Murhaava illallinen


Murhaava illallinen* on ainutlaatuinen elämysilta, jossa  gourmetruoka ja jännitysnäytelmä kohtaavat. Jos pikkujouluidea on vielä hakusessa, Murhaava illallinen tarjoaa erilaisen elämyksen tavallisen pikkujouluillallisen sijaan; murhamysteerin ja huippukeittiömestarin suunnitteleman illallisen yhdellä kertaa.

Murhaava illallinen tarjoillaan Suvilahdessa lämmitetyssä teltassa, johon on loihdittu mielenkiintoisin, uniikein valaisimin ja tummin sävyin jännittävä visuaalinen ilme.


















Vieraat nauttivat kahden tunnin aikana kolmen ruokalajin illallisen joutuen samalla yllättävien tapahtumien pyörteeseen ja rikoksen silminnäkijöiksi. Onko vierustoveri murhaaja vai sittenkin rouva viereisessä pöydässä? Miten hän teki sen? Juonesta en halua paljastaa enempää, menkää itse katsomaan! Lippupaketti maksaa 79€/hlö, se sisältää 2 h näytelmän, kolmen ruokalajin illallisen sekä kahvin tai teen jälkiruoan kanssa.

Michelin-tähtiä ansainneen ravintola Askin keittiömestari Filip Langhoff oli luonut kolmen näytöksen aikana tarjoiltavan, jännitysnäytelmää mukailevan, sesongin raaka-aineita hyödyntävän menun;

Ruokailun aloitti marinoitu kuha sipulin kera

Pääruokana oli paistettua maa-artisokkaa, hirvenlihaa ja sieniä


Jälkiruokana tarjottiin karamellisoitua talviomenaa ja ruskistettua voita.





Murhaavan illallisen on käsikirjoittanut Diana Leesalu  joka on ohjannut Tallinnan Linnateatteriin seitsemän näytelmää. Näytelmän ohjaaja on useissa suomalaisissa teattereissa ohjannut Seppo Honkonen. Valaisimet sekä koko lavastuksen ja ravintolasalin visuaalisen ilmeen on suunnitellut Latvian kansallisteatterin Aigars Ozoliņš.


*Illan tarjosi  Gurmeeteatteri



Attended for a play/dinner at Gurmee teatteri dinner theatre in Helsinki. Gourmet food and murder mystery is agood alternative for traritional pre Christmas dinners.






L'Avant Comptoir, Paris

Le Comptoir on keittiömestari Yves Camdeborden pieni gourmetravintola Pariisin Odeonilla. Sinne on kuuleman mukaan jopa kuukausien jonot, mutta olen kerran ollut siellä työnantajani kanssa syömässä messumatkalla onnistuessamme nappaamaan peruutuspaikat samalle illalle. Ruoka oli jumalaista ja lasku varsin kohtuullinen.

L'Avant Comptoir on saman omistajan pienen pieni koruton pystybaari ravintolan vieressä, pienen kreppikioskin takana. Olen kulkenut paikan ohi lukemattomia kertoja, mutta en ole koskaan mennyt sisään. Nyt kun Siippa oli tullut Pariisiin, hän kaipaili huikopalaa kun saavuin hotellille viimeisenä messupäivänä. Muistin tämän pikku paikan ja suuntasimme Odeonille. Iltaisin baari on täpö täynnä, mutta sisään pujahtaessamme iltapäivällä baarissa oli vain muutamia asiakkaita.

Le Comptoir is cher Yves Camdeborge's small gurmet restaurant at Odeon, Paris. I have heard that tables haveto be booked even months ahead, but my employer managed to get us a table few years back for the same night. Delicious dinner at a reasonable price.


L'Avant Comptoir is a tiny bar next door by the same owners. No tables, no chairs, just delisious tapas from 4 to 12 euros. I have passed the place dozens of times, but never popped in. Bar is usually packed in the evenings, but when I and husband walked in on Thursday afternoon during our long weekend in Paris, there were only few patrons.







