Mehevä kvinoaleipä

Bataatti-kvinoasalaattipostauksessa kerroin kuinka olen keittänyt kahden eri brändin kvinoaa ja ne ovat käyttäytyneet aivan eri tavalla; toisesta tuli irtonaista, toisesta tahmeaa puuroa. Koska olen tarkka taloudesta ja haluan vähentää hävikkiä, halusin käyttää myös puuroutuvan kvinoan vaikken siitä lisäkkeenä oikein pitänytkään. Olen tehnyt puuroutuavasta kvinoasta myös herkullista mausteista aamupuuroa.

Mietin kvinoapuuron (ihan veteen keitettynä/ilman mausteita) käyttämistä leipään. Moent käyttävät kvinoaa gluteenittomaan leivontaan. En ole gluteenille herkkä, joten päätinkin siis sekoittaa kvinoapuuroa perusleipäreseptini joukkoon ja leivästä tulikin aivan erinomainen.




Leipä pysyi myös tuoreena todella pitkään. Söin pari palaa aamuisin, leikkaamisen jälkeen käärin leivän pyyhkeeseen ja ihan leikkauspintaa lukunottamatta leipä pysyi tuoreen mehevänä viisi päivää! Kvinoapuurossa taikinan seassa oli selvästi jotain taikaa, normaalisti itse leivotut leivät kuivuvat todella nopeasti.



































Kvinoapuurosta tulee melko löysää, paista leipä vuoassa.


Kvinoaleipä


Kvinoapuuro

1 dl kvinoaa
2½ dl vettä

Leipätaikina


2 dl vettä
11 g pussi kuivahiivaa
5 dl sämpyläjauhoja

2 rl oliiviöljyä

1 tl suolaa


Keitä kvinoapuuro ensin; Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä siivilässä. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää joukkoon kvinoa. Hauduta 20–25 minuuttia välillä sekoittaen kunnes suurimot puuroutuvat. Anna jäähtyä. Voit tehdä myös isomman määrän puuroa edellisenä päivänä ja käyttää loput leipätaikinaan.

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää jauhot, oliiviöljy ja suola. Suolan määrän laitan aina vähän fiiliksellä, käytän yleensä vähemmän kuin ohjeissa. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan nousta n. tunti.

Kaada taikina vuokaan. Anna nousta 30 min - 1 h. Paista 225 asteessa n. 25 min. Voit alussa suihkauttaa uuniin vettä, jos haluat rapeakuorista leipää.

Viisi viikon varrelta

Leppoisaa lumisunnuntaita! Nyt tuntuu, ettei nenäänsä tekisi mieli laittaa ulos tuuleen ja tuiskuun, mutta täytyy tässä varmaan pikku lenkki ainakin tehdä.


Aamiainen, brunssi, pannukakut, hungry_chef


Aamulla teki mieli amerikkalaisia pannukakkuja, olen tainnut viimeksi kesällä tehdä niitä. Eihän niitä ole vaikea tehdä alusta saakkakaan, mutta nyt menin helpoimman kautta. Kaapissa oli pussi PR-näytteenä saatuja Hungry Chef-pannarijauhoja, joihin sekoitin maitoa ja marjoja. Aamiainen olikin tuossa tuokiossa valmis. Lisäksi vielä kiivi-lime-omena-banaani-pinaattismoothieta sekä iso lasillinen lattea.


paulig, kokkikoulu



paulig, kokkikoulu

Paulig, kokkikoulu

Paulig kutsui viime viikolla PR-tilaisuuteen kokkaamaan ravintola Latvaan Santa Marian, Nyhtökaura- ja Risentan tuotteilla -tein tällaisen rennon voileipäkakun- ja maistelemaan kahvijuomia. Samalla kerrottiin Pauligin ikonisen Paula-tytön jäävän nyt historiaan. Haussa on nyt uusi Pauligin brändilähettiläs kahvin ilosanomaa levittämään, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Hakea voi 16.2. asti.


nikari, fiskarsin_ruukki

Nikari ja useat muut Fiskarsin ruukin käsityöläiset ovat nyt tuotteineen Stockan* 4. kerroksen Tales of Craftmanshippop up shopissa. Nikari on Fiskarsin ruukissa toimiva suomalainen kokopuisia huonekaluja valmistava designstudio ja huonekaluvalmistaja. Etenkin tämä Nikarin XL December-tuoli ihastutti minua.  


fiskars, käsityöläiset

fiskars, käsityöläiset, keramiikka

Mukaan on kutsuttu lisäksi Fiskarsin taiteilijoita, käsityöläisiä ja muotoilijoita, jotka yhdessä esittelevät niin kodin käyttöesineitä, grafiikkaa, muotoilua, huonekaluja kuin korkeatasoista taidettakin.


Ruusu, maljakko
Ruusu, kahvi

Perjantaina olin Tallinnassa työmatkalla. Päivä hujahti taas kokonaan asiakastapaamisissa, lopuksi ehdin laittaa auton pariksikymmeneksi minuutiksi vanhankaupungin kupeeseen parkkiin ja kiiruhtaa Viru-kadulle kukkia ostamaan.

