Kymmenen hassua kysymystä

Kymmenen  hassua kysymystä on pyörinyt blogeissa viime viikkoina, ainakin Tiia ja Sari ovat kertoilleet omia vastauksiaan. Nyt on minun vuoroni vastata näihin kysymyksiin.



Syntymäpäivä

1. Imetkö hiuksiasi

En. Sen sijaan saatan ajatuksissani pyörittää hiussuortuvaa sormen ympärillä. Olen tehnut sitä vauvasta asti. 




Familon tyynyt

2. Petaatko joka aamu pedin

Petaan. Makuuhuone näkyy olohuoneeseen ja on kiva kun sänky on siististi.



3. Mikä on suosikkilaulusi


Minulla ei taida olla yhtä suosikkilaulua, mutta pidän mm. vanhasta soulista.



autoilu


4. Mitä mietit kun istut yksin autossa


Vaikka mitä; mitä ruoaksi tänään, mitä työjuttuja pitää muistaa, lomahaaveita -mitä vain.




keittiövälineet

5. Mikä keittiötavara olisit


Olisin keittöveitsi; luotettava, moneen taipuva ja tietysti terävä. Hyvässä veitsessä on hyvä balanssi. Kun keittiössä on hyvä veitsi, ei kovin monta muuta keittiövälinettä tarvitakaan.




lemmikki


6. Mikä eläin olisit ja miksi


Luultavasti olisin koira; luotettava ystävä, mukavuuudenhaluinen, mutta aina valmiina uusiin seikkailuihin.



7. Mitä teet, kun olet vihainen


Olen tasoittunut sitten nuoruusvuosien, enkä raivoa juuri koskaan. Vihaisena saatan olla hiljaa tai sanon sanottavani kerran ja vaikenen sitten. En jää jankuttamaan ja toivon vastapuolen ymmärtävän kerrasta. 


Syksyllä sain tosin raivarit jalkakäytävällä pyöräilijälle. Olin ollut jäädä fillarin alle jalkakäytävällä jo kahdesti samana päivänä ja kolmas kerta sai minut räjähtämään. Kannatan pyöräilyä, mutta en ymmärrä miksei kadun toisella puolella oleva leveä pyörätie kelpaa. Yllätin kyllä itsenikin huutamalla keskellä katua pyöräilijälle ja kierrokset vain kasvoivat kun hän alkoi väittämään vastaan. Kotona nauratti ja hävettikin. Ei ollut ihan kirkkain hetkeni vaikka olinkin oikeassa.


8. Mitä toivot tällä hetkellä eniten itsellesi


Työn ja vapaa-ajan tasapainoa.



vastuulliset_viinit, vastuullisuus, ravintola

9. Millainen olet humalassa


Juomiseni ei ole humalahakuista. Juon pääasiallisesti viiniä viikonlopun "paremman ruoan" kanssa. En juo yksin enkä ole koskaan halunnut juoda huonoon oloon tai pahaan mieleen, alkoholi kun yleensä korostaa jo voimassa olevaa mielialaa. Viinini nautin siis iloisena ja se saa minut vähän puheliaammaksi ja nauravaisemmaksi.




kosmetiikka


10. Käytätkö hajuvesiä


Oi kyllä, joka päivä! Vaihtelen tuoksua mielialan mukaan päivittäin. Suosikkejani ovat raikkaat, kevyet tuoksut. Juuri nyt olen käyttänyt eniten Atelier Cologne Oolang Infini Cologne Absolue-tuoksua, jossa on mm. oolang-teetä, bergamottia ja guajakkipuuöljyä sekä Roger & Galletin mandariinia, yuzua ja greippiä sisält
ävää The Vert-tuoksua.

Mikä eläin tai keittiöväline sinä olisit? 

Perunaröstivohvelit

Joitain vuosia sitten ostin Lidlistä vohveliraudan, joka maksoi muistaakseni alle 15€. Olin miettinyt vohveliraudan ostamista jo aiemminkin, mutta en halunnut investoida siihen paljoakaan. Viitisentoista euroa oli kuitenkin varsin kohtuullinen hinta ja vohvelirauta lähti Lidukasta mukaan. Sillä on tehty tietysti tavallisia vohveleita, mutta myös mm. croissantvohveleita. Pari viikkoa sitten vohvelirauta muistui taas mieleeni ja siinä samass alkoi netistä, lehdistä ja televisiostakin ilmestyä näkyviini erilaisia vohveliohjeita kuin taikaiskusta.


perunaruoka, vohvelit
Alunperin olin ajatellut tehdä maalla viikonloppuna uuniperunoita, mutta päätinkin tehdä perunasta röstiperunavohveleita ja rauta lähti mukaan.