T




Tilasimme kattoon ripustetuista annoskuvien perusteella tapasannoksia tiskille, listan kallein annos taisi olla 12 euroa, mutta tilaamamme maksoivat 4-10 euroa/annos. Tuoleja ei ole, annokset syödään seisaaltaan.

Anthony Bourdain vieraili L'Avant Comptoirissa joitain vuosia sitten No Reservations-ohjelmassaan ja kehui annoksia kovin, eikä syyttä. Maistelimme paperinohueksi siivutettua kinkkua, paahdettuja pieniä vihreitä paprikoita ja ohuessa taikinakuoressa uppopaistettua viikunaa ja ankanmaksaa. Annokset tarjoiltiin tuoreen maalaisleivän, laadukkaan oliiviöljyn, balsamiviinietikan ja merisuolavoin kera. Taivaallista!


We ordered paper thinly sliced ham, toasted small green peppers and fried fig with foie gras which arrvied with delicius bread, quality olive oil, balsamic vinegar and sea salt butter. Prices at L'Avant Comptoir ran between 4 and 12 euros. Heavenly food and a great start for our long weekend in Paris!



L'Avant Comptoir, 9 Carrefour de l'Odéon, 6arr, Paris




Meri-Tuulin luistelupossu | Ice skating pork from Pataruokaa book



Syksyiset säät ovat saaneet käpertymään sohvan nurkkaan ja selailemaan Meri-Tuuli Lindströmin uutukaisen Pataruokaa*-kirjan sivuja ja muistelemaan tunnelmallisia julkkareita





Viikonloppuruoan paikasta kisailivat naudanlihapata ja Luistelupossu-nimellä kulkeva possupata. Siippa sai valita näistä kahdesta ja hän valitsi possun. Sitä siis. Reseptikin oli superhelppo kuten pataruoat yleensäkin, vähän kuorimista ja paloittelua, sitten kaikki vain pataan muhimaan. Ihana tuoksu oli vastassa kun tulimme ulkoa kotiin.

Nimi juontaa juurensa luistelureissusta, jonka jälkeen nautittaisiin ihanaa lämmintä pataruokaa. Pakkasta oli kuitenkin ollut niin paljon, että Meri-Tuuli ystävineen oli jättänyt luistelut väliin ja kokoontunut suoraan padan ääreen.

Meri-Tuuli on ollut meillä kotonakin
kokkailemassa, silloin emme tosin tehneet pataruokia.

Luistelupossu
600 g porsaan kassleria
1 lanttu
6 valkosipulinkynttä
5 salottisipulia
1 dl lime picklea (Rajah tai Patak's)
½ dl keltaisia rusinoita
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
3 tähtianista
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
2 dl vettä
suolaa

Tarjoiluun basmatiriisiä.



Kuutioi porsaan liha. Kuori ja kuutioi lanttu, kuori valkosipulit ja sipulit.
Laita kaikki ainekset suolaa lukuun ottamatta pataan. Lämmitä pata liedellä kiehuvaksi ja nosta sitten uuniin. Hauduta 140 asteessa ainakin 4 tuntia. Tarkista lopuksi suolan määrä.



Cold fall days have made me take out Meri-Tuuli Lindström's new cookbook Pataruokaa* (Book of stews) and recall the athmospheric book launch party earlier this fall.

Meri-Tuuli has also been cooking in my kitchen, then we didn't make any stews.

I pondered between a beef stew and pork stew. Husband cot to choose and he piked the pork stew. Meri- Tuuli told in the book that she  had made this stew when a groupo of frends planned to go ice skating. In the end weater was too cold, so they got together for lunch without skating first, but the name Ice scating pork remainded.


Ice skating pork

600 g pork neck
1 turnip
6 garlic cloves

5 shallots
1 dl lime pickle (Rajah or Patak's)
½dl yellow raisins
1 cinnamon stick
1 bay leaf
3 star anises
1 can (400 ml) coconut milk
2 dl water
salt to taste

Serve with basmati rice.

Dice the pork meat. Peel and dice the turnip, peel the garlic and onions.
Put all the ingredients except the salt in a pot. Heat  to a boil on the stove, and then lift to oven. Simmer for at least four hours in 140 C degrees. In the end, checkif you need to add salt.


