Suositun tomaattipiirakan paluu * A popular tomato pie returns

 
 
 

 
Herkullinen ranskalainen tomaattipiirakka on ollut yksi suosituimpia reseptejä blogissani kautta aikojen, joten pitihän sitä itsekin tehdä uudestaan mehevistä suomalaisista kesätomaateista.
 
Resepti täällä.
 
Juicy French tomato pie has been one of the most popular recipes in my blog over the years,  so I had to remake it with delicious Finnish tomatos.
 
Recipe here.

Kukkeinta aikaa * In full bloom






 

 
 
Yleensä en osta leikkokukkia toukokuulta elokuun loppuun. Luonnossa, parvekkeella, pihalla ja puistoistoissa on kukkaloistoa riittämiin. Tällä viikolla poikkesin kuitenkin tavoistani, kun muistin kukkakaupan lahjakortin, jonka käyttöaika oli juuri umpeutumassa. Viidelläkympillä sai kymmenen pionia, jättileikkohortensian, nipun liljoja sekä parvekkeelle kaksi krysanteemia ja atsalean.
I normally don't buy cut flowers between beginning of May and end August. Blooming nature, balcony, garden an dparks are generally enough for me. This week I recalled an soon expiriring gift certificate for a florist, so I made and exception. 50 € bought ten peonies, a huge cut hydrangea, bunch of lilies an dfor our balcony an atzalea and two chrysantemums.

Pala Italiaa Bulevardilla * A piece of Italy in Helsinki







 
Yksi loman tavoitteista on ollut käydä meille uusissa ravintoloissa ja kahviloissa Helsingissä. Olemmekin kerenneet vierailla useassa paikassa, jossa emme aiemmin ole olleet ja ulkona syötyä sekä kahviteltua on tullut enemmän kuin aikoihin. Loman aluksi kävimme Bulevardin Casa Italiassa hakemassa hieman leikkeleitä kotiin ja vilkaistuamme mitä ruokailijoilla oli lautasillaan, päätimme myöhemmin palata lounastamaan.
 
Viime perjantaina teimme pitkän lenkin kaupungilla. Yksi pysähdyspaikka oli Casa Italia, jossa joimme proseccot ja espressot sekä söimme täytetyt leivät. Kiva paikka ja rento tunnelma. Terassilla lämpimänä iltapäivänä istuskellessa ja Italian makuja maistellessa tuli fiilis kuin ei olisi Suomessa ollutkaan. Ja minä sentään kuljen Bulevardia päivittäin!
 
I don't have many plans for my vacation except to visit several places I haven't been to yet.

This far we have visited several places for the first time. At the start of my vacation we shopped for some cold cuts at Casa Italia on Bulevardi in Helsinki and returned there for lunch on Friday. While we sat on the terrace eating Italian sandwiches and sipping proesecco and espresso, it felt like we were in Helsinki at all.

Kesäkaupunki * Summer in Helsinki



Vaikka helteet eivät olekaan monena päivänä helsinkiläisiä hellineet, on kotikaupunki parhaimmillaan upea kesäkaupunki. Kesäkaupungin kivoja puolia ovat mm.
 
...merellisyys...
 
Even though we have not been able to enjoy many warm days on Helsinki this summer, my hometown is a great summer city. We have...
 
...the seaside...
 

 


 
 
...terassit talojen seinustoilla, liikenteenjakajissa, sisäpihoilla...
 
....terraces in front of restaurants, in traffic islands, in courtyards...
 


 
 
...puistojen vehreys...
 
...lush green of parks...



 
 
...kirpputorien värikkyys...
 
...colorful flea markets...

 
...erilaisten ruokakärryjen, -mopojen ja -autojen kirjo. Ne saavatkin nyt myydä vapaammin eri puolilla kaupunkia kuin ennen.
 
Mitkä ovat sinun suosikkejasi kesäkaupungeissa?
 
 
...varietyof food trucks, mopeds and bicycles. Mobile vendors are now allowed to sell coffee, porridge, juices, sausages, ice cream, sandwiches etc. all over the city more freely than before.
 

Vastaväripuuro * Contrast colors in overnight oats

 
Tästä vinkeän värisestä tuorepuurosta laitoin kuvan instaankin, tässä vielä resepti.
 
Mustikka-minttutuorepuuro
 
1 dl neljän viljan hiutaleita
1 pieni banaani
2 dl kookosvettä
1 dl mustikkaa
Kourallinen tuoretta minttua
1rl chiansiemeniä
1 rl spelttikuitulisää tai leseitä
 
 
Aja ainekset sileäksi blenderillä tai sauvasekoittimella. Tarjoa kotitekoisen myslin ja tuoreen aprikoosin kera.
 
 
I posted this photo of a very colorful breakfast dish in Instagram last week, here's the recipe.
 
