Takaisin arkeen; pasta bolognese

Itse lomailen vielä ensi viikon loppuun, mutta monessa perheessä arki on taas alkanut. Loppiainen on toki vielä ensi viikolla ja kun se osuu mukavasti maanantaihin, saa moni pitkän viikonlopun.

Juhlaruokien jälkeen palataan taas arkiruokailuun. Pasta bolognese on herkullinen arkiruoka, jota voi valmistaa vaikka isomman satsin pariksi päiväksi






Bologneseen voi lorauttaa vuoden vaihteelta yli jääneet viininloput makua antamaan. Ei tule hävikkiä tästäkään. Haudutaessa alkoholit haihtuvat, joten bolognese sopii lapsille ja myös tipatonta tammikuuta viettäville.






Pasta bolognese



300 g spagettia


300 g naudan jauhelihaa


1 purkki tomaattimurskaa

1 rkl tomaattipyreetä


1 hienonnettu sipuli


1 porkkana karkeaksi raastettuna


1 juuriselleri karkeaksi raastettuna


2 valkosipulinkynttä hienonnettuna


2 rkl voita


2 dl lihalientä


1 rkl oreganoa


1 tl tuoretta timjamia


suolaa ja pippuria maun mukaan


100 g parmesanraastetta





Kuori ja hienonna sipuli. Kuori juuriselleri sekä porkkana ja raasta ne karkeasti. Kuullota kaikki vihannekset pehmeiksi voissa. Lisää joukkoon jauheliha ja valkosipuli, kuullota kullanruskeaksi.


Kaada joukkoon lihaliemi ja tomaattimurska sekä - pyree. Mausta kastike yrteillä. Hauduta kannen alla alhaisella lämmöllä noin tunti. Mausta suolalla ja pippurilla.


Keitä pasta runsaassa suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa bolognesekastikkeen kanssa.



2019 best nine

Vuoden - ja vuosikymmenen viimeisenä päivänä luodaan Instagramin kautta pieni katsaus kuluneeseen vuoteen 2019.


Vuosikatsaus

Suosituimpiin kuviin kuuluu aina muutama aamiaiskuva. Mitä olisikaan aamu ilman tuorepuuroa?

Sämpyläresepti


Myös tunnissa valmistuvat ruissämpylät kiinnostivat. Näitä helppoja ja herkullisia sämpylöitä taidan tänäänkin leipoa kun suuntaamme perinteisesti ystävien luo Kirkkonummelle vuoden vaihdetta viettämään.

Alkoholiton cocktail



Mitä juoda jos ei juo? kyselin tammikuun alussa. Seedlip-alkoholittomat tisleet promillettomiin cocktaileihin olivat juuri tulleet markkinoille.


Luonnonilmiö, kuu


Superverisusikuu nousi aamutaivaalle viime talvena. Kapusin läheisen mäen päällä olevaan lintutorniin ikuistamaan sen. Superverisusikuun kanssa samasta postauksessa löytyvät tammikuisen merisavut. Mahtaako tänä vuonna ilmat kylmetä yhtä äkkinäisesti kuin viime tammikuuussa?

Kiharavillitys


Yksi selfiekin kuvien joukosta löytyy. Kesän kestänyt curly girl-villitys kiinnosti. Hauska kokeilu, johon tuskin kuitenkaan palaan ainakaan pidemmäksi aikaa.


Matkailu, magnoliapuu


Loput kuvat ovat matkoilta. Magnoliat olivat keväisen kukkivan Lontoon kaunottaria. Luulin magnolioiden jo lakastuneen, mutta jo lentokenttäjunan ikkunasta näin niiden vielä kukkivan. Kuinka se ilahduttikaan!


Kirsikkapuu



Kirsikkapuiden kukinta oli toukokuisessa Turussa hieman pidemmällä kuin Helsingissä. Turussa tutustuttiin upeaan hotelliin.



Matkailu, värikäs rakentaminen


Singapore, matkailu


Toukokuun lopussa matkattiin kuumaan Singaporeen "talvilomalle". Värikkäitä taloja ja moderneja rakennuksia tuli matkalla kuvattua paljon paarustaessamme keskimäärin 16000 askelta päivässä yli kolmenkympin helteessä. Kokosin tämänkin matkan kuvista Siipalle taas kirjan joululahjaksi.


Mitä tuokaan tuleva vuosi tullessaan? Hyvää tietysti toivon. Ainakin yksi matka on tulossa, kolmen viikon ylityövapaa- ja lomaviikon lopuksi suuntaamme ensi viikolla Berliiniin, jossa on oltu aiemminkin. Kiva kaupunki, jossa nähtävää riittää useammallekin matkalle.

Moni muu asia jäi kuluneesta vuodesta itselleni mieleen paremmin kuin ihan jokainen näiden kuvien hetkistä, mutta kuvia selailemalla.on hauska palailla jo osittain unohtuneisiinkin tuokioihin.

Samalla kun toivotan iloista vuoden vaihdetta ja hyvää alkavaa vuotta 2020 kyselen mitä sinun vuoteesi on kuulunut?

Reseptit herkulliseen uuden vuoden juhlintaan

Vasta selvittiin joulun ruoista (meillä tosin on vielä kinkkua...) ja nyt edessä on jo vuodenvaihde. Mitä silloin tarjoaisi?

Kokosin muutamia helposti toteutettavia ohjeita vuoden ja vuosikymmenen vaihtumisen juhlintaan, kaikki valmistuvat melkoisen mutkattomasti.


Cocktailpala, alkupala, sormisyötävä

Alkuun voi tarjoilla coctailpaloja.


Alkuruoka uuteen vuooteen


Kylmä kurkku-yrtti-tahinikeitto on elegantti alkuruoka.


Kanankoivet


Marokkolainen pistaasikana on edullinen tarjottava suuremmallekin joukolle.


Uudenvuoden buffet


Broileri-pistaasiterriinin voi tehdä valmiiksi vaikka tänään.


Pataruoat

Pääruoaksi voi  myös jo edellisenä päivänä valmistaa muhevaa häränhäntäpataa, joka vain paranee lämmitettäessä.



Uuden vuoden buffet


Raikas labneh on herkullinen lisä juhlapöytään.


Karpalo, kinuski, jälkiruokaresepti

Jääkarpalot ja suolakinuskikastike on ihana kirpeän raikkaan ja makean yhdistävä talvinen jälkiruoka.


Uuniton kakku

Näyttävä karpalo-valkosuklaamoussekakku päättää vuodenvaihteen aterian myös upeasti.




Avokado-tahinibrowniet ovat "terveellisempi" vaihtoehto.


pannukakkuresepti, avokado, kananmuna

Yöruoaksi, vuoden vaihduttua tarjottavaksi voi tehdä ruokaisaa avokado-kananmunapannukakkua, jonka resepti on helppo tarpeen mukaan monikertaistaa.


jouluinen juustoherkku

Tai miltä kuulostaisi uuni-Camembert?

Uuden vuoden menu


Uuden vuosikymmenen ensimmäiseksi aamiaiseksi voikin tarjoilla kylmäsavulohi-uunimunia.

Onko sinulla jo vuodenvaihteen tarjottavat mietittynä?