*Arvostelukappale saatu kustantajalta

Myskikurpitsakeitto | Butternut squash soup

Myskikurpitsakeitto on ollut blogiruokien aatelia viime viikkoina. Oman keittoni tein jo yli kuukausi sitten, mutta postaukset laahavat perässä. Ideoita ja kuvia on varastossa paljon, kunhan vain ehtisin koota kaikki postauksiksiksi. 

Maukasta kauden satoa olevaa myskikurpitsaa meillä on syöty useamman kerran syksyn aikana. Olen mm. paahtanut myskikurpitsaa hummuksen kaveriksi. Säästin puolet paahtamastani myskikurpitsasta seuraavan päivän keittoa varten.

Keiton valmistuessa tein uunissa lämpimiä tomaatti-juustovoileipiä keiton kaveriksi. Edullinen ja lämmittävä syysillallinen valmistui nopeasti.



 

Myskikurpitsakeitto

½ myskikurpitsaa kuutioituna ja uunissa paahdettuna
0,5 l kasvislientä
1 valkosipulinkynsi
½ tl korianterinsiemeniä
½ tl kurkumaa
cayennepippuria maun mukaan
pippuria
(suolaa)

1 tl tahinia

Laita kattilaan paahdetut myskikurpitsakuutiot, kasvisliemi, valkosipulinkynsi silputtuna, korianterinsiemenet ja kurkuma. Anna hautua 15 min. Aja sileäksi sauvasekoittimella. Mausta pippurilla, cayennepippurilla ja suolalla maun mukaan. Koristeeksi ja mausteeksi voit laittaa keiton pinnalle lusikallisen tahinia.





I used half of the butternut squash I had toasted the previous day for soup. While soup was simmering, I prepared warm tomato and cheese sandwiches in oven. A warming  and inexpensive autumn dinner was swiftly made.


Butternut squash soup


½ butternut cubed and squash toasted in oven
0,5 l vegetable stock
1 garlic clove, minced
½ tsp coriander seeds
½ tsp turmeric
cayenne pepper
black pepper
salt

1 tsp tahini

Add toasted butternut squash cubes, vegetable stock, garlic, coriander seeds, turmeric in kettle, let simmer on medium heat for 15 minutes. Season to taste with caynne pepper, black pepper and salt. Garnish wiht tahini.


Bataatti avokadon ja munan kera | Sweet potato with egg and avocado


Avokadon ja munan liitto on herkullinen, mutta kun siihen liitetään bataatin makeus ja pecorinon suolaisuus, kombosta tule täydellinen!






Avokado-muna-bataatti-yhdistelmä sopii täyttäväksi brunssiruoaksi tai illalliseksi. Me söimme tätä 5:2-paastopäivän ruokana; 500 g bataatista, pienestä avokadosta, kahdesta kananmunasta ja ripauksesta pecorinoa tuli alle 500 kalorin annokset kahdelle.

1 bataatti 1 avokado
2 munaa
1 pieni kypsä avokado
pecorino-juustoa


Pese bataatti hyvin harjalla ja leikkaa pintaan veitsellä ristikkoviillot. Mausta suolalla ja pippurilla, paahda 200 C uunissa n. 30 min, kunnes ne ovat kypsiä ja pehmeitä.

Keitä kananmunia 4 min, jotta ne jäävät pehmeiksi.

Riko bataatin pintaa haarukalla, levitä puolikkaan avokadon hedelmäliha bataatin päälle. Raasta hieman pecorino-juustoa päälle. Kuori kananmuna varovasti ja nosta bataatin päälle. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Hyvin pestyn bataatin voi syödä kuorineen.




Combination of avocado and egg is delicious, but when coupled with the sweetness of the sweet potato and salty pecorino, combo is scrumptious! Avocado and egg -sweet potato combo is ideal for main course. We ate it as 5:2 fast day dinner; one avocado, two eggs and a 500 g sweet potato made  less than 500 calories when divided for two.


1sweet potato

1 avocado

2 eggs

1 small ripe avocado

pecorino cheese




Wash the sweet potato well with brush, cut a grid on the surface with a knife . Season with salt and pepper, roast 200 C oven for approx. 30 minutes untilsweet potato is thorougly cooked and soft.