Blueberry mint overnight oats
 
1 dl oats
1 small banana
2 dl coconut water
1 dl blueberries
handful of fresh mint
1 tsb chia seeds
1 tsb bran
 
 
Mix all ingredients in blender until smooth to your taste, serve with home made granola and fresh apricot.

Kylmä valkosipuli-mantelikeitto * Cold almond galic soup




 
 


Muutama hellepäivä sai etsimään kylmien, helteisiin keleihin sopivien keittojen reseptejä. Löysin pari manteli-valkosipulikeiton ohjetta, joita muuntelemalla tein oman versioni. Kylmä keitto nautittiin bruchetan ja italialaisten leikkeleiden kera.

Toivottavasti hellepäiviä tulee tänä kesänä vielä lisääkin, että tätä keittoa pääsee maistelemaan toistekin.

Kylmä valkosipuli-mantelikeitto
 

3 valkosipulinkynttä
100 g kuorittuja manteleita
2 viipaletta vaaleaa leipää paahdettuna
1 rkl sherryetikkaa
suolaa
mustapippuria
5 dl vettä
½ dl hyvää oliiviöljyä

  tuoreita yrttejä
paahdettuja mantelilastuja

 Pieni valkosipulinkynnet. Ruskista manteleita kuivalla paistinpannulla pari minuuttia. Revi paahdetut leipäviipaleet palasiksi.
 
 Laita tehosekoittimeen valkosipulit, mantelit, leipä, etikka, pippuri, suola ja 5 dl vettä. Aja sileäksi. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes koostumus on mieleinen. Lisää oliiviöljy tippoina keiton pinnalla, käytä konetta pari kierrosta kunnes öljy on sekoittunut keittoon. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja etikkaa. Jäähdytä kylmäksi jääkaapissa, tarjoile tuoreiden yrttien ja paahdettujen mantelilastujen kera.



Few hot days made me crave for cold soups. I found few recipes for cold garlic almond soups. I changed them a bit to get my own version. Cold soup was seved with bruschetta and Italian cold cuts.


Cold garlic almond soup




3 cloves garlic

100 g peeled almonds

2 slices white bread, toasted

1 tablespoon sherry vinegar

salt


black pepper

5 dl water

½ cup good olive oil




   fresh herbs

toasted slivered almonds




  Mince garlic cloves. Brown the almonds in a frying pan with a dry couple of minutes. Tear toasted bread slices into pieces.




  Put in a blender the garlic, almonds, bread, vinegar, pepper, salt and 5 dl of water. Drive until smooth. Add water if necessary, until the desired consistency has been reached. Add olive oil in drops on the surface of the souprun the machine for a couple of rounds until the oil is mixed in the soup. Taste and add more salt and vinegar if necessary. Chill in the refrigerator, serve with fresh herbs and roasted almonds.

Ottolenghin granaattiomena-tomaattisalaattia * Ottolenghi's pomegranate tomato salad


 

 
 
Yotam Ottolenghi teki televisiossa Välimeri lautasella- sarjan uusinnassa ihanan näköistä, värikästä granaattiomenasalaattia, jota oli saatava heti seuraavana päivänä.
 
Vähensin kastikkeesta oliiviöljyä ja granaattiomenasiirappia (esim Araratista Tukkutorin kupeesta), näin salaatti sopi hyvin 5:2-paastopäivän ateriaksi. Lisäksi tein pienestä avokadosta, valkopavuista ja säilötystä sitruunasta hummuksen tapaisen tahnan.
 
Oli muuten ensimmäinen kerta kun söimme parvekkeella tänä kesänä! Viimein oli tarpeeksi lämmintä.
 
 
 
Tomaatti-granaattiomenasalaatti
200g punaisia ​​kirsikkatomaatteja, leikattuna ½cm kuutioiksi
 
200g keltainen kirsikkatomaatteja, leikattuna ½cm kuutioiksi
 
200g luumutomaattia, leikattuna ½cm kuutioiksi
 
4 keskikokoista tomaattia, leikattuna ½cm kuutioiksi (500g)
 
1 punainen paprika,  leikattuna ½cm kuutioiksi (120 g)
 
1 pieni punasipuli, silputtuna (120 g)
 
2 valkosipulinkynttä murskattuna
 
½ tl jauhettua maustepippuria
 
2 tl valkoviinietikkaa
 
1½ rkl granaattiomenasiirappia
 
60ml oliiviöljyä, plus vähän ylimääräistä viimeistelyyn
 
1 granaattiomenan siemenet (170 g siemeniä)
 
1 rkl pieniä oreganon lehtiä, koristeeksi
 
Suolaa ja mustapippuria
 
 

Sekoita isossa kulhossa tomaatti, paprika ja sipuli.
 
