos etsit hyvää joululahjaviiniä, VTT Sette Vigne on oiva vaihtoehto. Vielä parempi on, jos lahjan saaja malttaa antaa punaviinin kehittyä vuoden ajan ja avata sen vasta jouluna 2017. Viini on valmistettu keräämällä seitsemän tärkeimmän Italian viinialueen tyypillisintä rypälettä.


viinilinna, moscato, borgo_maragliano_la_caliera, jälkiruokaviini,
Lopuksi kokeilimme makuparia makea, mutta raikkaan pirskahteleva Borgo Maragliano La Caliera-moscato ja Halvan laku. Toimii! La Caliera sopisi myös joulun hedelmäisten jälkiruokien kaveriksi, eikä alkoholiakin on maltilliset 5%.

Kiitos Antti, Solera ja kaikki paikalla olleet hauskasta viini-illasta.


*viinit tarjosi Solera/Viinilinna
Eviran ohjeistuksen mukaisesti alkoholia koskevat kommentit joudun poistamaan, muut kommentit tervetulleita.


Wine tasting evening with friends, this time only in Finnish.

*wines courtesy of Solera/Viinilinna