Cook eggs 4 min, so that they remain soft.




Mash surface of sweet potato lightly with a fork, spread half of the avocado meat on sweet potato. Grate a pich of pecorino cheese on top. Carefully peel the egg and lift on the top of the sweet potato. Season with salt and pepper to taste. Well brushed and washed sweet potato can be eaten unpeeled.



Kulhoruoka kreikkalaisittain | Greek bowl

Kulhoon voi trendikkäästi koota erilaisia annoksia ja samalla upottaa siihen hävikkiruokaakin. Tällä kertaa kreikkalaista.





Jääkaapissa oli fetaa ja pari palaa broilerin paistileikettä, vihanneskulhossa tomaatteja, varsisipulia, valkosipulia, lime ja nektariini ja kaapissa orzo-pastaa ja pinjansiemeniä. Parvekkeella kasvaa vielä minttuakin.

Marinoin suikaloimaani broileria tässä aina ihanan makuisessa
marinadissa, tein nektariinitsatsikia ja paistoin suikaleet pannussa, samassa pannussa ruskistin fetaa hieman ja kuullotin sipulia. Keitin kulhon pohjalle orzopastaa ja kokosin annoksen broilerista, nektariinitsatsikista, tomaatista, paistetusta sipulista ja fetasta, mintusta ja paahdetuista pinjansiemenistä.


Bowl food is one of the big food trends this year.

I had feta, chicken, tomatoes, spring onions, garlic, nectarine, tomatoes, orzo pasta, mint and pine nuts.

I marinated chicken with this tasty marinade, made nectarine tsatsiki and fried chicken, feta and onion. I cooked the orzo a dtopped it with fried chicken, tomato cubes, fried onion and feta, nectarine tsatsiki and pine nuts.



Löytöjä, taitoja ja uutuuksia viikon varrelta | New finds and skills

Viikon varella muun muassa tein kimpun syksyn väreissä, maistelin kiinnostavia yllätyspaketin tuotteita, löysin uuden suosikkisamppanjan ja huippuedullisen luomivärin, opettelin tekemään aamiaiskuvassa näkyvän avokadoruusukkeen ja käyttämään punaista huulipunaa. Viimeiset kukkivat krassittkin löysin aamupuuron koristeeksi.

This week I have made a bouquet in fall colors, received an interesting suprise box, tasted gorgeous wines and Champagnes, bought super cheap makeup, kearned how to make an avocado rosette and tried to learn to use red lipstick.




Jokunen viikko sitten kerroin, kuinka pääsin testaamaan lokakuun alussa lanseerattua palvelua, jossa Best Bitesin* asiakkaille toimitetaan kerran kuussa  yllätyspaketti täynnä herkullisia säilyviä elintarvikkeita. Sisällössä painotetaan luomua, Reilua Kauppaa, superfoodeja sekä kotimaisuutta. Paketissa saattaa olla esim. erikoiskahvia/teetä, rouheita, terveellisiä välipaloja, pähkinöitä, herkkuja, jauhoja jne. Kaikkea sellaista, jota itse ei välttämättä tulisi poimittua tai edes löydettyä kaupan hyllystä, mutta joihin saattaa ihastua kovinkin maistettuaan. Yllätyksellisyys on tärkeä osa palvelua, paketin tarkempi sisältö paljastuu vastaanottajalle vasta paketin saapuessa kotiinkuljetettuna.

Pääsin yhteistyön merkeissä katsastamaan myös lokakuun "Kuppi kuumaa ja nautintoja"-paketin. Viikonloppuaamiaisella joimme Sacla enJuice-luomumehua ja nautimme Puro-luomukahviin ja Cashew dream-cashewmaitoon tehtyä lattea sekä tuorepuuroa, johon laitoin myös Hamppumaan hamppuproteiinijauhoa. Viime paketissakin oli Nakd nibbles-snackeja, tällä kertaa maistelin kookosnibblesejä. Nukahdan helposti, mutta heräilen öisin enkä saa unta. Sweet dreams-tee pääseekin varmasti jonain yönä käyttöön. Paketissa oli myös Sonentor-inkivääri-kurkumalattejauhoa, Organic Ginger Zinger-shotti ja Bambusta tehty Ecoffee cup. Monia kiinnostavia uusia tuttavuuksia oli tässäkin paketissa. Tuotteiden arvo on suurempi kuin paketin hinta.