Vispaa pienessä kulhossa valkosipuli, maustepippuri, etikka, granaattiomenasiirappi, oliiviöljy ja 1/3 tl suolaa.
Kaada päälle tomaatit ja sekoita varovasti.
 
Asettele tomaatit ja mehut isoon laakeaan astiaan. Ripottele päälle granaattiomenan siemeniä ja oreganoa ja lopuksi ripsuta hieman öljyä päälle.
 
 
Yotam Ottolehghi cooked delicious salad on TV, it looked so good that I had to make it the next day. I just reduced amounts of oil and pomegranate molasses, so we could eat it on our 5:2 fast day. I also made a hummus like spread of white beans, preserved lemon and a small avocado.
 
Tomato pomegranate salad
 
 
200g red cherry tomatoes, cut into ½cm dice
200g yellow cherry tomatoes, cut into ½cm dice
200g tiger (or plum) tomatoes, cut into ½cm dice
4 medium vine tomatoes, cut into ½cm dice (500g net)
1 red pepper, cut into ½ cm dice (120g net)
1 small red onion, finely diced (120g net)
2 cloves garlic, crushed
½ tsp ground allspice
2 tsp white wine vinegar
1½ tbsp pomegranate molasses
60ml olive oil, plus a little extra to drizzle at the end
1 pomegranate, seeds removed (170g of seeds)
1 tbsp picked small oregano leaves, to garnish
Salt and black pepper

 
 
In a large bowl, mix together the tomatoes, red pepper and onion and set aside.
In a small bowl whisk the garlic, allspice, vinegar, pomegranate molasses, olive oil, and 1/3rd teaspoon of salt, until well combined. Pour this over the tomatoes and gently mix.
Arrange the tomatoes and the juices on a large flat plate. Sprinkle over the pomegranate seeds and oregano and finish with a drizzle of olive oil


Kesäinen katkarapusalaatti * A summery shrimp tail salad

 

 

 
Onpa ihanaa, kun ulkona on tarjennut vihdoin syödä!
 
Kokosin kesäisen salaatin vesimelonista, mangosta, kurkusta, mintusta, korianterista ja valkosipulin kanssa paistetuista jättikatkaravun pyrstöistä. Päälle hieman rouhittuja suolapähkinöitä ja hienoksi raastettua limen kuorta kastiketta jonka sekoitin sweet chili-kastikkeesta, tulisesta Sriracha-kastikkeesta, soijakastikkeesta, seesamiöljystä ja limen mehusta.
 
Salaatin kanssa joimme Barton & Guestier Rosé-viiniä. Raikkaan hedelmäinen viini sopi salaatin aasialaistyyppiseen makumaailmaan loistavasti.
 
Alkoholilain takia joudun poistamaan viiniä koskevat kommentit. Muut kommentit ovat tervetulleita!
 
 
Viini saatu testiin blogin kautta.
 
 
 
Finally it's been so warm that we have been able to eat al fresco.
 
I mixed a summery salad of water melon, mango, cucumber, mint, ,grated lime peel and crushed salted peanuts.Dressing was made of soy sauce, sriracha, sweet chili sauce, sesame oil and lime juice.

With the salad we drank Barton & Guestier Rosé. Fresh, fruity rosé was a great match for oriental flavors of the salad.

DUe to the Finnish alchol laws I have to withdraw all comments of the wine. All other comments are welcome!
 

Wine received for test through blog.
 
 

Aamiaisluksusta * Breakfast luxury

 
 
 



 
 
 
Olen ennenkin hehkuttanut aamiaisia, mutta nyt ovatkin vuorossa kesäloma-aamiaiset; rauhalliset aamut Hesarin parissa, jotain hyvää ja terveellistäkin päivän aloitukseksi (Tosin eräs, anonyymi tottakai, lukijani oli "huolissaan" kuinka syön "mättöä" aamusta iltaan. No, voihan mm. hedelmiä, marjoja, kaurahiutaleita, chiansiemeniä pitää mättönä... syön mielestäni varsin terveellisiä aamiaisia, terveellisenhän ei tarvitse olla rumaa tai maultaan tylsää.)
 
Kivasti tarjoiltuna arkisempikin aamiainen saa uutta nostetta. Jugurtti kristallikulhoon muovipurkin sijaan, koristeeksi syötäviä luonnonkukkia, tuorepuuroon tuoretta minttua tai juuri kypsyneitä metsämansikoita mausteeksi... pieniä juttuja, joilla voi muuttaa tuikitavallisen aamun astetta paremmaksi.


Summer vacation; five week of relaxing long breakfasts with newspaper and tasty & healthy dishes.


An ordinary breakfast gets to a new level when it's served prettily. Yoghurt served in crystal bowl, dishes decorated with edible flowers,  overnight oats seasoned with fresh mint; small things make a difference.