Syreenien aikaan

Syreenien kukinta on nyt parhaimmillaa. Oletko koskaan käyttänyt syreeniä keittiössä?

Kauniit kukat ja syreenin ihastuttava tuoksu ovat innoittaneet minua useisiin resepteihin.








Syreenisiirapilla voi maustaa juomia ja jälkiruokia.







Alkukesän raikas juoma on alkoholiton syreenimocktail.




Kesäinen pavlova koristellaan syreeninkukkasin. Pavlovaa teen aina juhannukseksi.

Oletko kokeillut syreeniä ruoissa tai juomissa?


Kuusenkerkkäjäädyke


Kappelin parin vuoden takaisilla talvisilla blinikesteillä maistoin kuusenkerkkäjäätelöä crème brûléen  kera ja mietiskelin, että sitä olisi helppo tehdä itsekin.


Satokakausi kesäkuu

satokausi kesäkuu

Satokakausi kesäkuu


Kuusenkerkkä on siis keväisin oksien päähän kasvava heleänvihreä vuosikasvu. Siitä olen tehnyt kuusenkerkkäsiirappia ja maustanut sillä myös graavikalaa.

Jäädykkeen pohjana on helppo kondensoidusta maidosta tehty jäätelö, joka maustetaan kuusenkerkällä. Tällä kertaa laitoin vispikermaa, mutta limejäätelöön olen käyttänyt kondensitua maitoa ja ranskankermaa. Tähänkin sopisi hyvin ranskankerma taittamaan kondensoidun maidon makeutta.

Ajatuksesta toteutukseen meni taas aikaa, tällä kertaa jopa pari vuotta, mutta onneksi laitoin tämänkin postaus/ruokaidean muistiin blogin luonnoksiin - ja nythän kerkkäaika onkin parhaimmillaan. 

Postaustahdista ja -tavoista oli puhetta tuolla blinipäivällisellä muiden bloggaajien kanssa. Toiset kirjoittavat tekstin vasta kun kuvat on otettuna ja julkaisevat postauksen välittömästi.

Minä julkaisen hyvin harvoin välittömästi kun postaus on valmis ja usein kirjoittelen tekstiä useampaan otteeseen. Osa postauksistani syntyy spontaanisti ja nopeastikin, monia kuitenkin hauduttelen jopa kuukausia puolivalmiina. Teksti saattaa olla valmiina, mutta sopivat kuvat puuttuvat tai blogiin sopivia kuvia voi olla luonnoksissa odottamassa sopivaa aihetta. Saatan muokkailla kirjoittamani tekstiäkin uusiksi. Kerroin usein kirjoittavani postauksen rungon tai vaikka idean muutamalla rivillä ylös blogiluonnoksiin, sieltä selailen välillä sesonkiin sopivia bloggausideoita tai jos inspis on hukassa. Resepti-ideoita on mielessä ja luonnoksissa tälläkin hetkellä useampiakin odottamassa raaka-aineiden sesonkia, kokkausta ja reseptin hienosäätöä. Postauksistani, niiden synnystä ja bloggaamisesta yleensäkin kirjoitin viime viikolla blogiperjantaina.




Nyt ollaan kuusenkerkän sesongissa, uutta kerkkää pukkaa taas oksien kärkeen. 

Vinkkinä jouluihmisille; kerkkää voi myös pakastaa vaikka jouluksi kuusenkerkkämarinoitua lohta varten, jos haluaa varautua todella hyvissä ajoin. 

Kuusenkerkkää saa myös kuivattuna kaupasta. Ainakin Arctic Warriors myy kuusenkerkkäjauhetta. 

Sokeria ei tähän herkkuun tarvitse enää lisätä, kondensoitu maito on hyvin makeaa.






Kuusenkerkkäjäätelö


1 prk (400 g) kondensoitua maitoa

4 dl vispikermaa

4-5 rkl hienoksi jauhettua kuusenkerkkää



Jäähdytä kondensoitu maito pari tuntia jääkaapissa. Kaada kondensoitu maito kulhoon vispikerman kanssa. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.


Mausta kuusenkerkällä tai kuusenkerkkäjauheella. Kuusenkerkkä antaa makealle jäätelöseokselle raikkaan metsäistä makua. Kokeile ensin noin kolmella ruokalusikallisella jauhettua kuusenkerkkää (kuivattua kuusenkerkkää käyttäessäsi n. yhdellä ruokalusikallisella) ja lisää makusi mukaan. Vatkaa kuusenkerkät tasaiseksi seokseen.

Kaada seos laakeaan, pakastamisen kestävään astiaan. Pakasta peitettynä seuraavaan päivään. Makea kondensoitu maito pakastuu hitaasti.

Pyörittele jäätelöstä palloja jäätelökauhalla tai lusikalla.

Onko kuusenkerkkä sinulle tuttu raaka-aine?

Viisi viikon varrelta

Ihana kesäinen viikko. Rajoituksia poistettiin tällä viikolla ja kaupungilla onkin näkynyt ihmisiä paljon enemmän. Monet ravintolathan olivat kuulemma aivan täynnä.  Kuvasin tänään tuoretta ylioppilasta Etelä-Helsingissä, etenkin rannan tuntumassa väkeä oli liikkeellä kuin minä tahansa kauniina kesäviikonloppuna.


Anoppilassa


Torstaina vietiin taas ruokakassit anoppilaan. Yötä emme ole olleet, mutta olemme ruokailleet ja seurustelleet turvavälillä. Ikääntynyttä läheistäkin pääsi kaksi kerrallaan tapaamaan ensimmäistä kertaa sairaalan pihalle kauniina päivänä puoleksi tunniksi parin metrin turvaetäisyydellä ja sairaalasta saatu maski kasvoilla. Sairaalassakin katsotaan, että turvallisesti järjestetyt mielenvirkeyttä ja elämänlaatua lisääväät tapaamiset  ovat tärkeämpää kuin täysi eristys.


Kesäjuoma

Jääkahvi on arjen pikku luksusta. Nouto kahvia en hae oikeastaan koskaan, mutta kotona teen yhden (jää)laten aamuisin ja töissä puolilta päivin toisen.


Kesäkukat


Kesäkukat


Kesäkukat

Kesäkukat




Alkukesä
Joka vuosi tuntuu, että etenkin alkukesä karkaa käsistä. Lempiaikani kukkivine puineen kestää vain hetken. Muutamassa päivässä puiden kukkaloistosta ovat äljellä ovat vain pudonneiden terälehtien täplittämät kadut ja puistot. Mutta kesän edetessä, koko ajan joku uusi kukka avautuu. Ensimmäiset pionitkin ovat auenneet.



Jäätelö

Töölö
Nyt kun ravintolat ovat jälleen auenneet, oli tarkoitus mennä kahville. Pieni jäätelöauto viikuna-hasselpähkinäjäätelöineen Töölön Taivallahden rannassa veti kuitenkin puoleensa. Jäätelötuutitkin ovat kesän pikku ylellisyyttä.

Töölöstä löytyi myös kukkaketo. Helsinki ei todellakaan ole pelkkä "kivikapunki".





Viikon paras ruoka oli salaatti kuusenkerkkämarinoidusta lohesta. Raikasta ja kesäistä.

Onko rajoitusten löystyminen näkynyt arjessasi? Mikä on sinun suosikkikesäruokiasi?