Kotitalouksille suunnatut paketit maksavat 39,95€/kk, mutta Best Bites tarjoaa lukijoilleni ensimmäisen paketin puoleen hintaan 19,95 € käyttäessäsi kampanjakoodia LUMOBLOG. Etu koskee jatkuvaa tilausta, jonka voi irtisanoa koska vain 1 kk irtisanomisajalla.


I got October suprise box from Finnish start up Best Bites, full of quality food products from bewerages to hemp proteins and artesan chocolate.



Viime viikolla kävin myös tutustumassa useaan minulle uuteen viiniin Cisa Drinksin viininmaistajaisista Emon viinibaarissa. Päällimmäisinä jäivät mieleen Drappierin laatusamppanjat (Alkon tilausvalikoimassa ja näköjään myös Espan Alkossa), ehdoton suositus, Ruppertsbergerin Riesling Elsassin Mittelharthista sekä Villa Cafaggion keskitäyteläinen Chianti Classico, joka sopi Parmigiano Reggianon sekä ihanan hillon pariksi loistavaksi. Upeita viinejä ja kiva ilta minen tutun bloggaajan kanssa!


Last week I tasted at a wine tasting party Drappier's champagnes at a wine tasting, Ruppertsberger Riesling and Villa Cafaggio Chiati Classico, all superb!





Kosmetiikka-arsenaalini on aika sekalainen; selektiivisestä kosmetiikasta markettimerkkeihin. Usein halvemmat merkit ovat jopa päihittäneet kalliimmat kilpakumppaninsa.

Luomeni rasvoittuvat helposti, joten luomivärin kiinnittämiseksi käytän paitsi pohjustusainetta, myös hieman vaaleaa, luomen väriä tasoittavaa mattaa luomiväriä joko sellaisenaan tai "varsinaisen" silmämeikin alla. Edellisen oltua lopuillaan, nappasin Lidlistä! Cien-luomivärinapin, hyvin se hoitaa hommansa sekä sellaisenaan että muun silmämeikin alla. Hintaa taisi olla kolmisen euroa.


Found n cheap but still good matte vanilla tone eye shadow at Lidl of all places. I wear it on its own or to even out skin tone on lids under colored eye shadows.


 Olen todella huono käyttämään värillisiä huulipunia. Omistan erilaisia punaisia, mutta en tunne oloani kotoisaksi niissä eivätkä ne yleensä edes pue minua, näytän liian räikeältä. Laukussa onkin yleensä lajitelma erilaisia neutraaleja punia. Ihailin kuitenkin jokunen viikko sitten tavatessamme Marikan kaunista syvän punaista huulipunaa ja kuinka hyvin se sopi hänelle. Ajattelin esimerkin innostamana  jo Blog Awardseihin hankkia jonkun tummemman punan. Se kuitenkin jäi kun en löytänyt sopivaa sävyä kurvatessani kiireissäni Hulluille päiville, en tungoksessa ehtinyt hakea ja kokeilla erilaisia tummempia punia. Blog Awardseista mukaan saamassani goodie bagissa oli kuitenkin Elloksella myytävän Makiah-merkin kynämäinen puna sävyssä Cold plum, joka olikin hyvän sävyinen. Sitä olen nyt käyttänyt tuntematta oloani oudoksi.

Miten teidän viikkonne on kierähtänyt käyntiin? Onko jotain uutta tullut vasttan?


I rarely wear deeper reds on my lips but rather prefer neutal tones. Now I have found a new Makiah lipstick pen in Cold plum which isn't too glaring. Maybe I'll finally learn to wear red.