Vohvelirautani paistaa hyvin, mutta siinä on vain yksi lämpötila ja laite on hieman hidas. Se ei toisaalta myöskään polta ja vohvelit irtoavat kauniisti.  Paistaminen kesti siis vähintään 20 min/kaksi vohvelia ja operaatio piti toistaa neljä kertaa, kunnes olin paistanut koko taikinan. Folion alla vohvelit pysyivät lämpiminä ja lopputulos oli rapsakan maukas.


perunaruoka, vohvelit








Perunaröstivohvelit


1 kg kiinteitä ​​perunoita karkeaksi raastettuna
2 munaa
150 g creme fraichea
Suolaa ja pippuria, maun mukaan

Laita vohvelirauta kuumenemaan.
Raasta hyvin pestyt perunat (ei tarvitse välttämättä kuoria), puristele raasteesta ylimääräinen neste puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. Sekoita creme fraiche, munat ja mausteet, lisää perunaraaste.

Levitä vohveliraudalle n. 2 dl seosta tasaisesti. Paista noin 15-20 min kunnes perunaröstivohvelit ovat  kypsiä, rapeita ja kauniin ruskeita.

Vohveleiden päälle

Purkki/230 g mustapapuja
Purkki/230 g maissia
200 g kirsikkatomaatteja paloiteltuna
Purkki/250 g creme fraichea
2 tl sitruunamehua
1 tl korianterinsiemeniä murskattuna
suolaa

Sekoita creme fraiche, sitruunamehu, korianterinsiemenet, suola ja pippuri. LIsää valutetut mustapavut ja maissi sekä pilkotut kirsikkatomaatit.
tuoretta korianteria
pippuria

Viisi viikon varrelta

Niin se vain tammikuu alkaa lähestyä loppuaan. Monelle tammikuu on vuoden tylsin kuukausi ja onhan tämä ainakin jonkinlainen "välikuukausi".






Luonto on edelleen tämänkin viikon suurin ihmettelyn aihe. Hieman lunta ripautti tiistain ja keskiviikon vastaisena yönä, mutta sekin suli nopeasti pois.

Naapurikerrostalon pihalla kasvaa Rhodopensaan alla helleboruksia, vein sinne jouluna kukkineen helleborukseni. Istuttaessani huomasin, että hellborukset puskevat jo kukkaa. Viime vuonna ne kukkivat huhtikuulla. Lumikellot ovat pihapiirissä yleensä olleet ensimmäisiä kukkijoita, mutta nyt ne jäivät toiseksi. Tosin jos säät jatkuvat tällaisina, ei niidenkään kukintaa tarvitse montaa päivää odotella. Jokin minulle tuntematon köynnöskasvikin on kukassa talon seinustalla.


Talven ostokset ovat olleet paljon kylmemmille keleille kuin koko talvena on ollut ja ne ovatkin jääneet aika vähälle käytölle. Onneksi kaikki ovat klassikkoja, joille riittää tulevinakin vuosina käyttöä. Loppusyksystä ostin pitkän toppatakin, mutta sitäkin on tullut käytettyä harvakseltaan kun se on tuntunut liian kuumalta. Karvavuoriset nilkkuritkin ovat liian lämpiminä jääneet vähälle käytölle. Tallinnasta hankin kirjaillut kaksinkertaiset villalapaset ja Berliinistä karvavuorilliset nahkarukkaset, eipä niillekään ole ollut paljoa käyttöä.

Tällä viikolla löysin vielä lämmintä talveksi; mustan, laadukkaan kashmirneulemekon -70% alesta. Olin katsonut sitä jo alkuperäisellä hinnalla, mutta silloin en raaskinut ostaa. Nyt hankin mekon ja laitoin sen heti ylle parina seuraavana päivänä. Jalkaan vedin tosin mokkatennarit, enkä niitä karvavuorisia nilkkureita.

Nyt kun on paljon puhuttu aitoudesta ja rouheudesta somessa, on kuvakin nopeasti napattu vanha kunnon peiliselfie.


waffle, croissant

Juuri kun olin ajatellut tehdä taas jotain vohveliraudalla, eteeni ilmestyy joka puolella mitä erilaisempia vohveliohjeita. Croisanttivohveleita olen tehnyt useampaan kertaan, niin suolaisena kuin makeanakin versiona. Viikonloppuna teinkin röstiperunavohveleita, ne tulevat blogiin myöhemmin. 




Sama juttu misotahnan kanssa. Misosta tunnuttaan yht'äkkiä puhuttavan joka puolella. Ostin joulun alla ison purkin misoa ja olen laittanut sitä erilaisiin ruokiin kasvissosekeitosta salaattikastikkeeseen. Kasvisten kanssa maistuvaa misolla maustettua pähkinäkastiketta tein myös muutamia vuosia sitten. Japanilainen keittiö on nousussa tänä vuonna kun olympialaiset ovat Tokiossa. Sushi on jo kansanruokaa täälläkin, mutta japanilainen ruoka on paljon muutakin. Mm. misotahnalla sivellyt yaki onigiri-pallot ovat herkullisia.

Oletko muuten katsonut Netflixiltä Tokio Stories-sarjaa? Joka jakso alkaa meille muistoja nostattavasti Tokion Shinjukun pääkadulta ja pian sekoitetaan misotahnaa soppaan pikku kuppilassa.



Löytökoira

Löytökoira

Viikonloppu menikin maalla ulkoillessa ja lepäillessä. Instastooreista selviää millaista rouvaa siellä myös ulkoilutettiin.

Kuinka sinun viikkosi on sujunut? Uskotko kunnon talven enää tulevankaan?