Kukkakojujen valmiiksi sidotut kimput ovat enimmäkseen aika menneen maailman tyyliä tiukkoine sidontoineen, glitterihileineen ja kiharrettuine lastunauhoineen, mutta yksittäin myytävissä kukissa on yleensä ollut kaikenlaisia ihanuuksia edullisesti. Koleana, tuulisena päivänä kukkia ei kukaan ollut lainkaan kojujen edessä. Koetin kurkkia kojuihin, miltei kaikilla näytti olevan miltei ainoastaan ruusua, tulppaania ja gerberaa tarjolla enkä nimenomaan halunnut mitään niistä. Aika alkoi kuitenkin loppua kesken, joten loppujen lopuksi ostin kuitenkin viisi oksaa pensasruusua. Ei todellakaan sitä mitä hain, mutta ihan kivathan ne ovat coolerissa, jonka toimme Strasbourgista toissakesäiseltä viinitiereissulta.

Disneyland, beauty and the beast

Grand canyon, automatkailu

Monument valley, ratsastus

Koskenlasku, west Virginia
Lupailin jokin aika sitten postauksen siitä kun uin Rio Granden yli Meksikoon. Postaus onkin tulossa, mutta ensin muutama kuva samalta reissulta.

Olin 90-luvulla vuoden au pairina Connecticutissa Yhdysvalloissa. Au pair-vuoden jälkeen tein vielä kolmen viikon autoreissun New Yorkista Los Angelesiin. Matkalla ryhmällämme oli kaikenlaisia aktiviteetteja.

West Virgniassa laskettiin koskea, joka oli kuusiasteisesesa asteikossa tasoa 5+. En ollut koskaan laskenut koskea (enkä sen jälkeenkään), mutta niin vain istuin etummaisena melomassa (huomaa innostuneen kauhistunut ilmeeni) ja johdin takana istuneen jokioppaan kanssa venekuntamme läpi koskien kaatamatta venettä tai tippumatta kyydistä.

Monument Valeyssa ratsastettiin Navajo-intiaanien kanssa länkkäreistä tutuissa maisemissa, Grand Canyinun yli lennettiin -minä pahoivoivana pienkoneessa hokemassa itselleni "Pidä simät auki, tämä maksoi paljon!"  ja lopuksi Disneylandissa tervehdittin tuttuja satuhahmoja. Paljon muutakin koettiin pesulaudan soittamisesta New Orleansin Bourbon Streetilla Coloradon kuumiin lähteisiin.

Kaivoin tekemäni kansion esiin eilen, kuvat toivat paljon hauskoja muistoja mieleen. Ja olenpa ollut nuori, huolettomasti hymyilevä ja todella ruskea pitkän au pair-lasten kanssa rannalla vietetyn kesän jälkeen! Permis, pyöreät aurinkolasit, isot printti-t-paidat ja tietenkin vyölaukkukin ovat ehtaa ysäriä!

Mukavuudenhalu ja ahtaanpaikan kammo ovat kasvaneet; enää en lähtisi kolmen viikon telttailureisulle ahtaalla vanilla vieraiden ihmisten kanssa, mutta nuorena jaksaa. Ja ikimuistoisen hauska sekä kokemusrikas matka oli.

Kuinka sinun viikkosi on sujunut?

Tacopiirakka

Viime aikoina kaikki meksikolaistyyppinen ruoka on houkuttanut. Meillä on syöty niin nachovuokaa, burritoja kuin tacojakin.

Tacot ovat kuitenkin usein aika sotkuisia syödä, niin herkullisia kuin ne ovatkin. Tacopiirakassa voi yhdistää kaikki tacoherkut vähän siistimmin.




Tacopiirakka valmistuu näppärästi rautapannussa. Olin vuosia kaipaillut täysrautaista pannua, jonka voisi laittaa uuniinkin. Minulla on myös isäni ostama kolmisenkymmentä vuotta vanha iso rautapannu, mutta siinä on puukahva, eikä sitä voi laittaa kuumaan uuniin.

Toissa kesänä maalla löysin paikalliselta kesäkirppiksen nurkasta kasan rautapannuja, valitsin niistä tällaisen vähän pienemmän, korkealaitaisen pannun. Maksoin pannusta ja muutamasta ruokakuviin sopivasta parittomasta astiasta viisi euroa yhteensä. Pannu kaipasi vain vähän puhdistusta ja rasvapolton. Se onkin ollut todella hyvä ostos ja on periaatteessa ikuinen käytössä. Ihan parhaita keittiötarvikeostoksia ikinä!






Arki-illan nopeaan iltaruokaan voit hyvin oikoa käyttämällä valmista piirakkataikinaa ja tacomaustetta tai voit sekoittaa itse tacomausteen ja tehdä piirakkapohjan. Jauhelihan sijaan voi käyttää myös Härkistä, Nyhtökauraa tai muuta proteiinituotetta.


Tacopiirakka


1 piirakkapohja
400 g nauhanjauhelihaa
1 silputtu sipuli
1 pss tacomaustetta
1½ ruukkua jääsalaattia
2 tomaattia pieneksi kuutioituna
1 avokado kuutioituna
2 dl raastettua cheddarjuustoa
2 munaa
200 g creme fraichea

Painele sulatettu piirakkataikina piirakkavuokaan.  Kuumenna uuni 200 C asteeseen.

Paista jauheliha ja sipulisilppu keskilämmöllä kunnes jauheliha on kypsää. Lisää tacomauste, anna jäähtyä hieman.

Sekoita puolet creme fraichesta (100 g) ja kananmunat, sekoita jauhelihan joukkoon ja kaada piirakkapohjan päälle.

Paista 30 min, kunnes piirakkapohja on kypsynyt.

Anna jäähtyä 5 minuuttia. Levitä loppu creme fraiche (100 g) jauhelihan päälle, ripottele juusto ja levitä päällimmäiseksi tomaatti- ja avokadokuutiot sekä revitty salaatti.