Riistaillallisella Kuussa | A game dinner at restaurant Kuu, Helsinki

Ravintola Kuu* paistattelee someravintolapöhinässä harvemmin, mutta silti perinteinen töölöläinen kortteliravintola on ilta toisensa jälkeen täynnä. Ruokailemassa ovat niin lähialueen asukkaat, poliitikot, oopperaan menijät tai sieltä tulijat, yritysjohtajat, turistit kuin muutkin hyvän ruoan ystävät.

Viisikymmenvuotiaan ranskalaisvaikutteisen ravintolan ideana on tarjota laadukkaista raaka-aineista tehtyjä annoksia ilman turhia elementtejä. Ravintolan viinilistalla on oman maahantuonnin valikoituja viinejä.

Vaikka suurin osa ruokailijoista tulee syömään seitsemän maissa, on ravintolan keittiö auki myöhään palvelemassa vaikkapa lähistön kulttuuritapahtumista tulijoita. Kiinni ravintola on vain muutaman päivänä vuodessa juhannuksen ja joulun tienoilla, muina päivinä ruokailijoita palvellaan myös lounasaikaan


Olin viime viikolla ravintolan kutsumana maistelemassa Kuun riistamenun, joka on tarjolla lokakuun loppuun asti eli vielä tulevan viikon. Bloggaajien keskustelu pyöri minkäpä muun kuin syömiemme annosten ja muunkin ruoan ympärillä.




Alkuun nautimme Jean Vessellen extra brut-samppanjaa. Kuun viinilistalla on ravintolan sisaryrityksen Carelia Winesin maahantuomia puhtaita, jokaisen rypäleen persoonallisia ominaisuuksia korostavia pienempien tuottajien viinejä, joissa on hyvä hinta-laatusuhde.



Aterian aloitti Bosgårdin tilan sorsa kahdella tavalla. Herkullisessa kroketissa oli mustia torvisieniä.

 Seuraava annos oli mustajuurikeitto, savustettua poronsydäntä ja belugalinssi-tartaria. Poron sydäntä en ole tainnut koskaan maistaakaan, porsaan sydäntä meillä tehtiin joskus kotona lapsuudessa. 









Rillette on yleisimmin tunnettu riivittynä, rasvaan säilöttynä possun- tai ankanlihana, mutta Kuussa söimme suussa sulavaa hirvirilletteä, jossa nyhtöhirvi tarjottiin "pihvinä"  paistettuna kurpitsapyreen ja timjamiliemen kanssa.



Ennen jälkiruokaa söimme Mouhijärven herkkujuustolan Metsuri-punahomejuustoa marinoitujen lakkojen kanssa.






Aterian päätti herkullinen jälkiruoka, jossa oli marinoitua omenaa, omenaviinietikka-kinuskia ja beurre noisette-jäätelöä

Perinteistä töölöläistunnelmaa henkivä Kuu on mainio paikka kikkailemattomalle hyvän hinta-laatusuhteen aterialle


*Aterian tarjosi Ravintola Kuu.


Ravintola Kuu, Töölönkatu 27




Restaurant Kuu in Töölö, Helsinki has been open already for 50 years. Local food with a slight French twist has made it a favorite among locals and foodie travellers. Reservation recommended


I was invited to taste Kuu's delicious game menu, available until end of October.



Wild duck and black chanterelle croquet
Black salsify soup wiht reindeer heart
Elk rillette, pumpkin puree and thyme jus
Metsuri cheese with cloudberries
Marinated apple, apple vinegar fudge and beurre noisette ice cream

Hampurilaisia ja kesäkurpitsaranskalaisia | Burgers and courgette fries

Perjantai -jee! Illalla tai viikonloppuna voisi maistua hampurilaisateria!

En ole käynyt pikaruokapaikoissa syömässä hampurilaista varmaan 15 vuoteen, mutta kotona hampurilaisia tulee tehtyä pari kertaa vuodessa. Alusta asti, tietenkin.













Hampurilaissämpyläksi teen yleensä syntisen hyviä briossisämpylöitä. Perinteiset perunaranut voi korvata kesäkurpitsaranskalaisilla, jotka dipataan itse tehtyyn valkosipulimajoneesiin. Seuraksi vielä cole slaw-kaalisalaatti.

Hyvää ruokahalua!



It's Friday! A good home made hamburger dinner is a delicious idea for the weekend.

I never (not at least in the past 15 years) go to McDonalds or similar industrial fast food burger places. Ieat burgers few times a year and make them from scratch myself.

For rolls I usually bake sinfully tasty brioches. Normal fries can be substituted with courgette fries, dipped in homemade aioli. Cole slaw is  a tasty condiment with burgers and courgette fries.

Bon appetit!




Pikkujoulutunnelmissa Rossossa | The first pre Christmas party

Yhteistyössä Rosso-ravintolat/HOK Elanto

Olimme pienellä bloggaajajoukolla viettämässä rentoa iltaa ja tutustumassa Rosson upouuteen talviseen menuun tällä viikolla Hakaniemen Rossossa Ympyrätalossa. Ohjelmassa oli tietysti ruokailua, seurustelua ja totta kai, kun bloggaajat kokoontuvat, ruokien kuvausta.







 















 

Rosso on monelle suomalaiselle tuttu niin lounaspaikkana, pizzannälän tyydyttäjänä kuin mutkattomana illallispaikkanakin. Tiia on blogissaan monesti hehkuttanut kotikaupunkinsa Porvoon Rosson pizzoja ja ne ovatkin suosituimpien annosten kärjessä Rossoissa ympäri Suomen. 


Itse olen Rossossa viimeksi tainnut käydä parikymmentä vuotta sitten. Olen tainnut vähän ylenkatsoakin Rossoja ja ajatella ruokien tulevan keskuskeittiöstä, mutta vähän yllätykseksenikin ruoka oli oikein hyvää ja paikan päällä ravintolassa valmistettua.

Vaikka pikkujoulukausi on pyörähtänyt käyntiin, "pikkuisen jouluinen talvimenu" ei ollut kuitenkaan perinteinen jouluruokamenu, vaan italialaishenkinen.

Iloisen iltamme  ruokailu alkoi modernisoidun raikkaalla retrococktailla, Sunrise hamalta 80-luvulta oli tuotu tähän  päivään maustamalla se sitruunaisella Limoncello-liköörillä. Ruokailun aloittivat kylmäsavulohitartar, balsamico ja paahdettu Maalahden limppu. Lohitartarin jälkeen pöytään kannettiin yllätyksenä "väliruoaksi" kolmen pikku annoksen antipastolajitelmia; paistettua vuohenjuuustoa, lohta ja
ilmakuivattua kinkkua.

Pääruoaksi valitsin mehevää mediumiksi paistettua gorgonzolahärkää  punajuurien ja lohkoperunoiden kera, osa seurueestamme söi ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä kuhaa Romana, risoton kanssa tarjoiltuna. Aterian päätteeksi valitsimme kahden annoksen väliltä; lämmin suklaakakku-jäätelöannos ja valkosuklaapannacotta mansikkakastikkeen kanssa. Molemmat kuulostivat hyviltä. Kuitenkin jos listalla on suklaata, pystyn harvoin vastustamaan sitä ja niinpä kallistuin -taas- suklaaseen.

Ruokien kanssa nautimme ruokiin soveltuvia italialaisia viinejä uudelta viinilistalta; raikkaan hapokasta Colonnara Cuprese-valkoviiniä Verdicchio-rypäleistä ja mehevän hilloista Verrocchio Valpolicella Superiore Ripassoa.


Rosson pikkuisen jouluinen talvimenu on voimassa 8.1.2017 asti.





Rosso Ympyrätalo Siltasaarenkatu 18–20



In collaboration 40+ -blogit | HOK Elanto

I and a group of bloggers got together at Rosso Hakaniemi to test a their brand new winter menu;


Cold-smoked salmon tartar with roasted Maalahti sweet rye bread and balsamico



Pesto-seasoned pike-perch wrapped in air-dried ham and lemon risotto                                        


Beef tenderloin with gorgonzola sauce, beetroot and potato wedges                                        


White chocolate panna cotta and strawberry sauce

As usual in a blogger group; a fun & lively night with photography, eating well and talking